SEVERED STEEL

SEVERED STEEL

8.0

Totálna deštrukcia a non-stop akcia

Recenzia na PC verziu

Akcií z pohľadu prvej osoby je neúrekom. Mnohé sa v tom veľkom množstvo strácajú, lebo na seba nedokážu výraznejšie upozorniť. Iné sú excentrické, a práve preto vyčnievajú. I keď tiež nie vždy. Severed Steel rozhodne nie je tuctová FPS a hoci by sme tu mohli nájsť určité prvky z konkurencie, hra sa jasne definuje a patrí k tým osobitejším a nevšedným. A čo je najdôležitejšie, k tým najzábavnejším.

O príbehu sa tu toho veľa hovoriť nedá, stačí vám vedieť že sa stotožníte s hrdinkou, ktorej chýba časť jednej paže, ale tou druhou vie parádne rozdávať rany a strieľať. Navyše chýbajúcu časť ruky nahradila na rameno pripevneným kanónom, ktorým doslova dokáže robiť diery do stien aj do zeme. To je jedna z charakteristických súčastí hry. Deštrukcia prostredia zohráva veľkú úlohu. Môžete ničiť celé múry a napáliť do podlahy tak, že vytvoríte otvor, cez ktorý skočíte na nižšie poschodie. Alebo odtiaľ pekne likvidujete nepriateľov o úroveň nižšie. Skrátka a dobre, dá sa to parádne využiť a neraz si skutočne viete prestrieľať cestu priamo cez objekty aj cez mŕtvoly.

Odhodlaná Steel ale toho dokáže oveľa viac a presvedčíte sa o tom už v tutoriáli, ktorý vám odporúčam absolvovať. Naučí vás totiž niekoľko akrobatických kúskov, ktoré sú tiež dôležitou esenciou hry. Pri skĺznutí po podlahe, prebehnutí po bočnej stene alebo preskočení cez okno s rinčiacim sklom, sa totiž úspešne vyhýbate strelám zlých chlapcov. Súčasne pritom môžete, dokonca by ste priam mali aj strieľať, z čoho sú veľmi efektné zábery likvidácie nepriateľov. Keď k tomu použijete aj spomalenie času, pri ktorom sa dajú krásne zameriavať ciele, je to  priam dokonalá vysokooktánová prestrelka. Môžete sa cítiť ako v Matrixe alebo pri zúčtovaní so strážami vo filme Equilibrium. Plus, samozrejme, počítajte so spomínanou totálnou deštrukciou prostredia aj guľkami prelietavajúcimi cez stenu.

Severed Steel
Severed Steel Hlavnej hrdinke nič nestojí v ceste.
Hlavnej hrdinke nič nestojí v ceste.


Severed Steel Okolie môžete skutočne poriadne rozstrieľať a zničiť.
Okolie môžete skutočne poriadne rozstrieľať a zničiť.


Severed Steel Najlepšie sa zabíja pri skĺznutí a v spomalenom čase.
Najlepšie sa zabíja pri skĺznutí a v spomalenom čase.





 A sprevádzajú to ďalšie možnosti. Napríklad kopancami vyrážate dvere, ktoré môžu celé vyletieť aj s niekým, kto stojí tesne za nimi. Kopom aj vyrazíte nepriateľovi zbraň z ruky, inak mu ju ale rovno viete aj vziať rukou a okamžite použiť. Pozbierate rôzne strelné zbrane, s rozličnou kadenciou, ktoré netreba nabíjať a keď už nemajú muníciu, bez váhania ich hodíte na cieľ a tiež vedia zraniť. Ak to urobíte napríklad pri pokĺznutí, automaticky vezmete ďalšiu zbraň, ktorá leží vo vašej dráhe a pálite bez prerušenia ďalej. Pravdaže, pištoľ, samopal či plameňomet môžete kedykoľvek i manuálne vymeniť.

Na odolnejších nepriateľov so štítom platí váš kanón, alebo ich obídete či preskočíte a napálite im to do chrbta. Na plameňometčikov s dlhým dosahom ohňa zas presná rana do nádrže s palivom. Všetko prebieha rýchlo, ale v prípade potreby si nájdete aj relatívne bezpečný roh a chvíľku na oddych. No prevažne je to to non- stop akcia, kde vyčistíte levely v priebehu niekoľkých minút a nabudení sa vrháte do ďalších.

Adrenalín priam tryská zo všetkých strán a ani vám pritom nebude veľmi prekážať, že je to vlastne priamočiara akcia bez rozvinutého deja a s pomerne všednými úlohami. Niekedy treba zlikvidovať určité objekty, nájsť prototyp, zastaviť vlak zničením ovládacieho panelu a motora, vypáliť budovu, pobiť snajperov alebo skrátka len vyčistiť okolie od všetkých hajzlíkov. Každopádne, každý level končí vstupom do bieleho otvoru, po ktorom nasleduje presun do ďalšej lokality a občas čiernobiela predelová scéna. Na výber je päť obťažností a spočiatku môžete tápať už v tých najnižších. No rýchlo si zvyknete a pôjde to ako po masle. Aj keď občas padnete a zopakujete si celý level odznova, pretože tak to v hre funguje.

Kampaň nie je veľmi rozsiahla. Hoci vás čaká mnoho úrovní, niektoré sa svojou štruktúrou dosť podobajú a hlavne ich absolvujete rýchlo. A keďže sa zrejme poženiete takmer bez dychu stále ďalej a ďalej, ani sa nenazdáte a čaká vás finále.  Hoci tie posledné misie sú už trochu slabšie. Čo potom? Vyššia náročnosť alebo režim Firefight, či vlastné výtvory v level editore.

Vo Firefight vlastne postupne prechádzate všetky úrovne z ťaženia, ale majú podobu arén, kde treba vystrieľať všetkých nepriateľov a optimálne aj splniť nepovinné výzvy. Napríklad kopom zneškodniť troch nepriateľov alebo ich zabiť pri behu po stene. V tomto režime si volíte náročnosť, ale aj úvodnú zbraň a mutácie, ako napríklad extrémne veľké hlavy nepriateľov, super pokĺznutie či farebné škvrny po strelách ako pri paintballe. Všetko si ale musíte postupne odomknúť.  Pri zdolaní úrovne vidíte svoj dosiahnutý čas, nové sprístupnené súčasti a poskočí váš level.
 
Voxelová grafika je veľmi príjemná a futuristický dizajn levelov, v ktorých nájdete miestami aj príbuzenstvo s Tronom, je veľmi výrazný. I keď niektoré úrovne vyzerajú dosť podobne. Ale čo tam po tom, keď vás pohltí bleskurýchla akcia a okolie aj tak väčšinou premeníte na ruiny plné dier. Pretože deštrukcia je skutočne veľmi prepracovaná a prakticky každá bariéra sa dá úplne odstrániť. Špecifické sú potom momenty v spomalenom čase, kde s prehľadom zameriavate ciele a vidíte poletujúce telá obetí, keď  sa prekĺznete popri nich alebo im preletíte nad hlavou. Všetko s pokročilou fyzikou. Spolu s vizuálnymi efektmi a nadupanou hudbou je to parádna akčná jazda, ktorú si naplno užijete.

Severed Steel
Severed Steel Robenie takýchto dier v stene je tu úplne bežné.
Robenie takýchto dier v stene je tu úplne bežné.


Severed Steel Strieľa sa aj v múzeu.
Strieľa sa aj v múzeu.


Severed Steel Neónové finále, ale aj iné levely pôsobia veľmi futuristicky.
Neónové finále, ale aj iné levely pôsobia veľmi futuristicky.





Severed Steel vie napumpovať adrenalínom. Prináša rýchle dynamické prestrelky s akrobatickými prvkami a v osobitom spracovaní. Ale možno práve kvôli tej rýchlosti prefrčíte celou hrou za niekoľko hodín a postačí vám na to pár dní. Ideálna výzva pre Speedrunnerov. Cenovka je však rozumná a ak vám imponujú špecifické akcie, ako Superhot, Double Action: Boogaloo či Ghostrunner, bude pre vás táto prestrelka veľmi dobrá voľba.


napísal uni 14.10.2021
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
SEVERED STEEL
+ poriadne nadupaná akcia spojená s akrobaciou
+ intuitívny pohyb a manipulácia so zbraňami
+ pokročilá fyzika a (ú)plne deštruktívne prostredie
+ futuristický dizajn prostredí a dynamický soundtrack
- slabý príbeh
- celú hru prejdete veľmi rýchlo
- malý sortiment nepriateľov
- občas chaotické
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core, 8 GB RAM, NVIDIA 750, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Digerati / Greylock Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 17. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk