CORSAIR HS75 XB WIRELESS

CORSAIR HS75 XB WIRELESS

Prvý licencovaný Xbox Series X|S headset

Nová generácia konzol je za rohom a nám sa naskytla unikátna možnosť vyskúšať si niečo z nej ešte mesiac pred uvedením samotných konzol. Konkrétne sa nám do rúk dostal prvý oficiálne licencovaný herný headset pre Xbox Series X|S, no keďže s príchodom tejto generácie sa úplne nezahadzuje kompatibilita medzi generáciami, dá sa využívať aj na Xbox One rodine konzol a, samozrejme, aj na PC. Tak už nejakú dobu testujeme novinku Corsair HS75 XB Wireless, ktorá práve prichádza na trh, aby ste už vopred vedeli, či sa oplatí pre vašu novú konzolu.

Pre všetkých fanúšikov dobrého zvuku je príjemným prekvapením, že sa Microsoft aj Sony s novou generáciou sústredia práve aj na zvukový zážitok, ktorý v minulosti zostával tak trochu bokom. Rástol počet pixelov, pribúdali efekty, no na zvuk sa zabúdalo. Obe konzoly ponúknu vlastné riešenia priestorového zvuku, no vsadia aj na už známe riešenia. Dobrou ukážkou je práve tento headset, ktorý prichádza priamo s podporou Dolby Atmos, ktorú ale môžete využiť už teraz ako na konzolách, tak aj na PC. Potrebujete k tomu Dolby Atmos aplikáciu, členstvo v plnej verzii je viazané k headsetu a natrvalo..

Pripojenie na Xbox konzolách je jednoduché – zapnete párovanie na konzole, podržíte tlačidlo na zapnutie headsetu na 10 sekúnd. Konzola a headset sa už samé nájdu a spárujú. Na PC je používanie už menej prívetivé a som sklamaný, že tu nie je iná možnosť pripojenia headsetu, ale len bezdrôtové. Pre vás to totiž znamená, že si musíte kúpiť Xbox Wireless Adapter pre Windows, aby ste si headset vedeli pripojiť. Keďže samotný headset stojí 159,99€, tak sa vám jeho kúpa pre PC môže trochu predražiť. Ak už ale tento prijímač máte, je to zaujímavá voľba aj pre PC.

Corsair HS75 XB Wireless

Balenie je klasicky pomerne sparťanské, neimponuje mi ani fakt, že jeho veľkú časť tvoria plasty, ktorých by sme sa pomaly mohli zbavovať a hlavne tie drahšie a prémiovejšie headsety to už nejakú dobu robia. Okrem headsetu tu nájdete už len obligátnu dokumentáciu, kartičku s informáciami pre Dolby Atmos, USB-C kábel na nabíjanie a odpojiteľný boom mikrofón spolu s malým filtrom na koniec, aby pri hlasovom chate nebolo počuť prskanie. Nie je toho veľa, len všetko potrebné. Zato je ale headset zabalený veľmi pevne, aby sa pri preprave a prenášaní nič nestalo.

Dizajn je pomerne klasický a vychádza zo základov populárnej a známej HS série. Nejaké výraznejšie dizajnové zmeny by ste snáď dokázali spočítať na prstoch jednej ruky, no to nie je nutne zlé. HS headsety nevyzerajú zle, majú pomerne konzervatívny vzhľad, neponúkajú ani RGB a ďalšie takéto prvky, takže sadne skôr tým, ktorí si na výstrelky a prispôsobenie osvetlenia nepotrpia. Headset je takmer celý čierny, výnimku tvoria akurát mrežované kryty na mušliach, ktoré sú v sivej farbe a vlastne sú asi aj najvýraznejším dizajnovým prvkom na headsete. V ich strede nájdete jemné logo Corsair.

Rodokmeň patriaci do HS série potvrdzuje nielen dizajn, ale aj vyhotovenie a materiály. Vonkajšia časť mušle je z tmavého, matného a pevného plastu. Vyzerá to dobre, no pri bežnom používaní na tom badať menšie šmuhy od prstov a podobne, ak napríklad pri hraní niečo jete. Náušníky sú zo syntetickej kože a nedajú sa dať z headsetu dole. To je trochu škoda, páčia sa mi také riešenia. Ak sa totiž zašpinia, jednoducho ich dáte dole a očistíte. Tu to bohužiaľ nejde. Rovnako je syntetickou kožou potiahnutý aj hlavový most. Tu mi trošku prekáža, že na vrchnej strane nie je úplne natiahnutá a ak po šírke mostu prejdete prstom, môže sa vám vytvoriť drobná vlnka. Neprekáža to, ale mám rád, keď veci sedia. Navyše musím dodať, že mám v rukách predprodukčnú vzorku a finálne kusy v obchodoch sa môžu líšiť v takýchto detailoch.

Corsair HS75 XB Wireless

Vnútrajšok tvorí kovová konštrukcia, z ktorej von vychádzajú ramená držiace slúchadlá na kĺboch. Konštrukcia je tiež v čiernej, je pevná, príjemná na dotyk aj pohľad a, čo je ešte dôležitejšie, pôsobí pevne a trvanlivo, čo od headsetu rozhodne chcete. Nájdete tu aj ďalší kĺb nad každým slúchadlom, ktorým ešte jemnejšie doladíte polohu slúchadiel. Z hľadiska pohodlia je tak na tom HS75 dosť dobre, pomáha tiež viscoelastická pamäťová pena v hlavovom moste a náušníkoch, vďaka čomu headset veľmi dobre sedí na hlave aj po niekoľkých hodinách hrania. Pomáha tiež relatívne nízka hmotnosť 330 gramov.

Pravé slúchadlo na zadnej strane obsahuje tlačidlo na zapnutie a koliesko na ovládanie zvukového mixu, aby ste si vedeli nájsť požadovaný balans medzi zvukom z hry a hlasového chatu. Ľavé slúchadlo obsahuje už viac prvkov. Na zadnej strane je koliesko na ovládanie hlasitosti, pod ním tlačidlo na vypnutie/zapnutie mikrofónu. Dole je USB-C port na nabíjanie a drobná dióda indikujúca stav. Viac vpredu je port na boom mikrofón. Ak by som mal niečo vytknúť, bude to Mute tlačidlo, ktoré má len jednu polohu, do ktorej sa po každom stlačení vráti. Hmatovo tak neviete určiť, či máte mikrofón vypnutý, alebo zapnutý.

Headset využíva vlastné 50mm meniče od Corsairu, disponuje frekvenčným rozsahom 20Hz – 20kHz, impedanciou 32 Ohms @ 1kHz a citlivosťou 109 dB (± 3 dB). Je to typický herný headset, takže vám ponúkne výrazné basy a schopné stredné tóny, avšak najmä pri počúvaní hudby si všimnete dosť nevýrazné výšky. Pritom samotné počúvanie hudby neznie nejako zle, aj plejáda nástrojov a vokálov je zreteľná dokonca pri skladbách ako National Anthem od Radiohead či Hanging Tree od Lej, len tie výšky sú také nevýrazné. A kým pri hudbe to možno bude prekážať tým z vás, ktorí sú až radia k audiofilom. Alebo majú doma lepšie headsety a môžu to porovnávať.

Corsair HS75 XB Wireless

Použite ale HS75 pri sledovaní filmov a seriálov na Netflixe alebo BD diskoch s podporou Dolby Atmos, alebo si zapnite nejakú hru. Tam headset naozaj vyniká, obklopí vás 360° zvukom a jednotlivé scény vás skutočne vtiahnu. Užijete si všetky tie explózie, streľbu a mnoho ďalších efektov, ktoré prichádzajú z toho smeru, odkiaľ to aj čakáte. Pomáha vám tak orientovať sa v priestore a robí to dobre. To isté platí aj pre filmy a seriály. Efekty sú viac pohlcujúce, dialógy majú výraznejšiu priestorovú hĺbku a podobne. Menším sklamaním je mikrofón, ktorý síce na chat stačí a pekne odfiltruje ruchy, ale už som zvyknutý na vyššiu kvalitu nahrávaného zvuku. Napríklad na taký podcast to nestačí.

Keďže je to bezdrôtový headset, zaujímavú vás tu ešte dva dôležité údaje – výdrž na jedno nabitie a dosah. Výdrž nie je najhoršia a dosahuje 20 hodín, čo je v tejto oblasti už tradičná hodnota, takže pri hrách dokážete presedieť naozaj dlho aj bez nabíjania. Horšie je to už s dosahom. Ten síce papierovo udáva nejakých 12 metrov, ale reálne to je v prostredí domácnosti menej. Prejdete za stenu (a ani to nie úplne) a už vám signál vypadáva. V tomto ohľade ma nedávno milo prekvapil Logitech G Pro X Wireless a tento bohužiaľ zaostáva. Ten ale stojí viac a nemá Atmos.

Corsair HS75 XB Wireless je tak v konečnom zúčtovaní stále kvalitný herný headset, ktorý síce má svoje muchy, no aj klady. Na počúvanie hudby ho asi nebudete bežne využívať, no nie je na to ani určený. V hrách ale podáva kvalitný výkon, dobre využíva podporu Dolby Atmos pre zážitky z priestorového zvuku a poteší aj pohodlím pri používaní a kvalitným vyhotovením. Uvidíme, aká bude konkurencia priamo pri vydaní Xbox Series X|S, ale určite sa v nej nestratí.


napísal matus_ace 22.10.2020
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR HS75 XB WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk