ARAGAMI 2

ARAGAMI 2

7.5

Zabijak zakrádajúci sa v tieňoch je späť!

Recenzia na PC verziu

Ak vás baví skrývanie v tieňoch a hranie sa na ninju, Aragami 2 je práve pre vás! Samozrejme je to hra aj pre tých, ktorí ocenia kvalitnú stealth akciu s množstvom bádania a plánovania najextrémnejšej cestičky každým levelom. Čaká tam na vás séria rôznych prostredí a ostrieľaných nepriateľov, ktorých v tejto 15 až 20-hodinovej výzve rozpárate požehnane.

Aragami 2 rozhodne nie je ani zďaleka zlá hra! Nielenže sú solídne základy stealth mechaník, ktoré vybudoval prvý diel, v pokračovaní naďalej rozširované, ale taktiež sa celý zážitok snaží pôsobiť pompéznejšie. A to práve aj základňou v podobe celej dediny Rashomon Valley, viacerými postavami a snahou o hlbší príbeh vysvetľujúci napríklad aj pôvod vašej rasy. Túto ilúziu epickejšieho zážitku však sťahuje príliš malý sortiment nepriateľov a iba zopár scenérií skúmaných levelov. Práve vďaka postupne sa odhaľujúcim prostrediam levelov, meniacim sa uhlom vstupu do mapy či mnohým sfarbeniam oblohy, zostane malá rozmanitosť máp spočiatku nepovšimnutá. Postupne si však uvedomíte, že príliš rýchlo vyprchala aj hlavná dejová linka a vy ste skončili v repetitívnom simulátore zakrádania sa v tieňoch a tichého zabíjania.

Hra vás stroho privíta tajuplným úvodným filmíkom, hovoriacom o vojnou rozdelenej krajne a rovno z vás spraví tieňového bojovníka, aby ste si mohli odskúšať intuitívne ovládanie. Postupne prejdete detailne vysvetleným tutoriálom a na vlastnej koži pocítite, aké ľahké je prehrať, keď sa nekamarátite s tichým postupom. Vývojári zo štúdia Lince Works síce odporúčajú ovládač, avšak klávesnica a myš mi pripadala rovnako uspokojivá, ak nie vhodnejšia.

Aragami 2
Aragami 2 Romantickými scenériami Aragami rozhodne nešetrí.
Romantickými scenériami Aragami rozhodne nešetrí.


Aragami 2 Naskytnú sa vám aj strategické výhľady na bojisko.
Naskytnú sa vám aj strategické výhľady na bojisko.


Aragami 2 Miznúcu postavu zachraňuje elegantná feudálna architektúra.
Miznúcu postavu zachraňuje elegantná feudálna architektúra.





Z príbehu, ktorý hrá v hre druhé husle, sa počas celej kampane veľa nedozviete. Predstavený vám je len tesne po vašom zavraždení a následnej reinkarnácii v Rashomon Valley medzi ostatnými členmi klanu trpiacimi rovnakým osudom ako vy. Tu si totižto vytvoríte vzťahy s ďalšími zamaskovanými obyvateľmi, ktorí vám neskôr budú podávať pomocnú ruku pri vylepšovaní vašej postavy. Jedinou hnacou silou príbehu, ktorý sa pokúša odôvodniť vaše vyčíňanie, sa stane hľadanie lieku na zbavenie kliatby vášho klanu so snahou o oslobodenie všetkých prekliatych duší. No okrem veľmi vzácnych prestrihových scén sa dozviete viac iba z dialógových replík postáv konverzujúcich s vašou zväčša nemou postavou.

Rashomon Valey sa teda stane bezpečnou lokáciou, do ktorej sa budete vracať za svojím učiteľom, znalkyňou kováčstva, čo sa postará o vaše kozmetické predmety, senilným ded...majstrom bojových umení, ktorý vám pomôže investovať vaše skúsenostné body, ale aj inými postavami. Vašou najlepšou kamarátkou sa však rozhodne stane drevená tabuľa obsahujúca mapu a s ňou ponúkaný zoznam misií. Jednoducho prídete do dediny, po krátkom dialógu vyberiete misiu, povraždíte zopár vojakov, zozbierate akési feudálne bylinky a hop-šup naspäť opakujete celý proces najbližších 15 hodín. Mohlo by sa zdať, že bude mať hra veľmi nezáživný priebeh. Tak to ale, našťastie, nie je! To, čo vás bude motivovať v pokračovaní, je rozhodne atraktívne snorenie tmou a krvavý kúpeľ.

Váš bojovník z klanu Kurotsuba je agilný a efektívny vraždiaci stroj. Okrem kolieska schopností a špeciálnych predmetov je vyzbrojený smrtiacou katanou. Vaša akčná postavička má okrem klasického ukazovateľa života aj staminu, ktorú budete využívať ako na útok, tak aj na špeciálne schopnosti. Vďaka zakrádaniu sa v tieňoch, parkúrovým prvkom s tieňovým teleportom a špeciálnymi schopnosťami máte dostatok možností, pomocou ktorých sa dá daný level splniť.

Každá misia bude sledovať niekoľko štatistík, ktoré vám na konci vypíše do prehľadnej tabuľky spolu s finálnou známkou. Za splnenie istých cieľov potom môžete dostať okrem lepšieho hodnotenia taktiež jednu z troch bezvýznamných nálepiek - nikdy nevidený, žiadny zabitý nepriateľ alebo pobití všetci protivníci. Tieto drobné ciele si síce môžete stanoviť ako osobnú výzvu hneď na začiatku, avšak veľmi ľahko prejdete z tichého postupu do absolútneho chaosu. Za to však dosť často v mojom prípade mohla aj umelá inteligencia odmietajúca spolupracovať.

Schopností, ako sú privolanie konkrétneho vojaka na vašu pozíciu, dvojité zabitie, vyvolanie temného monštra z inej dimenzie alebo špeciálny „tieňový pohľad“ umožňujúci vidieť všetkých nepriateľov, rozhodne v hre nie je málo. Unikátnou je taktiež mechanika premeny vašej postavy na celočiernu iba s bielymi linkami, ktorá je známa z prvého dielu a našla si opäť cestu aj do pokračovania. Takto zvýraznenou sa stane vaša postava práve vtedy, keď vstúpi do tieňov a s ďalšími vylepšenými schopnosťami ju môžete dokonca úplne zneviditeľniť. Pridajte k tomu všetkému plnú hrsť rôznych vrhacích predmetov, ako sú shurikeny, otrávené šípky či dymové bomby, v ktorých zmiznete a spolu s tmavými rohmi, vysokou trávou a premiestňovaním na strechy sa vám naskytne veľmi návyková herná slučka. A potom je už len na vás, či sa rozhodnete pokrstiť nepriateľskou krvou každý milimeter mapy, potichu ich omráčite alebo sa im dokonca úplne vyhnete.

O úpravy a prispôsobenie si vašej postavy núdza isto nebude. U majsterky kováčstva si budete môcť vymeniť každý zo štyroch hlavných kusov výbavy - dolnú časť odevu, torzo, vašu masku a katanu. Rovnako budete môcť na každý kus oblečenia pripevniť jednu špeciálnu runu, ktorá vám jeden atribút zvýši a jeden zníži (napr. pridá 10% na stealth a uberie 10% z brnenia). Tieto runy spolu s ďalším špeciálnym oblečením, zlatom a rôznymi zberateľskými pokladmi môžete nájsť roztrúsené a poschovávané po rozsiahlej mape každej misie. Rovnako budete mať aj možnosť vaše oblečenie pomaľovať rôznymi farbami a zahrať sa tak na dúhového ninju. Ak máte teda v pláne vylepšovanie a vyšperkovanie vašej postavy, oplatí sa vybojovať čo najviac XP a prehľadať každé zákutie vo všetkých leveloch.

Aragami 2
Aragami 2 Strom skúseností ponúkne rozsiahle kombinácie schopností.
Strom skúseností ponúkne rozsiahle kombinácie schopností.


Aragami 2 Špeciálne videnie vám okrem dukátov odhalí aj striehnucich nepriateľov.
Špeciálne videnie vám okrem dukátov odhalí aj striehnucich nepriateľov.


Aragami 2 Vyhodnocovacia tabuľka vás po každej misii ohodnotí známkou.
Vyhodnocovacia tabuľka vás po každej misii ohodnotí známkou.





Čo sa týka prostredí, tie vždy pôsobia skutočne autenticky a sú veľmi detailne prepracované. Napriek tomu, že väčšinu času sa budete pohybovať v pseudo-vojenských základniach, pôsobia mapy veľmi upokojujúco a sú pripravené na skúmanie. Drobných zákutí a nenápadných platforiem na zoskočenie nájdete požehnane. Spočiatku bude veľkosť mapy obmedzená, ale postupne budete odhaľovať viac a viac z každej lokácie, v ktorej misiu plníte. Privíta vás taktiež nádherná ázijská feudálna architektúra s romantickými scenériami a veľmi vhodne rozmiestnení vojaci. Keď už sa teda rozhodnete premeniť chodník na rajčinovú polievku, ktorékoľvek prostredie ponúkne ideálny priestor pre vaše umenie s katanou.

Keď prijmete ktorúkoľvek úlohu z drevenej tabule, prenesie vás tam portál, ktorým po ukončení každej misie budete musieť zase utiecť. Medzi vstupom a výstupom z portálu nie je žiadna možnosť ukladania a hra nepozná ani checkpointy. To znamená, že každú misiu plníte vždy na jeden záťah. To, samozrejme, môže viesť k frustrácii. Jediná chybička pri úteku v inak dokonalom postupe môže viesť k vášmu odhaleniu alebo horšiemu skóre. A verte, že tých fatálnych chybičiek vedúcich k reštartu misie nebude málo...

Hra sa oproti prvému dielu výrazne graficky posunula dopredu, bežala mi plynule, bez akýchkoľvek prepadov snímkovania. Press verzia síce odhalila isté problémy, ako nekonečné preskakovanie prekážok až mimo mapy sveta, rôzne svetelné glitche alebo problémy s umelou inteligenciou, no väčšinu z nich by mal odstrániť day one patch.

Aragami 2
Aragami 2 Mapa na drevenej nástenke poskytne prehľad sveta aj výber misií.
Mapa na drevenej nástenke poskytne prehľad sveta aj výber misií.


Aragami 2 Úprava postavy uspokojí vaše tajné Sims túžby.
Úprava postavy uspokojí vaše tajné Sims túžby.


Aragami 2 Portál, ktorým cestujete na misie, sa stane vašou spoľahlivou istotou.
Portál, ktorým cestujete na misie, sa stane vašou spoľahlivou istotou.




V dnešnej dobe sa už veľa kvalitných stealth akcií nenájde. Preto poteší aj dielo, ktoré síce neprináša veľkú  rozmanitosť prostredí a nepriateľov a dokonca ani výraznejší príbeh, ale má dobrú hrateľnosť. Aragami 2 je zábavný simulátor ninju, zachytávajúci krásu ázijského prostredia, ale ponúkne aj veľmi prepracovaný stealth systém, rozsiahle úpravy postavy a vizuálne hypnotizujúce schopnosti.

Snaha vývojárov o epickejšie a rozsiahlejšie dielo však, paradoxne, hre neprospela, pretože náplň nie je dostatočne bohatá. 10-hodinová kampaň s rovnakým množstvom máp by bola úplne dostačujúca. Taktiež by pomohlo pár ďalších, rozmanitejších prostredí naviac, ako aj väčšia variabilita protivníkov. Takto, bohužiaľ, napriek všetkým pozitívam, zanechá vo vás hra pocit nenaplneného potenciálu, ktorý sa asi stratil práve v tých tieňoch, ktorými sa tak elegantne zakrádate.


napísal Taiven 20.9.2021
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
ARAGAMI 2
+ stealth mechaniky
+ unikátne schopnosti
+ agilnosť hlavného hrdinu a parkour mechaniky
+ detailné a autenticky pôsobiace prostredia
+ úpravy postavy
+ Prvky immersive sim hier s vytváraním vlastnej cesty v leveli
- repetitívne mapy a neustále návraty do rovnakých lokalít
- priveľmi rozťahaná kampaň
- malý sortiment nepriateľov
- absencia checkpointov
- zopár glitchov a bugov na pousmiatie



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Game Seer / Lince Works
Štýl: Akcia / Stealth
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk