TV TIPY 1.10. - 6.10. 2019

TV TIPY 1.10. - 6.10. 2019

VOD recenzia



UTOROK 1.10.

Nebezpečná láskavosť (A Simple Favor, USA, 2018, Paul Feig), JOJ Cinema, 20.15
Netradičný mix neo-noiru a komédie nakrútil Paul Veig v hlavných úlohách s Annou Kendrick a Blake Lively v hlavných úlohách. Ničím nevynikajúca žena Stephanie sa zoznámi s tajomnou krásnou a bohatou ženou Emily, ktorá však jedného dňa záhadne zmizne. Stephanie začne po nej pátrať a dozvedá sa tak postupne skutočnú pravdu o svojej novej kamarátke. Zámerne prekombinovaný film ponúka myšlienku, že skutočne poznať človeka je takmer nemožné, predovšetkým však svižnú zábavu.

Vlk (The Wolf, USA, 1994, Mike Nichols), Dajto, 20.15
Režisér Mike Nichols vzdal v roku 1994 hold starým hororom štúdia Universal a vďaka obsadeniu nešlo o béčkový horor, ale vážne poňatú ľudskú drámu. No veď si len predstavte, že by vás pokusol vlk a vaša DNA by sa začala meniť. Z vášho života by sa stala dráma, zároveň by ste však nemali problém s prejavením vlastného divočejšieho „ja“. Toto zažije aj redaktor Will Randall v podaní Jacka Nicholsona. Špičkové je aj ďalšie obsadenie: Michelle Pfeiffer, James Spader alebo Christopher Plummer.

Válka barev (Česko, 1995, Filip Renč), ČT 2, 22.50
Na české pomery ide o chvályhodný pokus o niečo v tamojších kinematografických vodách netradičné a pokúsil sa oňho svojho času Filip Renč. Hlavným hrdinom je mladý fotograf Ondřej, ktorého koníčkom je pilotovanie bezmotorových lietadiel. Jedného dňa sa mu podarí na fotografii zachytiť vraždu muža a na vlastnú päsť sa rozhodne dopátrať pravdy. Zapletie sa do komunity mužov baviacich sa vo voľnom čase paintballom, skoro však zistí, že o život pôjde zrejme aj jemu.

TV tipy 1.10. - 6.10. 2019

STREDA 2.10.

Skutočná guráž (True Grit, USA, 2010, Ethan Coen, Joel Coen), Jednotka, 20.30
Skutočná guráž bratov Coenovcov je remake staršieho westernu z roku 1969 s Johnom Wayneom v hlavnej úlohe. Jeho postavu si v novej verzii zahral Jeff Bridges. Dej znie na prvý pohľad banálne, štrnásťročné dievča (Hailee Steinfeld) sa chce pomstiť banditom za smrť svojho otca. Lenže to by ju na jej ceste za spravodlivosťou nesmeli sprevádzať tak svojrázne typy, ako jednooký šerif Rooster Copburn (Bridges) a texaský ranger LaBoeuf (Matt Damon). Táto road movie shneď dostane tú správnu šťavu.

Stratení chlapci (Lost Boys, USA, 1987, Joel Schumacher), Film+, 20.30
V Spojených štátoch ide o kultovú klasiku, v našich končinách sú Stratení chlapci tak trochu aj strateným filmom. Preto treba využiť príležitosť spoznať túto teenagerskú hororovú zábavu aspoň na televíznej obrazovke. Teenageri Sam a Michael zisťujú, že s mestečkom Santa Carla v Kalifornii, kde sa práve nasťahovali, nie je niečo v poriadku. Vyčíňa tu totiž skupina upírov na čele s Kieferom Sutherlandom. Hlavnú úlohu si zahral vtedajší idol teenageriek Corey Haim.

Lásky medzi kapkami deště (Československo, 1979, Karel Kachyňa), ČT 1, 0.25
Karel Kachyňa sa vracia do tridsiatych rokov minulého storočia na pražský Žižkov, aby nám predstavil osudy jeho vtedajších obyvateľov a zároveň vzdal hold tejto časti Prahy. Ako názov napovedá, film sa venuje viacerým osudom a viacerým vznikajúcim láskam, predovšetkým sa sústredí na dvojicu bratov, synov obuvníka Bursíka, ktorý musí premýšľať, ako konkurovať Baťovi. Film si takpovediac kradne pre seba Vladimír Menšík, nestratili sa však ani Lukáš Vaculík či Zlata Adamovská.

TV tipy 1.10. - 6.10. 2019

ŠTVRTOK 3.10.

Jurský park (Jurrasic Park, USA, 1993, Steven Spielberg), JOJ Plus, 20.15
Legendárny film Stevena Spielberga nás zavedie do novootvoreného parku, kde boli pomocou najnovších technológií oživené prastaré živočíšne druhy. A ako to už chodí, ak sa hrá človek na Boha, nedopadne to nikdy v jeho prospech. Dinosaury a podobné tvory sa tu totiž necítia úplne najlepšie a začnú to schytávať návštevníci parku, ale aj jeho zamestnanci. Pokračovanie s podtitulom Lost World už nevzbudilo zďaleka také nadšenie publika, v súčasnosti sleujeme v kinách voľné pokračovania s názvom Jurrasic World a tam to tiež ide dole vodou.

Spider-Man 3 (USA, 2007, Sam Raimi), Dajto, 20.15
Pod čiernu zem zakopávaný tretí diel trilógie Sama Raimiho nie je určite tak zlý film, ako sa o ňom traduje. Pravdou však je, že funguje viac ako séria vydarených akčných sekvencií, než ako súdržný celok. Ponúka hneď dvoch silných protivníkov ústrednej postavy, Sandmana a Venoma, mimozemského tvora, ktorý sa dostane doslova do Parkerovho tela. Od konca série tvorcovia ponúkli dva solídne diely s Andrewom Garfieldom, v súčasnosti je výborným Spajdím Tom Holland, ale ako vieme, budúcnosť jeho Spider-Mana je neistá.

Highlander - Sila kúzla (Highlander II: The Quickening, VB, Francúzsko, 1991, Russell Mulcahy), Film+, 20.40
Pokračovanie kultovej fantasy z osemdesiatych rokov, ktorú už značne nahlodal zub času, je diametrálne odlišné. Connor MacLeod (opäť Christopher Lambert) sa totiž vydáva do blízkej budúcnosti pripomínajúcej tak trochu svet Blade Runnera a začne riešiť problémy s istou nadnárodnou spoločnosťou. Na konci minulého storočia sa stále riešila otázka ozónovej vrstvy, čo sa prenieslo aj do kinematografie, pretože Sila kúzla nám ponúka svet, ktorý musí byť pred slnečným žiarením ukrytý pod obrovskou kupolou.

TV tipy 1.10. - 6.10. 2019

PIATOK 4.10.

Joe Cocker: Fire It Up Live (Nemecko, 2013, Nick Wickham), ČT Art, 20.20
Pripomeňte si geniálneho speváka, ktorý už pár rokov nie je medzi nami, prostredníctvom jedného z jeho posledných verejných vystúpení. Joe Cocker vždy zrel ako víno a svojho času navštívil aj Bratislavu. Ide o dvojhodinový záznam koncertu z jeho posledného turné z nemeckého Kolína nad Rýnom z roku 2013. Zaznejú všetky jeho najväčšie hity. Po tomto zázname si môžete prípadne pustiť aj legendárny Woodstock, vďaka ktorému sa Cocker stal veľmi populárnym umelcom.

Krížnik Potemkin (Bronenosec Poťomkin, Sovietsky Zväz, 1925, Sergej M. Ejzenštejn), Dvojka, 22.45
Jeden z najdôležitejších filmov svetovej kinematografie a ukážkový príklad fungovania princípov sovietskej montážnej školy. Sergej Ejzenštejn sa vracia na začiatok minulého storočia do cárskeho Ruska a ukazuje vzburu v meste Odesa. Ocitáme sa na lodi Potemkin, kde posádka dostáva skazené mäso a odmieta ho naďalej konzumovať. Film sa preslávil najmä sekvenciou na obrovskom schodisku. Čas sa stáva relatívny, pretože jednotlivé udalosti sú nám ponúkané z rôznych uhľov pohľadu.

Hráči so smrťou (Flatliners, USA, 1990, Joel Schumacher), Jednotka, 23.00
Zabudnite na nedávny príšerný remake a radšej si zopakujte metafyzickú hororovú jazdu študentov medicíny túžiacich zistiť, aké je to za hranicami života v zóne klinickej smrti. Čo sa tam ukrýva? To prekvapí nielen divákov, ale najmä samotné postavy, ktoré zrazu budú musieť čeliť oživeným démonom vlastnej minulosti. Dokonalá gotická atmosféra, vizuálne pôsobivé cesty v mysli experimentátorov a hviezdne obsadenie robia z Hráčov zo smrťou príťažlivý horor aj pre dnešnú generáciu.

TV tipy 1.10. - 6.10. 2019

SOBOTA 5.10.

Tažní ptáci (Československo, 1983, František Filip), ČT 1, 15.25
Tažní ptáci je voľným pokračovaním úspešného filmu Ikarův pád zaoberajúcim sa problémom alkoholizmu. Hlavnú úlohu v oboch vynikajúcich dielach Františka Filipa stvárnil presvedčivo Vladimír Menšík. Ten si zahral klavíristu a ťažkého alkoholika, ktorý sa rozhodne s týmto neduhom ničiacim jeho rodinu aj okolie bojovať prostredníctvom liečby v protialkoholickej liečebni. Film je plný špičkových hercov, ďalej uvidíte Vlastimila Brodského, Josefa Somra alebo Eduarda Cupáka.

Nowhere Boy (VB, Kanada, 2009, Sam Taylor-Johnson), ČT Art, 20.20
Filmy o skupine Beatles sa prevažne venujú ich slávnym časom. K látke pristúpila rozdielne režisérka Sam Taylor-Johnson a venovala sa problémovému dospievaniu hlavy zoskupenia Johna Lennona. Toho presvedčivo stvárnil Aaron Taylor-Johnson, ktorý sa mimochodom pri nakrúcaní zaľúbil do staršej režisérky a neskôr si ju vzal za manželku. Dozvedáme sa, že John nežije so svojimi rodičmi, ale vychovávajú ho strýko a teta. Po smrti strýka sa stretáva s vlastnou matkou a neskôr aj s Paulom McCartneym.

Zahúlime, uvidíme 2 (Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay, USA, 2008, John Hurwitz, Hayden Schlossberg), AMC, 20.20
Harold a Kumar (opäť v podaní Johna Cho a Kala Penna) si opäť zahúlili a uvideli... tentokrát však väznicu v Guantanáme. Pri pohľade na Kumara väčšinu ľudí totiž iste napadne, že ide o šialeného a nevyspytateľného teroristu. Ale neboli by to oni, ak by si z toho robili ťažkú hlavu a začnú plánovať útek. Posilnený marihuanou samozrejme človek lepšie premýšľa. Samého seba si tu zahral komik Neil Patrick Harris. Pokračovanie je o niečo slabšie ako vydarený prvý diel, každopádne pre fanúšikov tohto dua povinnosť.

TV tipy 1.10. - 6.10. 2019

NEDEĽA 6.10.

Waterloo (Taliansko, Sovietsky Zväz, 1970, Sergej Bondarčuk), Jednotka, 1970
Sovietsky režisér Sergej Bondarčuk patril medzi najväčších megalomanov svetového filmu a jeho Waterloo patrí medzi najmonumentálnejšie vojnové filmy zaoberajúce sa osobnosťou francúzskeho dobyvateľa Napoleona. Rovnať sa mu snáď môže iba Napoleon Abela Gancéa ešte z nemej éry. Ide o rekonštrukciu slávnej bitky pri Waterloo, hlavnú úlohu si zahral americký herec Rod Steiger. Zza zmienku určite stojí, že si vo filme zahral aj režisér a herec Orson Welles, autor Občana Kanea.

Stoj, lebo sa netrafím (Stůj, nebo se netrefím, Česko, Slovensko, 1997, Jiří Chlumský), Jednotka, 22.20
Všestranný režisér Jiří Chlumský (Nedodržaný sľub, 7 dní hriechu) sa svojho času pokúsil aj o komediálny žáner, a to v snímke Stoj, lebo sa netrafím a neskôr aj v Konečnej stanici. Zápletka filmu sa krúti okolo obľúbeného motívu najmä československých komédií 30. a 40. rokov, zámeny osôb. Dej je zasadený do roku 1945, kedy Česko začínajú opúšťať nemeckí vojaci, na českú dedinu. V hlavných úlohách uvidíte Josefa Abrháma, Jiřího Bartošku alebo Ivanu Chýlkovou.

Hranica (The Border, USA, 1982, Tony Richardson), ČT 2, 23.05
Dej filmu Hranica nás zavedie na nebezpečnú južnú hranicu Spojených štátov a Mexika, známu nelegálnymi presunmi emigrantov. Hlavným hrdinom je Charlie v podaní Jacka Nicholsona, ktorý tu dostane prácu pohraničníka a tak sa do oblasti sťahuje aj so svojou manželkou. Jeho parťák Cat (Harvey Keitel) sa však zaplietol do pašovania Mexičanov a Charlie zisťuje, že celý miestny systém je prehnitý a skorumpovaný. Film nakrútila legenda nového britského filmu 60. rokov Tony Richardson.


autor Erik Binder 1.10.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.