BATTLEFIELD V

BATTLEFIELD V

9.0

Battlefield sa vrátil do druhej svetovej vojny

Recenzia na PC verziu

DICE naštartovalo novú éru Battlefieldu s Battlefieldom 1 v prvej svetovej vojne, aby teraz s novou časťou Battlefield V prešlo do druhej svetovej. Do modernejšej, dynamickejšej vojny, ktorá so sebou do hry prináša veľa vylepšení a aj veľké zmeny hrateľnosti.

Ako totiž vieme, Battlefield 1 bol pomalší, a to ako vďaka slabším zbraniam a slabším vozidlám, tak aj štýlu bojov. To sa však mení a ako zbrane, tak aj vozidlá teraz nabrali na sile, rýchlosti a deštrukcii. Hra teda znovu získala dynamiku akú mal Battlefield 3 a 4 a hráčov čakajú rýchlejšie, ale nie prehnane rýchle boje, ako aj viac na taktike založené postupy. Teraz to bude celé výrazne orientované na spoluprácu v tíme, ale aj vylepšovanie svojich postáv, zbraní a vozidiel.

Nie je to však jediná zmena v sérii, tá najhlavnejšia je vypustenie plateného DLC obsahu a orientovanie sa na hru ako live službu. Vďaka tomu sa bude hra postupne rozrastať a pribúdať budú ako nové mapy a módy, tak aj veľké časti hry ako Battle Royale alebo kooperácia.  V úvode tak hra prichádza s ponukou singleplayer misií a prvou dávkou multiplayerových máp a režimov.  Už v decembri sa však začne rozrastať v každom smere.

Battlefield V
Battlefield V Battlefield je späť v druhej svetovej vojne.
Battlefield je späť v druhej svetovej vojne.


Battlefield V Deštrukcia tentoraz nechýba.
Deštrukcia tentoraz nechýba.


Battlefield V Singleplayer ponúkne príbehy rôznych ľudí a zachytí dôvody ich boja.
Singleplayer ponúkne príbehy rôznych ľudí a zachytí dôvody ich boja.





 

Singleplayer

Singleplayer ide po vzore Battlefieldu 1 a teda nám porozpráva niekoľko príbehov z druhej svetovej vojny. Konkrétne je to jedna úvodná intro misia s 20-minútovým mixom rôznych bojísk pre navodenie atmosféry, kde si prejdete každým rokom vojny v rôznych častiach sveta a vyskúšate si ovládanie a hrateľnosť. Ďalšie misie sa už pôjdu naostro. Konkrétne sú to tri misie, kde každú prejdete za hodinu až hodinu a pol. Záleží hlavne od obťažnosti akú si zvolíte a aj rýchlosti, akou budete otvorené prostredia prechádzať. Ak ste skúsený hráč, najlepšie je ísť rovno do najvyššej. 

Jedna misia ponúkne nórsku výpravu mladej partizánky, ďalšia ukáže zlodeja v špeciálnej jednotke orientujúceho sa na deštrukciu a nakoniec je tu príbeh černocha z Afriky, ktorý bol povolaný do boja za Francúzsko, za svoju krajinu, ktorú nikdy nevidel. Celé to v decembri zavŕši štvrtá misia, ktorá sa pre zmenu pozrie do príbehu posádky tanku za nemeckú stranu. K tomu každý príbeh odhaľuje motivácie jednotlivých vojakov a ukazuje, že pre každého je vojna iná.

Všetky misie ponúkajú rozsiahle bojiská a menšiu alebo väčšiu otvorenosť, ako aj niekoľko fáz postupu v bojoch a cieľoch misii. Ciele budú rôzne a každú misiu bude dopĺňať výzva, ktorú môžete splniť. Je to založené na voľnosti prístupu a taktiky, kde sa často útočí na opevnenia, ale aj rôzne hliadky, kde môžete skúšať rôzne prístupy, zbrane, používať vozidlá alebo aj lyže. Konkrétne ich ponúka nórska misia, ktorá pridáva aj možnosť stealth postupu, francúzska je založená na postupe armády proti presile a posledná ponúka boj dvoch záškodníkov na nepriateľskom území s množstvom explózií.

Celé je to pekný úvod do vojny, ktorý navodí atmosféru a umožní vytrénovať sa. Je však škoda, že sú všetky misie zamerané na pechotu. Úvodný prológ síce prejde aj rôznymi typmi vozidiel, ale vždy len na chvíľu. Tankový boj však príde v decembri, ale stále bude chýbať letecká misia.

Multiplayer

Multiplayer je základom hry a je postavený na jedinečnom Conquest mode, ktorý Battlefield zaviedol pri svojom vzniku. Ten ponúka boje 64 hráčov na rozsiahlych bojiskách, obsadzovanie kontrolných bodov, používanie pozemných a vzdušných vozidiel a, samozrejme, rôzne typy vojakov a výzbroje. Neskôr do neho pribudla aj deštrukcia, ktorá sa teraz naplno predstavuje práve v tejto hre. Ale nie len ona, veľké zmeny robí aj nový systém oddielov a obmedzený počet nábojov pri vstupe do bojisko.

To sú dve výrazné taktické zmeny, ktoré hrateľnosť prináša a vďaka ktorým sa stáva ešte viac taktickou a zábavnejšou. Totiž automaticky ste teraz pridelení do oddielu štyroch hráčov, ktorého členov vždy vidíte na mape, viete, kde sú, aj to či žijú, alebo potrebujú pomoc a môžete sa vždy pri nich oživiť. Sú to hráči, s ktorými sa máte koordinovať a spolupracovať. DICE už s týmto systémom začalo v BF1, ale teraz ho dotiahlo. Totiž v tejto skupine môže každý podávať lekársku pomoc každému, a teda je tu väčší dôraz na spoluprácu. Zároveň môžete spolu komunikovať bez rušenia ostatnými hráčmi a, samozrejme, aj sa dozásobovať, ak máte v tíme support.  Support teraz dostal veľmi dôležitú úlohu, keďže náboje sú obmedzené a stále si ich musíte dopĺňať. To sa síce dá aj na vybraných miestach na mape, kde sú zásoby nábojov, ale ideálne je, ak si pomáhate priamo v tíme. Okrem toho je tu medik, ktorý dokáže liečiť aj ľudí mimo tímu a lieči lepšie, samozrejme, nechýba assault s útočnými zbraňami a recon so snajperkou. 

Zároveň je tento dôraz na tím mierne obmedzujúci, keďže ak sa automaticky dostanete do skupinky ignorantov, je to akoby ste hrali sami. Najlepšie je tak hrať s priateľmi alebo mať svoj tím, vtedy viete efektívne spolupracovať a ste pre svoju stranu v boji najlepšia pomoc. Môžete si rozdeliť úlohy, spolupracovať napríklad na tanku, v útoku alebo pri pri obrane. Keď sme pri obrane, tentoraz autori pridali možnosť stavby obrany, a teda môžete stavať rôzne barikády, opravovať budovy, presúvať zbrane. Je to ďalší taktický doplnok na bojiskách. 

Battlefield V
Battlefield V Deštrukcia bude tentoraz masívnejšia a vracia sa späť k základom položeným v Bad Company.
Deštrukcia bude tentoraz masívnejšia a vracia sa späť k základom položeným v Bad Company.


Battlefield V Výrazným prvkom hry je vylepšovanie svojho tímu, a to aj vzhľadovo, kde na skiny neskôr EA spustí aj mikrotransakcie.
Výrazným prvkom hry je vylepšovanie svojho tímu, a to aj vzhľadovo, kde na skiny neskôr EA spustí aj mikrotransakcie.


Battlefield V Boje sú založené na oddieloch, v ktorých si vojaci navzájom pomáhajú.
Boje sú založené na oddieloch, v ktorých si vojaci navzájom pomáhajú.





 

Počas boja každý hráč zbiera body, za ktoré môže počas hry veliteľ oddielu zavolať podporu. Napríklad V2 rakety, delostrelectvo, vozidlo alebo aj výsadok so zásobami nábojov pre vojakov. Body priebežne zbierate v boji, či už za obsadzovanie kontrolných bodov, alebo zabitie nepriateľa, podporu, spoluprácu v tíme. Hra tu monitoruje prakticky všetko, čo spravíte. Dané body vám pritom idú po skončení hry aj do levelu a počas hry sa vždy leveluje aj tá postava, s ktorou hráte. A teda každý váš class má vlastné levely, každá zbraň, každé vozidlo. Všetko sa počíta samostatne a všetko postupne môžete v danej oblasti vo vývojovom strome vylepšovať, odomkýnať doplnky a, samozrejme, ďalšie zbrane. Odomknuté zbrane nie sú lepšie, len sú iné. Každá má svoje parametre v niečom sú silnejšie, v niečom slabšie a teda ani ich odomknutie z vás automaticky nespraví lepšieho hráča. Je to tu však výrazne zamerané na upgrady, kde každému typu vojaka odomkýnate možnosti a ďalšie podtypy. Pekne vidíte, v ktorej oblasti sa zlepšujete a aj ako si postupne budujete svoju Company, teda tím vašich vojakov za každú zo strán v hre. Tie sú zatiaľ dve - nacisti a spojenci a postupne prídu ďalšie.

Nechýba skinovanie, kde si odomkýnate alebo za získané body kupujete skiny na svoje postavy, zbrane, vozidlá. Neskôr pribudnú aj mikrotransakcie, za ktoré budete môcť skiny kupovať. To bude jediná vec, ktorá sa bude dať kupovať za reálne peniaze. Za mikrotransakcie nebudú ponúkané žiadne zbrane alebo upgrady.

Hra teraz pri štarte ponúka osem máp, kde si užijete boj na moste, púštnu mapu pri letisku, mestskú mapu,  zamrznutý prístav, doplnila to mapa úplne zničeného mesta, ako aj vidiecka mapa s poliami a malými dedinkami, Nakoniec si zabojujete aj na púšti a v zasnežených vrchoch. Je to pekná kombinácia máp, kde sa dostanete ako do rozsiahlych bojov s výraznou pomocou vozidiel, tak aj viac na peší presun zamerané mapy. 

Conquest, samozrejme, nie je jediným režimom v hre a je tu aj klasický Team Deathmach pre tých ktorí chcú menej starostí na bojisku, pre intenzívne boje pechoty je tu Domination. Breakthrough ponúkne útok jednej strany a obranu druhej, Frontlines príde s menším bojom o určité miesta, napríklad získaním bômb a umiestnením ich, ale najväčším režimom je Grand Operations.

Grand Operations je vylepšenie Operations z Battlefield 1, ktoré sa rozprestierali na viacerých mapách. Tu je operácia rozdelená na viacerých dní, pričom boj postupuje v rôznych fázach s rôznymi režimami útoku, napríklad z výsadku zahŕňajúceho Airborne fázu, cez útok, ktorý predstavuje Breakthrough alebo Frontlines režim až na finálny boj Final Stand. Môže sa napríklad bojovať v meste, ktoré sa v poslednom dni zmení na ruiny. Meniť sa môže aj počasie alebo iné podmienky a aj časť mapy, o ktorú sa bojuje. Nakoniec sa hra presunie do Final Stand fázy, kde sa bojuje do posledného bez spawnovania. Je to ako mini Battle Royale mód. 

Nakoniec Final Stand spolu s úvodným Airborne zoskokom budú základom prichádzajúceho Battle Royale módu, ktorý do hry pribudne v marci. Autori ho ešte nekonkretizovali, ale vieme, že sa tu bude utekať pred postupujúcim ohňom. Ten však nebude to jediné veľké rozšírenie hry. Hra sa bude postupne rozširovať aj po stránke možností a už v decembri pribudne Practice range režim na trénovanie a spolu s ním bude spustený aj Tides of War časť hry, v ktorej budú pravidelne pribúdať nové úlohy.  Z veľkých doplnkov neskôr príde aj kooperácia.

Ak zhodnotíme multiplayer z herného pohľadu, je to veľmi dobre posunuté vpred a dotiahnuté, cítiť dôraz na taktiku, nutnosť zásobovania sa ale, dopĺňa to aj parádny pocit zo streľby a deštrukcie. Po hernej stránke je to rýchlejšie, ale nie prehnane rýchle. Dôležité je, že si pekne viete hru užiť aj keď nemáte superrýchle reflexy alebo mušku. Zároveň to celé pôsobí osobnejšie a hlbšie, vďaka detailnému upravovaniu svojich vojakov, zbraní a vozidiel, ich vybavovaniu a vylepšovaniu. 

Battlefield V
Battlefield V Vizuál je znovu pôsobivý a rýchly, teraz pribudol aj raytracing.
Vizuál je znovu pôsobivý a rýchly, teraz pribudol aj raytracing.


Battlefield V Máp je v úvode 8 a ponúknu rozmanitosť, od púští, až po mestá.
Máp je v úvode 8 a ponúknu rozmanitosť, od púští, až po mestá.


Battlefield V Novinkou je aj možnosť instantného spawnovania pri svojom tíme.
Novinkou je aj možnosť instantného spawnovania pri svojom tíme.





 

Technická stránka

Graficky je Battlefield V parádny, nakoniec ako všetky DICE tituly. Teraz to však vývojári celé znovu posunuli o úroveň vyššie ako s efektmi, tak detailmi a parádne zapracovanou deštrukciou. Skutočne sa pohrali a pritom to ide výkonovo veľmi dobre a na ultra si v 1080p zahráte aj na priemerných kartách a s GTX 970 alebo GTX 1060 kde idete pekne na 60 fps, a to aj so starým i5 procesorom. Rovnako výkon nezaostáva ani na konzolách, špeciálne na nových verziách, kde na Xbox One X je kvalita v dynamickom 4K veľmi dobrá.

Hra je zároveň aj prvou, ktorá na PC ponúka zapracovaný Nvidia RTX raytracing a to konkrétne na odlesky, ktoré tak dostávajú reálnejší nádych, už nie sú umelo pripravené a nereálne, ale realtime odrážajú danú scénu. Zatiaľ je to len v úvodných štádiách vývoja, ale vyzerá to dobre, hlavne v Rotterdam mape, kde je veľa kaluží, skiel s odrazmi. Dodáva to prostrediu na reálnosti. Samozrejme, má to aj svoju cenu, a teda ide to len na nových RTX grafikách Nvidie a znižuje to framerate o polovicu. Môžete si to zapnúť ak máte RTX2070, RTX2080 a RTX2080ti grafiky.

Zároveň autori posunuli na vyšší level aj deštrukciu, ktorá je zapracovaná oveľa viac ako v Battlefield 1 a vracia sa späť do koľají Bad Company, kde autori s deštrukciou aj začali. Tu je však deštrukcia detailnejšia, masívnejšia a pôsobí parádne. Nie je aplikovaná úplne všade, ale dostatočne tak, že bojisko sa viditeľne mení a miest na úkryty vám citeľne ubúda. Výrazne prostredia ovplyvnia zmeny počasia, kde dážď, hmla alebo snehová búrka dokážu upraviť bojové podmienky.

Výrazné vylepšenia dostali pohyby a animácie postáv, ktoré sú už na pohľad plynulejšie, viac rozanimované a teraz aj s novými možnosťami. Napríklad môžete z miesta uskočiť do niektorej strany a ostaň ležať. Je to veľmi dobrá vec pri nečakaných útokoch, kedy sa musíte rýchlo kryť.  

Grafiku sprevádza ako vždy parádna zvuková stránka, kde autori majú ako kvalitné zvuky, tak aj ich priestorové umiestnenie. Presne viete určiť, kde sa presne bojuje, ako lietajú náboje, parádne sú dunenia a explózie. Po tejto stránke sa určite nebudete sťažovať, k tomu je dobre zvládnutý aj dabing singleplayer misii a veľa úvodného textu je nahovoreného aj k mapám a jednotlivým režimom.

Nakoniec autori už majú veľmi dobre dotiahnutý sieťový kód, servery idú na 60 Hz, necítite veľké lagy alebo preskakovanie postáv. V úvodnom hraní pred vydaním Day1 patchu boli chyby boli ešte pri matchmakingu a pripájaní na servery, ale vyzerá to tak, že patch veľa z problémov fixoval.

Battlefield V
Battlefield V Upravené je launch lobby, kde sa váš tím pred začiatkom hry spojí.
Upravené je launch lobby, kde sa váš tím pred začiatkom hry spojí.


Battlefield V Výrazný dôraz je kladený na používanie classov.
Výrazný dôraz je kladený na používanie classov.


Battlefield V Teraz pri vydaní je odomknutá len základná časť hry, postupne sa bude rozširovať. Veľa obsahu príde už v decembri.
Teraz pri vydaní je odomknutá len základná časť hry, postupne sa bude rozširovať. Veľa obsahu príde už v decembri.




 

Celkovo vyzerá Battlefield V veľmi dobre. Autori spravili vylepšenia v každej oblasti a presun hrateľnosti na systém oddielov je vylepšenie správnym smerom, ako aj nutnosť dozásobovania sa a spolupráce. Je to presne to, čo nekoordinované boje potrebovali. Samozrejme, vizuál je, parádny, optimalizácia rovnako a zvuková stránka ani tentoraz nezastáva. Deštrukcia je tentoraz priam explozívna.

Pozitívny je aj prechod mikrotransakcií len za vizuálne doplnky, ako aj rozširovanie hry zadarmo pre všetkých. To znamená, že hra sa bude neustále rozširovať, a to v rôznych smeroch. Už to nebudú len mapy a malé doplnky ako pri predchádzajúcich Battlefieldoch. Postupne do hry príde Battle Royale, kooperácia, mapy a ďalšie režimy. Je to dobrý posun v sérii na moderný multiplayerový systém aktualizácií.


napísal saver 16.11.2018
Páči sa mi! (+11)
9.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
BATTLEFIELD V
+ vylepšená hrateľnosť, zvýšené zameranie na spoluprácu
+ parádny pocit zo streľby
+ masívna deštrukcia
+ pôsobivý vizuál a zvuky
+ všetky aktualizácie budú zadarmo
- zatiaľ len úvodná dávka obsahu (Battle Royale, kooperácia, mapy a módy budú prichádzať postupne)
- singleplayer misií mohlo byť viac


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 20. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk