RÖKI

RÖKI

8.0

Očarujúca škandinávska rozprávka

Recenzia na PC verziu

Škandinávske mýty ponúkajú množstvo príbehov a námetov pre autorov videohier. Stačí si len vybrať a pozitívny výsledok sa dostaví. Krajiny severu, ako Island, Dánsko, Nórsko a Švédsko, sú plné inšpirácií a môže za to nielen staré pohanské dedičstvo plné rún a bohov, ale aj rozprávky, ktoré sa zachovali aj v neskoršej ére. Práve Röki vychádza a čerpá z rozprávok, ktoré boli napísané v roku 1907 a ilustrované Johnom Bauerom. Čo ich preslávilo aj vo svete.

Hier, ktoré sú pôvodom zo Škandinávie, alebo sa tam odohrávajú, je nespočetne veľa a už len tento rok k nám pripláva Assassin's Creed Valhalla. Ale mali sme tu aj menšie tituly, ako Jotun, Magicka alebo sériu The Banner Saga. Jednoducho sa jedná o prostredie plné nápadov, atraktívneho obsahu a zároveň je zaujímavé aj z hľadiska trhu.

Atmosféru polárnej žiary a pocit jedinečnosti budete vnímať počas celej doby hrania. Autori z britského štúdia Polygon Treehouse dávajú do titulu svoju dušu. Predtým pracovali na väčších projektoch, ako je napríklad séria Killzone a založili si vlastné štúdio, kde chceli pracovať na oddychovom titule, ktorý nebude plný násilia, krvi a bude skôr oddychovou záležitosťou. A treba uznať, že sa im to v tomto smere podarilo. Na pomery nezávislého titulu sa na hre pracovalo pomerne dlho, a to tri roky a celkovo pätnásť ľudí. Výsledkom je pomerne masívna hra, ktorú môžete s pokojným svedomím dohrať hoci aj za štrnásť - pätnásť hodín. Čo je pekný ekvivalent k počtu vývojárov, ktorý na hre pracovali. 

Röki
Röki Medzi obyvateľmi je aj obluda s obojkom v plnej kráse.
Medzi obyvateľmi je aj obluda s obojkom v plnej kráse.


Röki Idylka, zima aká má byť.
Idylka, zima aká má byť.


Röki Hádanky majú rôzne podoby, ale sú jednoduché.
Hádanky majú rôzne podoby, ale sú jednoduché.





Tvorcovia čerpali námety aj od kamarátov a známych priamo zo Škandinávie, ktorí sa podieľali aj na zvukovej stope.Tá nezahŕňa plnohodnotný dabing, ale iba drobné náznaky s výslovnosťou mien. Hlas predovšetkým vyjadruje emóciu a zbytok si musíte prečítať v podobe titulkov. Možno išlo o nejaké ušetrené náklady, ale vôbec nám plnohodnotný dabing nechýbal a takto to má svoje čaro a zároveň umelecké vyjadrenie.

Röki je rozprávkou, ale temnou a vhodnou pre staršie deti až dospelých – nie je to rozhodne hra vyslovene pre deti. Takisto sa tu v podstate neobjavuje násilie, ak nerátame únos dieťaťa islandskou bájnou bytosťou menom  Röki, ktorá žerie malé deti a dáva si ich do guláša. V tejto hre je skôr trpiteľom samotný netvor a celý príbeh je trochu zamotaný.

Hlavnou hrdinkou je malá Tove, ktorá žije na samote v chalupe spolu s bratom a otcom, ktorý spí v kresle, unavený a smutný, pretože mu umrela manželka a matka jeho detí. Počas jednej noci zlý netvor unesie člena vašej rodiny a vy sa v úlohe dievčatka vydávate na tajomné dobrodružstvo. Stretávate bájne bytosti, ako sú škriatkovia, trolovia a iní. Ocitáte sa v rozprávkovom svete, kde sa fantázii medze nekladú. Ale deje sa tam čosi zlé a šíri nákaza. Pomôcť vám môže obrí vlk, medveď a ďalší kamaráti, ktorým na oplátku musíte pomôcť vy a zachrániť ich. Vnímate jasne definované charaktery, rýchlo pochopíte, kto je dobrý a kto zlý.

Ide o adventúru s ovládaním na klávesnici, ale pohodlnejší a prirodzenejší je gamepad. Väčšinou intuitívne spájate predmety dohromady a tie nachádzate kdekoľvek po mape. Svet je v neskorších fázach hry doslova obrí. Napriek tomu, že ide o 2D adventúru, miestami so pseudo 3D zobrazením, pohybujete sa vo všetkých smeroch a vraciate sa aj do lokalít, v ktorých ste už boli. Postupne si otvárate ďalšie brány a tajné vchody. Stáva sa, že niečo nájdete v priebehu hry, ale využijete to až o pár hodín neskôr. Najrozvláčnejší je samotný začiatok hry, ktorý je síce príjemný, ale vykonávajú sa tam bežné činnosti, ako je prikladanie dreva do krbu, aby otcovi nebola zima. Pritom si môžete osvojiť princípy hry, ale príbeh sa rozbehne naplno až po pár hodinách. 

Oceňujeme intuitívnosť, hra nie je vôbec zložitá a v podstate nie je potrebný žiadny návod. Vzhľadom na rozsiahly svet je to len dobre. Občas narazíte aj na nejaké jednoduchšie hádanky, ale aj tie sa dajú zvládnuť. Dôležité je mať pozorné oko a zbierať a všímať si všetko, čo sa dá. Objekty, ktoré sa dajú zobrať alebo sú interaktívne, sa dajú zvýrazniť. Pre rýchlejší pohyb autori pridali možnosť cestovať cez portály v stromoch. Tie si postupne odomykáte a v neskorších fázach je aj preto hra rýchlejšia. Opäť ju ale uzemní pomalšie a zdĺhavé finále.

Röki je urečnenou hrou a miestami budete doslova dúfať, že toho textu nebude viac. Príbeh je fantastický a lákavý, ale miestami priveľmi pomalé tempo je veľmi ubíjajúce. Sú to najmä úseky, ktoré sú medzi dôležitejšími dejovými posunmi, kde musíte objavovať a zisťovať, čo treba spraviť a tak podobne.

Röki
Röki Tohto kocúra máte nafarbiť načierno, potom vás nezje.
Tohto kocúra máte nafarbiť načierno, potom vás nezje.


Röki Nepríjemný pavúk v akcii.
Nepríjemný pavúk v akcii.


Röki Niekto tu potrebuje pomoc.
Niekto tu potrebuje pomoc.





Grafické spracovanie je vynikajúce a v tomto smere sa nedá nič vytýkať. Autori na to využili Adobe Photoshop a Illustrator. Je to viac-menej poznať už na prvý pohľad. Technické spracovanie je bez vážnych kazov. Chybičkou je, že vždy po zapnutí hry si treba prejsť nastavením obrazovky, jazyku – pritom posledné uložené pozície si hra pamätá.

Röki nás potešil. Napriek určitým nedostatkom ide o vysoko nadpriemerný titul, ktorý je príjemným obohatením nezávislej scény. Nápady a obsah hry ocenia najmä milovníci oddychových adventúr a obzvlášť tí, ktorí majú radi hry zo starej školy.


napísal Possol 5.8.2020
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
RÖKI
+ audiovizuálne spracovanie
+ atraktívna rozprávka plná zaujímavého obsahu
+ umelecký zážitok
+ oddychová atmosféra
- rozvláčne tempo, najmä v úvode a v závere hry
- niekedy priveľa textu
- hra by si vystačila aj s menším rozsahom


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: United Label / Polygon Treehouse
Dátum vydania: 23. júl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk