AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION

AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION

9.0

Návrat do éry kráľov

Recenzia na PC verziu

Už ste o tom určite čítali niekde inde. Je tu nové vydanie tejto ikony a niektorí ľudia sa sťažujú, že sa hrateľnosť nezmodernizovala. Chvalabohu! Ak by sa nejaké štúdio pokúsilo zasahovať do hrateľnosti takejto kultovej hry, netrvalo by dlho a malo by pred kanceláriami nekonečný zástup nahnevaných hráčov s fakľami v rukách. Niektoré veci sú jednoducho sväté a nesmú sa meniť, lebo tak to je najlepšie. A to hovorím ako hráč, u ktorého dokonca Age of Empires 2 ani nie je na vrchole rebríčka obľúbených RTS, na remaster tej mojej najobľúbenejšej si ešte počkám, no už sa na ňom pracuje. Stále je však toto hra, pri ktorej deme som dokázal stráviť niekoľko desiatok hodín. Potom prišla plná verzia a vnímanie času okolo sa zrazu stratilo.

Age of Empires II: Definitive Edition je tu presne 20 rokov po vydaní pôvodnej hry, pričom je to jej najultimátnejšia verzia. Obsahuje technické vylepšenia, úpravy, opravy a aj pomerne slušné množstvo noviniek. Avšak vyjadrenie, že je tu dosť veľa obsahu, mi pripadá ako nedocenenie hry. Definitive Edition toho totiž ponúka naozaj veľmi veľa. Až tak veľa, že aj bez vydania budúcoročného remasteru trojky by ste mali čo hrať do vydania štvorky v roku 2021. A pravdepodobne aj dlhšie. Nezáleží pritom na tom, či ste nováčikom v sérii, alebo ste s hrou kedysi strávili svoju mladosť. Každý tu má čo objavovať.

Poďme si to najskôr rozobrať z pohľadu čísiel. Nájdete tu všetok obsah pôvodnej hry a jej expanzií a k tomu aj obsahové novinky v podobe troch nových kampaní (každá s niekoľkými misiami) a štyroch nových civilizácií (Bulhari, Litovci, Kumáni a Tatari). Tieto nové národy majú síce mnoho čŕt spoločných so staršími národmi v hre, či už sú to jednotky, budovy, alebo schopnosti, no taktiež majú aj mnoho unikátnych vlastností a prvkov, ktoré ich odlišujú od ostatných. Aj keď, ak už poznáte hru ako takú, obrovské rozdiely medzi národmi nečakajte. Takže tu je 24 kampaní, každá obsahuje viacero misií, a k tomu celkovo 35 národov, čo je úctyhodné číslo, ktoré využijete nielen v singleplayer obsahu, ale aj v multiplayeri.

Poďme ale predstaviť hru tým, ktorí o nej doteraz nepočuli a možno ich čísla vyššie zaujali, no nevedia, čo to vlastne znamená. Age of Empires II je realtime stratégia zo starej školy, v ktorej preberiete jednu z mnohých civilizácii na jej ťažení proti nepriateľom, ktorých môže riadiť umelá inteligencia (s niekoľkými stupňami náročnosti), alebo aj živí protihráči. Hra vás dostáva do stredoveku, kedy sa chopíte tejto civilizácie a postupne ju budujete. Staviate mestá, ťažíte zdroje, budujete armádu a vysielate ju proti nepriateľom. Rolu tu zohráva aj obchod a ak je to možné, nájdete tu aj spojenectvá.

Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition Nie je to iba remaster, ale prináša aj úplné novinky.
Nie je to iba remaster, ale prináša aj úplné novinky.


Age of Empires II: Definitive Edition Technologický strom  hry je naozaj bohatý.
Technologický strom hry je naozaj bohatý.


Age of Empires II: Definitive Edition Zažijete známe historické bitky.
Zažijete známe historické bitky.





Dôležitým prvkom je pritom postup naprieč štyrmi epochami. Začínate v temnom stredoveku, čomu zodpovedajú vaše možnosti a to ako v oblasti stavby, tak aj v oblasti výskumu a jednotiek. Môžete však pokročiť ďalej a v rámci technologického stromu svojho národa sa dopracovať k pokročilejším možnostiam, na čo však musíte splniť určité požiadavky. Tie sú zväčša založené na zdrojoch, prípadne budovách. Takto získate nové jednotky, budovy, vylepšenia a podobne. Postupujete na feudálnu éru, ktorá je dôležitá pre hernú ekonomiku. Po nej nasleduje éra hradov a ako už jej názov hovorí, hrad je dôležitou stavbou, no väčší dôraz sa kladie aj na náboženské relikvie, ktoré vám pomôžu s generovaním zlata. S relikviami však vedia pracovať len mnísi. No a nasleduje imperiálna éra s najlepšími technológiami, najsilnejšími jednotkami, no je aj najkomplexnejšia.

Zber, výroba, stavba, ekonomika, do toho si pripočítajte už spomínané relikvie, boje na zemi aj na vode – no, nie je toho na (mikro)manažment málo, no je to klasika a presne tento systém si hráči obľúbili, lebo ponúka parádne vyváženie medzi výzvou a zábavou. Dokonca aj dnes. Ak by ste sa však zľakli, že je toho na vás v hre príliš a budete v nej tápať, môžete obavy hodiť za hlavu. Príbehová kampaň za Williama Wallace je totiž akýmsi tutoriálom, ktorý vás tým všetkým jednoducho prevedie, aby vás nakoniec nechal užiť si aj boje. Takto máte možnosť prirodzene vkĺznuť do herných mechanizmov a nechať sa pohltiť ikonickou stratégiou.

Keď sa tak stane, je už len na vás, ktorým smerom sa vydáte. Singleplayerového aj multiplayerového obsahu je tu dostatok na stovky a stovky hodín. Môžete pokračovať ďalej v kampaniach, pričom ako som už napísal, je ich tu viac než dosť. Môžete si v nich vyberať z mnohých národov a zažiť boje v Európe, Ázii, Amerike aj Afrike. Preberiete tak ovládanie naozaj pestrých civilizácií a ocitnete sa na rôznych častiach sveta s rôznorodými podmienkami a aj hrozbami. V Európe vás napríklad nebude naháňať krokodíl, ktorý vám jednoducho dokáže vyhubiť dedinčanov. Sú tu kampane, v ktorých preberiete naozaj dobre známe historické postavy, napríklad Janu z Arku. Narazíte však aj na menej známe v iných častiach sveta. Kampane majú pekný progres, nie sú len o budovaní a útočení, ale vedia ponúknuť variabilnejšie.

Možno vás ale kampane nelákajú, prípadne vás až tak nebavia, no stále to v singleplayer časti nie je všetko. Je tu aj 16 historických bojov v samostatnom režime. Na vlastnej koži tu zažijete historicky významné boje od roku 557 až do roku 1582. Čaká vás tu napríklad japonské Kjóto, bitka o Anglicko pri meste Hastings z roku 1066, bitka pri Azincourte v roku 1415 alebo aj bitka pri Mantzikerte v roku 1071. Ak sa vám aj to máli, ešte sú tu výzvy v režime The Art of War, ktoré preveria vaše strategické možnosti a odmenia vás medailami na základe vašich výsledkov. Alebo nemusíte hrať vôbec a môžete len čítať bohatú hernú encyklopédiu plnú informácií o národoch, stredovekých bojoch a podobne.

Okrem toho hra podporuje aj tvorivosť hráčov samotných. Nájdete tu editor, v ktorom si sami môžete vytvárať scenáre a aj kampane. Nastavíte si tu mapy, limity, terén, jednotky, podmienky a dokonca aj triggery. Keď teda vyčerpáte to obrovské množstvo obsahu v hre, jednoducho si vytvoríte ďalší podľa svojho gusta, alebo si ho od niekoho stiahnete a hodíte k sebe do hry. Hra tiež obsahuje podporu modov, čo je ďalšia skvelá vec, ktorá hrateľnosť naťahuje prakticky donekonečna (a ešte ďalej). Prehľadný Mod manager obsahuje prehľad vašich modov, inštalovaných modov, ale aj browser, kde nájdete mody podľa vašich kritérií. Vidíte počet „lajkov“ aj stiahnutí a priamo si ich sami môžete stiahnuť.

No a potom je tu ešte multiplayer, čo je sama o sebe obrovská vec, ktorá pre vás prináša ďalšie obrovské množstvo hodín v zápasoch, kde sa môže biť až 8 hráčov na rôzne veľkých mapách. Môžete sa pustiť do hodnotených zápasov, no ak ste nováčik, majte na pamäti, že niektorí z hráčov to hrajú už 20 rokov a aj keď Definitive Edition upravuje mierne niektoré prvky, sú tu hráči, ktorí majú pred ostatnými výrazný náskok. Môžete tiež založiť vlastnú lobby, prípadne si v browseri vybrať z už vytvorených a pripojiť sa. Nechýbajú tabuľky, či možnosť vytvárať klany a pripájať sa k už vytvoreným. Prípadne môžete sledovať online zápasy iných hráčov. Okrem toho má hra aj priamu Mixer integráciu, ak by ste chceli hru sami streamovať.

V jednotlivých zápasoch môžete hrať na tímy a teda uzatvárať spojenectvá, kde nejde len o to, aby ste spolu bojovali proti ostatným, ale môžete si navzájom vypomáhať zdrojmi, ak máte prepojené trhy. Na vášho spojenca napríklad útočia, no nemá dostatok zlata na to, aby útoky odrazil. Tak mu jednoducho prispejete. Celkovo hra v multiplayeri obsahuje 10 režimov, ktoré máte na výber a líšia sa cieľmi. Hry môžete vyhľadávať nielen podľa nich, ale aj podľa ďalších kritérií, či už sú to mapy, servery, rýchlosť, podmienky a podobne. Určite oceníte zobrazenie kvality pripojenia, aby ste sa rovno vyhli hrám, kde môžu prísť lagy. K dispozícii sú však kvalitné dedikované servery, čo je taktiež skvelá vec pre hráčov, ktorí v minulosti nadávali na problémy s multiplayerom.

Oceňujem tiež tri možno nenápadné, no dosť dôležité nastavenia v lobby. Môžete si priamo vyfiltrovať hry podľa toho, či sú v nich povolené/zakázané cheaty alebo mody, prípadne aj oboje. Takže ak sa chcete len vyblázniť v multiplayeri s cheatmi, nie je tu žiadna prekážka, jednoducho si taký zápas nájdete. To isté platí pre mody, ak si chcete zahrať s iným nastavením hrateľnosti, ktoré sa vymyká pravidlám základnej hry. No a nakoniec je tu ešte možnosť nastaviť si hru tak, aby ju online mohli/nemohli sledovať ostatní hráči.

Age of Empires II: Definitive Edition
Age of Empires II: Definitive Edition Hra je o postupe cez éry, ktoré vám sprístupnia nové technológie.
Hra je o postupe cez éry, ktoré vám sprístupnia nové technológie.


Age of Empires II: Definitive Edition Mnoho noviniek a úprav vylepšuje hrateľnosť a celkový zážitok.
Mnoho noviniek a úprav vylepšuje hrateľnosť a celkový zážitok.


Age of Empires II: Definitive Edition Súčasťou hry je aj rozsiahla encyklopédia.
Súčasťou hry je aj rozsiahla encyklopédia.





Možno ste ale hráč, ktorý to už všetko dávno pozná a zaujíma vás, čo je tu nové a vylepšené v hrateľnosti. Nájdete tu haldu drobných zmien, ktoré začínajú napríklad aj upravenými názvami niektorých jednotiek, no celkovo sa autori sústredili na to, aby hráčom hranie spríjemnili. Upravené sú niektoré štatistiky, opravené sú chyby, je tu tiež zvýšený populačný limit, automatické obnovenie fariem, rad technológií, oceníte lepší pathfinding (aj keď stále nie je dokonalý a raz za čas sa jednotky dostanú do kolízie), intuitívnejší mikromanažment. Vylepšená je tiež umelá inteligencia, aj keď máte možnosť vrátiť sa k tej pôvodnej.

Z príjemných zmien je tu tiež upgradované používateľské rozhranie, takže je aj ovládanie niektorých menej dôležitých, prípadne skôr okrajových vecí hladšie. Definitive Edition celkovo prináša obrovské množstvo väčších aj menších zmien, z ktorých si mnoho možno ani hneď nevšimnete, no ak ste predchádzajúce verzie hrali, ihneď vám bude zrejmé, že je hra krokom správnym smerom k lepšiemu hernému zážitku po každej stránke. Či je to balans, hrateľnosť, kvalita, upraviteľné klávesové skratky, alebo jednoducho čokoľvek. Veľa z toho musíte sami objaviť, vyskúšať si, no ak ste skôr spokojní so starým ovládaním, môžete využívať aj to. Tých zmien je toľko, že by sa nimi dal zaplniť samostatný článok.

No a potom tu máme hlavne vylepšenia v audiovizuálnej stránke, ktoré si všimnete vlastne ako prvé. Všetko je tu vytvorené nanovo, no tak, aby to dokonale zodpovedalo duchu pôvodnej hry aj s jej nadčasovým 2D spracovaním. Terén, jednotky aj budovy sú tak detailnejšie a krajšie, no stále vlastne rovnaké. To všetko si viac užijete prostredníctvom zoomovania a teraz aj v 4K rozlíšení. Vylepšené boli animácie a pribudli aj dokonca úplne nové. Remastrovaný je aj zvuk a to ako z pohľadu zvukových efektov, tak aj z pohľadu hudby. V oboch oblastiach autori odviedli parádnu prácu, na hru sa príjemne pozerá a aj sa veľmi dobre počúva, pričom táto verzia len dokazuje, aké to bolo všetko pred 20 rokmi nadčasové. Stačí tomu dať nový „náter“ a funguje to skvele.

Možno je až trošku vtipné, že sa jedna z najlepších hier roku 1999 zaradí medzi najlepšie hry roku 2019, no Age of Empires II: Definitive Edition si to zaslúži. Základ bol stále kvalitný a naozaj na ňom nebolo potrebné nič meniť v jeho jadre. Tie zmeny, ktoré tu sú, hru aj tak dokážu pozdvihnúť vyššie. Či už sa týkajú audiovizuálu, herného balansu, alebo sú to QoL vylepšenia. Bohužiaľ tu sú stále aj chyby. V hre narazíte na bugy, ktoré síce hru nerozbíjajú, ale ani nepotešia. Pathfinding je síce vylepšený, ale stále to nie je žiadny zázrak. No a nakoniec som mal aj nejaké menšie problémy s pripojením v multiplayeri. Nie síce často, ale taktiež to nebudí najlepší dojem. To všetko sú však veci, ktoré sa dajú odstrániť patchom a nič to nemení na tom, že je Age of Empires II stále skvelá stratégia a chcelo by to dnes viac takých. Navyše takáto hromada obsahu za necelú dvacku? Taký pomer iné hry neponúkajú.


napísal matus_ace 22.11.2019
Páči sa mi! (+10)
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION
+ hromada obsahu na stovky hodín
+ prináša navyše aj úplne nový obsah
+ množstvo vylepšení v hrateľnosti a aj iných oblastiach
+ stále príjemný audiovizuál
+ stále výborná hrateľnosť
+ multiplayer s hromadou možností
+ nová umelá inteligencia
- stále menšie bugy
- občas menšie problémy s multiplayerom
- pathfinding by chcel ešte viac vylepšiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: C2D/Athlon 64x2 5600+; 4GB RAM; 2GB VGA; 30GB HDD
Doporučená konfigurácia: 2,4GHz CPU; 8GB RAM; GTX 650/AMD HD 5850; 30GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Microsoft
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 14. november 2019
 31.1. 2023 (Xbox One,Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk