MOVING OUT

MOVING OUT

7.5

Takýchto sťahovákov by som si určite (ne)najal!

Recenzia na Xbox One verziu

Ak ste ešte nikdy nerozbili svoj televízor, tak ste sa asi nikdy nesťahovali. Alebo aspoň tak nejako to teda hovorí staré sťahovacie porekadlo. Navyše ten TV prijímač nebude to jediné, čo v prípade tejto hry budete rozbíjať. Rozbijete aj iné spotrebiče, rozbijete okná, rozbijete vlastnú predstavu, že sťahovanie je nudná fuška. A možno si rozbijete aj nejaké tie vzťahy, keď po sebe budete kričať na gauči, koho je chyba, že ste to nestihli v časovom limite, prípadne ako ste mali chytiť gauč, aby ste sa nezasekli vo dverách.

Moving Out je presne o tom – o tak trochu šialenej verzii sťahovania a o testovaní pevnosti vašich rodinných a priateľských vzťahov. A ak sa o hry zaujímate, asi viete, že sme tu podobných hier mali v poslednej dobe hneď niekoľko. Samozrejme je tu séria Overcooked, ktorá tomuto subžánru kraľuje a prakticky ho priniesla do pozornosti herného publika. Nie je to tak dávno, čo Nintendo prinieslo titul The Stretchers, do podobnej kategórie by sa dala zaradiť aj hra Good Job!, ktorá tu bola pred pár týždňami. Teraz tak máme hneď niekoľko hier, s ktorými môžeme porovnávať.

Rovnako ako všetky vyššie menované má aj Moving Out strelenú premisu, kde si vytvoríte postavičku (človek, zvieratko, transformer...) a zamestnáte sa v sťahovacej službe malebného mestečka, pretože sťahovanie je vás život. No musím vás varovať, toto nie je hra, ktorú by ste chceli hrať sami v singleplayeri. Tieto hry musíte hrať s ešte minimálne jedným hráčom. Musíte mať predsa niekoho, na koho môžete zvaliť vinu v prípade neúspechu. Celkovo je však hra pre štvoricu hráčov na jednom gauči, online podporu by ste tu hľadali márne, čo je možno škoda. Práve teraz v období, keď sa s priateľmi až tak stýkať nemôžeme, by padla vhod možnosť zahrať si s nimi online.

Moving Out
Moving Out Aj obyčajný bazén vám vie sťažiť prácu.
Aj obyčajný bazén vám vie sťažiť prácu.


Moving Out Postavičky si viete rôzne upravovať.
Postavičky si viete rôzne upravovať.


Moving Out Odomykáte si tu aj náročné Arcade levely.
Odomykáte si tu aj náročné Arcade levely.





Spoločne tak absolvujete tréning, kde sa v prvom rade naučíte, ako sa držia a nosia veci. V bežnom živote elementárna činnosť ukáže svoje úskalia v hernom prevedení, kde to nie je len tak. Neskôr sa ale veci naučíte aj hádzať, keďže nosiť všetko postupne do auta by vám zabralo veľa času. Jednoduchšie je predsa len to vyhodiť von zavretým oknom rovno na korbu nákladiaka. No a to je tak všetko. Takéto hry musia mať obrovskú prístupnosť aj pre nehráčov, krivka náročnosti tu stúpa na niečom inom.

Dokonca je tu aj špeciálny Assist mode, ktorý hru ešte zjednodušuje aj pre úplných nováčikov, aby ste si hru mohli zahrať povedzme aj so svojimi malými deťmi. Keď si teda vyskladáte svoj tím sťahovačov, ocitáte sa na mape mesta a už vám zvoní telefón s prvou zákazkou od vášho zamestnávateľa. Ten vás časom začne po mape poriadne preháňať a budete plniť jeden level za druhým, keďže vás ich tu v rámci kampane čaká 50, čo vám vydrží na pekných pár hodín. Ak sa navyše budete snažiť  dosiahnuť čo najlepšie výsledky, tak sa táto doba ešte poriadne natiahne, keďže získať v každom zlatú medailu je extrémna výzva.

Moving Out kampaň je navyše sprevádzaná jednoduchým príbehom, ktorý tu síce nie je nejakým nosným prvkom, ale zato je aspoň zdrojom rôznych menších vtipov, čo platí aj o postavách, ktoré medzi sebou tu a tam prehodia nejaké to slovko v rámci dialógov pred misiami a po nich. Nechýba v ňom ani nejaký ten „zvrat“, lebo však čo by to bola dnes za hra, ak by nemala nečakaný dejový zvrat. Ten tu prichádza v podobe tajomného zákazníka, keď váš šéf odíde na dovolenku. Samozrejme si tak autori aj trochu uťahujú z podobných prvkov v príbehoch. Ak vás to ale nezaujíma a všetko to preskakujete, vôbec nič sa nestane.

Začínate so sťahovaním z jednoduchých bungalovov, takže vám stačí, ak si krátkym preletom kamery pozriete prostredie, nájdete si dvere a okná a ide sa na hádzanie vecí na korbu. Postupne sa ale dizajn levelov komplikuje, v ceste vám budú stáť živé ploty, bazény, budete prechádzať viacerými poschodiami, prípadne sa dostanete aj na cesty, či do vesmíru. Že to nedáva zmysel? To ani varenie medzi dvoma balónmi v Overcooked a aká to bola zábava! Prostredia sa teda menia, no koncept až tak nie a tam sa ukazuje sila jednoduchého mechanizmu, ako je zmena receptov v Overcooked, kedy nielen pracujete s inými surovinami, ale obmieňate aj činnosti. Moving Out tak v porovnaní ťahá za kratší koniec povrazu, lebo sa zdanlivo neposúva, no nudiť vás nezačne.

Musíte tu však dávať pozor na samotné predmety. Niektoré odnesie aj osamotená postavička, na iné zas potrebujete dva páry rúk, takže sa musíte dobre zladiť, aby ste prešli dverami, prehodili to oknom a zbytočne sa nezasekli. Na druhú stranu, aj to je časť kúzla takýchto hier, keď vám to spolu úplne nevychádza. Pohovku jedna postava neodnesie, dve už áno. Ak má ale pohovka tvar L, už je trochu umením prejsť s ňou dverami. Potom sú tu aj krehké predmety zabalené v špeciálne označených škatuliach, ktoré musíte nosiť a nie hádzať, aby ste ich nerozbili. Prípadne sa dohodnete so spoluhráčmi a budete si ich hádzať priamo do rúk, aby sa nerozbili.

Jednotlivé levely sú vlastne akési malé pieskoviská. Nie je tu len jeden správny postup a v zásade závisí len a len na vás. Okrem toho si môžete hľadať rôzne iné činnosti, prípadne si dávať pozor na nástrahy, ktorých sú tu hromady. Či už sú to rôzne pasce, hrable rozhádzané na trávniku, alebo aj prehnane agresívna korytnačka, ktorá vás môže pohrýzť. Ale asi tušíte, čo všetko sa tu dá robiť, keď pred domom nájdete basketbalový kôš a v garáži loptu. Po prvom prejdení levelov sa vám vždy zobrazia aj tri dodatočné ciele, kde môže byť práve niečo takéto. Splniť level aj s týmito bonusovými cieľmi je zase ďalšia výzva. Odomknete si tak však ďalšie bonusy, napríklad Arcade levely.

Moving Out
Moving Out Sťahovať budete aj na dosť netradičných miestach.
Sťahovať budete aj na dosť netradičných miestach.


Moving Out Čaká vás tu mesto plné výziev.
Čaká vás tu mesto plné výziev.


Moving Out Niektoré levely skutočne vedia potrápiť svojimi nástrahami.
Niektoré levely skutočne vedia potrápiť svojimi nástrahami.





Tieto hry sú z veľkej časti založené na fyzike, ktorá musí byť jednoduchá, predvídateľná, no zároveň stále založená na realite, aby ste vedeli, či tu môžete čakať. Ak teda niekam hodíte loptu, bude ďalej skákať, prípadne sa kotúľať. Chladničku odtiahnete ťažšie ako vázu a podobne. Neskôr sa k tomu pridajú rôzne pásy, dokonca obrovské vetráky, ktoré vás vynesú do vzduchu, takže toto všetko musíte vedieť už od pohľadu odhadnúť. A drvivú väčšinu času to funguje, akurát raz za čas narazíte na nejaký podivný glitch, ktorý trošku pokazí dojem. Nie je to zlé, len sa občas budete čudovať, prečo vám zrazu niečo odletelo. O to viac, že nákladiak má korbu menšiu, takže musíte stále ukladať veci na seba.

Audiovizuálne je to jednoduché, no účelné. Ani neviem, čo by sa na takejto grafike malo hodnotiť. Vyzerá to milo, pozerá sa na to dobre a hýbe sa to bezchybne, aby bol celkový zážitok plynulý. Na rozdiel od fyziky tu na grafické glitche nenarazíte. Hudba je taktiež veľmi fajn, z nejakého dôvodu je inšpirovaná 80. rokmi, aj keď hra samotná sa nesnaží pôsobiť veľmi retro. Ale sadne jej to, pri hraní to nevyrušuje, ba práve naopak.

Team 17 sa tu snažili napodobniť úspech svojej vlastnej hry Overcooked a je to badať na každom jednom pixeli, takže porovnaniu sa nemožno vyhnúť. A ako som už skôr napísal, Moving Out z neho vychádza horšie. Ale nie oveľa. Stále je to kvalitná kooperačná hra pre celú rodinu, ktorá zabaví a vie ponúknuť aj výzvu, ak o ňu stojíte. Nedostatkov je tu síce viac, no keď už ste obe časti Overcooked aj so všetkými DLC dávno prešli, smelo poďte aj do tejto hry. Ak si nie ste úplne istí, stále môžete vyskúšať demo.


napísal matus_ace 11.5.2020
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
MOVING OUT
+ humor
+ prístupná hrateľnosť
+ veľmi slušne zabaví
+ vie tiež poskytnúť výzvu
+ príjemný audiovizuál
- občas menšie glitche
- variabilita mechanizmov časom nerastie
- chýba online režim


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Team 17 / SMG Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 28. apríl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19871)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk