REMOTHERED: BROKEN PORCELAIN

REMOTHERED: BROKEN PORCELAIN

4.5

Keď sa strašenie vôbec nedarí

Recenzia na PC verziu

Ťaživý rok, ktorý prežívame, akoby nestačil a z neznámej príčiny si hráči ešte radi zahrajú aj nejaký horor, aby sa im lepšie spalo a vývojári im, samozrejme, idú naproti. S temnými hororovými hrami rôznych kvalít sa roztrhlo vrece a jednou z nich je aj pokračovanie relatívne dobre hodnotenej hry z roku 2018.

Vžijete sa do úlohy mladej Jennifer, ktorá sa nachádza v hoteli Ashmann Inn. Toto miesto je inšpirované jedným z najznámejších diel spisovateľa Stephena Kinga. Zasadenie hotela je v zasneženom a mrazivom úpätí kopcovitého územia a tu podobnosť nekončí. Na ďalšie povedomé prvky narazíte na každom kroku, otázkou však zostáva, či ide o rovnakú kvalitu a už dopredu varujeme, že zostávame k hre chladní a nezávislí.

Skrývať sa budete pred nadprirodzenými javmi alebo pred vlastnou mysľou plnou chaosu, neistôt a strachu. Predovšetkým ide o tú prvú možnosť. Prvým vážnejším nepriateľom je spočiatku nenápadná postava, ktorá sa z ničoho nič zmení doslova na démona a pri najbližšej príležitosti sa vás snaží zabiť, pričom vám zakaždým dáva šancu na útek a ukrytie. Ukrývať sa môžete na mnohých miestach – ale pre prenasledovateľa je dosť ľahké, aby vás našiel. Pripravte sa na dávku frustrácie a nechuti hrať ďalej. 


Keď to nevzdáte a konečne pokročíte, postup si uložíte buď automaticky, alebo na dopredu určenom mieste. K hre sa vrátite neskôr a zistíte, že uložené pozície sú v háji a vy môžete hrať istú čas odznova. Toto naozaj vie nahnevať a s hrou sa tak môže rozlúčiť nejeden hráč. Keď k tomu pripočítate bugy, grafické glitche, rôzne technické problémy a najmä zlú optimalizáciu, tak vám z toho vyjde veľmi zlý výsledok. Aspoňže sa vývojári o hru starajú a pravidelne vychádzajú nové opravy, a to aj po vydaní titulu.

V hre riešite rôzne hádanky, ktoré nie sú zložité, ale musíte pozorne sledovať, čo máte robiť, aby ste nezablúdili. Určite sa nevyhnete opakovanému hraniu rôznych pasáži, pretože nie všetko sa dá prejsť na prvýkrát. Napríklad úroveň, kedy sme museli ujsť na mrazivý balkón hotelovej izby a utekať pred naskriptovanou udalosťou. Úlohou bolo prisunúť si v rýchlosti kontajner, aby sme sa mohli dostať vyššie – ale to hráčovi nemusí napadnúť hneď pri prvom pokuse. Hlavne vtedy ak je vystrašený a v rýchlosti to nestihne. Podobných situácií je tu viac.

Rovnako nepodarená bola úroveň, v ktorej sa prvýkrát vážnejšie stretávame s démonom v jeho neprívetivej podobe a – tiež sa to ťažko dá ustáť na prvý raz. Chaos tu sprevádza snáď každú pasáž a to je častý problém hry, ktorá chce stavať atmosfére a príbehu. Celkovo je tu aj koncept survival hororu pritiahnutý za vlasy, navyše s neadekvátnym umieraním a ťažkopádnym súbojovým systémom.

V hre zbierate aj rôzne predmety na odpútanie pozornosti, na obranu atď. ale v rýchlosti použiť správnu vec a vo vhodnej chvíli  je tiež ťažkopádne. A možno je to aj úmysel, každopádne spracovaný dosť otrasne. Celkovo hra obsahuje nápady, ktoré nie sú dotiahnuté a ani len na priemernej úrovni. A to je veľká škoda.

Proti zloduchovi sa môžete aj brániť v quick-time evente, čo sa už naozaj na dnešnú dobu nehodí. Celkovo hra používa zastaralé princípy a hrá sa ako titul z inej éry, ale aspoň na prvý pohľad vyzerá nádherne. Kladne hodnotíme samotnú hlavnú hrdinku, ktorá vizuálne vyzerá k svetu. Horšie je to s animáciami, ktoré sú v celej hre veľmi slabé. Celkovo je titul taký rozporuplný. Niečo je úžasné a iné naopak veľmi zlé.

Hrateľnosť padá na kolená najmä technickým spracovaním, ale nepozdáva sa nám ani celkové podanie. Pohľad tretej osoby mohol byť fajn, ak by bol dobre využitý. Ale časté zadrhávanie a skrývanie za prekážkami nie úplne funguje. Myslíte si, že ste skrytí pred nepriateľom a on vás aj tak vidí. Aj keď začiatok hry vyzeral sľubne, postupne hra len upadá. Tajomný hotel, slušná atmosféra a prezentácia, neskutočne lákavý námet a inšpirácia najobľúbenejším hororom vôbec - tak čo sa mohlo pokaziť? No...všetko…


Postupne sa vašej hrdinke otvárajú nové schopnosti a neskôr vie byť hra prívetivejšia ako po prvej hodinke. Celkovo to šikovnému hráčovi môže zabrať takých 4-5 hodín herného času, čo nie je veľa, ale je to obstojné a prijateľné číslo na horor. Aj tak sa zaseknete na mnohých miestach a hrateľnosť sa tým pádom logicky natiahne.

Zvukový sprievod je však iná liga a ten je skutočne podarený – za všetko hovorí aj fakt, že si soundtrack môžete kúpiť aj samostatne. Za hudbou stojí skladateľ Luca Balboni, ktorý sa s atmosférou rozprávkovo pohral a určite odporúčam aj na samostatné vypočutie.

Remothered: Broken Porcelain už snáď ďalšie pokračovanie mať nebude. Urýchlené vydanie a množstvo technických chýb robí hru ťažko hrateľnou a určite ani samotný koncept nie je príliš lákavý. Autori mali príliš vysoké ciele a tie sa nenaplnili. A čo je horšie, hre chýbajú strašidelné elementy. A pokusy o vydesenie  v nečakaných chvíľach to nezachránia.


napísal Possol 25.11.2020
Páči sa mi! (+1)
4.5
Vo svete
3.9
Ohodnotiť
REMOTHERED: BROKEN PORCELAIN
+ soundtrack
+ inšpirácia knihou Žiarenie od Kinga
- technické spracovanie
- stereotyp
- frustrácia


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Modus Games
Štýl: Adventúra / Hudba
Dátum vydania: 13. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk