OUTRIDERS

OUTRIDERS

8.5

Chytľavá akcia z temnej budúcnosti

Recenzia na PC verziu

Poľské štúdio People Can Fly si mnohí pamätáte vďaka úspešnému Painkillerovi, po ktorom sa blyslo spoluprácou na Gears of War: Judgment. U mňa zarezonovalo predovšetkým Bulletstormom, ktorý vyšiel ešte v roku 2011. Odvtedy sa toho v štúdiu veľa nestalo, až prišiel rok 2019 a ohlásenie jeho novej hry. Musím sa priznať, že som s malou dušičkou tak trochu dúfal, že by mohli vývojári priniesť pokračovanie Bulletstormu, ktoré stále očakávam. Bohužiaľ (aspoň pre mňa) sa tak nestalo a šancu znova dostala úplne nová značka. Volá sa Outriders a štúdio s ňou má smelé plány. Dokonca sa už sem-tam šuchli reči aj o prípadnom pokračovaní. Novinka vznikla v spolupráci so Square Enix a slovami vývojárov ide o intenzívnu strieľačku s RPG prvkami, kde hrá významnú úlohu kooperácia. No a, samozrejme, je tu aj zbieranie koristi. Počujem hurá? Nie? No, tak čítajte ďalej.

Ako singleplayer hráč som po pravde nekrochkal blahom ani ja. Podobné veci idú mimo mňa. Môj názor však zmenil fakt, že Outriders je príbehová strieľačka, ktorú navyše môžete pokojne odohrať aj sami a to plnohodnotne. Na  kladný zoznam rozhodne patrí aj dĺžka hry, ktorá by vám mohla zabrať 25 - 30 hodín. Nechýbajú tu krycie prvky, ktoré poznáme z Gears of War a znova pripomeniem, že na hre robia autori, ktorí majú za sebou naozaj vydarené tituly. Musíte uznať, že to znie slušne a šanca na sklamanie je tu len minimálna. Nuž, nech už tento úvod pôsobí akokoľvek dokonale, launch hry teda dokonalý nebol. Cestu za úspechom tak lemovali tŕnisté chyby serverov, no ak ste sa nenechali odradiť už teraz si dovolím tvrdiť, že pôjde o jednu z najlepších hier, ktoré tento rok dostaneme. Nie je síce dokonalá, ale pohodlne sa usaďte a poďme pekne po poriadku. Sľubujem, že to bude stáť za to. Ako totiž vidíte na hodnotení, Outriders má svoje kvality a určite stojí za vašu pozornosť.  

Ocitáme sa v budúcnosti, ktorá sa planéte Zem sužovanej vojnou stala osudnou. Zbytky našej civilizácie si tak v nekonečnom vesmíre musia hľadať nový domov, na ktorom bude možný život. V prológu hry sa ukazuje, že by ním mohla byť pohostinne pôsobiaca planéta Enoch. Ste členom jednotky Outriders, ktorej úlohou je preskúmať neznámu planétu a zistiť, či je pre ľudstvo vhodná na nový začiatok. Ako už býva zvykom, zdanie niekedy klame a vy čoskoro odhaľujete, že Enoch môže byť všetkým, len nie sladkým domovom. Na planéte sa totiž objaví záhadná anomália, ktorá spustila obrovskú búrku. Jej následkom je väčšina vašich ľudí mŕtva. Vás však tento neočakávaný zásah počasia obdaruje špeciálnymi schopnosťami, vďaka ktorým sa stávate tzv. alterovaným.

Hra sa následkom udalostí posúva o 31 rokov do budúcnosti, kde po zobudení z kryospánku zisťujete, že z pôvodne nového domova sa stala vojnová zóna. Planétu stále trápia záhadné anomálie, prebiehajú tu boje medzi frakciami a k tomu všetkému sú tu aj zmutované mimozemské formy života. Navyše sa dostanete do konfliktu s ďalšími alterovanými, ktorí majú s Enoch vlastné plány. Na začiatku toho celého máte viac otázok než odpovedí, čo spustí rozjazd temne ladeného sci-fi príbehu, kde nechýbajú rôzne motivácie postáv, intrigy a dráma. Miestami až prehnaná, čo vytvára tiež priestor pre odľahčené okamihy.

Outriders
Outriders Prvý dojem je síce príjemný, no Enoch môže byť všetkým, len nie sladkým domovom.
Prvý dojem je síce príjemný, no Enoch môže byť všetkým, len nie sladkým domovom.


Outriders Toto síce vyzerá pokojne, ale na stealth v Outriders rýchlo zabudnite.
Toto síce vyzerá pokojne, ale na stealth v Outriders rýchlo zabudnite.


Outriders Za túto vojnovú zónu by sa nemuselo hanbiť ani Call of Duty.
Za túto vojnovú zónu by sa nemuselo hanbiť ani Call of Duty.





Ak vás Outriders zaujalo, je pravdepodobné, že úvod hry máte za sebou. Autori tu zvolili sympatickú taktiku a na všetky platformy vydali pred ostrým launchom demo. Moje sympatie si ním však nezískali. Najväčším problémom bol totiž pomalý príbehový rozjazd, ktorý mal svoje mušky a ako taký do hry nevtiahol každého. Aj ja sa hlásim k skupine tých, ktorí chvíľku hrali demo a povedali som si, že Outriders asi nebude pre nich. Potom ale prišiel kód na recenziu plnej hry, pomyslel som na krásne spomienky pri hraní Bulletstormu a z čírej dobroty dal novinke od People Can Fly druhú šancu. Ani neviete, aký som za to napokon vďačný. Ak ste to teda v úvode hry nevzdali, môžem vám sľúbiť, že Outriders sa potom naozaj rozbehne a čo je hlavné, pri hre sa budete skvele baviť. Príbeh sa potom slušne zamotáva, otázniky sa postupne odkrývajú a každá z postáv má určité motivácie. Ak dianie budete sledovať aspoň trochu, určite vás bude zaujímať, čo sa stane ďalej. Budete sa pýtať, odkiaľ sa berú anomálie a či má, zdá sa, nepoučiteľné ľudstvo ešte nádej začať odznova.

Práve hlavná dejová linka posúva Outriders pred väčšinu kooperačných „lootovačiek", v ktorých sa toho po stránke príbehu ani veľa nedeje, ale zato počas hrania vyzbierate 10 ton herných položiek a to je vraj predsa super zábava. Nuž, pre niekoho možno. Ale toto nie je prípad Outriders a príbeh tu pekne drží, aj misie sú veľmi fajn. Celé je to doplnené o rôzne filmové, ale aj in-game scény, pri ktorých mi však trochu vadila miestami roztrasená kamera. Popri hlavnej dejovej linke vás čakajú aj vedľajšie úlohy. Tie sú na tom kvalitatívne rôzne. Kým niektoré sú slabšie, iné prekvapia a dokážu zaujať. Najväčším plusom však je, že pri ich plnení sa dozviete viac o dianí v hre, postavách či planéte a zoberú vás aj na zaujímavé miesta. Nie sú iba o nejakom krátkom pokece s NPC postavou, ale dopĺňajú ich aj pekné prestrihové scény, čo im dáva ten dôležitý main story feeling. Navyše je dobré hrať ich aj preto, že si po splnení môžete vybrať odmenu a vylepšiť tak svoje vybavenie. 

Po hernej stránke je Outriders poriadna a výdatná akcia ako zo starej školy. People Can Fly sa netaja tým, že milujú strieľačky a to je na Outriders vidieť. Gunplay je kvalitný, na bojisku to sviští guľkami a nechýba brutalita. Autori nešetria krvou, odstrelenými hlavami, odtrhnutými končatinami a surovosť sa objavuje aj v prestrihových scénach. Samotná akcia je ladená podobne, ako poznáme z Gears of War, teda doplnená o krycí systém, ktorý tu funguje rovnako veľmi dobre. Dovolím si tvrdiť, že fanúšikovia tejto série si tu prídu na svoje a nielen oni. Keď k tomu prirátame  zbieranie koristi, možno lepšie by bolo prirovnanie k The Division. Aj keď Outriders nie je také ploché a rozhodne netrpí repetitívnosťou dnešných Ubisoft hier.

Akcia je podstatne záživnejšia a hra baví aj po hodinách, ktoré v nej strávite. Mierne déja vu môžu mať pri hraní aj fanúšikovia Borderlands či Destiny, ale cítiť tu aj predchádzajúcu tvorbu štúdia. Outriders je možno taký mix viacerých známych vecí, čo však určite nie je na škodu a pekne to funguje. Hrateľnosť navyše ozvláštňujú špeciálne schopnosti alterovaného, ku ktorým sa dostanete ešte v úvode hry. Čaká vás voľba zo štyroch tried, ktorá ovplyvní celkovú hrateľnosť. Každá z tried ponúka celkovo osem super schopností a ďalšie možnosti vylepšení, ktoré si budete postupne odomykať.

Ja som si zvolil cestu Pyromancera, lebo hrať sa s ohňom je niekedy naozaj veľká zábava a Outriders nie je výnimkou. Pyromancer dokáže svojich nepriateľov na bojisku doslova usmažiť. Vie aj zosielať plamene, spáliť niekoľkých antagonistov naraz či použiť schopnosti na obnovenie svojho zdravia. Obnova zdravia tu totiž neprebieha automaticky, ale doplnenie ukazovateľa života sa odvíja od schopností triedy, ktorú si vyberiete. V praxi je to naozaj kreatívny spôsob, ktorý sa mi páčil.

 

Okrem Pyromancera tu máte ešte Trickstera, ktorý ovláda teleport, Devastatora s ťažkými útokmi na krátku vzdialenosť a Technomancera, ktorý môže nepriateľov napríklad spomaliť, kým do nich budete sypať olovo. Špeciálne schopnosti totiž pekne dopĺňajú vašu palebnú silu, pričom máte k dispozícii trojicu zbraní. Spravidla dve ťažšieho kalibru a jednu pištoľ. Váš inventár však toho unesie oveľa viac a zbrane si tak kedykoľvek môžete meniť. Je ich tu pomerne dosť a čakajú na vás pušky, samopaly, ostreľovačky a podobne. Garantujem, že si vyberiete.

Ďalšiu významnú úlohu má v Outrides už spomínaná korisť, počas hry zbierate všetko možné. Ide hlavne o prvky vašej výbavy, ktoré vás vylepšujú, vďaka čomu sa stávate odolnejším a lepším. Veď to poznáte. Získavať budete aj nové zbrane či suroviny. Všetko pozbierané môžete využiť na výrobu, ktorá ponúka niekoľko možností alebo klasicky predávať v obchodoch, kde sa dá zároveň kupovať nová výbava. Systém využitia koristi je navrhnutý dobre a čo to v hre určite pozbierate. Aj keď o množstve nálezov, surovín a vecí, ktoré sa vám budú postupne odomykať, rozhoduje tzv. world tier alebo vo voľnom preklade vrstva sveta. Tak či onak, nie je toho málo.

World tier je v Outriders tiež synonymum pre obťažnosť celkovej hry. Nastavenie novej úrovne pridáva množstvo koristi či rôznych špecialít, ktoré môžete nájsť, ale tiež zvyšuje náročnosť hry. Čakať môžete viac nepriateľov s tuhším korienkom. Je to však dobrý balans, pretože ako som spomínal, svet je zároveň odmeňujúci. Získavate tak viac XP a zaujímavejšie nálezy. Novú vrstvu sveta odomykajú body za zabitie nepriateľov. Tie sa pridávajú na tzv. world tier bar, ktorý vám po naplnení odomyká vyššiu úroveň. Vrstvy sa vám môžu nastavovať automaticky vždy na najvyššiu, ktorú máte odomknutú. Ak sa vám potom hra bude zdať príliš ťažká, môžete si toto nastavenie kedykoľvek upraviť manuálne. Tak sa autori vyhli frustrácii hráčov a otvorili hru prakticky každému. Palec hore!

Outriders je navyše pomerne bohatá na RPG prvky. Nechýba rozsiahly strom schopností a ich vylepšovanie, občas tu máte voľby v dialógoch a už spomínané veci ako inventár či korisť. Nepriatelia majú nad hlavami ukazovatele života a po zásahu z nich svištia číselká ako divé. Máte tu tiež ukazovatele levelu, vrstvy sveta a ďalšie drobnosti, ktoré sú RPG hráčom a fanúšikom tohto druhu hier dobre známe. Aspoň tak je hra nastavená v predvolenom režime. Ak podobným veciam neholdujete, Outriders ponúka skvelú možnosť upraviť si HUD a všetky tieto záležitosti podľa seba. Hneď na začiatku som si tak vypol ukazovatele života, ukazovateľ levelu aj mnohými nenávidené XP čísla. Vizuálne som si tak hru prispôsobil na klasickú akčnú strieľačku, v ktorej moju pozornosť neodvádzali zbytočnosti. Úprava HUD je len na vás a tak si ho môže každý prispôsobiť podľa svojho gusta.

Rovnako tak sa môžete postaviť k RPG prvkom. Ak nechcete, nemusíte ich riešiť úplne do hĺbky a Outriders si môžete užívať aj ako akciu z pohľadu tretej osoby. Aj keď niektoré prvky sú dôležité hlavne pre váš progres a aspoň tým sa oplatí venovať pozornosť. A zbierať korisť vlastne nie ja až také otravné. V konečnom dôsledku vám totiž ponúka samé výhody. Vlastne chcem povedať, že ak vás pojem „third person looter shooter" zameraný na kooperáciu nenadchol podobne ako mňa, hru si môžete užiť aj v prípade, že patríte k singleplayer hráčom. Stačí, že vás bavia strieľačky a momentálne nemáte do čoho pichnúť, teda streliť. Outriders určite stojí za zváženie a ponúkne vám dlhé hodiny hrania a výdatného strieľania. Aj keď pár multiplayerovým prvkom sa tu nevyhnete. Je tu online kooperácia či špeciálny režim expedícií, ktorý je na čas a prinesie vám zaujímavú korisť. 

Outriders
Outriders Pyromancer môže nepriateľom pekne podkúriť.
Pyromancer môže nepriateľom pekne podkúriť.


Outriders Futuristické  mesto vyzerá zaujímavo.
Futuristické mesto vyzerá zaujímavo.


Outriders Tento súboj pôsobí až mytologickým dojmom.
Tento súboj pôsobí až mytologickým dojmom.





S online režimom tu však boli aj menšie nepríjemnosti. Napríklad spustiť hru bolo v čase písania recenzie niekedy hotové umenie. Servery totiž zažívali veľký nápor hráčov, spôsobený zrejme vhodným oknom vydania a možno prítomnosťou hry v Game Passe. Často som mal problém s pripojením, raz mi dokonca padol Unreal Engine, raz ma hra odpojila aj počas hrania (to fakt pekne naštve) a raz mi to celé zrušila chyba anti-cheat nástroja. Launch teda nebol veľmi ideálny, čo sa ale stáva aj skúsenejším rybám v tomto žánri. Pre People Can Fly je to nová situácia, za ktorú sa hneď ospravedlnili a na vyriešení problémov pracujú. Dokonca tak výdatne, až som mal pocit, že s každým ďalším hraním problémov s pripojením ubúda.

Navyše som tu nezaregistroval žiadne bugy a nebyť nepríjemností so servermi, nebolo by v tomto smere čo vytýkať. Spomínané problémy sú riešiteľné a riešené pomerne rýchlo. Je pravdepodobné, že po dokončení recenzie už na nič podobné nenarazíte. V súvislosti so všetkými online súčasťami hry musím ešte dodať, že nejde o game as service, nenájdete tu ani mikrotransakcie a za plnú cenu dostávate kompletný zážitok. Jeho rozširovanie v online časti sa síce dá očakávať, ale už pri vydaní ponúka dostatok obsahu. Viď. zmienka o cca 25+ hodinách hrateľnosti. 

Dlhé hodiny zábavy si budete užívať v rozmanitých prostrediach, čo je nielen pri hre tohto typu naozaj super. Čakajú na vás prašné bojiská, lesy, vyprahnuté pustiny, futuristické mesto, jaskyne, hory a možno aj nasneží. Prechod hrou nie je úplný koridor a prostredia budete môcť do určitej miery aj preskúmať. Niekde nájdete zaujímavú korisť, inde vedľajšie úlohy, a tak podobne. Znepríjemňovať život vám budú rovnako rozmanití nepriatelia - čakajte vojakov, dobre spracovaných mini bossov, členov frakcií, ale aj mimozemské a zmutované tvory. Hra antagonistov dobre mixuje, celková diverzita je tu výborná a hranie je zábavné aj vďaka nej.

Narazíte však aj na mušky. Nie mimozemské, ale také, ktoré roky trápia herný priemysel. Týkajú sa najmä pohybu postavy, takže napríklad nepreleziete určitú medzeru, aj keď by ste sa tam vošli, neskočíte ani z metrovej výšky, preskakovanie jamy spustí zbytočnú prestrihovú scénu a nevyleziete na vyvýšenú plochu, aj keď vám je po kolená. Na podobné chybičky krásy ste mohli naraziť aj v Gears of War, ale aj v God of War, kde Kratos síce kántril zástupcov severskej mytológie, no absurdne si nevedel poradiť so základnými prekážkami v priestore. Ide o pomerne rozšírených neduh lineárnych hier. Možno ho už ani neregistrujete, no niekedy fakt nerobí dobrý dojem a musím ho spomenúť. Som divný? Nuž... poďme ďalej.

Naopak, pochvalu si zaslúži umelá inteligencia nepriateľov, ktorí sa pekne kryjú a nenabiehajú vám do rany (Cutthroatov nerátame). Zdá sa, že trochu taktizujú a dokonca sa vás aj snažia obkľúčiť. Ide o solídnych súperov, ktorí vám budú čeliť so všetkou cťou, či už sa rozhodnete hrať sami alebo s kamarátmi. Na Outriders sa navyše aj dobre pozerá. Síce to nie je graficky najkrajšia hra, akú aktuálne na trhu môžete nájsť a sem-tam sa objaví slabšia textúra, no grafický kabát postavený na Unreal Engine rozhodne neurazí. Dobre je na tom aj audio, zbrane poriadne rezonujú a zvuk na bojisku duní presne tak, ako by mal. Celé to sprevádza hudba, ktorá je však na mňa miestami zbytočne dramatická. Keby tam autori namiesto toho pustili aspoň občas nejakú rockovú bombu, určite by to malo niečo do seba.

Outriders
Outriders Zima ako v ruskom fil...teda Gears 5?
Zima ako v ruskom fil...teda Gears 5?


Outriders V Outrides platí - hlavne nešetrite olovom.
V Outrides platí - hlavne nešetrite olovom.


Outriders Isté je, že tu jeden zo snajperov príde o hlavu.
Isté je, že tu jeden zo snajperov príde o hlavu.





Ak patríte k PC hráčom a nemáte práve najmodernejšiu zostavu, Outriders vás poteší veľmi dobrou optimalizáciou. Ja som hral na RTX 2060 v 1080p s grafickým natavením na ultra. Držal som sa na pekných cca 75 fps. Nebolo to vôbec zlé ani počas najnáročnejších akčných scén, kde nechýbajú zástupy nepriateľov a rôzne efekty. Tam to síce občas kleslo, no pod 60 fps som, myslím, nešiel, iba ak výnimočne a veľmi jemne. Optimalizácia je tu teda super a zaregistroval som, že hra beží dobre aj na nových konzolách. Ak náhodou hráte na stále silne zastúpenej minulej generácii, pokojne pridajte svoje postrehy do komentárov.

Outriders som pred vydaním nepovažoval za zaujímavú hru a situácia sa u mňa nezmenila ani po kratšom vyskúšaní dema. Opak je však pravdou a vývojárom z People Can Fly musím povedať przepraszam (prepáčte). Launch nebol síce ukážkový, rozjazd je slabší a nájde sa tu pár drobností, ktoré môžu niekomu vadiť, no keď sa hra rozbehne, je ťažké sa od nej odtrhnúť. Outriders je tak veľmi príjemné, akciou nabité prekvapenie, ktoré vám ponúkne viac ako dve desiatky hodín zábavy, počas ktorých si výdatne zastrieľate. Či už sa rozhodnete hrať sami alebo s kamarátmi, hru si užijete plnohodnotne tak či tak. 

V Outriders vás navyše čaká zaujímavo ladený temný sci-fi príbeh, rôznorodé prostredia, dobre zapracované RPG prvky, chytľavý gunplay, veľa koristi a ešte viac možností vylepšovania. Hra vám okrem toho dáva pekné možnosti prispôsobenia, pričom nezabúda ani na HUD, aby vás nerušili veci, ktoré nechcete vidieť. Okrem hlavnej dejovej linky vám Outriders ponúkne aj zaujímavé vedľajšie úlohy, rozmanitých nepriateľov a čo je hlavné, nudiť sa určite nebudete. Máme síce len apríl, ale nebudem sa čudovať, ak sa Outriders ocitne na popredných priečkach v rebríčkoch TOP hier, ktoré sme tento rok mohli hrať. Ak túto novinku ešte nemáte, určite to napravte. 


napísal Gam_er 8.4.2021
Páči sa mi! (+14)
8.5
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
OUTRIDERS
+ zaujímavý, temne ladený sci-fi príbeh
+ rozmanité prostredia a nepriatelia
+ chytľavá hrateľnosť korunovaná gunplayom a schopnosťami
+ veľa koristi, vylepšení a možností prispôsobiť si hru podľa seba
+ plnohodnotný zážitok ako v kooperácii, tak v singleplayeri
+ umelá inteligencia nepriateľov
- slabší rozjazd hry a celkovo príbehu
- problémový launch na strane serverov
- miestami slabšie textúry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5
Stadia

Vývoj: Square Enix / People Can Fly
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 1. apríl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk