TETRIS EFFECT: CONNECTED

TETRIS EFFECT: CONNECTED

8.0

Klasický Tetris v parádnej forme

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Tetris je jedna z najlepších hier histórie a odmietam o tom diskutovať. Tento koncept je tu s nami už od roku 1984 a zo Sovietskeho zväzu dobyl celý svet. Až taká silná značka Tetris je. Navyše sa jej stále darí a podľa mňa je len super, že nielenže táto ikonická stále funguje aj osve, ale mnohí vývojári s ňou skúšajú experimentovať, či je to už crossover Puyo Puyo Tetris, Battle royale variácia v podobe Tetris 99, alebo aj psychedelická jazda na čarovných hubách v podobe Tetris Effect. Ten sa objavil pred 2 rokmi a stoja za ním experti na unikátne hry z vydavateľstva Enhance – Rez Infinite a Lumines Remastered by ste si tiež nemali nechať ujsť.

No a teraz sú späť s novou verziou Tetris Effect: Connected, ktorej exkluzivitu si zaplatil Microsoft, takže sme sa dočkali na PC, Xbox One a Xbox Series X/S. Zaujímavá zmena strán, keďže pôvodná hra bola najskôr exkluzívna pre PS4 a PSVR. Teraz sme tak prišli o podporu VR, ktorá možno neskôr príde na PC, ale je to obrovská škoda. VR vás totiž ešte viac pohltila. Na druhú stranu sa hra dočkala nového obsahu a to hlavne multiplayerových režimov lokálne aj online. Tento obsah neskôr príde aj do ďalších verzií hier, takže nemusíte nariekať, stačí len počkať.

Ak vás pôvodná hra obišla a naozaj netušíte, o čom boli tie extatické reakcie pred dvoma rokmi, toto naozaj nie je len ďalší Tetris. Takashi Ishihara (ktorý okrem iného pracoval na Dragon’s Dogma alebo Resident Evil hrách) a partia okolo neho dali Tetrisu nový nádych – spravili ho krajší, dynamickejší a dokonca aj extrémnejší. Je viac pohlcujúci ako kedykoľvek predtým, takže ani neviete ako, no pri vašom hraní sa za oknom striedajú noci a dni. Je pravda, že veľkou mierou sa na tom podieľala práve virtuálna realita, ale stále si hra zachovala časť z tohto svojho čara. Stačí ju len spustiť a nechať sa pohltiť.

Tetris Effect: Connected
Tetris Effect: Connected Kultová klasika dostáva nový nádych
Kultová klasika dostáva nový nádych


Tetris Effect: Connected Tentoraz už nemusíte hrať sami
Tentoraz už nemusíte hrať sami


Tetris Effect: Connected Audiovizuál je stále podmanivý
Audiovizuál je stále podmanivý





Vhodná je na to jej „kampaň, ktorá je tu nazvaná Journey a v tomto režime budete prechádzať množstvom naozaj rôznorodých levelov, ktoré sú spájané do akýchsi „balíkov“, takže napríklad prejdete hneď 4 po sebe a až po nich vám hra dopraje pauzu. Takto do seba jednotlivé levely plynulo prechádzajú, no aj tak sa výrazne menia témy, mení sa tiež tempo a hlavne hudba. Každý level je tak naozaj unikátny. Vybrať si môžete z troch úrovní obťažnosti, no v priebehu kampane sa už meniť nedá, takže si to dobre premyslite hneď v úvode. Nemusíte sa však báť, že ak raz prehráte, čaká vás Game Over obrazovka. Keďže sú levely takto podelené, veľkú stratu to pre vás neznamená.

Samotné levely je pritom pomerne náročné charakterizovať. Je to Tetris, veľmi sa to v jadre nemení. Akurát si vždy jeden tetrimino diel dokážete odložiť do zásoby a vytiahnuť odtiaľ vtedy, keď sa vám takýto tvar hodí. Vtedy ale namiesto neho putuje do zásoby ten aktuálny. No a po získaní dostatku energie viete aktivovať Zone mechaniku, ktorá spomalí čas, takže umiestnite viac dielov naraz a vďaka tomu sa aj zbavíte viacerých riadkov. Nie sú to nejaké veľké zásahy do herných mechaník, ale dostatočné na to, aby hru nielen spestrili, ale zároveň zlepšili jej dynamiku.

Aj hrateľnosť sa tu totiž odvíja od audiovizuálu. Unikátny vizuál má hracie pole, tetriminá a unikátne je aj pozadie, ktoré vám predstavuje nejakú situáciu, či sú to pútnici na púšti, tancujúci kmeň okolo ohňa, alebo jednoducho čokoľvek iné. Autori naozaj popustili uzdu svojej fantázie a niektoré výjavy si naozaj zamilujete. Do toho hrá hudba, ktorá je tiež pre každý level unikátna a dotvára perfektnú atmosféru. Sami pritom často dotvárate hudbu jednoduchými tónmi tým, že tetriminá ukladáte alebo rotujete, čo vydáva svoj vlastný zvuk, ktorý ale perfektne sedí do hernej hudby. Ako sa mení scéna na pozadí a hudba, tak sa mení aj tempo a náročnosť hry. Zvyšuje sa jej rýchlosť, dáva vám viac zabrať a často tento efekt prichádza skokovo. Takže v jednom momente si užívate pokoj a lekná na obraze, v ďalšom už neviete, kam to zrazu všetko ukladať.

Hra tak perfektne mení svoje tempo, aby si udržala vašu pozornosť a vás naopak udržala zabavených. Táto slučka funguje skvele a tým, že je každý level unikátny, vám hra predostiera prakticky stále niečo nové. Prináša to však so sebou aj jeden menší, no vlastne aj očakávaný problém. Na obrazovke sa toho občas deje tak veľmi veľa, až sa v tom môžete začať strácať. Také množstvo efektov a scén naraz vašu pozornosť naozaj zahltí a výsledkom je to, že si nedáte pozor na to, ako ukladáte tetriminá. Aj vtedy sa hodí Zone mechanika, ktorá spomalí čas a získate väčší prehľad o tom, čo sa deje. Musíte si ju tak vedieť správne načasovať. Ak je rýchlosť nízka a do konca kola vám zostáva zrušiť 2 riadky, je zbytočné ju použiť.

Táto „kampaň“ vám dokáže zabrať nejaký čas, no po nej tu ešte máte voľný režim, kde si vyberiete jeden z mnohých režimov podľa svojho gusta a aktuálnej nálady a jednoducho hráte. Tieto režimy výrazne obmeňujú pravidlá, takže si vždy môžete nájsť niečo podľa svojho gusta. Je tu niečo na relax, kedy jednoducho vypnete, užívate si to parádne audiovizuálne predstavenie a do toho ukladáte dieliky. Ak chcete výzvu, aj tam máte na výber z niekoľkých režimov, ktoré vás poriadne preveria. Herná doba sa takto ešte viac naťahuje. Koniec koncov Tetris nikdy nebol a ani nebude hrou, ktorú „prejdete“ a dáte preč. K tomuto sa môžete vracať vždy, keď budete mať chuť.

Ako som už spomenul v úvode, výhodou tejto Connected verzie je pridanie multiplayeru. Môžete sa pripojiť online, alebo si zahrať lokálne s niekým na jednom gauči. V oboch prípadoch to má stále svoje kúzlo, pričom nechýba dostatok režimov. Zaujímavosťou je, že režimy nie sú len kompetitívne, ale aj kooperatívna. Môžete tak v trojici hrať spoločne, aby ste porazili „bossa“, ktorý hrá proti vám. Striedajú sa tu fázy klasického hrania s útokom, kedy sa celé herné polia spoja a hráči ukladajú tak, aby nepriateľovi poslali čo najviac riadkov. Nájdete tu režimy s využitím Zone mechaniky, ale aj klasické, ak si chcete zahrať len obyčajný Tetris.

Tetris Effect: Connected
Tetris Effect: Connected Journey režim toho ponúka pomerne dosť
Journey režim toho ponúka pomerne dosť


Tetris Effect: Connected Každý level je iný
Každý level je iný


Tetris Effect: Connected Občas je tých efektov na obrazovke až príliš
Občas je tých efektov na obrazovke až príliš





Akurát škoda, že je v hre menej hráčov, keďže by si vďaka svojej chytľavej hrateľnosti a skvelému konceptu zaslúžila väčšiu komunitu. Nepovedal by som, že je problém nájsť hráčov online, len to chvíľku trvá a to zamrzí. Časom tak asi hráčov ešte odbudne, ak autori nezapracujú plný crossplatform multiplayer. Na druhú stranu ale online spojenie funguje veľmi dobre, hráčov to nevykopáva z hry, spojenie je stabilné a nečakajú vás tu ani lagy, ktoré by hru znepríjemňovali.

Audiovizuálne sú to naozaj orgie. Hra vyzerá a znie perfektne, čo som už neraz naznačil vyššie. Je ale škoda tej absencie VR, ktorá hre dodávala ešte jednu vrstvu imerzie. Na veľkej obrazovke je to stále skvelé, ale nie je to úplne ono. Hra na nových Xboxoch podporuje 4K a 60fps, nechýba Smart Delivery. Zvuk si užijete hlavne so slúchadlami, kde vás hudba naozaj pohltí, do toho parádne priestorové efekty, radosť hrať s kvalitným herným headsetom. No a dokonca sa mi zdá, že Microsoft v novom Xbox gamepade zlepšil vibrácie. Alebo s nimi vedia autori Tetris Effect lepšie pracovať. Nie je to level DualSense, ale sú príjemne detailné, vedia byť správne jemné, no aj výrazné, keď si to situácia vyžaduje.

Dva roky od svojho pôvodného vydania nám Tetris Effect: Connected ukazuje nielen nadčasovosť pôvodného konceptu z roku 1984, ale aj nadčasovosť takmer hypnotického audiovizuálneho spracovania tohto nového poňatia klasiky. Negatíva zostávajú, akurát sa k nim pridáva aj to, že absencia VR podpory trošku sťahuje dole z imerzie. Zostávajú aj pozitíva, ibaže sa k nim pridáva rozšírenie o paletu multiplayerových režimov. No a zostáva aj cena, ktorá je za túto verziu 40 eur. Nech sa na mňa nikto nehnevá, je to síce špičková hra, ale 40 eur je za Tetris predsa len trošku veľa.


napísal matus_ace 25.11.2020
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
TETRIS EFFECT: CONNECTED
+ skvelá hrateľnosť
+ podmanivý audiovizuál
+ rôznorodé témy levelov
+ dostatok režimov a veľmi dobrý multiplayer
- cena
- bez VR stráca trochu zo svojho čara
- občas chaos v obraze


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Enhance / Monstars Inc., Resonair and Stage Games
Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk