GHOST OF TSUSHIMA

GHOST OF TSUSHIMA

8.5

Veľkolepá výprava do feudálneho Japonska volá

Recenzia na PS4 verziu

Sucker Punch sú späť! Nie však s ďalším pokračovaním ich známej série Infamous, ale s úplne novou značkou, ktorá nás berie do lákavého feudálneho Japonska. Už teraz musím povedať, že si vybrali výborný projekt. Ghost of Tsushima vás strhne hneď na začiatku, kedy vás hodí do epického konfliktu medzi samurajmi a Mongolmi.   

Musím povedať, že titul na mňa pred vydaním pôsobil veľmi vlažne. Iste, svet samurajov je lákavý a preto ma oznámenie hry potešilo. Keď však prišiel prvý gameplay, neviem ako vy, ale ja som si ním teda nebol vôbec istý. Ďalšia ukážka hrateľnosti pred vydaním moje pocity neistoty ešte znásobila. V Sony sa v poslednej dobe rozhodli ísť cestou, kedy len zľahka ukazujú možnosti hry, prípadne side questy, čím sa vyhýbajú spoilovaniu príbehu. Prezentácia a zverejnené gameplay zábery Ghost of Tsushima by ma však ku kúpe určite nezlákali.

Hovorím si, že počkám na recenzie, pozriem si zopár gameplayov a rozhodnem sa. Keď tu zrazu prišla ponuka, že recenziu, na ktorú som chcel počkať, budem robiť práve ja. Tak som sa situáciu rozhodol risknúť (alebo zneužiť?) a už teraz vám poviem, že som nemohol urobiť lepšie. Ak ste mali z Ghost of Tsushima pred vydaním rovnako nemastné pocity, za žiadnych okolností im nepodľahnite. Na oplátku vám poviem, prečo ide o hru, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Už číslo s hodnotením na začiatku recenzie totiž napovedá, že nemá cenu vás napínať.

Dostávame sa do roku 1274. Pár desiatok samurajov čelí veľkej invázii Mongolov, ktorí tiahnu smerom na východ. Popritom pustošia všetko, čo im príde pod meče. Neľútostné vojská si už podmanili a zničili množstvo území a v ceste ich zbraní teraz stojí japonský ostrov Tsushima. Čo čert nechcel, práve vy ste jedným z obyvateľov ostrova, ktorý hneď v úvode tiahne do veľkej (a fakt) epickej bitky za váš domov.

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima Epický úvod vás do hry doslova vtiahne
Epický úvod vás do hry doslova vtiahne


Ghost of Tsushima Súbojové výzvy môžu rýchlo ukončiť vašich nepriateľov
Súbojové výzvy môžu rýchlo ukončiť vašich nepriateľov


Ghost of Tsushima Ponuka bojových vylepšení je bohatá a rozdelená do 3 kategórií
Ponuka bojových vylepšení je bohatá a rozdelená do 3 kategórií





Prvá vlna ťaženia Mongolov vás presvedčí, že s nepriateľom by ste sa rozhodne nemali zahrávať. Vaše šance nie sú vysoké a ostrov sa ocitá v plameňoch. Ste Jin Sakai, mladý samuraj, synovec veľkého lorda Šimuru, ktorý stojí na čele vašej armády. Nájazd Mongolov vedených obávaným Khotun-Khanom sa vám len zázrakom podarí prežiť. Tu začína vaša cesta za porážkou Mongolov s cieľom ochrániť domov a priniesť vašej krajine vytúžený mier.

Príbeh sa nesie v znamení vojnovej drámy, japonských tradícií, cti a spoznávania samurajskej kultúry. Nechýbajú mu flashbacky či zaujímavé postavy. Váš hrdina prejde dlhú cestu, počas ktorej sa prirodzene vyvíja a čelí nielen Mongolom, ale aj dôsledkom svojho správania. To všetko je obalené v parádnom áčkovom šate, kde čakajte vynikajúce cut-scény, parádne herecké výkony, dabing a hudbu. Tieto aspekty sú kapitola sama o sebe a hre dávajú naozaj vyniknúť. Príbeh má drive, je dospelý, napínavý a vzhľadom na udalosti si zachováva aj svoju vážnosť.

Po úvode mu však mierne zakolíše tempo a tiež sa neviem ubrániť pocitu, že z postáv sa v hlavnej dejovej linke dalo vytrieskať viac. Väčší priestor si rozhodne zaslúžil aj záporák Khotun-Khan a celkovo príbeh mohol ponúknuť väčšiu hĺbku. Kompletné dokončenie hry, vrátane všetkých aktivít a side questov, môže zabrať zhruba 40 hodín. Plusom je, že Ghost of Tsushima vás do ničoho nenúti a ak sa chcete orientovať len na hlavnú dejovú linku, nik (okrem Mongolov) vám v tom nebráni.

Spracovanie side questov si však rozhodne zaslúži vašu pozornosť. Nie sú len do počtu a uvidíte v nich zaujímavé príbehy obyvateľov ostrova. Nechýbajú tu ani náhodné udalosti či dokonca legendy, rozprávané v peknom artovom štýle. Tie len podčiarkujú fakt, že obdobie samurajov je tematicky veľmi zaujímavé a bohaté. Niektoré questy sú jednorazové, iné spájajú jeden príbeh, rozdelený do niekoľkých častí.

Vďaka tomu sú side questy komplexné a ich príbehy si udržiavajú nadštandardnú hĺbku. Osobne sa mi páčili questy s Yuriko či senseiom Yshikawom. Spoilovať sa každopádne nemá, a tak sami uvidíte, o čom budú. Čo sa týka hernej náplne, budete napríklad pátrať po nezvestných osobách, hľadať cenné bylinky, bojovať s Mongolmi v menších i veľkých stretoch, čistiť nepriateľské tábory, liezť na hory a podobne. Nebude chýbať ani objavovanie miest, drobné aktivity či uctievanie svätýň.

Pri vyčistení táborov alebo niektorých útokoch, či už v hlavnej alebo vedľajšej dejovej línii, príde na rad aj plánovanie akcie. Funguje to tak, že sa s Jinom rozhliadate na konkrétne body, ku ktorým hlavný hrdina povie viac. Plán útoku však nemáte možnosť nijako ovplyvniť a tu by určite potešila voľba aspoň z dvoch možností. Namiesto toho máte pri plánovaní akcie len úlohu pozorovateľa. Počas nej vám Jin alebo váš parťák skonštatuje, že ideálne je tábor napadnúť z bodu B, lebo bod A je príliš strážený, bod C je ďaleko a podobne. Na výber však nemáte, čo je škoda. Ak by vám ale voľby chýbali, zriedka vám ich hra ponúkne v dialógoch. Tu si môžete vybrať z dvoch možností, ktoré ale samotný dej nijako neovplyvňujú, len mierne zmenia smer rozhovoru a sú skôr na efekt.  

Nič z hernej náplne sa nedeje len tak for fun a všetko má svoj príbeh či dôvody. Čakať môžete čisto akčné, ale i stealth questy a zopár takých, v ktorých katanu neprevetráte vôbec. Tých je však veľmi málo a vzhľadom na množstvo bojov by sa patrilo vymyslieť aj niečo, čo vyváži zážitok a stiahne adrenalín, aby sa potom znova kvalitne naštartoval. Preto mal napríklad Doom Eternal skákacie pasáže, aj keď viem, že nie každému boli po chuti.

Z viacerých skúseností vieme, že variabilita úloh v open worldoch často ťahá za kratší koniec. Tu vás asi bude zaujímať porovnanie so žánrovými kolegami. Iste vás poteší, že Ghost of Tsushima v tomto smere nie je stereotyp ako posledné diely Assassin’s Creed. Questy zvláda lepšie a sú v rámci možností rôzne, pričom mapa nie je nasilu megalomanská. Pri questoch však nečakajte level napríklad Zaklínača 3, GTA V či RDR2, ktoré sú v tomto žánri jednotkou. Jin s katanou v tejto otázke presekáva pomyselný zlatý stred. Nudiť sa tak rozhodne nebudete, ale spomínané hry nám ukázali, že s questami sa dá vyhrať aj o niečo viac a samurajská tematika si to priam pýta.

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima Čaro listov je využité dokonale
Čaro listov je využité dokonale


Ghost of Tsushima Aj toto je dôvod, prečo si kúpiť HDR telku
Aj toto je dôvod, prečo si kúpiť HDR telku


Ghost of Tsushima Pre fajnšmekrov je k dispozícii aj čiernobiely režim
Pre fajnšmekrov je k dispozícii aj čiernobiely režim





Pri infiltrácii táborov som časom cítil mierny stereotyp, k čomu prispel aj ich podobný dizajn. Problémom boli najmä interiéry, ktoré často akoby vypadli z kopírky. Táborom sa nevyhnete dokonca ani v hlavnej kampani a svoje side miesto majú aj na mape. Len zopakujem, že plnenie úloh je na vás a ak tábory riešiť mimo hlavnej kampane nechcete, môžete robiť niečo iné.  

K bodom vášho záujmu vás bude navigovať vietor, ktorý treba nasledovať v smere fúkania. Ide o zaujímavú a kreatívnu náhradu mini mapy. Tá v hre chýba, aj keď jej veľká verzia tu samozrejme je. Niektorí hráči si tak budú musieť zvyknúť, no navigácia vetrom nerobí žiadne problémy. Treba však ísť prioritne v smere cesty, aby sa nestalo, že strmhlav po vetre dorazíte k útesu či hore, ktorú bude treba obísť, alebo sa vrátiť. Vašim hlavným dopravným prostriedkom bude kôň, ktorého si môžete vybrať a dať mu meno. Privolať sa dá štandardne pískaním a jazda s ním je zvládnutá veľmi dobre. Ak vás jazda na koni omrzí, k dispozícii máte rýchle cestovanie.  

Najviac som sa tešil na časť, kedy vám budem opisovať hrateľnosť. Ghost of Tsushima si za ňu totiž zaslúži jednotku s hviezdičkou a byť samurajom je skrátka paráda. Sucker Punch prekonali nielen samých seba, ale dovolím si povedať, že predviedli jeden z najzábavnejších a najnávykovejších súbojových systémov, aké sme v hrách videli. Nedostanete iba bohapustú sekačku, ale komplexný súbojový systém, ktorý si dokonca meníte podľa toho, kto sú vaši protivníci. Tých môžete zasypať buď ľahkými alebo ťažkými údermi. Ťažké slúžia predovšetkým na prerazenie obrany nepriateľa.

Tu sa dostávame k bojovým postojom. Platí tu, že na prerazenie krytia musíte využiť konkrétny z nich podľa toho, kto proti vám stojí. Postoj vody je napríklad ideálny na prekonanie štítov, kým postoj vetra oceníte pri vojakoch s kopijami. Štyri bojové postoje si budete prepínať a počas stretov meniť svoju taktiku. Je to naozaj svižné a nenarúša to dynamiku samotnej akcie. Tá je rýchla, efektná a má dokonalé animácie. Na bojisku často vybuchujú bomby, strieka krv, vojaci odlietavajú, stonajú či dokonca horia. Nechýbajú boss fighty alebo súbojové výzvy, ktoré sú takou čerešničkou na torte. Ponúkajú parádne slow-motion zábery, kedy súboj končí jedným, správne načasovaným seknutím katany, ako v starých samurajských filmoch.

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima Detaily krajiny sú miestami priam rozprávkové
Detaily krajiny sú miestami priam rozprávkové


Ghost of Tsushima Presila vás niekedy dokaže potrápiť
Presila vás niekedy dokaže potrápiť


Ghost of Tsushima Podobné scenérie najkrajšie vyniknu na obrazovke s HDR
Podobné scenérie najkrajšie vyniknu na obrazovke s HDR





Brániť sa môžete buď blokovaním, či úskokom, čo samozrejme treba správne načasovať. Rovnako treba dávať pozor aj na údery protivníkov, pretože kým niektoré sa dajú zablokovať, iným sa musíte uhýbať. Naozaj výborné a návykové boje katanou vám bude spríjemňovať aj luk, fúkačka na šípky, dymovnice, kunai a rôzne bomby. Súboje sú niečo, čo v Ghost of Tsushima budete skrátka milovať a autori pri nich odviedli naozaj vynikajúcu prácu. Dostanete teda presne to, čo od samurajskej hry čakáte. Nechýba ani vyvážená obťažnosť, ktorú si počas hrania viete kedykoľvek meniť. Platí tu, že tak, ako autori sľubovali, myslia aj na začiatočníkov, ale aj na pokročilých. Pri najťažšej obťažnosti mám navyše pocit, že neurazí ani fanúšikov Souls hier.

Počas stretov si budete musieť dávať pozor na vaše zdravie, ktoré je späté s ukazovateľom odhodlania. Je rozdelený do niekoľkých kruhov. Ak sú plné, viete si pomocou nich dobiť health bar vyšťavený v súbojoch. Odhodlanie sa vám dopĺňa napríklad pri dobre načasovanom blokovaní úderu. S bojmi priamo súvisia vylepšenia, na ktoré je Ghost of Tsushima skutočne bohaté. Po súbojovom systéme ide o druhú najsilnejšiu stránku hry. Samozrejmosťou sú kozmetické úpravy, kde si viete meniť výzbroj, masku, čelenku, ale aj vzhľad vašich zbraní. Vizuálnu customizáciu dopĺňajú aj upgrady, ktoré vás posúvajú vpred a z Jina robia obávaného bojovníka.

Je tu toho naozaj veľa a niekoľkými spôsobmi si viete vylepšovať napríklad odrážanie a uhýbanie. Ich správne načasovanie vám vie napríklad obnoviť konkrétne množstvo zdravia, alebo dovolí nové možnosti pri útokoch či zásahoch nepriateľa. Vylepšovať môžete aj spomínané bojové postoje, zbrane či rôzne bojové schopnosti. K odomykaniu týchto vecí sa dostanete prostredníctvom technických bodov, ktoré sú vašou odmenou za splnenie misií. Celý progres tu prebieha naozaj zdravo, je dobre načasovaný a v hre si postupne odomykáte všetko zaujímavé.

Zo schopností je tu napríklad séria tichých zabití, spomalenie času pri strieľaní z luku, rôzne bomby a podobne. Popritom zbierate zásoby, za ktoré si v obchodoch viete vylepšovať výzbroj. Upgrady sú pekne podelené a k niektorým máte prístup priamo z menu, no kvôli iným budete musieť navštíviť obchodníkov. Množstvo vylepšení vás motivuje a láka prechádzať nielen hlavnú dejovú linku, ale aj side questy. Ako som spomínal, ani pri nich zábava nechýba a presne tak by to malo byť.

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima Boje v hre budete milovať a brutalita im rozhodne nechýba
Boje v hre budete milovať a brutalita im rozhodne nechýba


Ghost of Tsushima Na scéne je niekedy poriadne rušno
Na scéne je niekedy poriadne rušno


Ghost of Tsushima Takýcho polí tu nájdete neúrekom
Takýcho polí tu nájdete neúrekom




V hre zároveň nechýbajú niektoré bonusové nastavenia, kde si napríklad na PS4 Pro viete vybrať režim s lepším framerate. Ak vás omrzia farby, poteší vás filter Kurosawa, ktorý hru odfarbí do čiernobielych odtieňov, čím sa autori snažili ponúknuť pútavejší, filmový zážitok. Nájdete tu aj niekoľko možností zjednodušenia hry, kde si viete uľahčiť ovládanie. Môžete si napríklad zapnúť asistenta pri mierení alebo ukazovateľ projektilov.

Predtým než svoje rozprávanie o Ghost of Tsushima ukončím, musím spomenúť aj vizuálnu stránku hry. Jej spracovanie miestami berie dych a právom sa môže zaradiť k tomu najlepšiemu, čo PS4 ponúka. Je úžasné sledovať, ako na sklonku generácie autori ťažia z každého kúska výkonu, ktorý sa v konzole ukrýva. Vďaka tomu od hry čakajte úchvatný umelecký až kúzelne rozprávkový a jedinečný vizuál. Prostredia sú krásne a ponúkajú rôznorodosť. Kým niektoré hrajú farbami, iné sú temné a svoje čaro má rovnako deň i noc.

Dostanete tu krásne západy či východy slnka, ktoré dokonale vyniknú na televízore s podporou HDR. Scenérie okolo vás budú niekedy také úchvatné, že sa budete musieť len tak zastaviť a pokochať okolím, ktorým často poletujú rôzne listy, pofukuje vietor a vlastnú atmosféru má aj dážď či búrka. Rovnako na vysokej úrovni je aj vizuál postáv a animácie, zvlášť tie v cut-scénach. Parádne efekty čakajte aj pri bojoch, kde sa postavy potia a majú tváre oprskané krvou nepriateľa. Vizuálne bohatú atmosféru umocňuje aj už zmienený parádny dabing a zvuková stránka hry. Pre navodenie dokonalej japonskej atmosféry môžete zvoliť aj japonský dabing, ktorý hra taktiež obsahuje. Čerešničkou na torte je stabilný framerate a hra beží ako po masle. Hold, interné štúdiá.

Keď to zhrniem, finálny zážitok z Ghost of Tsushima je parádny. Ak na vás prezentácia hry pôsobila vlažne, určite sa tým nenechajte zmiasť. Sucker Punch vám naservírujú kvalitnú akčnú adventúru v lákavom prostredí feudálneho Japonska. Svet samurajov je podmanivý a dramatický vojnový príbeh si užijete aj vďaka českým titulkom. Aj keď jeho hĺbka mohla byť väčšia a zamrzí aj istý čas slabšie tempo po parádnom úvode. Na vrchole toho všetkého stojí návyková hrateľnosť, ktorá ponúkne vynikajúce súboje a široké možnosti vylepšení. Je tu nielen vidieť, ale aj cítiť obrovské množstvo práce, ktoré sa odrazilo na viacerých frontoch. Preto verím, že sme o značke Ghost of Tsushima nepočuli naposledy. Nezostáva mi teda nič iné, len vám zaželať príjemné hranie.


napísal Gam_er 14.7.2020
Páči sa mi! (+22)
8.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
GHOST OF TSUSHIMA
+ úchvatný umelecký vizuál, cut-scény a dabing
+ zábavná hrateľnosť
+ výborne spracovaný a veľmi návykový súbojový systém
+ parádne animácie
+ široké možnosti vylepšení
+ voľnosť pri plnení úloh
- príbeh mohol ponúknuť väčšiu hĺbku
- nevyužitý potenciál niektorých postáv
- pri plánovaní útokov chýba možnosť voľby
- istý čas slabšie tempo po parádnom úvode


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony / Sucker Punch
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 17. júl 2020
 16.5. 2024 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk