URTUK: THE DESOLATION

URTUK: THE DESOLATION

8.0

Napínavé súboje v bezútešnom svete

Recenzia na PC verziu

Ťahové stratégie si vedú v súčasnosti stále dobre. Aj vďaka vysokej kvalite, ale hlavne rôznorodosti obsahu, ktorý ponúkajú. Do tejto rozrastajúcej sa rodiny ťahoviek sa nedávno prihlásil aj slovenský titul Urtuk: The Desolation. Vývojárske štúdio Mad Sheep Studios, konkrétne vývojár Dávid Kaleta, dal dokopy temnú survival ťahovú RPG stratégiu pre jedného hráča, umiestnenú v otvorenom fantasy svete, kde v ruinách nájdete len zúfalstvo, des a krv. 

Pred mnohými storočiami bol Urtukov temný svet krajinou mieru. Obri s ľuďmi nažívali v symbióze, až kým vojna medzi týmito dvoma rasami obrov úplne nevykynožila. Pár rokov dozadu sa tajnému spolku vedcov podarilo objaviť a extrahovať z kostí týchto starovekých velikánov esenciu života, s ktorou začali následne experimentovať. Zistili, že s touto mystickou tekutinou môžu vyliečiť mnoho rozličných chorôb, ošetriť ťažké rany a spomaliť či zastaviť proces starnutia. Väčšinou však malo toto sérum opačný účinok a spôsobovalo rôzne mutácie a smrteľné ochorenia. Vy sa ujmete postavy menom Urtuk, čo uniká zo sanatória, kde sa pokusy na ľuďoch dejú na bežnom poriadku. Poznačený experimentmi a mutáciami sa s partiou vami podobnými vydáte naprieč rôznymi krajinami za hľadaním lieku, ktorý vám môže dať šancu oslobodiť sa od utrpenia a určitej smrti.

Urtuk: The Desolation
Urtuk: The Desolation Hra obsahuje slušný výber postáv.
Hra obsahuje slušný výber postáv.


Urtuk: The Desolation Boje sa odohrávajú na procedurálne generovaných, šesťuholníkových mapách.
Boje sa odohrávajú na procedurálne generovaných, šesťuholníkových mapách.


Urtuk: The Desolation Pred každým súbojom si môžete takticky rozmiestniť vaše postavy.
Pred každým súbojom si môžete takticky rozmiestniť vaše postavy.





Na začiatku si vyberiete zo štyroch obťažností (ku ktorým sa neskôr pridá piata po prejdení hry na epickej náročnosti), ktoré môžete skombinovať s režimom Iron man (kde každá vaša smrť na bojisku znamená úplný koniec hry). Na výber dostanete 12 rôznych tried postáv, ako Guardian, Berserker, Spearman, Footman, Warmonk atď., z ktorých si na začiatku môžete vybrať 3 hlavné. Jednu z nich si určíte ako titulného Urtuka. Každá postava má svoju špecifickú zbraň, brnenie či štíty, vlastnosti a útoky. Taktiež si môžete v úvodnom menu vybrať 3 rôzne predmety do vášho inventára, ktoré vám neskôr pomôžu v boji. 

Hra vás už pri prvom súboji s nepriateľmi prekvapí detailným tutoriálom, ktorý vám presne vysvetlí to, čo v danej chvíli potrebujete vedieť. Každá informácia ohľadom boja, útokov či predmetov je jednoducho a jasne rozpísaná, k čomu dopomáha aj grafický dizajn ikoniek a prehľadný HUD. Pred každým súbojom si môžete takticky rozmiestniť vaše postavy. Boj je, pochopiteľne, na striedavé ťahy a odohráva sa na šesťuholníkovej procedurálne generovanej mapke s rôznymi úrovňami terénu. Nie každý takýto šesťuholník je bezpečným miestom. Môže obsahovať rôzne typy nebezpečných elementov, ako sú kamene, hroty alebo blato, ktoré spôsobia vám alebo nepriateľovi určitú ujmu, poškodenie či rovno smrť, keď na nich stojí alebo cez ne prejde.

Každý ťah postavy pozostáva z pohybu a následného útoku či využitia špeciálnej vlastnosti. Napríklad Guardian so svojím špeciálnym útokom posunie nepriateľa o dve hracie polia dozadu alebo postava Javelinier dokáže meniť terén mapy. Každý efekt útoku závisí od typu postavy, zbrane, predmetov, ktoré má v v tom čase inventári. Každý útok vás bez dobrej ochrany, ako je štít či brnenie dokáže nielen poraniť, ale pokojne aj spomaliť, ochromiť, spôsobiť krvácanie, či vám uštedriť kritický úder. Ak sa počas súboja pomýlite, viete vrátiť predošlý ťah spať, čo sa hodí pri tuhších nepriateľoch. Keď vás alebo vašich bojovníkov nepriatelia dorazia v niektorom boji, získate status poranenia a zranené postavy si nezahrajú do konca bitky. Po boji si však môžete postavu uzdraviť v inventári. Plné uzdravenie trvá niekoľko dní, avšak keď vám v tom čase v boji znova zrania rovnakú postavu, stratíte ju nadobro. Keď vám takto zabijú liečiaceho sa Urtuka, hra zahlási Game Over.

Po víťazstve nad nepriateľom získavate predmety, zbrane, XP body, krv, mäso, alkohol a esenciu života, z ktorých si v inventári vylepšíte seba a svojich členov. Predmety, ktoré extrahujete z nepriateľov, sa nazývajú mutátory a viete ich navzájom kombinovať, čím vylepšíte ich vlastnosti . Každá postava má v inventári  4 sloty pre mutátory, ktoré si môžete medzi členmi družiny ľubovoľne prehadzovať. Mutátor môže pridať nové efekty k útokom postáv, napríklad znehybniť nepriateľov alebo spôsobiť krvácanie, otravu alebo vyliečiť vaše postavy počas boja. Určité typy mutátorov zlepšujú takzvaný „focus" a keď ho naplníte, vylepšíte ním niektoré vlastnosti danej postavy. Neskôr dokážete mutátory absorbovať a ostanú vám tak navždy.

Spojením zložiek krvi, mäsa, alkoholu vytvoríte medicínu na uzdravenie. Postavy v hre majú klasické štatistiky RPG, ako je úroveň, schopnosti, zručnosti, HP atď. S každým súbojom získavajú členovia skúsenosti a keď majú dostatok XP, postupujú o úroveň vyššie. Každá trieda postáv má svoju vlastnú fixnú zbraň, ktorú však neviete prehadzovať medzi členmi družiny. Nájdete tú typické meče či kópie, ale aj strelné zbrane ako kuše a oštepy. Zbrane sa síce upgradovať nedajú, avšak z nepriateľov postupne vypadnú ich lepšie a kvalitnejšie verzie. Podobne sú na tom sú brnenia a štíty. Prebytočné zbrane a predmety viete v inventári rozložiť a získať z nich tzv. trilium, čo je forma platidla v hre. Trilium taktiež viete získať vo forme daní z obsadených a oslobodených táborov, ktoré vám cinknú na účet každý siedmy deň v hre.

Po úvodnom úteku z väzenia sa ocitnete na mape sveta, ktorú odkrývate postupným objavovaním navzájom prepojených miest, ako sú úkryty, tábory a obchody. Každé takéto miesto môže obsahovať okrem súboja aj tajné zákutia, ktoré nie sú vždy bezpečné a vedia vašej partií uškodiť. V obchodoch alebo na čiernych trhoch viete zameniť spomínané trilium za rôzne predmety, zbrane a brnenia. Počas prieskumu môžete získať do partie ďalšie postavy splnením určitých úloh, záchranou väzňov v boji alebo ich najatím. Zachránení obyvatelia vám často pomôžu informáciou k ceste za vaším cieľom k úplnému uzdraveniu.

Urtuk: The Desolation
Urtuk: The Desolation V editore máp si vytvoríte bojisko podľa vlastného gusta.
V editore máp si vytvoríte bojisko podľa vlastného gusta.


Urtuk: The Desolation V hre môžete naraziť na náhodne súboje.
V hre môžete naraziť na náhodne súboje.


Urtuk: The Desolation Hra vám vždy dá na výber či sa chcete alebo nechcete daného súboja.
Hra vám vždy dá na výber či sa chcete alebo nechcete daného súboja.





Kampaň je rozdelená na určité zóny. Každá zóna má svoje špecifické prostredie, typy nepriateľov a na konci musí hráč poraziť bossa krajiny. Svet Urtuka však poteší najmä svojou dynamickosťou. Napríklad nie na každom mieste na mape váš vpád musí vyústiť do konfliktu. Vždy sa vás hra opýta, či chcete útočiť alebo pomôcť obyvateľom. Keď sa rozhodnete zakročiť, pozabíjate povedzme šiestich nepriateľov z desiatich a uprostred boja ujdete a neskôr sa vrátite na miesto činu. Na bojisku budú prítomní iba zvyšní štyria protivníci. Taktiež počas brázdenia mapy sveta môžete naraziť na náhodne konflikty nepriateľov. Postupným objavovaním sa však môže dostaviť aj určitý stereotyp, keďže vašou úlohou je väčšinou vyhladiť nepriateľov. Menší bonus hry je editor máp, kde si vytvoríte bojové polia a súboje podľa vlastného gusta. Je čudné, že Urtuk: The Desolation neobsahuje žiadny multiplayer, čo si žáner ťahovej stratégie priam pýta.

V čom hra exceluje je grafika a zvuk. O celkový art sa postaral Lukáš Svrček a mňa osobne zaujal jeho komiksovo ladený štýl so zmesou hororu a hnusu, ktorý vás vnáša do sveta temných experimentov a groteskných príšer. Detailné, ručne vytvorené kresby síce nepotešia odporcov krvákov, ale určite nadchnú nejedného milovníka temnej fantasy s prímesou hororu. Animácie postáv na mňa osobne pôsobia ako orezané, ale aj tak ich hodnotím pozitívne, keďže pôsobia plynulo a dávajú hre spomínaný komiksový nádych. Atmosféru už len vkusne vypĺňajú kvalitné zvuky a atmosférický soundtrack s veľkou dávkou epickosti a bojovej nálady, ktoré do vás narazia už v úvodnom menu. Taktiež som čakal od slovenského vývojára slovenskú alebo českú lokalizáciu, ktoré tu medzi šiestimi cudzími jazykmi absentujú

Urtuk: The Desolation je skvelým príkladom toho, že sa slovenskí vývojári neboja v súčasnosti zariskovať so žánrovou hrou a s obsahom plným hororových prvkov bez typických fantasy elementov, ako sú kúzla, mágia a čarovných bytostí ako elfovia alebo draci. O to viac to treba oceniť, keď je hra tvorená len pár ľuďmi s veľkou dávkou talentu a chuťou tvoriť. Táto ťahová stratégia núti hráča nielen plne využívať vlastnosti jednotlivých postáv a tried, ale aj terén vo svoj prospech. Každá nová hra je procedurálne vygenerovaná, čo hráčom zaručí rôznorodé mapy a boje, aj keď po čase sa môže dostaviť stereotyp. RPG prvky určite potešia priaznivcov podobných titulov a grafický dizajn zaujme, aj keď pár vecí v menu hry by sa vylepšiť rozhodne dalo. Komu chýbala klasická séria Heroes of the Might and Magic a vždy ju chcel okoreniť temnotou a hnusom, Urtuk: The Desolation mu to splní.

Urtuk: The Desolation
Urtuk: The Desolation Mapy sú rozľahé a miesta na nich sú poprepájané cestami.
Mapy sú rozľahé a miesta na nich sú poprepájané cestami.


Urtuk: The Desolation Keď vám zabijú titulnú postavu Urtuka v boji, je to jasný koniec hry.
Keď vám zabijú titulnú postavu Urtuka v boji, je to jasný koniec hry.


Urtuk: The Desolation V inventári si môžete vylepšiť, postavy, predmety a zbrane.
V inventári si môžete vylepšiť, postavy, predmety a zbrane.





napísal jinxed 22.4.2021
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
URTUK: THE DESOLATION
+ príbeh
+ ručne kreslená grafika
+ nízke hardvérové nároky
+ rôznorodé postavy a predmety
+ dĺžka hry
+ detailný tutoriál,
+ intuitívna hrateľnosť
+ editor máp
+ procedurálne generované mapy a
bojiská
+ hudba, zvuk
- postupom času menší stereotyp
- chvíľami náročné, permanentná smrť
- terén počas boja je miestami
neprehľadný
- žiadna slovenská ani česká lokalizácia
- pre niekoho hororové a brutálne
- zišiel by sa aspoň lokálny multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.0
MANTOR    2.4.2021
+ stylova grafika+ rozne moznosti mutovania postav+ rozne frakcie, za ktore sa neskor da aj ... zobraziť

PC
Slovenské hry

Vývoj: David Kaleta / David Kaleta
Štýl: Stratégia / RPG
Dátum vydania: 14. február 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk