LUIGI'S MANSION 3

LUIGI'S MANSION 3

Keď nemáte poruke krotiteľov, koho zavoláte?

Dojmy

Mario patrí medzi najznámejšie a najviac zárobkové postavy herného biznisu, o tom nemôže byť žiadna diskusia. Ale čo jeho brat Luigi? Niežeby sa v Nintende nesnažili, no ak tak je vždy len ten druhý, ten zelený. Mal viac prominentnú úlohu v športových tituloch, v RPG hrách, dokonca sa dočkal vlastnej spin-off skákačky. Ani počas jeho výročia sa mu však nedostalo pozornosti, ktorú by si zaslúžil. Je tu však jedna výnimka v podobe série, v ktorej naopak zažiaril. Dokonca viac ako jeho brat. Pritom stačilo len vykradnúť legendárnych Krotiteľov duchov a trochu ich prispôsobiť univerzu, v ktorom žili títo dvaja inštalatéri.

Luigi's Mansion séria prebrala známu premisu o „vysávaní“ duchov a spojila ju s menej známym z dvojice Nintendo bratov. Luigi nie je ten hrdina. Nie je tou postavou, ktorá sa vyberie do boja, porazí draka a zachráni princeznú. Aj tak sa stal hrdinom vlastnej série, kde to je paradoxne Mario, kto potrebuje byť zachránený. Inak to nebude ani v roku 2019. Luigi's Mansion séria sa totiž konečne vracia a po GameCube a 3DS má teraz namierené aj na Nintendo Switch. Aj keď je pravda, že už len samotným názvom hra trochu zavádza.

Luigi's Mansion 3 sa totiž neodohráva v nejakom rodinnom sídle či vile, ale na dosť odlišnom mieste. Mario, princezná Peach a ďalší totiž dostali pozvánku, aby strávili prázdniny v luxusnom hoteli. Luigi, samozrejme, je medzi pozvanými, no on je jedným z mála tých, ktorí nepadnú do pasce, ktorú nastražil King Boo. Snáď ste nečakali, že hra skončí ako prázdninová idylka. Toto všetko sú veci, ktoré nám prezradilo už E3 demo hry. No okrem toho sme si v ňom na vlastnej koži mohli vyskúšať jeden z levelov, ktorý nás čaká v plnej hre. Nechýbalo klasické prechádzanie niekoľkých miestnosti, no ani súboj s bossom.


Musím sa priznať, že zo všetkých hier na Nintendo PostE3 Show som si viackrát zahral vlastne len toto demo. The Elder Scrolls: Blades nepočítam, keďže to bolo tak krátke, že si ho človek musel zahrať viackrát, aby z neho mal vôbec nejaký dojem. Dôvod? Jednoducho bolo tak chytľavé. Hra sa už z neho nejaví byť náročná. Vlastne naopak. Je veľmi intuitívna. Ak ste hrali predchodcov, aj napriek novinkám sa tu cítite ako doma. Ak ste ich nehrali, ihneď sa do nej dostanete. Dopomôže k tomu Luigiho pes, ktorý vám vysvetlí základné princípy hrateľnosti. Či už sú to zabehnuté prvky, alebo úplné novinky.

Pritom niežeby noviniek bolo málo, ale trojka naozaj presne kráča v stopách svojich dvoch predchodcov. Princípy sú tu totiž presne rovnaké. Hra ponúka akýsi mix medzi akciou, hádankami a adventúrou. Čaká na vás celý megalomanský hotel plný rôznych miestností, v ktorých sú nástrahy, duchovia a aj mnohé skryté veci, ktoré by vás rozhodne mali zaujímať. To všetko v deme pôsobilo parádne vyvážené, navyše z toho sála lduch starej školy, k čomu sa ešte neskôr dostanem. Jednoducho ten správny žánrový mix, ktorý vás pri hraní udrží a stále bude pôsobiť sviežo. Ak to teda dopadne ako v predchádzajúcich častiach.

Luigi je v prvom rade strachopud. No taktiež je jediným, kto dokáže ostatných zachrániť. Opäť teda spája sily s profesorom E.Gaddom, vynálezcom svetoznámeho vysávača na duchov, aby mal šancu prekonať všetky prekážky, ktoré mu vývojári z Next Level Games položili pod nohy. Aj keď totiž hovorím o akcii, Luigi tu rozhodne nie je akčným hrdinom. Trasie sa, dostáva hysterické záchvaty, narieka, no aj tak sa s nepriateľmi nemazná. Do rúk berie hadicu svojho „vysávača“ lapí ňou ducha, niekoľkokrát ním hodí o zem a potom si spokojne utrie z čela studený pot, ktorý v takýchto súbojoch zvyčajne zaleje. Presne o tomto je totiž hra – o jednoduchej a nenásilnej akcii, kedy bojujete, ale neprelejete kvapku krvi (či ektoplazmy).

Chytanie duchov pomocou  vášho hlavného vybavenia je základom hry. Dokážete duchov nasávať, no váš nový model Poltergust G-00 dokáže všetko tiež odfukovať. Nie iba duchov, ale aj ďalšie veci. Dokážete si tak pritiahnuť vzdialené mince a predmety, no taktiež veci odfúknuť ďalej, ak si to vyžaduje situácia. Napríklad si takto pritiahnete melón zo stojana s ovocím, aby ste jeho vystrelením neskôr niečo rozbili. Strieľať môžete aj ďalšie predmety a podobné nasávanie a odfukovanie vecí neskôr poslúži nielen na boj, ale tiež na riešenie rôznych hádaniek a situácií.

Váš lov duchov prebieha podobne ako v minulosti. Často sa v miestnostiach pohybujú neviditeľní, takže si musíte všímať, či na vás náhodou neútočí meč len tak sa pohybujúci vo vzduchu. Ducha musíte najskôr ožiariť bleskom zo svojej zbrane, až po tom je zraniteľný. Môžete sa ho teda pokúsiť vcucnúť, no duch sa tomu pochopiteľne bráni a chce vám utiecť. Vy tak musíte bojovať a snažiť sa ísť do protipohybu. Okrem toho však majú duchovia aj svoj „život“. Čím silnejší duch, tým viac vydrží a tým viac vám dá zabrať. Pomôcť si môžete tak, že ním začnete trieskať o zem. Tým z neho doslova vytlčiete jeho život a celú situáciu si výrazne zjednodušíte.

Využiť však môžete aj úplne nové schopnosti, napríklad tlakovú vlnu. Tá sa totiž náramne hodí v situáciách, kedy sa ocitnete v obkľúčení niekoľkých duchov z každej strany. A nebude to také ojedinelé, ako by ste si mohli myslieť. Presila totiž proti vám stojí takmer neustále. Raz ju zvládnete ľahšie, inokedy vás viac potrápi. Hlavne vtedy, keď majú duchovia oproti vám štíty. Najskôr totiž musíte prekonať ich obranu, až potom sa dá bojovať. Využiť môžete aj svoju UV lampu, ktorá vám odhalí skryté veci (a pomôže vám vyriešiť niektoré vedľajšie úlohy). Svoje miesto tu však má aj Gooigi, teda akýsi zelený želatínový klon Luigiho, ktorý dokáže prejsť cez ostré prekážky a zároveň takto dokážete interagovať s mechanizmami pomocou dvoch postáv naraz, len sa musíte medzi nimi prepínať. Asi vás neprekvapí, že nám to demo predviedlo najmä pri hádankách.


Luigi's Mansion 3 sa naozaj veľa učí zo starej školy, čo nám demo predviedlo na množstve skrytých miestností, vedľajších činností, či zberateľných predmetov. Neraz ich máte pred nosom, len musíte pohnúť hlavou, aby ste zistili, ako sa k nim dostať. Inokedy ich nevidíte a odhalíte ich len vďaka svojej zvedavosti. Čakajte tak mnohé skryté dvere a podobné prvky. Hra sa taktiež drží posvätného pravidla troch, čo nám ukázal súboj s bossom. Najskôr ho treba trikrát odzbrojiť a otrieskať o zem, až po tom sa začína skutočný boj. Je to klasika, no je to aj zábava.

Vizuálne hra nasleduje presne v stopách svojich predchodcov. Ponúka teda výrazne štylizovanú grafiku, ktorá vychádza z Mario platformoviek, no pridáva trochu toho duchárstva a komediálno-hororovej atmosféry. Veľmi pekne sa predviedli animácie a to napríklad aj vtedy, keď ste nehralia hlavná postava len stála. Luigi sa triasol, ak bol v miestnosti stále skrytý duch, čo je jasná indícia pre vás. Navyše sú miestnosti hotela plné detailov. Niektoré sa dajú zničiť, iné zas nie. Sami musíte skúšať a časom sa to asi naučíme odhadnúť. Tomu všetkému pomáha zodpovedajúca hudba aj zvukové efekty, keďže postavy nie sú dabované.

Jedna vec mi v deme ale veľmi chýbala. Nintendo na E3 v Treehouse streame predviedlo aj multiplayer, ktorý bude zjavne väčšou súčasťou hry, pričom ponúkne spoluprácu aj súperenie. V lokálnom režime aj online to môže byť parádna zábava, no na posúdenie si musíme počkať. Ukážka kampane nás však oslovila a aj slušne zabavila. Ak bude celá hra takáto, je sa na čo tešiť. Hrá sa to dobre, vyzerá to pekne, je tu množstvo odkazov na starú školu a tiež hromada objavovania. Kampaň navyše má byť dlhšia ako v Dark Moon, kde to mohlo byť tých 14-15 hodín.


napísal matus_ace 11.7.2019
Páči sa mi! (+1)
LUIGI'S MANSION 3


Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 31. október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk