LITTLE BIG WORKSHOP

LITTLE BIG WORKSHOP

8.5

Dorobím kačičky a idem spať

Recenzia na PC verziu

Problémy s dodávkou materiálu, pokazený stroj a ľudia pýtajú dovolenku, alebo sa zašívajú na káve. Do toho chce zákazník znížiť náklady a zvýšiť objemy dodávok. To sú bežné problémy v každom výrobnom závode, či otrokárni, ako takéto zamestnania s obľubou nazývame na Slovensku. Niekto chce produkt za lacný peniaz a z pochybných materiálov, hlavne treba chrliť tisícky výrobkov denne. Iný odberateľ vyžaduje vysokú kvalitu, dosiahnutú najmodernejšími postupmi pri spracovaní pokrokových plastov či zliatin. A aby toho nebolo málo, trh sa mení a to, čo bolo v kurze včera, je dnes už zastaralé a padá na to v skladoch prach.

A veru sa mi v hre často stávalo, že výroba stála a ľudia sedeli v kuchynke na káve. Pritom na pracovných pozíciach bolo jasne vidieť, že je naplánovaná výroba kostry bicykla, nôh od stola a maľovanie hláv bábik. Bug? Kdeže, moja vlastná chyba pri plánovaní procesu. Niekde som nesprávne zadal postupnosť práce, a tak sa panáčikovia zašívali, pretože im chýbali vstupné materiály pre ďalší krok výroby. Stačí však pár kliknutí a zrazu sa malí „makači" z kuchynky rozbehnú každý na svoje miesto a vidíte, že kmitajú po továrni jedna radosť. V tomto je hra až nebezpečne podobná skutočným chybám pri plánovaní výroby, kde stačí jeden prešľap v procese a zlyháva vám celý systém. Ako sa vraví, ryba smrdí od hlavy, keď manažment (v tomto prípade vy) urobí chybu, mal by ju po sebe vedieť aj napraviť.

Spočiatku je ale plánovanie veľmi jednoduché. Vašou prvou úlohou v rámci tréningu bude pre nového lokálneho predajcu drobného tovaru vyrobiť pár záhradných trpaslíkov. Po prijatí zákazky sa objaví menu plánovania, kde vždy začínate zadaním vstupného materiálu, postupne prechádzate procesmi spracovania a na konci je finálny výrobok. V tomto prípade je vstupným materiálom drevené polienko a procesom bude opracovanie do tvaru záhradného trpaslíka. Materiál ale treba niekde vyložiť, označíte teda na podlahe skladový priestor, kúpite si prvý stôl určený na opracovanie dreva a v oddelenej miestnosti zriadite kuchynku s kávovarom a stolom na posedenie. Toto všetko vás prvá výučbová misia naučí naozaj jednoducho a intuitívne. Po prvej vybavenej objednávke dostanete zaplatené a môže sa začať skutočná výroba.

Little Big Workshop
Little Big Workshop Celá hra sa odohráva tu na stole.
Celá hra sa odohráva tu na stole.


Little Big Workshop Začiatky sú veľmi skromné.
Začiatky sú veľmi skromné.


Little Big Workshop Ukážka správania sa trhu v hre.
Ukážka správania sa trhu v hre.





Základ máme, vieme opracovať drevo a variť kávu. To síce na výrobu záhradných trpaslíkov stačí, ale zákazník si žiada viac. V hre je simulovaný trh, kde sa vám na týždennej báze budú objavovať nové a nové produkty, ktoré môžete vyrábať, zobrazuje sa, samozrejme, aj ich cena a dopyt, ktorá sa každý týždeň mení. Spočiatku môžete vyrábať len veľmi jednoduché výrobky - drevený koník, plastová bábika, plyšový macko. Každý z týchto produktov má vlastnú cenu, dopyt a takisto je každý treba spracovávať iným spôsobom. Napríklad plastová bábika. Tá sa skladá z hlavy a tela, takže treba najprv separátne vyrobiť obe časti na vstrekolise, potom znova separátne každú namaľovať a nakoniec pripravené diely zmontovať na pracovisku montáže. Do úvahy sa berú aj požiadavky na kvalitu - pevnosť, dizajn, hmotnosť, neskôr aj špecifickejšie požiadavky (pri robotoch napríklad - robotickosť?). Práve použité vstupné materiály, spôsob ich opracovania a úroveň vášho vybavenia určujú, či vami naplánovaný výrobok dosahuje požadované kvality a je možné ho vyrobiť a následne predať.

Znie to snáď zložito, ale opak je pravdou. Pri každom plánovaní je veľmi jednoducho farebne odlíšené, aké materiály a postupy treba použiť, aby bolo možné výrobok správne vyrobiť. Takto sa do hry dostanú aj úplní začiatočníci. Pokročilejšie produkty si budú vyžadovať drahšie a kvalitnejšie materiály a prácu rúk musí nahradiť presné opracovanie pomocou stroja. K tomu sa dostanete pomocou bodov, ktoré sú okrem peňazí odmenou sa dodanie výrobku a ktoré si budete postupne prideľovať do stromu technológií. Následne si môžete zvýšiť počet zamestnancov, odomknúť možnosť povýšiť ich na špecialistov na spracovanie dreva či plastu, zlepšíte si aj reputáciu u špeciálnych zákazníkov a odmeny za splnenie ich objednávok, ktoré sú na rozdiel od bežných na čas.

Tieto sú trochu iné, vyžadujú precíznejšie plánovanie a dostatočné vybavenie vašej malej továrne, aby ste stihli dodať daný produkt v určenom termíne. Postupne ako budete odomykať vylepšenia v technologickom strome, sa vám ozvú okrem prvého zákazníka z tutoriálu aj ďalší štyria. Výrobca nábytku, predajca športových potrieb, dodávateľ do automobilového priemyslu a nakoniec japonský magnát špecializujúci sa na robotiku. Až pri týchto projektoch, kedy treba kombinovať materiály a procesy, sa ukáže, ako dobre ste sa naučili pracovať s plánovaním v hre. Aj oni vám postupne budú zadávať ťažšie projekty a nakoniec pre nich budete vždy plniť finálny špeciálny projekt, za ktorý sú masívne odmeny. Dôležité je sa ale nehrnúť do plnenia týchto špecialít hneď, je treba mať v prvom rade stabilný príjem peňazí a dobre vybavenú továreň. K tomu je dôležité mať aj spokojných a skúsených zamestnancov.

Zamestnanci potrebujú odpočinok a k tomu slúžia kávovary a automaty na sladkosti, ktoré umiestňujete do oddelených miestností. V nich si môžu sadnúť, v pokoji si vychutnať obed, vypočuť si hudbu z rádia a podobne. Okrem toho sa potrebujú aj pri práci samotnej cítiť spokojne. K tomu zas slúžia dekorácie pracovnej haly, stojany na vodu, ventilátory alebo kvety. Tretím faktorom je využitie priestoru ako takého, k čomu slúžia dobre navrhnuté skladové priestory aj rozloženie strojov a pracovísk v hale. V skratke to znamená, že ak máte dobre navrhnuté rozloženie skladov, pekne vyzdobené haly a strategicky rozmiestnené kútiky na občerstvenie, zamestnanci pracujú rýchlo, odpočívajú málo a robia efektívne.

Všetky tieto údaje sú ľahko odčítateľné z prehľadných štatistík, ktoré ukazujú efektivitu práce či čas strávený ničnerobením. K dispozícii sú aj ukazovatele, aká je miera spokojnosti v každej miestnosti výroby, alebo v akom stave sú jednotlivé pracoviská. Tie treba takisto udržiavať, pretože postupom času bez potrebných opráv strácajú na efektívnosti a spomaľujú ostatné články súkolia. Našťastie sú opravy zadarmo... aj keď zaberajú čas a čas sú peniaze, takže to až tak zadarmo nie je. Ešte dobre, že je neskôr k dispozícii vylepšenie, po jeho odomknutí si viete niektorých zamestnancov povýšiť na údržbárov a tí automaticky opravujú pracoviská počas doby, keď na nich nepracuje.

Toto dáva dohromady slušný systém, celkom realisticky odrážajúci skutočné a praktické problémy pri výrobe produktov v továrňach. Ak nemáte dobre vyriešenú logistiku a výrobu a naberiete si väčšie sústo, aké dokážete stráviť, ľahko sa môže stať, že než produkt vyrobíte, trh ho už nebude chcieť a vám ostane v sklade hromada výrobkov, ktoré nemôžete predať. Dajú sa potom napríklad zlikvidovať za zlomok peňazí, alebo si môžete počkať, či si ich trh časom nevyžiada znova. Penalizácie za takéto chyby teda nie sú až také tragické, ale zamrzia a záleží aj od toho, koľko ste do projektu investovali napríklad za nákup materiálov. Rozhodne si treba nechávať rezervy a neísť finančne na doraz. Občas sa dokonca stane, že váš rival v podobe zlej korporácie Nemesis zaplaví trh lacnými alternatívami vašich produktov, aby rýchlo klesol dopyt.

Little Big Workshop
Little Big Workshop Každé pracovisko je plné milých drobných detailov.
Každé pracovisko je plné milých drobných detailov.


Little Big Workshop Kuchynka takisto, na zdravie a dobrú chuť.
Kuchynka takisto, na zdravie a dobrú chuť.


Little Big Workshop Rastieme a pracujeme naozaj efektívne.
Rastieme a pracujeme naozaj efektívne.





Tento rival k vám aj môže poslať špióna, ktorý vám bude sabotovať stroje a vy ho musíte pomocou špeciálneho prístroja odhaliť a nájsť. Je to jedna z mnohých minihier, ktoré sa náhodne objavujú a slúžia na spestrenie hrateľnosti aj na drobné finančné prilepšenie. Budete hľadať zamestnancov nakazených parazitickým slimákom, odháňať z továrne potkany alebo rozbíjať záhradných trpaslíkov. Zaujímavosťou je, že sa dajú tieto náhodné udalosti celkom vypnúť, ak sa chcete sústrediť naozaj len na tú serióznu stránku hry, ale sú príjemným osviežením. Boli ale chvíle, kedy to boli skôr otravné vsuvky odvádzajúce moju pozornosť od skutočných problémov, ktoré som musel riešiť.

A napriek tomu, že je hra vo svojom jadre seriózna, kontrastne k tomu je zvolená štylizácia grafiky aj zvukov. Celá hra je situovaná na stole niekde v pracovni, okolo vašej továrne sú porozhadzované predmety, ako káva, čokoláda, malý Gameboy, posuvné meradlo a podobne. Milým detailom je, že mnohé z týchto predmetov sú interaktívne, môžete si tak popri hraní z čokolády ujedať. Vaši zamestnanci ani zákazníci nemajú dabing, len milučko „žvatlajú", aj keď by som prisahal, že som ich v kuchynke párkrát počul navzájom sa zdraviť ,,ahóój" alebo ,,dobrýýý". Celkovo je v hre veľa detailov, na pracovných stoloch sú rôzne drobné predmety, maličké šuplíky s náradím, v automate na sladkosti vidíte jednotlivé pochutinky, dokonca aj zvolené komponenty a materiály pri plánovaní sa premietnu do finálnej podoby výrobku.

Hre samotnej sa dá vytknúť prakticky veľmi málo. Chyby som pri hraní nezaznamenal žiadne, ak niečo nefungovalo, bola to moja chyba pri plánovaní, nie bug. Občas pohnevalo menu stavby, kedy nie je úplne jasné, kde môžete alebo nemôžete stavať steny a dvere. Okrem toho, keď už som mal odomknuté takmer všetky stroje a vylepšenia, som pocítil, že už ma nič nemotivuje ďalej rásť. Môžete, samozrejme, postupne kúpiť celú plochu stola a postaviť čo najväčšiu možnú továreň, ale už je to len to isté vo väčšom merítku.

Little Big Workshop
Little Big Workshop Pri plánovaní výroby bicykla treba kombinovať spracovanie ocele aj plastu.
Pri plánovaní výroby bicykla treba kombinovať spracovanie ocele aj plastu.


Little Big Workshop Skladník od únavy zaspal, tak mu kamionista nechal tovar vyložený pred prahom.
Skladník od únavy zaspal, tak mu kamionista nechal tovar vyložený pred prahom.


Little Big Workshop Tu sa zašíva ďalší spachtoš.
Tu sa zašíva ďalší spachtoš.




V Little Big Workshop sa stretli dva protiklady. Na jednej strane jednoduchý, trochu infantilný zvukový a vizuálny dizajn, na strane druhej veľmi dobre premyslené a realisticky poňaté samotné prvky hrateľnosti manažmentu továrne. Aspoň kým je čo vyrábať a pre koho vyrábať. Potom sa už hra prehupne do fázy ,,staviam, lebo môžem, aj keď ani nemusím". Avšak cesta do bodu, kedy už som v hre ,,videl všetko" vám zaberie desiatky hodín, počas ktorých budete mat plné ruky práce. Okrem toho je hra za veľmi príjemnú cenu a ako bonus je vhodná ako vstup do sveta manažmentoviek aj pre menej skúsených hráčov.


napísal DeCain 20.1.2020
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
LITTLE BIG WORKSHOP
+ prepracovaný systém plánovania výroby produktov
+ široký sortiment vybavenia továrne aj produktov na vyrábanie
+ úlohy od špeciálnych zákazníkov
+ veľa milých detailov priamo v továrni aj mimo nej
+ minihry na spestrenie hrateľnosti, ktoré je ale možné vypnúť, ak ich hrať nechcete
- trochu neposlušné menu výstavby
- ku koncu opadáva motivácia pokračovať
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU: Dual Core CPU, RAM: 2 GB, Grafika: Intel HD 4000, GeForce GT 330M
Doporučená konfigurácia: CPU: Quad Core CPU, RAM: 4 GB, Grafika: GeForce 560, HD 5830


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: HandyGames / Mirage Game Studios
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk