TV TIPY 4.5. - 9.5. 2021

TV TIPY 4.5. - 9.5. 2021

článok



Utorok, 4. máj

Patrick Melrose (Veľká Británia, 2018, Edward Berger), ČT art, 22:40
Tématicky veľmi náročná miniséria, avšak s fantastickým výkonom Benedicta Cumberbatcha ako mladého, privilegovaného boháča, ktorý sa samodeštruktívnym správaním snaží vyrovnať s traumami, ktoré v detstve prežíval. Seriál je adaptáciou úspešnej knižnej rady románov Edwarda St. Aubyna. Tá odhaľuje krutú pravdu o britskej smotánke, o ich povrchnosti a správaní, ktoré nevyváži žiadne bohatstvo.

Olli Mäki (Hymyilevä mies, Fínsko, Švédsko, Nemecko, 2016, Juho Kuosmanen), ČT art, 23:40
Športový fínsky film je príbehom najväčšej nádeje tamojšieho boxu. Píše sa rok 1962 a Olli Mäki bojuje o titul majstra sveta. Z chlapca z malej dediny sa stáva medzinárodne uznávaným športovcom, čo so sebou ale prináša aj odvrátenú stranu - na každom kroku naňho striehnu fanúšikovia, ale aj zvedaví novinári. Olli má navyše na dosah všetko, po čom každý športovec túži. On však chce len jediné – aby mu Raija, dievča, do ktorého sa zaľúbil, lásku opätovala.

Králi hôr (Wie Brüder im Wind, Rakúsko, 2015, Gerardo Olivares, Otmar Penker), Jednotka, 23:55
Náhoda spojí osudy dvoch bytostí, ktorí sa životom nútene pretĺkajú sami – mladého chlapca Lucasa a orlie mláďa. Lucasova mama prednedávnom zomrela, čo jeho otca uvrhlo do rozsiahleho smútku. Chlapec tak zo dňa na deň prišiel prakticky o oboch rodičov. Orlie mláďa zas starší brat vyhodil z hniezda, v spoločnosti Lucasa sa však cíti bezpečne. Medzi chlapcom a orlom vzniká nezvyčajné priateľstvo, vďaka staršiemu lovcovi Danzerovi učí malý Lucas orlíča lietať a loviť.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021

Streda, 5. máj

Provinčné mestečko E (Uezdniy Gorod E., Rusko, Česko, Nemecko, 2019, Dmitry Bogolyubov), ČT2, 15:45
Film je portrétom malého mesta, akých je v Rusku vyše tisíc. V modernom meste ešte stále prežíva sovietsky duch, čo spôsobuje úzka komunita a prenášanie tejto pýchy z generácie na generáciu. Jedným z takýchto miest je aj Elnya, ktoré za druhej svetovej vojny Stalin za cenu veľkých strát oslobodil. To všetko preto, aby mohol svojmu ľudu dodať toľko očakávanú nádej do boja proti nepriateľom. Druhá svetová vojna je však najkrajšou spomienkou v dejinách obce, podľa toho tam ale aj život tak vyzerá. Ľudia žijú v akejsi východnej propagande – v strachu pred nástupom fašizmu z USA.

Polnoc v Paríži (Midnight in Paris, USA, Španielsko, Francúzsko, 2011, Woody Allen), AMC, 14:40
Woody Allen zaznamenal výrazný divácky úspech aj s touto snímkou, v ktorej sa znudený americký scenárista Gil dostane tajomnou časovou bránou do Paríža v 20. rokoch minulého storočia. Tam mu nechýba nič z moderného sveta, ani jeho snúbenica, či jej snobskí rodičia. Práve naopak – vo svete nachádza všetko, po čom vždy túžil. Stretáva sa s Hemingwayom, Dalím či Fitzgeraldom, navyše spoznáva aj krásnu Adrianu, múzu mnohých veľkých umelcov tej doby. Gil sa musí rozhodnúť, ktorý svet mu vyhovuje viac. Zdá sa to ako jasná voľba, také ľahké to ale nebude.

Podivný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, USA, 2008, David Fincher), Prima MAX, 20:00
Tento fantazíjny film Davida Finchera je nakrútený na motívy poviedky Scotta F. Fitzgeralda. Meno titulnej postavy je dnes už priam späté s predstavou, že človek môže žiť svoj život aj odzadu – narodiť sa ako nevládny starček a každým rokom mladnúť a mladnúť, až kým ako novorodeniatko nezomrie. Taký je aj život Benjamina Buttona. Niekomu by sa takýto život mohol zdať ideálny, príbeh však život Buttona dáva do kontrastu so životom Daisy, ktorá sa srane Benjaminovou kamarátkou a neskôr aj životnou láskou – kým Benjamin mladne, z Daisy sa stáva stará dáma.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021

Štvrtok, 6. máj

V moci posadnutosti (Malice, Kanada, USA, 1993, Harold Becker), Prima MAX, 22:00
Malé mestečko Westerley zažíva už niekoľko dní skutočný horor. V noci tam totiž niekto útočí na mladé študentky. Hrozným činom, s neraz tragickým koncom nedokáže zabrániť ani polícia, čo frustruje aj dekana fakulty Andyho. Ten sa náhodou stretne so svojim spolužiakom zo strednej školy, lekárom Jedom, ktorý pár obetí neznámeho násilníka liečil. Jed sa do mesta vrátil len prednedávnom, Andy mu tak ponúkne miesto vo svojom dome. Čoskoro ale zistí, že Jed je veľmi hlučný nájomník, navyše s častými ženskými návštevami. Atmosféra sa rapídne mení po tom, čo sa ďalšia mŕtvola nájde v Andyho záhrade.

Obecná škola (Československo, 1991, Jan Svěrák), Prima MAX, 20:00
Jeden z prvých porevolučných veľkých kinohitov. Otec a syn Svěrákovci stavili na nostalgiu po starých časoch a divákov zaviedli do povojnových dôb na predmestí Prahy. Ocitáme sa prevažne v priestoroch miestnej základnej školy, kde zažívajú detské roky miestne deti a na niektoré dobrodružstvá nezabudnú do konca života, ale ani na niektorých učiteľov, akým bol napríklad Igor Hnízdo v podaní Jana Třísku. No a pokiaľ chceli vidieť (I)idiota, stačilo im iba zájsť sa pozrieť do riaditeľne...

Sklenený zámok (The Glass Castle, USA, 2017, Destin Daniel Cretton), Plus, 23:35
Sklenený zámok je adaptáciou rovnomenných pamätí spisovateľky Jeannette Wallisovej. Tá v bestselleri spomína na svoje detstvo – to strávila v nefunkčnej, predsa len v niečom obohacujúcej rodine. Jej mama bola výstredný umelkyňa, otec zas alkoholik. Bohémski rodičia nevedia dať Jeannette to, čo deti v jej veku potrebujú – stabilitu a bezpečie rodinného krbu. Predsa len však malé dievčatko niečomu rodičia učia – podnecujú jej fantáziu a učia ju, ako žiť slobodne a bezo strachu. V dospelosti je však Jeannette úplne normálnou Newyorčankou – to ale spôsobí, že ju rodičia kritizujú za to, že nectí ich hodnoty.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021

Piatok, 7. máj

Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan, USA, VB, Francúzsko, 1998, Steven Spielberg), Jednotka, 22:55
Slávny vojnový film Stevena Spielberga sa preslávil najmä úvodnou dychberúcou sekvenciou vylodenia spojencov v Normandii. Ale ani po jej skončení rozhodne netreba prepínať, film je napínavý po celú svoju stopáž. Bude sa totiž hľadať vojak Ryan, posledný to žijúci syn istej americkej matky, ktorá vo vojne prišla o všetkých ostatných potomkov. Pôjde samozrejme o hľadanie ihly v kope sena. Film je preplnený veľkými hviezdami, v hlavnej úlohe sa predstavil Tom Hanks, Ryana si zahral Matt Damon.

Pravdivé lži (True Lies, USA, 1994, James Cameron), Prima MAX, 17:05
Autorský film Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Ten si zahral tajného agenta v boji proti terorizmu Harryho, ktorého život je často v maximálnom nasadení a v maximálnom nebezpečenstve. Jeho kariéra je však taká tajná, že o jej pravej povahe nemá potuchy ani vlastná manželka. Tá ho vníma len ako nudného obchodníka s počítačmi, aj preto začne venovať pozornosť predavačovi ojazdených áut Simonovi, ktorý jej paradoxne nahovára, že je tajným agentom. Harry ale o aférke svojej ženy začína niečo tušiť, preto na ňu chce prichystať pasce. Všetko sa ale zásadným momentom skomplikuje.

Špina (Filth, Veľká Británia, Nemecko, Švédsko, Belgicko, USA, 2013, Jon S. Baird), ČT2, 23:55
Spisovateľa Irvinea Welsha pozná väčšina ľudí ako autora románu Trainspotting, ktorý Danny Boyle adaptoval na dnes už kultový film. Okrem neho však napísal aj drámu Filth, ktorá sa vyznačuje využitím rovnakých prvkov, aké fanúšikovia milovali v najznámejšom diele. Príbeh Špiny je príbehom policajta, ktorý ale vedie vskutku neusporiadaný život. Okrem niekoľkých závislostí padá pomaly čoraz hlbšie a hlbšie do paranoje spôsobenej traumou z minulosti. V hlavnej úlohe exceluje James McAvoy.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021

Sobota, 8. máj

...a rána sú tu tiché (A zori zdes tichie, Sovietsky zväz, 1972, Stanislav Rostockij), ČT2, 12:15
Legendárny výpravný film Stanislava Rostockého je adaptáciou rovnomenného románu Borisa Vasiljeva a zaoberá sa najmä ženskými oddielmi v druhej svetovej vojne. Nesie však v sebe aj výrazne pacifistické posolstvo. Film bol nominovaný na Oscara za Najlepší cudzojazyčný film, nakoniec ale cenu nezískal. Hlavným hrdinom príbehu je veliteľ Vasko, ktorý je pridelený k ženskému oddielu dobrovoľníčok. Pri správe o tom, že sa v blízkosti nachádzajú parašutisti spomedzi nepriateľov, Vasko vyberá skupinu vojačiek a vyberú sa na priamu konfrontáciu. Nepriateľov je ale v lese oveľa viac.

Kopačky (Forgetting Sarah Marshall, USA, 2008, Nicholas Stoller), JOJ, 23:00
Divácky mimoriadne obľúbené sú komédie z dielne Judda Apatowa. Ten nie je len režisérom, ale aj scenáristom a producentom a z jeho komédii sa takmer stal samostatný žáner – jeho príbehy sú typicky bláznivé americké komédie využívajúce humor, často balansujúci na hranici vkusu, v príbehoch ale stále môžete nájsť realistické prvky a postavy a aj situácie. V tejto komédii sa Peter snaží zo srdcervúceho rozchodu dostať cestou na Havaj. Tam sa ale rozhodla vybrať aj jeho bývalá priateľka, navyše so svojim novým milencom.

Zelená miestnosť (Green Room, USA, 2015, Jeremy Saulnier), Plus, 23:45
Zaujímavou položkou v ponuke komerčných televízii je aj hororový thriller Zelená miestnosť. V nej sa punková skupina túla po krajine a zháňa priestor na vystúpenie v akomkoľvek klube, ktorý je im ochotný poskytnúť priestor. Keď im takúto možnosť ponúkne skinheadský klub, skupina váha, nakoniec však preváži túžba hrať. Jeden z členov skupiny sa ale náhodou stane svedkom vraždy. Majiteľ klubu preto celú skupinu zavrie do malej izby s agresívnym vyhadzovačom, zatiaľ sa rozhoduje, čo s hudobníkmi urobí. Členovia kapely musia rozmýšľať a to veľmi rýchlo, inak by sa už ďalšieho koncertu nemuseli dožiť.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021

Nedeľa, 9. máj

Sicario 2: Soldado (USA, 2018, Stefano Sollima), Prima MAX, 22:15
Pokračovanie Villeneuveovho Sicaria s podtitulom Soldado sa zaobišlo bez hlavnej ženskej hrdinky v stvárnení Emily Blunt, každopádne jedna žena je tu opäť pre zápletku veľmi dôležitá. Ide o premyslený únos dcéry mafiánskeho bossa, ktorý iniciuje samotný Alejandro v podaní Benicia Del Tora. Dôležitú úlohu tu samozrejme bude mať aj agent Matt Graver v podaní Josha Brolina. Na prvý diel síce Soldado stráca zopár bodov, pre priaznivcov tejto tematiky ale ide opäť o lahôdku.

Osud človeka (Sudba cheloveka, ZSSR, 1959, Sergej Bondarčuk), Jednotka, 15:55
Ďalším z vrcholov sovietskej tvorby zaoberajúcej sa druhou svetovou vojnou je film Sergeja Bondarčuka Osud človeka. Vo svojom jadre ide, podobne ako v Balade o vojakovi, o road movie sledujúceho putovanie človeka vojnou rozbitou krajinou. Bývalý vodič Andrej sa ocitne aj v koncentračnom tábore, legendárna je predovšetkým scéna s pitím alkoholu pred nacistickým pohlavárom. Išlo o debut Sergeja Bondarčuka a ten sa vyhol akémukoľvek pátosu a snažil sa ukázať iba dopad vojny na osudy obyčajných ľudí.

Balada o vojakovi (Ballada o soldate, ZSSR, 1959, Grigorij Čuchraj), Dvojka, 21:15
Hlavným hrdinom príbehu z druhej svetovej vojny je iba 19- ročný vojak Aljoša. Ten sa postará o dva nepriateľské tanky a ako odmenu si vyberie krátku návštevu rodného mestečka. Na svojej ceste domov spoznáva mnoho ľudí, vrátane krásnej dievčiny. Balada o vojakovi sa viac zameriava na jednotlivé osudy a snaží sa ukázať utrpenie jednotlivca vo vojne, než veľké bojové scény. Film získal nomináciu na Oscara za scenár a cenu BAFTA za najlepší zahraničný film.

TV tipy 4.5. - 9.5. 2021


autor Tatiana Rusnáková 4.5.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.