GRAY ZONE

GRAY ZONE

Sci-fi stratégia na slovenský spôsob

Slovenská herná scéna ušla poriadny kus cesty od dôb, keď som o nej ja ako decko zvykol čítať v časopisoch. Samozrejme, nie sme niekde tam, kde je Poľsko alebo Česko, ale hier tu vzniká veľa, ich kvalita išla vyššie a aj vývojári majú viac skúseností, ktoré chcú uplatniť doma, takže neutekajú hneď do sveta. Výsledkom je viac  zaujímavých projektov, ktoré sú na ceste. Medzi ne rozhodne patrí aj RTS Gray Zone, ktorú pripravuje štúdio EastWorks z Košíc. Je to síce jeho prvotina, no na scéne je už dlhšie a doteraz „outsourcovalo" prácu pre iné štúdiá po svete.

Hru nedávno vydali na Steame v Early Access verzii, kde máte možnosť vyskúšať si prvú várku obsahu. To znamená 5 misií z úvodu kampane hry (ďalšie dve by údajne mali prísť čoskoro) a k tomu aj zodpovedajúcu porciu príbehu. Nie je toho veľa, ale stačí to na to, aby sme si o hre už vedeli spraviť aspoň nejaký obraz. Vydanie kompletnej hry je zatiaľ naplánované na koniec budúceho roka, pričom by mala obsahovať 4 kapitoly a spolu 25 misií. To znie ako poctivá dávka obsahu a uvidíme, či sa k nej náhodou nepridá ešte niečo ďalšie, no zatiaľ sa napríklad multiplayer nespomína.

V príbehu spoznáte jeden vzdialený kút vesmíru nazvaný Gray Zone, teda šedá zóna. Žijú tu prakticky len dva druhy ľudí – otrokári zo skorumpovanej vlády a otroci, ktorí robia všetku prácu, pri ktorej neraz položia život. Váš hrdina sa volá Valern a je jedným takýmto otrokom. Jeho zomierajúci otec mu zverí amulet, ktorý celý život nosil na krku a má moc zvrátiť tento stav. Valern amulet použije pri úteku pred strážami, spoznáva ukecanú a dosť sarkastickú AI menom Anika (variácia na Cortanu) a razom sa ocitá na úplne inej planéte. Tu začína vaša cesta za tým, aby ste vybudovali aj tretí druh ľudí – povstalcov.


Valern sa pridáva k malej skupinke, pomáha jej v boji a tiež jej pomáha rásť. Je to však aj o rôznych menších a komornejších príbehoch, napríklad o záchrane baníkov, ochrane mesta a podobne. Čo si budeme hovoriť, nie je to veľmi originálne a aj spracovanie príbehu zatiaľ neraz kolíše, ale jeho podávanie v podobe komiksových okien je parádne a lepšie ako v mnohých iných hrách, ktoré zvolili tento spôsob. Navyše to nie je len o textových bublinách, ale všetky postavy sú dabované, pričom sa zatiaľ dabing ukazuje byť veľmi kvalitný. Možno až nečakané kvalitný na to, že je to „len“ projekt zo Slovenska. Tu palec hore a teším sa, čo hra ponúkne ďalej.

Z príbehu tu toho zatiaľ viac nečakajte. Je to len také oťukávanie, zoznamovanie sa so svetom a aj jeho postavami, pričom na tej dobrej strane ich spoznáte hneď niekoľko zaujímavých, na druhej strane sú to zväčša len mutanti. A to isté by sa dalo povedať o hrateľnosti, ktorá tu naozaj nejako vo veľkom nevypukne. Majte na pamäti, že je to stále vlastne len prvá pätina hry. no prejdete si tu hneď niekoľko rôznych štýlov hrania, či už sú to väčšie boje a útok, alebo len pomalé a tiché zakrádanie sa, prípadne obranné úlohy. Niektoré misie sú dlhšie, iné kratšie, ale ukazuje sa tu pestrý mix, na ktorom si pravdepodobne bude hra zakladať aj v neskorších fázach.

Nečakajte však RTS v štýle Duny, C&C a ďalších žánrových klasík, kde to je o zbieraní zdrojov, stavaní základne a budovaní jednotiek, ktoré následne posielate na nepriateľov. Toto je iný štýl stratégie, kde sa sústredíte skôr na ovládanie menšieho počtu jednotiek v skupinách, ktoré síce majú početnú nevýhodu, no vy ste tu od toho, aby ste ju vyvážili svojim intelektom. Budete tak postupovať pomalšie, možno ani nie so všetkými postavami pokope, ale pekne si ich rozdelíte, keďže sa môžu hodiť na rôzne úlohy. Celkovo sa tak ku hraniu oplatí pristupovať skôr pomalšie, aj keď to je v zásade akčná stratégia bez výraznejších manažmentových prvkov. Zároveň ale kladie veľký dôraz na taktiku. Celé to pôsobí ako príjemný herný mix.

Taktický element je podčiarknutý tým, že tu existuje aj možnosť vlastne zapauzovať hru a prepnúť sa do taktického režimu, v ktorom postavám nahádžete príkazy, ak napríklad situáciu neviete dobre zvládať v reálnom čase. Vyberiete tak konkrétnu postavu, zabijete s ňou nepriateľa, zastavíte čas a prikážete mu skryť mŕtvolu skôr ako ju zbadajú ostatní nepriatelia. Alebo sa nemusíte snažiť hrať stealth štýlom, vytasíte zbrane a skúsite sa z danej situácie prestrieľať. Túto voľbu tu máte vždy a je len a len na vás, ktorú cestu si zvolíte, pričom aspoň v dostupných misiách sa obe ukazovali ako použiteľné. Závisí tak len na vašom hernom štýle.

Postavy sa taktiež vedia kryť, takže musíte vedieť využiť aj tento prvok, aby ste mali lepšiu pozíciu na útok, no zároveň sa kryli pred nepriateľskými strelami. Niektoré miesta herných máp sú navyše interaktívne, takže ak hráte misiu v bani, môžete odstreliť pilier a zavaliť partiu nepriateľov. Tých musíte navyše prehľadávať, zbierať od nich muníciu, granáty a tiež lekárničky. To všetko taktiež nájdete aj v rôznych boxoch po mape. Postavám sa totiž míňa munícia a musíte im ju prideľovať. Taktiež postavy môžete liečiť, keď to potrebujú. Veľa vecí tu robíte manuálne, napríklad aj meníte postoj, aby sa postava skrčila vo vysokej tráve.

Pri hraní vám dokonca môže pomôcť aj Anika, aj keď je otázne, v akom rozsahu nám Early Access verzia odprezentovala jej možnosti. Je hlavne spoločníkom hlavnej postavy, ktorú sprevádza dejom, no taktiež vie do hrania aktívne zasahovať a vyzerá to ak, že aj úplne sama. Výbojmi vie Valerna brániť pre útokmi mutantov, čo sa neraz hodí v rôznych situáciách, keď čelíte presile. Veľa škody síce nenapácha, ale akákoľvek pomoc sa hodí.


A kým Gray Zone zatiaľ ukazuje slušný potenciál, je tu aj veľa vecí, ktoré vás nahnevajú. Mám pochopenie pre rozbité buildy, ak ich hrám na výstavách či konferenciách, no táto hra sa už predáva (za 16,79€) a je nemysliteľné, aby mala problémy, aké má. Jednu dobu nešlo vyvolať menu, takže som z hry vedel vyjsť len cez Alt+F4. Taktiež sa misie automaticky neskončili po splnení cieľov. Postavy sa zasekávajú v prostredí, čo je problém najmä vedy, keď niektorú máte niekam nasledovať. Dokonca mi hra pokazila jednu uloženú pozíciu, na ktorej nahratie môžem čakať do súdneho dňa a asi sa ho nikdy nedočkám. Uviedol som len tie väčšie problémy, no sú tu aj nejaké menšie a celé to zbytočne sťahuje výsledný dojem dole. Hra síce bude ešte viac ako rok v predbežnom prístupe, no autori by mohli popri pridávaní obsahu opraviť aj takéto závažné bugy, aby si zbytočne nerobili zlé meno.

Pritom napríklad graficky sa nemajú za čo hanbiť a hra vyzerá veľmi príjemne. Neosloví tak len komiksovými príbehovými scénami, ale aj svojou grafikou, v ktorej sa môžete kochať podivnými mimozemskými svetmi a ani pri zoomovaní to nevyzerá zle. Už som spomenul kvalitný dabing, no čo sa týka zvukovej stránky, ak je kvalitná aj hudba, ktorú pri hraní budete počúvať. Vývojári si s ňou dokonca veria až tak, že na Steame predávajú samostatný soundtrack z hry, aby ste hudbu mohli počúvať aj mimo hry.

Vzniká nám tu nádejná a aj trochu netradičná stratégia, ktorá stavia skôr na akcii, no nezabúda ani na taktiku, bez ktorej sa pri hraní nezaobídete, ak nechcete prísť k zbytočným stratám. Zatiaľ tu máme len malú porciu z hry ako ochutnávku a nepôsobí zle. S niektorými aspektmi sa autori naozaj pekne pohrali a dokonca veľmi prekvapili. Sú pred nimi však aj obrovské výzvy a nehovorím len o pridávaní nového obsahu, ktorý by uzavrel príbehovú kampaň, ale hlavne o opravovaní chýb, ktorých je tu veľa a navyše sú pomerne vážne, takže kazia výsledný dojem z inak kvalitnej sa rysujúcej RTS.


napísal matus_ace 4.6.2020
Páči sa mi! (+3)
GRAY ZONE


PC
Slovenské hry

Vývoj: Eastworks / Eastworks
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 16. december 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk