NEXOMON: EXTINCTION

NEXOMON: EXTINCTION

8.0

Nexomon nie je tvoj priateľ, je to tvoj nástroj

Recenzia na PC verziu

Kedysi dávno vládol všetkým Nexomonom na planéte mocný Omnicron, najmocnejší Tyrant na svete. Vládol pevnou rukou a zvádzal vojnu s ľudstvom, ktoré sa kvôli neutíchajúcim bojom ocitlo na hrane vyhubenia. Niekto však prišiel so spásonosným nápadom použiť proti Omnicronovi jeho vlastnú zbraň, jeho deti - Nexomonov. A tak sa zrodili tréneri Nexomonov a spoločne s nimi Guild of Tamers. Vďaka nim sa podarilo zlého kráľa monštier poraziť a nastoliť mier. Ale naozaj nastal mier? Čo sa stane s ľudom, ktorý nemá svojho kráľa?

Extinction v názve hry naozaj znamená vyhynutie, ale ľudskej rasy. Hra, ktorá je silne inšpirovaná kráľom hier s chytaním príšeriek, Pokémonmi, však ohľadom sveta a atmosféry ide úplne iným smerom. Po vojne s Omnicronom totiž žiadny mier nenastal, vojna s Nexomonmi pokračovala a narastala do ešte obludnejších rozmerov, pretože na miesto padlého kráľa chce zasadnúť hneď niekoľko Tyranton, veľmi silných a ctižiadostivých Nexomonov, ktorí bažia po moci a vyhladení ľudského druhu. Jedinou obranou proti nim je Guild of Tamers, spoločenstvo združujúce trénerov Nexomonov, ktorí ich používajú ako zbraň proti ich vlastnému druhu a vás priberú do svojich radov z miestneho sirotinca.

Je zvláštne pri hre, kde sa bavíme s príšerkami a po vzore podobných hier zvádzame ťahové boje, spomínať príbeh a atmosféru hry. Lenže tento svet je taký odlišný a iný, že je vlastne zároveň najväčšou devízou produktu. Nexomoni nie sú naši priatelia a nezdieľame s nimi svet, kde by nám pomáhali stavať mosty a zachraňovať ľudské životy. Sú to nástroje a pôvodcovia vojny, ničenia celých miest a majú na svedomí smrť mnohých ľudí. No ich používanie je nutným zlom na dosiahnutie väčšieho dobra. Nájdu sa tréneri, ktorí si k svojim zverencom vybudovali pozitívny vzťah a na svojich cestách svetom ich nájdete. Sú to však ojedinelé prípady z radov veľmi prekvapivých jedincov.

Nexomon: Extinction
Nexomon: Extinction Na začiatku máte na výber až z deviatich monštier namiesto klasických troch.
Na začiatku máte na výber až z deviatich monštier namiesto klasických troch.


Nexomon: Extinction Skromné začiatky s Treblym, máme však typovú výhodu.
Skromné začiatky s Treblym, máme však typovú výhodu.


Nexomon: Extinction Prostredia sú v hre plné drobných detailov a dobre sa na ne pozerá.
Prostredia sú v hre plné drobných detailov a dobre sa na ne pozerá.





Napriek tomu však v hre nechýba humor, a to vďaka skutočne veľkému množstvu zaujímavých a dobre napísaných postáv. Humorom a satirou sa nešetrí ani pri strieľaní do vlastných zákonov žánru, zosmiešňovaní nepísaných pravidiel o tom, že po porážke nepriateľa si zaslúžite peniaze či cennú informáciu. Veľmi často sa bude aj búrať štvrtá stena a vývojári nemajú problém vystreliť si v hre aj sami zo seba. Hlavným obstarávateľom týchto vtipných situácií bude váš malý priateľ, hovoriaca mačka Coco, čo vo svete Nexomonov tiež nie je nič vzácne. Majiteľom obchodov, v ktorých si nakupujete predmety, je pes a tiež sa nad tým nikto nepozastavuje. O duchoch na uliciach ani nehovorím. 

Obchod budete navštevovať pomerne často, pretože boje s nepriateľskými divokými aj trénovanými Nexomonmi sú náročné v každej fáze hry. Hlavných dôvodom je, že nepriatelia vo svete sa vám prispôsobujú úrovňou, a tak nikdy nebojujete s niekým, kto by mal o desiatky úrovní slabších Nexomonov, ono je to skôr naopak. A to platí aj pri stretoch s divokými príšerkami. Takže treba mať vždy veľa fľaštičiek na obnovu života, výdrže alebo na vyliečenie otravy, paralýzy a iných nepríjemných efektov. V krajnom prípade, samozrejme, aj prípravok na oživenie padlého Nexomona vo vašich radoch.

Boje samotné budú ale každému znalcovi žánru takmer stopercentne povedomé, aj keď niekoľkým zmenám sa nevyhli. K dispozícii máte šiestich Nexomonov, ktorých postupne podľa uváženia a typovej výhody posielate do boja, kde môžete v ťahových bojoch používať štyri rôzne útočné, obranné či podporné schopnosti. Zmenou je, že na ich zosielanie potrebujete danú hodnotu výdrže a ak klesne na nulu, Nexomon vynechá ťah. Je to iné oproti systému, kedy každý z útokov mal pevný počet použití a potom sa musel obnovovať použitím predmetu. Okrem toho má každý útok nielen klasické hodnoty poškodenia a presnosti, ale aj rýchlosti, čo spoločne s rýchlosťou vášho Nexomona ovplyvňuje, kto z vás bude v rámci kola útočiť prvý.

To všetko znie veľmi komplexne, opak je ale, bohužiaľ, pravdou. Útokom chýba variabilita a aj naprieč typmi Nexomonov (ohnivý, vodný, psychický a podobne, veď to poznáme) sú vlastne dosť podobné, len vizuálny efekt je iný. Ono je to čiastočne pravdou aj pri Pokémonoch, ale v nich sa dalo s útokmi taktizovať vždy viac do hĺbky, Nexomoni idú skôr cestou čo najrýchlejšie použiť čo najsilnejší útok a dúfať, že udelia čo najväčšie poškodenie. V kombinácii s vysokou obťažnosťou a škálovaním úrovní sveta s vašou nebudete mať často možnosť a ani chuť používať sofistikovanejšie bojové taktiky. A podobne je to aj s Nexomonmi samotnými.

Typov Nexomonov je takisto oveľa menej, ako sme zvyknutí a aj efektívnosť jedného typu voči inému tu nie je taká výrazná ako v iných podobných hrách. Dokonca ak chceme ísť do hĺbky a porovnať si štatistiky jednotlivých monštier, zistíme, že je ich menej (HP, rýchlosť, výdrž, obrana, útok) a rozdiely medzi nimi sú medzi monštrami väčšinou minimálne. Kameňom úrazu pre niekoho môže byť aj fakt, že Nexomon, ktorého máte v partii na úrovni 60, má úplne rovnaké štatistiky ako Nexomon úrovne 60 v divočine. Aj keď vo mne to presne umocňovalo fakt, že Nexomoni sú v tomto svete obyčajné zbrane a nie kamaráti, o ktorých sa staráme a chceme, aby nás mali radi a boli silní.

Nexomonov chytáte pomocou Nexotraps, pričom musíte Nexomona najprv oslabiť a potom na neho predmet hodiť. Tu stojí za zmienku skvele spracované vyjadrenie šance na chytenie Nexomona, ktorá bude závisieť od jeho zdravia, nepriaznivého efektu, ktorý mu navodíte (otrava, paralýza a podobne), použitej Nexo pasce, či iných podobných okolností. Na zvýšenie šance Nexomona polapiť mu môžete hodiť aj nejakú pochúťku, koláčik, jablko či kúsok rybaciny. Po hodení Nexotrap sa ešte objaví QTE minihra, pri ktorej som si nebol istý, či má zvýšiť šancu na polapenie monštra, alebo pomôcť znížiť časový odpočet chytania, ale prikláňam sa k tej druhej možnosti, pretože minihra sa spustila aj pri hodení zlatej Nexotrap, ktorá ma 100% šancu na úspech. Okrem toho bola táto minihra maximálne otravná a skrátka som ju ignoroval.

Nexomon: Extinction
Nexomon: Extinction Ľadový tyran Nivalis.
Ľadový tyran Nivalis.


Nexomon: Extinction Moje elektrické kura má s duchom očividne problémy.
Moje elektrické kura má s duchom očividne problémy.


Nexomon: Extinction Napriek temnej atmosfére sa v hre vždy nájde priestor na humor.
Napriek temnej atmosfére sa v hre vždy nájde priestor na humor.





Chytanie ma však bavilo z iného dôvodu a tým boli Nexomoni samotní. Čo na tom, že ich štatistiky a útoky boli často podobné ako vajce vajcu, o výzore samotnom sa toto absolútne nedá povedať. V hre je viac ako 380 kúskov a drvivá väčšina z nich vyzerá absolútne fantasticky. Pokémon sa môže ísť s dizajnom monštier už pár generácií hanbiť a ani dizajn monštier v Temtem sa nemôže s Nexomonmi rovnať. A to nehovorím len o tých najmocnejších, Tyrant Nexomonoch. Aj obyčajný elektrický gekónik sa časom vyvinie na skutočne mocne vyzerajúceho borca. Ak vám v Pokémonoch chýbajú lepšie dizajnované monštrá, s Nexomonmi tento problém mať nebudete.

Nexmonov budete hľadať na púšti, v hustej džungli, pod horúcim vulkánom, v temnom strašidelnom lese, dokonca aj pod morskou hladinou a na lietajúcich ostrovoch. Všetky lokality v hre sú pritom aj napriek jednoduchej grafike prevedené s citom pre detail, dobre sa na ne pozeralo a okamžite viete od seba odlíšiť hlavné mesto Parum a dovolenkový rezort Palmayu. Okrem hľadania Nexomonov budete všade plniť množstvo nepovinných úloh alebo stretávať množstvo postáv, ktoré s vami budú chcieť obchodovať. Takto môžete získať špeciálne predmety, ktoré vám navyšujú zisk peňazí a skúseností či šancu na polapenie Nexomona.

Občas dokonca dostanete za splnenie úlohy Cores, čo je vlastne jediný spôsob ako ovplyvňovať štatistiky vášho Nexomona. Pomocou nich mu navýšite zdravie, útok, obranu aj prílev skúseností po boji a môže takto u seba mať až štyri Core. Výhodou je, že nie sú na Nexomona viazané napevno a môžete ich obmieňať. Okrem odmeny za úlohy si ich viete aj vyrábať v hlavnom meste vo výskumnom centre a materiálom na ich výrobu sú Shards, ktoré ťažíte ako minerály v jaskyniach, na ľadových pláňach, aj uprostred lesa. Existuje mnoho elementárnych Shards a ich zisk je pri ťažbe čisto náhodný, takže treba zbierať všetky a všade. Môžete z nich totiž vyrábať neskôr aj špeciálne elementárne Nexo pasce na chytanie.

Nexomon: Extinction
Nexomon: Extinction Ďalšia ukážka skvelého dizajnu Nexomonov v hre.
Ďalšia ukážka skvelého dizajnu Nexomonov v hre.


Nexomon: Extinction Minihra pri chytaní Nexomonov je vlastne zbytočná a dosť otravná.
Minihra pri chytaní Nexomonov je vlastne zbytočná a dosť otravná.


Nexomon: Extinction Moja finálna zostava, typovo vyvážená a plná mocných borcov.
Moja finálna zostava, typovo vyvážená a plná mocných borcov.




Dobrou správou je, že aj nepovinné úlohy sú často veľmi zábavné, a tak budete hľadať zlodeja ukradnutého listu, chytať špecifických Nexomonov pre strašidelný hovoriaci strom v lese, rozmrazovať porazených členov vášho spoločenstva ľadovým Tyrantom a podobne. Toto všetko, spoločne s vysokou obťažnosťou, veľkým a takmer hneď od začiatku otvoreným svetom a hromadou skvelo vyzerajúcich Nexomonov na chytenie vám vystačí na niekoľko desiatok hodín hrania. Zároveň ale treba vytknúť, že rovnako kvôli vysokej obťažnosti často prichádza veľmi veľa grindu. Ale pri Pokémonoch sa hráči dlhé roky sťažovali na nízku obťažnosť, takže je to vlastne vítaná zmena.

Nakoniec však nebudete hrať dlhé hodiny Nexomonov kvôli tomu, aby ste chytili všetkých alebo porazili každého trénera v hre. Tých dokonca môžete úplne obísť a bojovať len v príbehových bojoch. Nebudete dobýjať ligu a bojovať o odznaky na štadiónoch. Tu sa bojuje o prežitie ľudskej rasy, o záchranu horiaceho sveta a odhalenie strašných tajomstiev, ktoré siahajú hlboko do histórie až k samotnému Omnicronovi. Nikdy by som nepovedal, že si budem hru s chytaním monštier užívať hlavne kvôli príbehu, ale tu som tie hodiny investoval hlavne preto, lebo som naozaj chcel vedieť, ako to celé dopadne. Napriek plytkejším bojom a vysokej obťažnosti odporúčam Nexomonov skúsiť minimálne preto, že autori ponúkli na daný žáner po príbehovej stránke vlastný, neokukaný a trochu temný pohľad. A to je popri stagnujúcich Pokémonoch naozaj vítaná zmena.


napísal DeCain 11.9.2020
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
NEXOMON: EXTINCTION
+ na pomery žánru naozaj dobrý príbeh a scenár
+ zaujímavé postavy a nekonečne zábavný Coco
+ dizajn a art štýl Nexomonov
+ veľa zaujímavých vedľajších úloh
+ vysoká obťažnosť je vítanou zmenou
+ rozmanitý a veľký svet, ktorého väčšiu časť môžete skúmať hneď od začiatku hry
+ dĺžka hry
- bojom aj Nexomonom samotným chýba hĺbka
- nutný grind, grind, grind, fakt veľa grindu
- podivná a otravná QTE minihra pri chytaní Nexomonov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: PQube / VEWO Interactive
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk