LAYTON’S MYSTERY JOURNEY: KATRIELLE AND THE MILLIONAIRES’ CONSPIRACY

LAYTON’S MYSTERY JOURNEY: KATRIELLE AND THE MILLIONAIRES’ CONSPIRACY

8.0

Dcéra profesora Laytona vyšetruje na Switchi

Recenzia na Switch verziu

Presne o dva roky od vydania novej hry v sérii Professor Layton, avšak bez titulného Laytona - s jeho dcérou, sa objavuje tento kúsok na výkonnejšej konzole Nintenda. Áno, bola k dispozícii už vtedy, no majstri z Kyota sa rozhodli, že ešte venujú jeden diel handheldu či smartfónom.

A nová hrdinka Katrielle Enhanced puzzle-solving adventure si tentokrát razí cestu na Switch, aby robila česť svojmu otcovi a jeho sérii s parádnou hrateľnosťou, nezabudnuteľnými hádankami i spletitými príbehmi. Mladá slečna má trošku inú povahu i plány: zakladá si v Londýne detektívnu agentúru a najprv potrebuje zohnať vôbec prípad a urobiť si dobré meno. Našťastie priezvisko Layton tu stále láka inšpektorov zo Scotland Yardu či iné esá, ktoré si nevedia poradiť vo svojej detektívnej práci. Katrielle nie je na prípady sama: drží sa jej chlapec Ernest a hovoriaci pes Sherl sa stáva jej prvou záhadou – mala by zistiť jeho pôvod. Katrielle by chcela nájsť aj otca, no čaká ju séria neuveriteľných prípadov: strácajú sa tu ručičky z Big Benu, dôjde aj na zmiznutia či vraždy.

Katrielle je nečakane prepracovaná osôbka. Nemá síce džentlmenské spôsoby Hershela, ale kontruje svojím pôvabom, ostrým dôvtipom a večne veľkým apetítom (aj na dezert!). Má rada pekné oblečenie (čo je využité na samostatnú minihru), po meste sa preháňa na bicykli (ako inak v jej veku) a séria si aj s jej pomocou drží silný štandard. Aj bez profesora cítite, že sme stále v rovnakom známom svete. Má povedomé postavy ako Granny či vizuál iných. Atmosféra Londýna a herného štýlu je zachovaná. Ernest je ideálny pomocník a často sa cez neho učíte nové veci v akcii a Sherl je síce starý dudroš, ale okamžite si ho obľúbite. Džentlmenské rady sú preč, no aj Katrielle má čo poradiť. Tvorcovia si takto strážia sviežosť série: je stále podobná a predsa zaznamenala viaceré zmeny, takže nehráte stále to isté.


Hoci, samozrejme, náplň ostáva zhodná. Prídete do novej lokality a snažíte sa identifikovať aktívne miesta – lupou „šmejdíte" jednotlivé detaily a tušíte, že sa tu najprv schovávajú tri-štyri mince (dajú sa využiť ako mena na kupovanie rád), občas podozrivé miesta s prachom, kde je stratený predmet alebo puzzle a viaceré postavy, ktoré môžete vyspovedať. Takmer na každej obrazovke čaká aj hádanka, či už v kontexte prostredia alebo vám ju zadáva nejaká persóna.

So zmenou platformy prišlo aj nutné prispôsobenie sa ovládania. Ale nikto nebude namietať, že teraz sa pozeráte na svet na väčšom krajšom aktívnom displeji a nemusíte sledovať dva naraz ako na 3DS. Animácie sú vo vyššom rozlíšení a celé dianie máte stále v rukách. Nasadenie kurzora spred dvoch rokov je na jednej strane v poriadku, na druhej vás brzdí a čakali by ste troška viac dotykových plôch. Do menu hry sa teraz potrebujete prepnúť a celkovo budete viac stláčať funkčné tlačidlá. Na všetko sa dá zvyknúť počas prvého prípadu – aj na nový pohyb po meste, potvrdzovanie lokalít či šikovné zobrazovanie aktivít: v rohu vidíte koľko esenciálnych krokov potrebujete urobiť, na mape zase vidno podľa farby, či ešte v lokalite treba niečo robiť (oranžová) alebo je hotová (slabomodrá).

Hádanky a puzzle sú zastúpené v hojnom počte. 150 je silný základ, k tomu pár desiatok nových a ešte je sľúbený aj každý deň jeden nový denný puzzle. Zastúpenie tu má železná klasika ako aritmetické úlohy, sú tu aj slovné hračky (tie pýtajú solídne znalosti angličtiny), logické chuťovky alebo aj klasika v hľadaní cestičiek, kľukatých potrubí či zostreľovanie balónov na limitovaný počet ráz. Obtiažnosť je skutočne široká: niektoré prosté kúsky zvládnete za pár minút, nad inými dumáte 25 až 30. Znalci síce poznajú odpovede a štýl niektorých klasických kúskov, ale sami sa dočkajú nových výziev.

Gebule môžete vypnúť pri minihrách, ako obliekanie Katrielle, hľadanie stratených predmetov, varenie a ďalšie kúsky, ktoré šikovne využili ženský element hrdinky. Možno ich nebudete chcieť všetky splniť počas jedného hrania, ale je fajn mať ich pre prípad, že vás puzzle vyťažia už príliš.

Najväčší rozdiel pri slečne Laytonovej je v štruktúre hry. Scenáristi majú samozrejme novú zápletku, ale namiesto celistvého prípadu rieši Katrielle dvanásť menších prípadov: sú tu iné motívy, vystupujú v nich však spoloční hrdinovia, prípadne vedľajšie postavy. Stále platí názor na hru spred dvoch rokov – je fajn hrať jeden prípad počas večera a tešiť sa, že si zajtra či o dva dni doprajete ďalší. Prípad trvá cca 90 minút, hrať viaceré za deň sa dá. Ale už to nie je pôvodný štýl, že ste hrali dva týždne v kuse tú veľkú zamotanú zápletku a čakali na bombastické odhalenie, ktoré vám vyrazí dych. Niečo za niečo...  

Postup naprieč jedným prípadom je však šikovne riešený: zbierate postupne šesť stôp a občas už pri štvrtej tušíte, ktorým smerom by sa prípad mohol uberať. Na celom priebehu hry si môžete ceniť návrat do lokalít, vyriešenie zvyšných puzzle či bonusové aktivity. Aj denné hádanky potešia verných.

Kreslená grafika na Switch nabrala nový dych. Miestami je cítiť pôvod z inej platformy, štylizácia je však naďalej účinná, charizmatické postavy, britský dabing a sledovanie na väčšom displeji potešia.


Kto teda minul Katrielle Layton na 3DS, druhý raz by si nemal nechať šancu ujsť. Switch celkom hre i sérii sedí, oceníte väčší displej (hoci nie naplno využitý s dotykovým ovládaním) a scenár hry je stále silný, hoci štruktúra favorizuje tucet menších prípad oproti jednému veľkému v minulosti. Takže investujte a možno sa raz dočkáme pokračovania šitého rovno na Switch, čo by bolo veľmi fajn.


napísal Korec 8.11.2019
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
LAYTON’S MYSTERY JOURNEY: KATRIELLE AND THE MILLIONAIRES’ CONSPIRACY
+ výborné nové postavy
+ vhodne využitá štruktúra menších prípadov
+ scenár a dialógy
+ herný systém a pútavé vyšetrovanie
+ rozmanité hádanky s rôznou obťažnosťou
+ minihry i denné puzzle pekne rozšírili obsah
- chýba celistvosť minulých častí
- pre znalcov opakujúce sa typy puzzle


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk