CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 CAMPAIGN REMASTERED

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 CAMPAIGN REMASTERED

6.0

Ako zostarol jeden z najobľúbenejších dielov?

Recenzia na PS4 verziu

Herný priemysel by mohol trochu pridať v oblasti kreativity. Keď už nie vo vymýšľaní úplne nových značiek, tak aspoň pri vymýšľaní nových názvov. Začína v tom totiž byť nemalý chaos. God of War? Mali sme ho tu v rokoch 2005 a 2018. Rovnaký názov, úplne rozdielne hry. nevyhlo sa to však ani očíslovaným hrám. Taký Hitman 2 tu už bol tiež dvakrát, pričom to boli rozdielne hry. Úplne dokonale sa do tohto názvového chaosu zamotáva Activision. Ten kedysi pri Modern Warfare sérii dostal značku Call of Duty do rúk širokej verejnosti. Priniesol tri časti a minulý rok zas Modern Warfare – reštart série. Popri jej reštartovaní však zároveň prináša aj remastre pôvodnej série, aby v tom noví hráči mali dokonalý guláš.

Oficiálny názov aktuálnej hry znie Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, aby ste už podľa neho vedeli, že v tomto prípade sa Activision rozhodol neremastrovať celú hru (ako v prípade remasteru prvej časti), ale remastroval len jej kampaň. Teda vzhľadom na to, že pôvodné vydanie dvojky už nabehlo na úspešný multiplayerový koncept, kvôli ktorému CoD hry kupujú milióny hráčov, tak remaster prináša vlastne drvivú menšinu hry. Našťastie je aj táto menšina po takmer jedenástich rokoch od pôvodného vydania stále chytľavá.

Pre pochopenie príbehu je kľúčové, aby ste hrali jednotku. Hra totiž na ňu nadväzuje pomerne priamo. Sú tu známe postavy, pokračovanie načatej línie, no hlavne jej vyvrcholenie v ostrom prepuknutí prakticky 3. svetovej vojny. Je to akčné béčko s výbuchmi na každom druhom kroku, prísnymi skriptami a pravidelnou záchranou v posledný možný moment, ktoré obsahuje také množstvo patriotických rečí a scén, že je to dosť aj na troch hráčov, nielen na jedného. Ak by to bol film, režíruje ho Michael Bay.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered
Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Vracia sa aj známa kontroverzná misia.
Vracia sa aj známa kontroverzná misia.


Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Precestujete obrovský kus sveta.
Precestujete obrovský kus sveta.


Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Niektoré nové efekty hre naozaj pristanú.
Niektoré nové efekty hre naozaj pristanú.





Ale nebol by to zlý film. Rovnako ako to nie je zlá hra. Áno, je to nadbytočne patetické, prehnané až na patriotickú hyperbolu, ale kto by nerád bojoval s kapitánom Priceom po boku? Kto by si neobľúbil Ghosta? Vďaka zaujímavým spolubojovníkom a záporákom, ktorých by ste sami najradšej zniesli z tohto virtuálneho sveta, si hra našla fanúšikov už pred rokmi a inak to nebude ani teraz. Postavy tu hrajú prvé husle a príbeh za nimi zaostáva, kvôli čomu mi hra nevoňala už pri pôvodnom vydaní v porovnaní s prvou časťou. Aspoň tie zvraty v ňom však vyšli.

Kampaň je jedna rýchla akčná jazda, ktorá vám prakticky nedáva moment vydýchnuť. Dokážete ju tak doraziť na jeden dych, keďže nikdy nevynikala dĺžkou. Nováčikom zaberie niečo nad 6 hodín. Ak už hru však poznáte z minulosti, viete ňou prebehnúť aj za štyri hodiny a to je  čertovsky málo. Prejdete ju prakticky za jeden večer. Čaká vás tu veľmi veľa strieľania, trochu zakrádania (niektorých nepriateľov obísť musíte, pri iných vám hra dá túto možnosť, ak strieľať prakticky nechcete) a aj jedna poriadne kontroverzná misia. Hra vás pred ňou dokonca varuje, ak by ste sa ňou cítili byť pohoršení. Na druhú stranu v nej nemusíte vystreliť, čo je zaujímavá voľba a aj po rokoch je táto možnosť voľby niečo, čo zaujme, lebo to hry bežne nerobia.

Celkovo je hra rozdelená na 3 príbehové kapitoly, ktoré sú spoločne poskladané z 18 misií, ak teda rátame aj zbraňový tutoriál a kontroverznú misiu No Russian, ktorú však môžete preskočiť. Jednotlivé misie vás zavedú do kože niekoľkých rôznych postáv a spolu s nimi sa dostanete na rôzne miesta po celom svete. Bojovať tak budete pred Bielym domom, v Brazílii, niekde na Blízkom východe a aj v zamrznutých častiach Ruska. Využívať budete širokú paletu súčasnej vojenskej techniky, pričom nebude chýba ani ovládanie vojenských dronov, ktoré využijete na likvidáciu viacerých cieľov priamo zo vzduchu. Misie si ešte môžete spestriť hľadaním dôležitých informácií. Celkovo v hre nájdete 45 notebookov, ktoré obsahujú tieto informácie a viac vám prezradia v menu a sprístupnia drobné modifikátory do misií..

Aktuálny remaster nám však ukazuje hneď niekoľko nepríjemných faktov. Pôvodnú hru sme nielen my v dobe vydania hodnotili naozaj vysoko. Ponúkla epickú kampaň s obrovským spádom, no k tomu aj multiplayer a špeciálne misie. Keď dáte preč práve tieto dve veci a ostane vám len holá kampaň, uvedomíte si, že je pomerne plytká a že je tu toho obsahu naozaj málo. Activision to vyvažuje cenovkou €24.99, no otázne je, či radšej nemal ísť ešte o niečo nižšie s cenou. To je nejakých 5 eur na hodinu zábavy, kde ešte aj kino vám dáva lepší pomer. Jedinou pridanou hodnotou je snáď len Múzeum, kde si po prejdení hry ešte môžete zastrieľať na modely postáv v hre.

Druhým nepríjemným faktom je, že hrateľnosť hry nezostarla práve najlepšie. Aj keď je akcia stále zábavná a má spád, ktorým vás pohltí, herné mechanizmy som už v dobe pôvodného vydania považoval za prílišne limitujúce a teraz je to ešte viac viditeľné. Dokonalým príkladom je slum v Brazílii, kde sa musíte prestrieľať relatívne malým a uzavretým prostredím.. hromady nepriateľov sa však spawnujú v miestnostiach, kam by sa vám nezmestili ani všetky lekváre od babky. Neraz sa tam navyše spawnujú už po tom, čo toto miesto prejdete. A spawnujú sa dovtedy, kým neprejdete nejakým konkrétnym bodom, či jednoducho nespustíte iný skript.

Vaši spolubojovníci sú v boji často nepoužiteľní, AI nepriateľov má zas vo zvyku si ich veľmi nevšímať. Zato ale vždy presne vedia, kde sa nachádzate vy, aby vám zvlášť na vyššej obťažnosti vedeli poslať jednu presne mierenú medzi oči. Ak teda spustíte skript niekde ďalej v hre, no ešte nevykynožíte všetkých nepriateľov v predchádzajúcej lokalite, nastane nešťastná situácia, kedy sa vaša armáda posunie ďalej, ignoruje možno toho jedného zostávajúceho nepriateľa, no on to smelo sype priamo do vás a do nikoho iného. Ja som naozaj tak strašne rád, že sme sa už z tejto etapy herného priemyslu snáď nadobro dostali.

Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered
Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Hra si vás získa aj svojimi postavami.
Hra si vás získa aj svojimi postavami.


Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Vyskúšate si naozaj obrovské množstvo vojenskej techniky a zbraní.
Vyskúšate si naozaj obrovské množstvo vojenskej techniky a zbraní.


Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered Na 3. svetovú vojnu sa pozriete z rôznych perspektív.
Na 3. svetovú vojnu sa pozriete z rôznych perspektív.





Rovnako ako Modern Warfare Remastered z roku 2016 aj remaster dvojky audiovizuálne stavia na pôvodnej hre, no všetko výrazne vylepšuje. Hra v mnohých oblastiach nevyzerá práve najlepšie a vidno, že nevznikla v roku 2020, ale nemôžem povedať, že by vyzerala zle. Modely postáv sú veľmi slušné a to isté sa dá povedať aj o modeloch zbraní. Niektoré animácie boli vylepšené, iné upravené, ďalšie pribudli ako úplne nové. Vo výsledku tak hra naozaj nevyzerá zle aj napriek svojmu veku. Vizuálny upgrade jej pristane a k tomu boli pridané či vylepšené aj niektoré efekty, či už je to DoF, časticové efekty, alebo iné veci. Hra teraz samozrejme podporuje rozlíšenie 4K a HDR.

Vylepšený bol, samozrejme, aj zvuk, a to v celom rozsahu. Všimnete si, že zbrane znejú výrazne lepšie ako v pôvodnej hre, čo zase pridáva na atmosfére samotným bojom. To isté platí pre všetky efekty, takže keď sa snažíte zase obsadiť Biely dom, okolo hlavy vám svištia guľky a všade navôkol to vybuchuje, máte z hry dobrý pocit. Dabing bol kvalitný už v dobe vydania, za čo vďačí naozaj dobrým hercom v každej z hlavných postáv a spoznáte tu naozaj obrovské množstvo známych hlasov, ako napríklad Lance Henriksen, Keith David, Will Arnett alebo Troy Baker. O hudbu sa postarali Hans Zimmer a Lorne Balfe a stále má gule, počúva sa jednoducho skvele.

Herný dizajn nezostarol práve najlepšie, obsahu je tu v konečnom dôsledku žalostne málo a ak vám príbeh nevoňal už pri pôvodnom vydaní, tu sa nič nemení. To sú však jediné nedostatky tohto remasteru a aj z nich je jeden veľmi subjektívny. Fanúšikov si určite nájde, na tých pár hodín dokáže dobre zabaviť a naozaj schuti si pri ňom zastrieľate, navyše pri sympatickom audiovizuálnom vylepšení. Ja len stále neviem, prečo by som do remasteru ako hráč pôvodnej hry mal ísť. Tieto lineárne a krátke kampane nikdy neoplývali znovuhrateľnosťou a „len“ vylepšený audiovizuál je trochu málo. Noví záujemcovia si však môžu užiť akčnú jazdu v štýle, ktorý sériu rozšíril medzi milióny hráčov.


napísal matus_ace 3.4.2020
Páči sa mi! (+3)
6.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 CAMPAIGN REMASTERED
+ kampaň má stále spád
+ postavy
+ audiovizuálne vylepšenia
+ stále parádna hudba a dabing
+ gunplay sa udržuje na vysokej úrovni
- len krátka kampaň, žiadny multiplayer ani Spec-ops misie
- herný dizajn nezostarol práve najlepšie
- trochu plytké
- nič nové, čo by pridalo nejakú hodnotu


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk