F1 2021

F1 2021

8.0

Monoposty opäť dostali zelenú

Recenzia na PC verziu

Dlhoročná spolupráca F1 a štúdia Codemasters pokračuje a niekoľko ďalších rokov ešte aj bude a ani tento rok tak nechýba nová hra - F1 2021. Najväčšou zmenou mali byť úplne nové monoposty, ale pandémia koronavírusu spravila v tomto smere reálnej F1 škrt cez rozpočet a nové pravidlá boli odložené na budúci rok. Tomu sa prispôsobila aj herná adaptácia. Najväčšou novinkou tak tento rok je príbehový režim nazvaný Braking Point.

Ako dlhoročný fanúšik F1, ktorý má napozeraných veľa pretekov a tým pádom aj rôznych príbehov, som bol skôr skeptický pri ohlásení tohto režimu. Neveril som totiž, že autori ho dokážu spraviť dosť dobre. A ani nedokázali. Síce to bol ich prvý pokus a možno som len príliš náročný, ale celý príbehový režim je prinajlepšom priemerný. To najlepšie čo ponúka, sú audiovizuálne veľmi kvalitné prestrihové scény. Skoro by som až povedal, že to je to jediné, na čo sa autori zamerali.

O čom vlastne príbeh je? Začínate ako mladík Aiden Jackson v nižšej sérii F2 v ročníku 2019, v posledných pretekoch a bojujete o titul. Kontrolu preberáte po krátkej scéne a musíte sa prebojovať do čela a vyhrať. Podobne sú robené všetky vybrané súťaže, v ktorých budete jazdiť (nie celú sezónu). Problémom je, že tu neexistuje zlyhanie. Úlohou bude vždy dojazd (minimálne) na určenej pozícii. Ak to nesplníte, nasleduje reštart.

F1 2021
F1 2021 Nový model poškodenia v akcii.
Nový model poškodenia v akcii.


F1 2021 Dážď, Spa, Eau Rouge, pekelná kombinácia.
Dážď, Spa, Eau Rouge, pekelná kombinácia.


F1 2021 Taký bežný formulový grupák.
Taký bežný formulový grupák.





Potom pokračuje Aidenov vstup do kráľovnej motoršportu v a jeho prvé preteky v sezóne 2020 v Austrálii. Všetko ide dobre, až do momentu, keď dostihnete svojho tímového kolegu Caspera Akkermana. Za vami sa totiž vezie hlavný záporák celého príbehu, Devon Butler. Všetci traja idete do zákruty bok po boku a vzniká z toho kolízia. Následná prestrihová scéna po jazde ukáže, že Butler je spracovaný skvele, jeho vyjadrenia aj tón reči, okamžite ho začnete neznášať. Naproti tomu Aiden pôsobí ako stratené dieťa, ktoré nevie, čo sa stalo a je v F1 omylom. Tým začína veľká rivalita.

Medzi pretekmi si budete môcť prečítať krátke správy, ktoré sumarizujú dianie v súťaži a sezóne, pozrieť si príspevky na sociálnej sieti a tiež si zatelefonovať. V ďalšej sezóne (2021) to vyzeralo na divoký začiatok, keď mi volala Casperova manželka Zoe, ale nakoniec z toho nič nebolo. V tejto sezóne sa karty obrátia a jazdíte za Caspera. Konflikt pokračuje a vrcholí na súťaži v Kanade. A to mimoriadne absurdne a hlúpo. Jazdíte pred Aidenom a dostanete pokyn pustiť ho pred seba. To ale v rámci scény odmietate a potom už preberáte kontrolu. Bez problémov som skončil o niekoľko sekúnd pred Aidenom. A potom v prestrihovej scéne sa obaja takmer pobili. A pritom úplne bezdôvodne, Casper bol jasne rýchlejší a tím celkovo nič nestratil.

Táto situácia pekne ukazuje, že príbeh a naň naviazané scény v F1 nemôžu byť takto striktné. Aj preto tu chýba jeden z hlavných pilierov „príbehu“ v F1, a to tabuľka poriadia jazdcov a konštruktérov. Takto to vyzerá, že vaše výsledky a hoci aj víťazstvo, nemajú v podstate žiadnu váhu. Absolútne nulovú snahu o aspoň trochu variability a znovuhrateľnosti je vidieť na vyrovnanej výkonnosti tímov. Je jedno, či si vyberiete Williams alebo Racing Point, s obomi budete na rovnakých pozíciách. Určitým sklamaním sú aj malé možnosti nastavenia náročnosti, ktoré sú len tri. Aj na tej najvyššej som dokázal niekoľko pretekov vyhrať. A rovnako si tu nevyskúšate ani nový prepracovaný model poškodenia, nastavenie jednoducho chýba.

Model poškodenia je druhou najväčšou novinkou tohto ročníka. Nemusíte sa tak báť len o vaše predné krídlo, ale už aj bočnice, podlahu, difúzor a zadné krídlo. Samozrejme, poškodenie ovplyvní aj správanie auta a musíte rátať s tým, že podlahu ani zadné krídlo v boxoch neopravíte. Autori tiež pekne prepracovali systém defektov, ktoré teraz môžete ľahšie dostať a novinkou sú aj kritické zlyhania, ktoré môžu byť technické a mechanické a môžu vás aj úplne vyradiť zo súťaže. Je tu ešte priestor pre ďalšie zlepšenie, keďže momentálne si monopost nepoškodíte drsným prejazdom obrubníkov. Stále platí, že všetko si môžete sami nastaviť tak, ako vám to vyhovuje. Hranie tak môže byť viac arkádové alebo simulačné. Aj ovládanie, ktoré je ale celkovo opäť o niečo bližšie k realite, hlavne vďaka obrubníkom, na ktorých sa dokážete ľahko roztočiť.

K štandardnej ponuke režimov, ktorá zahŕňa kariéru, ktorú môže začať rovno v F1 alebo v nižšej sérii F2, My Team s jazdením a manažmentom vlastného tímu, obyčajné preteky v Grand Prix, Time Trial na pilovanie rýchlych časov, delenú obrazovku a hry viacerých hráčov, tento rok pribudla online kooperácia dvoch hráčov v kariére. Vyberiete si tímy, pričom môžete jazdiť spolu v jednom alebo oddelene, budete pretekať, získavať peniaze a vývojové body a odomykať si perky a vylepšovať monopost. Teda presne ako klasická kariéra, len pre dvoch.

My Team ostáva asi tým najpríťažlivejším režimom. Založíte si vlastný tím, vyberiete hlavného sponzora, ktorý vám poskytne financie na rozbehnutie, vyberiete si dodávateľa motorov, druhého jazdca a idete za úspechom. Jazdením sa vám budú zvyšovať úrovne uznania, ktoré vám sprístupnia ďalších sponzorov. Tí vám okrem týždennej pevne danej čiastky môžu dať peniaze aj za splnenie bonusov, ako napríklad zdolanie rivala, zisk určitého množstva bodov, finiš na určitom mieste a podobne. Financie použijete hlavne na vylepšenie továrne a jednotlivých oddelení. Zvýšite tak počet súčasne vyvíjaných komponentov, rýchlosť vývoja a znížite šancu na zlyhanie.

Do manažmentu tvorcovia zapracovali aj rôzne udalosti spojené s tímovými oddeleniami. Pri nich budete mať vždy dve možnosti ako reagovať. Vo výsledku to znamená, že môžete napr. zlepšiť niektorý ukazovateľ tímového kolegu, morálku oddelenia, získať zľavu, takmer vždy je to ale „niečo za niečo“ (financie). Pokiaľ sa ale manažmentu tímu venovať nechcete, môžete všetko nechať na AI a vy budete len jazdiť.

Samotný vývoj komponentov a vylepšení je prepracovaný. Nie je to už ten „strom“ z minulých ročníkov, ale vývoj ide postupne podľa typu, teda predné krídlo, zadné krídlo, redukcia váhy, spotreba paliva, opotrebenie pneumatík, atď. Novinkou je možnosť získať zľavu na vývoj a s tým súvisiace prepracovanie tréningových programov. Na víkend dostanete tri náhodné (súťažný, kvalifikačný, manažment paliva, ERS a pod.) a každý z nich má tri bonusové úlohy, ktoré ak splníte, získate zľavu na vývoj určitého dielu. Medzi úlohami je väčšinou čistá jazda, držanie sa ideálnej stopy, rýchly sektor, nízka spotreba a podobne.

F1 2021
F1 2021 Jazda a manažment vlastného tímu je stále skvelá kombinácia.
Jazda a manažment vlastného tímu je stále skvelá kombinácia.


F1 2021 Devon Butler je „skvelá postava, okamžite vás naštve.
Devon Butler je „skvelá postava, okamžite vás naštve.


F1 2021 Tréningové programy sa dočkali prepracovania.
Tréningové programy sa dočkali prepracovania.





Technicky je hra, ako vždy, na vysokej úrovni. Vizuál aj zvuky sú bez zásadnejších zmien, a teda kvalitné. Novinkou je zapracovaný Ray-tracing na tiene a odrazy, ktorý som si však na mojej staršej zostave vyskúšať nemohol.

Vývoj F1 2021 bol určite poznačený aj protipandemickými opatreniami. Ale nebál by som sa písať ani o zlom manažmente, či dokonca lenivosti. Chýbajú tri okruhy, výkonové rozloženie tímov je len prebraté z minulej sezóny aj napriek tomu, že sme už v polovici ročníka a čerešničkou na torte je odstránenie krátkych verzií okruhov a historických monopostov, ktoré boli v predchádzajúcich častiach. Nový príbehový režim fanúšikov skutočnej F1 príliš nenadchne, ale jeho úlohou je skôr oslovenie nových hráčov, ktorých klasické (nudné) krúženie po trati nebaví. Stále je tu však viacero väčších či menších vylepšení a rozhodne nejde o zlú hru.  


napísal AdamXMX 26.7.2021
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
F1 2021
+ kvalita prestrihových scén
+ model poškodenia
+ bohatá ponuka režimov, online kooperácia v kariére
+ možnosti nastavenia rôznych aspektov hry
- príbehový režim má veľa nedostatkov (nemusia prekážať každému)
- absencia obsahu z minulých hier
- chýbajú aktuálne okruhy (zatiaľ), upravené okruhy, upravená výkonnosť tímov a nový formát so šprintom


RECENZIE HRÁČOV
F1 2021
9.0
PANDA12HY    24.7.2021
Ako každý rok, opäť nám štúdio Codemasters prinieslo v Júli nový titul - F1 2021. Ako fanúšik F1 ...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: EA / Codemasters
Štýl: Racing
Dátum vydania: 16. júl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk