BORDERLANDS 3

BORDERLANDS 3

8.5

Hrdinovia z Pandory opäť vo forme

Recenzia na PC verziu

Séria Borderlands začala písať svoju históriu v roku 2009 prekvapivo kvalitnou akciou s RPG prvkami a pôsobivou komiksovou grafikou. Tieto znaky sú charakteristické aj pre pokračovania, ktoré ale už nedosiahli jedinečnosť pôvodnej hry. Majú však vernú komunitu a nespadli medzi priemerné tituly, aj keď latku nastavenú prvou časťou nedokázali prekonať. Teraz tu máme Borderlands 3 a hoci sa vezie na popularite svojho predchodcu, rozhodne mu hanbu nerobí.

Hlavným režimom je, prirodzene, kampaň a tá je masívna a vydrží vám viac ako 20 hodín. Vo chvíli, keď si myslíte, že už končí, ešte zďaleka neukázala to najlepšie a ešte sa len rozbieha. Môžete ju hrať sólo, ale aj v kooperácii a dá sa to nastaviť tak, aby sa k vám priebežne mohli pridávať iní hráči. Kooperácia dodáva hre šťavu a obzvlášť ju oceníte pri súbojoch s bossmi. Tí v zásade veľa znesú, s trochou trpezlivosti ich zložíte aj sami, ale v partii je to rýchlejšie a zábavnejšie. Najmä neskôr je však výhodné mať aspoň jedného spoluhráča, ktorý vás podporí a podľa potreby oživí. Navyše keď na bossa útočíte sólo a podľahnete, protivník sa zregeneruje. No keď sa drží aspoň jeden hráč z tímu, padlý partner sa zakrátko oživí a súboj pokračuje, až kým nepodľahne boss alebo naraz celá vaša skupinka.

Určite si v úvode zvoľte vyššiu obťažnosť a zistíte, že v prvých hodinách štandardní nepriatelia nepredstavujú nejakú vážnu hrozbu. Hoci sa na vás bežne valí presila, len ojedinele podľahnete. A ak už náhodou padnete,  dostanete druhú šancu a v krátkom časovom intervale si zúrivým odporom vybojujete späť život a utečiete hrobárovi z lopaty. Ak ani to nevyjde, hra vám stiahne určitú sumu z vášho balíčka na nákupy a postava sa oživí neďaleko miesta skonania. Neskôr už trochu prituhne, ale sila nepriateľov spočíva predovšetkým v ich zvýšenej odolnosti a veľkom počte. Inak sa totiž vyznačujú nevalnou inteligenciou.

Borderlands 3
Borderlands 3 Po výbere postavy vás privíta Claptrap a pripomenie, ako to tu chodí.
Po výbere postavy vás privíta Claptrap a pripomenie, ako to tu chodí.


Borderlands 3 Zanemu okrem spoluhráčov pomáha klon a dron.
Zanemu okrem spoluhráčov pomáha klon a dron.


Borderlands 3 Hrdinu si môžete upravovať, meniť vzhľad aj gestá, ktorými komunikujete so spoluhráčmi.
Hrdinu si môžete upravovať, meniť vzhľad aj gestá, ktorými komunikujete so spoluhráčmi.





Je pravda, že sa protivníci priebežne kryjú a občas urobia nejaký taktický manéver, ale neraz pokojne stoja a nechajú si páliť do hlavy. Väčšinou útočia priamočiaro a vlastne sa neraz zdá, že sa len bránia. Keď trochu pobehnete, len veľmi zriedka vás prenasledujú, ak áno, tak len na krátkom úseku. Väčšinou trpezlivo čakajú, kým sa vrátite, takže sa dá pohodlne využiť taktika postupného likvidovania cieľov. Čiže odpravíte jedného - dvoch nepriateľov, na chvíľu sa stiahnete do úzadia, kde si v početných debničkách, skrinkách a sejfoch doplníte muníciu, ale aj život, popritom sa vám zregeneruje štít, a môžete pokračovať v akcii.

Lepšie sú na tom nepriatelia útočiaci zblízka, ktorí sú dotieravejší, ale dajú sa pohodlne spacifikovať, kým sa k vám vôbec dostanú. Sú to najmä zúrivé poskakujúce či lietajúce zvieratá a známi poloobnažení psychopati. Sortiment protivníkov ako taký je pritom spočiatku pestrý, neskôr sa už objavujú viac-menej tie isté druhy s menšími variáciami. V boji sa dajú šikovne využiť objekty v prostredí a nielen na skrývanie. Napríklad odstrelené sudy s rádioaktívnym materiálom alebo zdroje elektriny vedia nepriateľov pekne zraniť. Ale aj vás.

Počas progresu vás čakajú početné hlavné úlohy, ktorým sa skôr či neskôr musíte venovať a nepovinné, ktoré môžete odignorovať, ale prinesú vám peniaze, skúsenosti a občas zaujímavé predmety. Koristi  je však v hre hojne. Málokedy máte potrebu kupovať nové zbrane či doplnky, keď sa ich na bojisku bežne povaľujú stovky, vo všemožných debničkách pekne viditeľných vďaka zeleným kontrolkám a pri mŕtvolách. A môžete si pohodlne vyberať tie s bonusmi, ktoré rozoznáte podľa farieb. Sortiment zbraní je naozaj bohatý a rôznorodý a sú začlenené do niekoľkých kategórií. Nájdete tu všetko možné, od pištolí a brokovnice, až po ostreľovacie pušky a raketomety. Plus granáty. Navyše sa mnohým dá prepnúť režim streľby a majú neraz prídavný efekt, napríklad aj účinné zmrazovanie.

Určitý problém je skôr s tým, kam všetky nálezy uložiť. Osobný inventár je malý a k trezoru na vesmírnej lodi, ktorá slúži ako mobilná základňa lietajúca z jednej planéty na druhú (samozrejme, nechýba medzi nimi Pandora), sa vám nebude chcieť často vracať. Ale sú tu riešenia. Na palube môžete svoje financie rozumne utratiť na permanentné zvýšenie kapacity munície rôznych druhov zbraní. Rovnako môžete po vylepšení nosiť viac granátov a okrem iného je tu aj možnosť viacnásobne rozšíriť svoj inventár. Priamo v teréne sú potom  pomerne hojne rozmiestnené automaty, kde si viete dokúpiť život a muníciu, ale hlavne predať všetko to, čo ste nazbierali a nepotrebujete.

Ale späť k úlohám. Skutočne je ich neúrekom a  užijete si ich do sýtosti, aj keby ste plnili len tie hlavné, príbehové. Niektoré sú nápadité, iné pomerne fádne, ale pri tom veľkom počte je to aj pochopiteľné. Pomerne často budete niečo brániť alebo musíte vyčistiť určité teritórium od všetkých strážcov, čo je pri opakovanom zadaní nezáživné. Chvíľami vďaka tomu hra začína upadať do stereotypu, no potom zas pookreje a začne viac baviť. Je to aj vďaka stretnutiam s rôznymi postavami, ktoré vám ponúknu nové, občas neštandardné úlohy, niekedy vás dočasne sprevádzajú a sú to často starí známi z minulých častí. Hneď na začiatku je to dobre známa Lilith a jednokolieskový robot Claptrap, ale bude ich oveľa viac. A aj na strane nepriateľov.

K oživeniu postupu prispieva aj zmena prostredí. Z púšte v štýle Mad Maxa sa dostanete do futuristického neónového mesta, potom na nehostinné miesto s mesačným povrchom, nízkou gravitáciou a parádne dekorované hviezdami. Navštívite aj močariská a tropické lokality, bizarný fantastický svet, jaskyne a podzemné skrýše. Ale veľa času na obdivovanie okolia nemáte, pretože vám skoro stále niekto ide po krku a vo vyčistených lokalitách sa nepriatelia časom respawnujú.

Borderlands 3
Borderlands 3 V neskoršej fáze máte parádnu výzbroj a môžete si prepínať 4 primárne zbrane.
V neskoršej fáze máte parádnu výzbroj a môžete si prepínať 4 primárne zbrane.


Borderlands 3 Medzi misiami sa vraciate na vesmírnu loď s povedomou posádkou.
Medzi misiami sa vraciate na vesmírnu loď s povedomou posádkou.


Borderlands 3 Pandora aj iné planéty majú svoju osobitosť a štýl.
Pandora aj iné planéty majú svoju osobitosť a štýl.





Opäť sú tu aj vozidlá, na ktorých sa môžete premávať v exteriéroch a uliciach a slúžia ako na rýchly presun, tak aj na boj.  Začínate s peknou terénnou buginou, ale čoskoro vám pribudnú ďalšie dva kúsky. Viete ich upravovať a privolať si ich na staniciach, kedykoľvek do nich nastúpite alebo vystúpite. Sú vyzbrojené a na rozdiel od samotnej postavy majú nelimitovanú muníciu, takže môžete bez obáv strieľať po všetkom, čo sa hýbe. A keď váš stroj vybuchne, nič sa nedeje, na stanici si ho znovu vyvoláte a je ako nový.  V kooperácii môže druhý hráč fungovať ako spolujazdec v úlohe strelca.

A v koži akých borcov vlastne môžete nastúpiť do akcie tentoraz? Je to celkom sympatická štvorka, ktorá sa vám predvedie v úvode hry. Tmavovláska Amara bude vyhovovať tým, ktorí uprednostňujú elementálne sily. Mohutný a pomalší Fl4k sa spolieha na hrubú silu a zvieracích pomocníkov. Zane na moderné vymoženosti, asistuje mu dron a digitálny klon. Moze je šikovná so strelnými zbraňami a môže si krátkodobo vyvolať svoj bojový oblek, takže sa zmení na plne vyzbrojeného mecha. Každá postava má hneď tri stromy schopností, ktoré súvisia s ich zameraním. S každým levelom pribudne jeden bod, ktorým si vylepšíte zbrane a schopnosti a výber je tentoraz naozaj bohatý, takže nebude ľahké rozhodnúť sa, čo uprednostníte. Po splnení všetkých príbehových misií  vás navyše čaká Guardian rank s výberom špecializácie (enforcer, survivor, hunter) s ďalšími bonusmi. Plus sa odomkne náročnejší Mayhem mód s odolnejšími protivníkmi.

Borderlands by bez komiksovej grafiky stratila svoju tvár. Tvorcovia správne využili zaužívaný štýl, ale ešte ho vypilovali a pridali odlesky a ďalšie moderné efekty, takže sa na to stále dobre pozerá. K tomu sú tu pekné prestrihové scény, kvalitný dabing (až na to škriekanie hrdinov pri zranení), hudba a ozvučenie. Dizajn menu a užívateľské rozhranie sú uspokojivé. Ale práca s mapou, najmä pri premiestňovaní a rýchlom presune, je prekombinovaná a chaotická. Obsahuje prebytočné menu a priveľa preklikávania a prepínania, kým nájdete to, čo potrebujete. Obzvlášť komplikované je to pri zmene planét. Navyše v teréne sa mapa otáča podľa vašej polohy, čo je ale skôr mätúce ako užitočné. Aj preto chvíľami zablúdite a niekedy dosiahnete miesto určenia až po niekoľkých pokusoch. Rovnako skôr na škodu je priveľká vesmírna loď - vaša základňa pripomínajúca bludisko s niekoľkými palubami, kde sa zbytočne nabeháte a tiež občas stratíte.

Borderlands 3
Borderlands 3 Bojový stroj je chuťovka v podaní Moze.
Bojový stroj je chuťovka v podaní Moze.


Borderlands 3 Každá postava má tri pekne košaté stromy schopností.
Každá postava má tri pekne košaté stromy schopností.


Borderlands 3 Určite využijete aj vozidlá - na rýchlejší presun aj na boj.
Určite využijete aj vozidlá - na rýchlejší presun aj na boj.




Na to všetko sa ale dá zvyknúť, čo však zamrzí, sú technické problémy. Paradoxne som ich v hre zaznamenal viac po hotfixe, ktorý mal vyriešiť komplikácie s ukladaním a načítaním progresu lokálne a na Cloude. Dovtedy hra bežala bez vážnejších chýb, no pri poslednom hraní mi v priebehu niekoľkých hodín viackrát spadla. Našťastie to nebolo v kooperácii, kde by som tak prišiel o spoluhráčov. Navyše hra si zapamätala aj moju poslednú polohu a splnené úlohy. Tvorcovia sa na to ale rozhodne musia pozrieť a priniesť poriadne záplaty.

Okrem toho sú tu menšie zakopnutia pri koordinácii  hráčov v kooperácii - nový borec sa objavuje na začiatku mapy, aj keď už napríklad ostatní bojujú s bossom na druhom konci. Odchod z lokality  a transport je nemožný v prípade, ak je jeden z hráčov práve v menu. Odhliadnuc od toho je však práve kooperácia to, kvôli čomu sa hru oplatí kúpiť. Je to parádna divoká jazda, ktorá vás poriadne napumpuje adrenalínom a kvôli nej titulu odpustíte určité neduhy. Sólo postup je síce zábavný, ale neskôr narastá stereotyp, to však v prítomnosti živých spoluhráčov nehrozí. Ak by som mal hodnotiť podľa prvých hodín, hra ma až tak neuchvátila, v pokročilej fáze a zvlášť v kooperácii však bola priam epická a súboje s bossmi jedinečné. Aj keď koniec kampane bol trochu zbytočne naťahovaný a už len taká priamočiara rúbanica.

Po Borderlands 3 siahnite najmä vtedy, ak plánujete hrať v kooperácii. Vtedy si to naozaj parádne užijete. Single pobaví, ale nemá až také gule a navyše si viac povšimnete určité slabiny hry, ako je nevalná AI nepriateľov, občas nezáživné pasáže, blúdenie a chaotická práca s navigáciou a mapou. Tie však vcelku úspešne tvorcovia prekryli humorom a zakomponovaním známych postáv z minulých častí do masívneho nového príbehu. Dá sa síce skonštatovať, že je to ďalšia dávka toho, čo nám séria Borderlands ponúkla už predtým, plus nejaké menšie vylepšenia. Ale pridajte si k tomu spoluhráčov a niektoré unikátne súboje s bossmi v štýlových prostrediach a ono to vlastne naozaj stačí. Chvíľami hra síce trochu pokrivkáva, ale vzápätí vám to vynahradí jedinečnými adrenalínovými momentmi, kvôli ktorým sa do toho oplatí ísť. Aj napriek počiatočným technickým problémom, ktoré sa, bohužiaľ, Borderlands 3 nevyhli a rozhodne očakávame nápravu.


napísal uni 20.9.2019
Páči sa mi! (+5)
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
BORDERLANDS 3
+ stále pozoruhodné univerzum a jeho postavy
+ stále atraktívny komiksový vzhľad a štýl
+ komplexný vývoj jednotlivých hrdinov a schopností
+ bohatý sortiment špecifických zbraní a doplnkov
+ solídny a masívny príbeh aj s osobitými momentmi
+ parádna nonstop akcia v kooperácii
- slabá AI nepriateľov a ich sortiment
- miestami fádne úlohy a stereotypné pasáže
- komplikované premiestňovanie do iných lokalít
- niekedy blúdenie v teréne a na palube vesmírnej lode
- technické problémy


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Take Two / Gearbox Software
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 13. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk