THE ETERNAL CYLINDER

THE ETERNAL CYLINDER

Evolúcia príšerky vo svete plnom LSD

Dojmy

Vývojári z Ace Team majú 10-ročnú skúsenosť s tvorbou hier a do ich portfólia patria tituly ako Zeno Clash či Rock of Ages. Čilské štúdio založené tromi bratmi sa teraz vrhlo na mimoriadne ambiciózny projekt s názvom The Eternal Cylinder. Ich starší titul Zeno Clash fanúšikovia ocenili pre jeho surreálny svet a v The Eternal Cylinder Ace Team znova popustili uzdu svojej fantázii, no tentoraz si nechceli stavať žiadne bariéry. Prinášajú open-world survival hru, v ktorej ovládate stádo stvorení zvaných Trebhum a usilujete sa o ich vývoj a prežitie v zvláštnom mimozemskom svete. Počas Gamesomu sme mali možnosť vyskúšať si v polhodinovom deme evolúciu malej príšery s chobotom, ktorej mutácie otvorili nové možnosti objavovania sveta.

The Eternal Cylinder však nie je tradičnou survival hrou v zmysle zbierania zdrojov a budovania. Vaše príšery potrebujú prežiť, pretože ich svet ničí gigantický valec (v geometrii cylinder), ktorý sa neustále kotúľa dopredu a je nutné aktivovať bariéry, ktoré ho na chvíľu zastavia. Ako Trebhum sa nachádzate na spodku potravinového reťazca a aby ste prežili, musíte sa vyvíjať, aby ste sa prispôsobili náročnému prostrediu. Vašim cieľom je nájsť ďalších Trebhumov a vybudovať si rodinu malých príšeriek, s ktorými okrem spoločnosti získate možnosť rozšíriť si svoj arzenál schopnosti. Čím väčšie stádo budete mať k dispozícii, tým ľahšie sa vysporiadate s prekážkami pred vami.


Hlavnou hernou mechanikou v The Eternal Cylinder je schopnosť Trebhumov svojim chobotom nasať a absorbovať rôzne materiály okolo seba a vyvinúť sa občas úplne nečakaným spôsobom, ktorý mení vaše praktické vlastnosti. Konzumáciou flóry a fauny dokáže Trebhum mutovať a „odomknúť“ si tak schopnosť lietať, plávať či vysoko skákať. Efekty konzumovaných materiálov pred prvou konzumáciou nepoznáte, preto môžete občas skončiť s výsledkom, ktorý ste neočakávali. Vo všeobecnosti sme však v deme vždy našli potrebné rastliny na miestach, kde nám hra kládla prekážky. Keď sme v rybníku nasali správnu rybu, Trebhum sa zmutoval vo vodnú príšeru, ktorá dokázala dlhšiu dobu prežiť vo vode. Podobne to bolo s vysokými skalami, kde sme potrebovali dlhšie nohy na skákanie či kožuch na prežite v zime.

Hra je tak založená predovšetkým na environmentálnych hádankách, ktoré riešite rôznymi mutáciami. Tie sa po konzumácii predmetov nevynulujú, ale vrstvia sa. Postupne tak zistíte, že potrebujete viac Trebhumov, aby ste mali dostupné rôzne mutácie. Ďalší členovia rodiny sa nachádzajú na ťažko dostupných miestach, ktoré si vyžadujú riešenie pomocou správnej mutácie. Po rozšírení stáda sme sa dostali do pasáže, ktorá vyžadovala Trebhuma netradične hranatého tvaru. Iba tak sme sa dokázali dostať do hranatého priestoru a aktivovať tak dôležitú spomienku. Trebhumovia majú každý svoj ukazovateľ zdravia a môže sa vám stať, že pri útokoch zvierat o nich prídete, prípadne ich stratíte cestou pri úteku pred obrovským valcom.

Svet, ktorý sme mali možnosť vidieť, bol skutočne rozsiahly a veľmi ľahko sa v ňom dalo stratiť a eventuálne aj zomrieť. Pri úteku pred valcom nám došli sily na rýchle kotúľanie, chýbala schopnosť, ktorá by ho predĺžila, alebo sme zablúdili do toxického prostredia a nemali vyvinutý chobot s filtrom na to, aby sme plyny prežili. Hra tak kombinuje akčné pasáže úteku pred valcom a o niečo pomalšie poznávacie úlohy, keď sa vám valec podarí na chvíľu zabrzdiť aktivovaním bariéry. V tých pokojnejších momentoch máte možnosť pokochať sa skutočne pestrofarebným prostredím z tých najšialenejších snov. Dopĺňajú ho rovnako bizarné mimozemské zvuky, ktoré dotvárajú atmosféru tohto halucinogénneho sveta.

Ace Team chce v The Eternal Cylinder predstaviť masívny ekosystém v procedurálne generovanom prostredí, ktoré je plné surreálnych mimozemských foriem. Trebhumovia nie sú jediné inteligentné stvorenia a na našich potulkách sme stretli rôzne zvieratá s vlastnou AI, ktoré si nás buď nevšímali, alebo boli vyslovené nepriateľské. V deme sa to dalo využiť pri absurdnej príšere s výzorom starého auta, ktorá popri snahe zvalcovať našich Trebhumov znížila most, ktorý sme potrebovali pre ďalší postup. Ukázala sa tak ďalšia vlastnosť deštrukcie prostredia a nutnosť využiť všetky nástroje, ktoré vám hra ponúkne, či už sú to možnosti mutácie alebo vlastnosti prostredia.

The Eternal Cylinder pripomína hru Spore s adrenalínovým prvkom úteku a rozsiahlymi možnosťami objavovania prostredia. Hra sľubuje viac ako 50 unikátnych mutácií, ktoré nielenže dodajú vašim postavám zábavný vzhľad, ale ponúknu aj praktické či ofenzívne schopnosti, od lietania až po pľutie ohňa. Všetky sa vám hodia v boji s obrovskými zvieratami, nehostinným prostredím púšte, tundry či savany a hlavne s gigantickým valcom, ktorý už zničil množstvo civilizácií. O prežitie Trebhumov sa budete môcť usilovať v roku 2020, keď hra vyjde na konzolách a tiež na PC exkluzívne v Epic Games Store.


napísal Tanya 18.9.2019
Páči sa mi! (+1)
THE ETERNAL CYLINDER


The Eternal Cylinder
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Good Shepherd Entertainment / Ace Team
Štýl: Simulácia
Dátum vydania:  2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk