DVAJA PÁPEŽI

DVAJA PÁPEŽI

8.0

Filmová recenzia



Pápež Benedikt XVI.: V roku 1978 sme mali troch pápežov.

Kardinál Jorge Bergolio (budúci pápež František): Áno, ale nebolo to v rovnakom čase.

Benedikt XVI.: Snažil som sa byť vtipný.

Bergolio: To mal byť vtip?

Benedikt XVI.: Nemecký. Ten nemusí byť vtipný.

Podobné repliky celkom výstižne charakterizujú nový a mierne problematický filmový prírastok Netflixu. Nedá sa uprieť, že platforme sa podarilo priniesť nanajvýš aktuálnu tému. V centre príbehu stoja (a hlavne proti sebe) dvaja kardináli, ktorí sa obaja stali pápežmi. Oficiálna anotácia, ktorá tvrdí, že ide o „intímny príbeh jednej z najdramatickejších zmien moci za posledných dvetisíc rokov“, nie je úplne pravdivá. Na začiatku filmu, po krátkom dokumentačnom vstupe z pohrebu Jána Pavla II., sledujeme konkláve (apríl 2005). Kardináli si spomedzi seba po štvrtom kole hlasovania volia za nového pápeža nemeckého kardinála Jozefa Ratzingera, ktorý prijíma meno Benedikt XVI.

Kamera Césara Charlonea prináša unikátne a mimoriadne pôsobivé pohľady do zákulisia kardinálskeho konkláve. Zachytáva, ako voľba ďalšieho nástupcu apoštola Petra už po stáročia prebieha. Kardináli odetí v červenom sedia v radoch, pred sebou čistý list papiera a pero. Po napísaní mena navrhnutého kandidáta vstanú, prenesú modlitbu a osobne vhodia svoj hlas do nádoby. Paralelne s voľbou sa hádžu do inej nádoby biele guličky s menami tých kardinálov, ktorí už odvolili. Každý úkon voľby je dôležitý. Všetko prebieha pomaly a s vážnosťou. Každý návrh sa číta nahlas. Hoci sa aj ďalšie scény odohrávajú v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne, štáb v historickej kaplnke reálne nenatáčal. Pre potreby filmu bola vytvorená presná replika vo filmových štúdiách Cinecittà v Ríme.

Dej pokračuje o šesť rokov neskôr (december 2011), kedy za svojím nadriadeným prichádza do Ríma kardinál Bergolio. Pre frustráciu zo smerovania katolíckej cirkvi chce odstúpiť z kardinálskeho ako aj arcibiskupského postu a ostať slúžiť vo svojej farnosti v Argentíne, aby bol čo najbližšie k ľuďom. Od pápeža Benedikta si k tomuto kroku žiada povolenie. Ale nedostane ho. Benedikt odstupuje z apoštolského úradu.

Témy výmeny či novej voľby pápeža otvorilo už niekoľko snímok svetovej kinematografie. Spomeňme napríklad taliansku dramédiu Habemus Papam (2011), v ktorej režisér Nanni Moretti zachytáva nevysporiadanosť fiktívneho pápeža s výsledkom konkláve a ktorý tesne pred pozdravením veriacich z okna Svätopeterského chrámu Habemus Papam! ujde do ulíc Ríma. Originálnym prírastkom s obrovským nadhľadom je aj desaťdielna séria provokatéra Paola Sorrentina The Young Pope, ktorá v januári 2020 odštartovala ďalším pokračovaním. Obsadením Judea Lawa do hlavnej úlohy režisér Sorrentino poprel tézu, že pápež musí byť konvenčný muž v zrelom veku. Novozvoleným pápežom sa na HBO stal „mladík“, ktorý fajčí a rád pije ochutenú Colu.

Dvaja pápeži

Najsilnejšou stránkou Dvoch pápežov je neuveriteľná podoba hercov s ich „dvojičkami“ z reálneho sveta. V úlohe pápeža Benedikta sa predstavuje Anthony Hopkins a rolu pápeža Františka zahral Jonathan Pryce – obaja Walesania. Režisérovi snímky Fernandovi Meirellesovi pri hľadaní fotografií súčasného pápeža až príliš často ponúkal internetový prehliadač Pryceovu tvár. Meirelles si následne pozrel hercovu filmografiu a rolu vo svojom novom projekte mu ponúkol. Obaja hlavní protagonisti slávia na filmových festivaloch zaslúžené úspechy a najnovšie je dvojica nominovaná za svoje výkony aj na filmovú cenu Oscar vo vedľajšej (Hopkins) a hlavnej úlohe (Pryce).

V snímke dominujú skvelé dialógy, ktoré sú citlivo zahraté. Avšak tých, ktorí už videli celovečerný film Pápež František: Modlite sa za mňa (2017) ako aj dvojdielny televízny film Volajte ma František (2015), kde sa čo-to o Františkovej „temnej minulosti“ a jeho nevídanej ľudskosti rozpráva, najnovší film až tak neprekvapí. Na scenári je mierne zarážajúce, že karty neboli rozdané spravodlivo. O Benediktovi sme sa z minulosti nedozvedeli takmer nič.

Dvaja pápeži

Okrem toho, že Benedikta niektorí ľudia považujú za fašistu, že je (a to doslova) rád sám, že najradšej pozerá v televízii Komisára Rexa a že nepozná skoro žiadnu populárnu hudbu. Na to, že Jozef Ratzinger napísal približne sedemdesiat teologických kníh a že patril k najmladším účastníkom prelomového II. Vatikánskeho koncilu – nič, žiadna zmienka. A to je škoda. Film skôr vyzerá ako neobjektívne adorovanie pápeža Františka.

Po pravde však treba priznať, že práve súčasný pápež František je nositeľom zmeny v rímskokatolíckej cirkvi. Je to práve František, ktorý kladie dôraz na ľudí z periférie, chápe chudobných a vyjadruje sa k aktuálnemu dianiu. Čo sa týka vnútro cirkevných tém, Františka možno radiť skôr k progresívnejším pápežom, čím sa vo Vatikáne zvyšuje skupina jeho odporcov. František sa vyjadruje k celibátu, zneužívaniu detí kňazmi a v neposlednom rade aj ku klimatickej zmene. Jeho myšlienky sú v súčasnosti s nadšením prijímané celým svetom, nielen kresťanským.

Dvaja pápeži

Pri filme Dvaja pápeži ide o fiktívnu drámu a domnelý rozhovor dvoch pápežov, ktorí sú stále medzi nami a ktorí majú vo svete silné pozície ešte svet ovplyvňovať. Je priťažké snímke doslovne neuveriť a popritom racionálne sledovať skutočný svet a porovnávať. Lebo nie je jasné, čo sa naozaj stalo, čo sa mohlo stať a čo je úplne vymyslené. Konverzačná dráma poukázala na rôznosť pápežov, nielen na rozdielnosť ich pováh, ale aj ich prístupu k ľuďom, viere a cirkvi.

Pre menej znalých problematiky titul urobil veľa. Určite odporúčam pozrieť najmä pre dialógy, ktoré by ste chceli, aby sa stali, pre impozantné priestory (vo filme je samozrejme veľa trikových sekvencii), kde by ste sa aj vy chceli prechádzať a najmä pre človeka menom František, ktorému v jeho snahe o zmenu Vatikánskej kúrie, držíte palce.


The Two Popes (UK/Taliansko, 2019, 125 min.)
Réžia: Fernando Meirelles. Scenár: Anthony McCarten. Hrajú: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujín ...


autor Barbora Gvozdjáková 26.1.2020
Kinema
8.0
Metascore
7.5
Diváci
7.5
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Dráma
Minutáž˝: 125 min
Krajina: UK Taliansko
Rok výroby: 2019

Premiéra: 31.8. 2019
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
7.5
Diváci
7.5
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Dráma
Minutáż˝: 125 min
Krajina: UK Taliansko
Rok výroby: 2019

Premiéra: 31.8. 2019
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
8 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.