9 MONKEYS OF SHAOLIN

9 MONKEYS OF SHAOLIN

8.0

Keď vás sprevádza sila budhistických mníchov

Recenzia na PC verziu

Keď piráti vyplienia mierumilovnú osadu a čínsky rybár Wei Cheng príde o svojich blízkych, nastane čas na pomstu. Presne tak, ako to býva v tradičných kung fu filmoch a klasických beat'em up hrách. Práve takýto zážitok môžete očakávať v štýlovej bitkárskej hre, ktorá vás zavedie aj do legendárneho budhistického chrámu, kde sa vytrénujete a pripravíte na boj s húfmi nepriateľov.

Shaolin sa krátko po úvode stane vaším útočiskom a pomyselnou základňou, kde sa budete vracať po každej nakladačke, ktorú uštedríte pirátom, banditom, samurajom, ninjom či dokonca duchom. Ale občas si to zliznete aj vy. Najmä ak si zvolíte vyššiu náročnosť, kde vám agresívnejší nepriatelia nedovolia vydýchnuť a navyše už potom v misiách nie sú checkpointy, takže po fatálnom zlyhaní ich musíte prechádzať od začiatku. Úrovne však nie sú veľmi rozsiahle, bežne ich zvládnete aj za niekoľko minút. Navyše sa vždy dá znížiť obťažnosť, ak zistíte, že je to nad vaše sily.

V misiách postupujete obvykle z ľavej strany obrazovky na pravú, kde sa vám otvárajú ďalšie priestory zamorené nepriateľmi a na ich konci je väčšia výzva alebo boss. Vašou zbraňou je obyčajná palica, ktorú môžete čoskoro nahradiť kvalitnejšou bojovou palicou či halapartňou. Samozrejme, dá sa použiť (Xboxový) gamepad, ktorý je pri takomto type hry preferovaný, ale tu sa budete šikovne obracať aj s použitím klávesnice a myši. Ľavým tlačidlom myši rozdávate základné údery, pravým silnejšie, stredným aktivujete kop, ktorým pekne doskočíte na vzdialených nepriateľov a hodí sa na eliminovanie strelcov.

9 Monkeys of Shaolin
9 Monkeys of Shaolin Pomsta je sladká a prvý väčší darebák na rane.
Pomsta je sladká a prvý väčší darebák na rane.


9 Monkeys of Shaolin Trénovať vás bude majster Shaolinu.
Trénovať vás bude majster Shaolinu.


9 Monkeys of Shaolin Treba si všímať strelcov a pripraviť sa na obranu, keď sa pri nich zaleskne hviezdička.
Treba si všímať strelcov a pripraviť sa na obranu, keď sa pri nich zaleskne hviezdička.





Pohybujete sa použitím WSAD, k čomu ešte máte F ako fókus a tento kláves slúži na obranu. Treba ho stlačiť v správnej chvíli, keď sa pri útočníkovi zaleskne hviezdička, vtedy vykryjete úder zblízka alebo odrazíte strelu do toho, kto ju vypálil. K tomu ešte máte úhybný manéver a to v prvých úrovniach v pohode stačí. Neskôr ale pribudnú ďalšie bojové techniky, pri ktorých sa používajú kombinácie Shift alebo CTRL s myšou. Výborne to funguje, prstoklad je úplne prirodzený a budete sa šikovne obracať.

Pri postupe vás čakajú aj rôzne nástrahy. Niekedy úzke prechody, z ktorých môžete spadnúť, priepasti, ktoré treba preskočiť, pohyblivé ozubené kolesá, čo vás môžu rozpíliť, páliace ohnivé pasce. Tie však zraňujú aj nepozorných nepriateľov. Cestou rozbíjate debny a vázy, pretože v nich môžu byť liečivé zelené čaje alebo červené, čo dočasne posilnia váš útok, žlté, čo nakrátko zabránia míňaniu energie na pokročilé útoky a biele, ktoré nachvíľu zvýšia vašu obranu. Pozbierané čaje sami aktivujete a vypijete kedykoľvek podľa potreby.

Okrem toho v teréne občas nájdete skryté bonusové sošky. Hoci v misiách ide predovšetkým o to, prebojovať sa na koniec úrovne, priebežne tam sú úlohy na spestrenie. Čaká vás oslobodenie zajatcov, ochrana kanónu, kým sa nepresunie na dostrel opevnenia, kde zničí bránu či hľadanie kľúčov od brán, ktoré, samozrejme, majú u seba silní bojovníci.

Po boji sa vraciate do kláštora, prípadne na alternatívne miesto na lodi slúžiace ako základňa. Tam hodíte reč s mníchmi a využijete ich služby. Skúsený majster vás priebežne zavolá na tréning, kde si na osobitnej obrazovke môžete vyskúšať nové bojové schopnosti. A vždy, keď úspešne absolvujete misiu, môžete u neho zužitkovať získané skúsenostné body na zdokonalenie osvojených techník. Zlepšíte tak efekt základných aj pokročilých útokov a meditačných foriem (pečatí), ktoré sa potom stávajú čoraz efektívnejšími a ničivejšími.

Stromy schopností majú niekoľko stupňov a investíciou do nich sa zvyšuje poškodenie, ktoré spôsobíte, ako aj šanca na kritický zásah. Pridávajú sa aj rôzne doplnkové efekty - jedna výborná meditácia spomalí nepriateľov v dosahu a navyše vás pritom doliečuje. Výborná vec. Inokedy výpad vyhodí nepriateľa do vzduchu a po vylepšení obeť ešte pár sekúnd levituje. Alebo zdokonalený základný útok palicou sa zrazu stane poriadne ničivým a potom už ním aj dokážete odrážať strely bez nutnosti používať fókus. Skrátka a dobre sa z vás postupne stane smrtonosný bojovník, ktorý rýchlo a účinne zvláda aj väčšiu presilu.

Druhý mních vám ponúka nové misie, do ktorých sa môžete pustiť. Niekedy je to len jedna, inokedy sú na výber dve-tri. Potom stačí vykročiť otvorenou bránou a ísť na vec. Tretí mních rekapituluje vaše úspechy a prostredníctvom neho si môžete zopakovať predošlé misie. Napríklad preto, aby ste dostali ďalšie skúsenostné body, no pri tomto repete je ich už menej.

9 Monkeys of Shaolin
9 Monkeys of Shaolin Pokročilé techniky nepriateľom poriadne zavaria.
Pokročilé techniky nepriateľom poriadne zavaria.


9 Monkeys of Shaolin Používate tri druhy výbavy, v boji rôzne palice.
Používate tri druhy výbavy, v boji rôzne palice.


9 Monkeys of Shaolin Niekoľko vývojových stromov výrazne vylepší vaše schopnosti.
Niekoľko vývojových stromov výrazne vylepší vaše schopnosti.





Potom je tu zásobovač, u ktorého si môžete meniť tri druhy výbavy, ktorú ste nadobudli ako odmenu vo vybraných misiách. Čiže si môžete prehodiť palicu/ halapartňu, ozdobu a obuv. Tieto veci prinášajú rôzne bonusy, či už zvýšený útok, niekedy s pridaným efektom, alebo rýchlejšie reakcie či inú výhodu. Dokonca som mal topánky, ktoré mi skok nahradili výpadom, ktorým sa dá prejsť cez nepriateľov, čo sa hodí pri obkľúčení.
 
A ešte je tu mních, ktorý vám ponúkne spoluprácu v boji, čo značí možnosť kooperácie s druhým hráčom. A to online s vybraným užívateľom, ale aj vo dvojici na jednej obrazovke, kde môžete využiť kombináciu klávesnice s myšou a gamepadu alebo dvoch ovládačov. Fungujú však len tie Xboxové, PS4 gamepad mi hra nepodporovala. A to, že sa so spolubojovníkom palicujú nepriatelia lepšie, asi netreba zdôrazňovať. V páre inak môžete začať hrať už od začiatku.

Okrem toho si v sídle viete pozrieť zbierku svojich trofejí a sympatické sú modifikácie, ktoré sa sprístupnia vyzbieranými bonusovými soškami v úrovniach. Potom môžete zmeniť vzhľad svojej aj spoluhráčovej postavy, takže vyzerá ako starý otec, predtým porazený boss alebo sedliak. Ďalej dokážete zväčšiť vašu postavu alebo telá nepriateľov, zapnete animácie mníchov v prestrojení a podobne.

9 Monkeys of Shaolin
9 Monkeys of Shaolin Prostredia zodpovedajú tradičnej čínskej a japonskej kultúre.
Prostredia zodpovedajú tradičnej čínskej a japonskej kultúre.


9 Monkeys of Shaolin Ako by povedal Gandalf - You Shall Not Pass!!!
Ako by povedal Gandalf - You Shall Not Pass!!!


9 Monkeys of Shaolin Sú len dvaja, ale v ťažkom brnení, na tých treba silnejšie útoky.
Sú len dvaja, ale v ťažkom brnení, na tých treba silnejšie útoky.




A to vlastne úplne stačí. Na základni sa dlho nezdržíte a vyrážate do ďalších bitiek, v nových kapitolách príbehu doplneného obrázkovými sekvenciami a v nových prostrediach. Prejdete cez čínske osady, pobrežia a pirátsku loď, budhistické chrámy, ruiny, väzenie, jaskyne, údolie s vodopádom a bambusové lesy. To všetko s typickou čínskou a japonskou architektúrou a neraz pôsobivými výhľadmi. Len je škoda, že do finále sa dostanete už približne za 6 hodín.

Vyzerá to pekne, aj keď sa na všetko pozeráte zboku, nie sú to plytké dvojrozmerné animácie, ale precízne spracované prostredia s hĺbkou, tieňovaním a adekvátnou farebnosťou. A pohyby postáv vyzerajú prirodzene, vychutnáte si bojové techniky v dobrom prevedení. Je tu aj dobre napasovaná hudba v orientálnom štýle a zvuky, rozhovory sú slušne nadabované. Nie je dôvod na sťažnosti. Vytknúť však môžeme, ba priam musíme, absenciu hráčskych profilov. Keď totiž chcete začať príbeh odznova, zresetuje sa vám dosiahnutý progres a nie je možné vrátiť sa k predošlej hre. Pritom by naozaj stačilo, keby bolo viac slotov na prepínanie hráčov. Možno by sa to dalo vyriešiť záplatou.

9 Monkeys of Shaolin je výborná, ale dosť krátka beat'em hra, ktorá rozhodne poteší fanúšikov žánru. Sobaka Studio a Buka Entertainment odviedli kus dobrej práce, len by sme uvítali viac obsahu. Legendárny kláštor je skvelým útočiskom a nielen milovníci tradičných kung fu filmov ocenia parádne súboje v štýlovom prostredí, ktoré majú šťavu. A, prirodzene, najlepšie chutia v kooperácii.


napísal uni 27.10.2020
Páči sa mi! (+4)
8.0
Ohodnotiť
9 MONKEYS OF SHAOLIN
+ výborné súboje v štýle klasických kung fu filmov a bitkárskych hier
+ praktické ovládanie aj klávesnicou a myšou
+ postup sólo aj v kooperácii
+ vylepšovanie techník a schopností
+ štýlový vizuál, prostredia a atmosféra
- pomerne krátke, príbeh mohol byť dlhší
- chýba prepínanie profilov, pri začatí novej hry sa zresetuje progres
- v druhej polovici už hra ničím novým neprekvapí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-6300, 4 GB RAM, GeForce GT 630, OS Win 7+SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Buka Entertainment / Sobaka Studio
Štýl: Bojovka / Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk