CRYSIS TRILOGY REMASTERED

CRYSIS TRILOGY REMASTERED

8.0

Príbeh nanoobleku v trilógii

Recenzia na Xbox One verziu

Crytek bol v poslednej dobe v kríze - ako finančnej, tak aj vývojovej, ale zdá sa, že sa z toho postupne snaží spamätať a začína niečo robiť. Už dlhšie rozvíja svoju multiplayerovku Hunt: Showdown, ale popritom pripravoval aj remaster Crysis hier, ktorý práve vydal. 

Už minulý rok Crytek priniesol Crysis 1 Remastered, ktorý ponúkol decentné vylepšenia ako na PC, tak aj nových konzolách, kde pridal nové nasvietenie a aj ray tracing.  Pôvodne chcel postupne, vždy po pár mesiacoch, prinášať ďalšiu remastrovanú časť, aby to nakoniec spojil v trilógii, ale zjavne nakoniec všetky odklady spôsobili to, že to tu máme po roku a naraz celé v Crysis Trilogy Remastered. Jediná škoda, že sa zabudlo na Crysis Warhead expanziu, pri ktorej sa Crytek tvári, ako keby nikdy neexistovala.

V kolekcii sa znovu dostanete do sveta, ktorý napadli mimozemšťania a v ktorom vládnu bojiskám vojaci so špeciálnymi nanosuit oblekmi. Sú to dva základné prvky, ktoré sa prepletajú sériou, oba sú podobne silné, aj keď viditeľne postupne nanosuit preberá vedenie a všetko ostatné je posunuté do úzadia. Je to možno na škodu príbehu a celého univerza, ale hrateľnosť z toho ťaží. 

 

Crysis Remastered

S nanosuitom sa zoznamujete už v prvej hre, kde ako člen špeciálnej jednotky prichádzate na ostrov v oblasti Filipín, kde sa zvýšil výskyt severokórejských jednotiek a kde práve prebieha tajný výskum. Skôr ako sa nazdáte, ste uprostred vojny s Kórejcami a aj práve prebudenými mimozemšťanmi, na ktorých si svoj nový oblek náležite vyskúšate. Ten je totiž vybavený nanobomi, ktoré vás ako liečia, tak vám dokážu zvýšiť silu, slúžia ako pancier a umožnia aj neviditeľnosť. Energia je však obmedzená, musí sa dobíjať a vy si tak ste síce silný, ale nie nesmrteľný borec. Môžete si však vyberať postup prostrediami - či už stealth, alebo plnou silou, niekedy viete nepriateľov aj obísť. Špeciálne v prvej hre, ktorá je na ostrove a ponúka sériu otvorených prostredí kombinovaných s priamejšími levelmi a dosť zle spracovanou vesmírnou loďou mimozemšťanov. Tá je jedným z mínusov prvej hry, ale stále to všetko ostatné pekne vyvažuje. 

V hrateľnosti je dobrým bonusom aj modifikovanie zbrane, ktorú Crytek svojho času spravil veľmi prehľadne a veľmi užitočne. Zbraň ste si mohli rýchlo upraviť podľa toho, ako k boju pristupujete, zmeniť tlmiče, zamerania, ale aj náboje. Nechýba tu ani možnosť jazdy na autách a hlboko bola zapracovaná aj fyzika a deštrukcia prostredia. Toto už pri dvojke a trojke chýba.

Pri jednotke vidieť, ako mali autori jasnú víziu a nemuseli sa obmedzovať ako dizajnom, tak grafikou. Náležite hru bol problém svojho času rozbehnúť naplno aj na najvýkonnejšom hardvéri, ale dnes s vylepšeniami a aj s ray tracingom s tým nebude taký problém. V remasteri jednotky majú ray tracing aj nové konzoly a idú slušne. Dokonca hru pekne autori rozbehli aj na Switchi, kde má síce miestami pokles aj pod 30 fps, ale dá sa pekne zahrať.

Crysis Trilogy Remastered
Crysis Trilogy Remastered Crysis 1 - Vitajte v tropickej džungli.
Crysis 1 - Vitajte v tropickej džungli.


Crysis Trilogy Remastered Jumpscare!
Jumpscare!


Crysis Trilogy Remastered Prvá hra ponúkla otvorené prostredia a voľný prístup v boji.
Prvá hra ponúkla otvorené prostredia a voľný prístup v boji.





 

Crysis 2 Remastered

Dvojka posunula sériu úplne iným smerom. Teraz, keď sa na to ako na trilógiu pozerám, akoby autori stratili pôvodný smer a veľa základov hry sa zmenilo. Viditeľne už vtedy niekto v Cryteku začal pokukovať po Call of Duty a po konzolách (vtedy veľmi išiel Modern Warfare). Veľmi to bolo svojho časti viditeľné na zmene multiplayeru, ktorý nabral tento COD smer namiesto pôvodného Battlefield štýlu. Multiplayer je však vo všetkých hrách v remasterovanej edícii odstránený. Príbeh tu však zostal a  v ňom ostrovnú džungľu vymenila betónová džungľa mesta a otvorené prostredia tak nahradili užšie ulice mesta, hrateľnosť sa zjednodušila a príbeh - ten poskočil o pár rokov a viditeľne je len dolepený k novému prostrediu.

Príbeh sa v dvojke primárne orientuje na nanosuit, kde ho ako nový vojak získate a s ním aj schopnosti spraviť v meste poriadok. Ste totiž v karanténnej oblasti Manhattanu, kde sa nachádza záhadný vírus, ako aj jednotky organizácie CELL, ktorá chce váš oblek. Začína tak síce úplne iný príbeh, ale stále zostáva kvalitná akcia. Stále môžete využívať svoje stealth možnosti v kombinácii s akčným postupom. K tomu mesto ponúkne vertikálny prístup k akcii a niekedy je dostupných viac výškových úrovní na uliciach. Nechýba nový arzenál silnejších zbraní a ani zmenení mimozemšťania v mechanických oblekoch.

Vizuálne je dvojka stále pôsobivá. Crytek sa tu zameral na zobrazenie mrakodrapov a ulíc a na svoju dobu to bolo pôsobivé. Hlavne nezabúdal na zaliatie budov slnkom. Teraz síce už menej, ale pár úprav pomohlo, aby hra nevyzerala zastaralo. Pribudlo nové nasvietenie a boli zlepšené aj  niektoré textúry. Nie je to práve výrazná zmena, niekedy vidieť, že sú vylepšenia výraznejšie, inokedy nové svetlo scénam nepomohlo. Zatiaľ však na nových konzolách hra nedostala ray tracing. Ten má len v PC verzii aj s ďalšími vylepšeniami. Výkon je však prijateľný a na starých konzolách ide hra plynulých 30 fps a na nových 60 fps aj s vyšším rozlíšením. Nemusíte sa v tejto oblasti báť problémov.

Crysis Trilogy Remastered
Crysis Trilogy Remastered Crysis 2 - Vitajte v mestskej džungli.
Crysis 2 - Vitajte v mestskej džungli.


Crysis Trilogy Remastered Stromy v dvojke nahradili kvalitne zachytené mrakodrapy.
Stromy v dvojke nahradili kvalitne zachytené mrakodrapy.


Crysis Trilogy Remastered Boje sú v dvojke oproti jednotke obmedzené, ale stále môžete kombinovať stealth a akciu.
Boje sú v dvojke oproti jednotke obmedzené, ale stále môžete kombinovať stealth a akciu.





 

Crysis 3 Remastered

Celé to uzatvára trojka, ktorá ide viac-menej v stopách dvojky, aj keď Crytek sa tu v rámci možností snažil pridať aj viac otvorenejšie lokality. Znovu však zaviedol hráčov do mesta, znovu do New Yorku, ale 24 rokov po druhej hre. Základ hrateľnosti sa tak nemení, aj keď prostredie sa mení výrazne. Na rozdiel od prvých dvoch hier  s dostatkom slnka, tu bude práve temnota tvoriť väčšinu titulu. Už tu nie sú vyleštené mrakodrapy a relatívne nedotknuté ulice. Väčšina prostredí bude zničená a priam post-apokalyptická. Popadané budovy budú zarastať zeleňou a miestami nájdete vysokú trávu priam určenú na zakrádanie sa. 

Nakoniec zakrádanie a stealth bude aj základom, vraciate sa sem, aby ste zlikvidovali hlavného mimozemšťana a nadobro zastavili inváziu. Popritom po vás a aj po ňom ide CELL organizácia, ktorú je potrebné zastaviť. Vybavený ste lukom a šípmi a lov tak môže začať. Samozrejme, doplnia to rôzne silné, teraz už viac futuristické, zbrane a nechýba vám ani znovu vylepšený nanosuit. Ten už dokáže lepšie sledovať nepriateľov a dokonca aj hackovať prístroje na diaľku. Zároveň tu je vylepšená AI nepriateľov, ktorí na vás lepšie reagujú, vedia sa skrývať, hľadať vás. 

Z vizuálneho hľadiska je Crysis 3 remaster najmenej upravený, keďže je najnovší, ale dostal pár nových efektov , a v PC verzii aj ray tracing. Svojho času to bola jedna z najkrajších hier na Xbox360 a PS3 konzolách a aj im dávala náležite zabrať. Teraz prakticky konzoly dostali detaily vtedajšej PC verzie a stále dokážu ponúknuť  pôsobivý vizuálny zážitok. Trojka prinesie veľmi dobré spracovanie zničeného sveta s kvalitným nasvietením, ktoré aj v temnote levelov vytiahne z grafiky to podstatné. 

Crysis Trilogy Remastered
Crysis Trilogy Remastered Crysis 3 - Vitajte v zničenom svete.
Crysis 3 - Vitajte v zničenom svete.


Crysis Trilogy Remastered Vydávate sa na lov a luk bude základ.
Vydávate sa na lov a luk bude základ.


Crysis Trilogy Remastered Prostredie trojky čiastočne zmiešava zničené mesto a džungľu.
Prostredie trojky čiastočne zmiešava zničené mesto a džungľu.





Čo sa týka dĺžky jednotlivých hier, všetky majú kampane, ktoré viete prejsť aj za 5-6 hodín, ale ak ste ich ešte nehrali, respektíve nepôjdete na rýchlosť, budú vás zabíjať, budete taktizovať, môžete sa v každej zdržať aj 10 hodín. Každá z kampaní je iná a spolu ponúknu slušnú a rozmanitú výpravu. Aj keď celé je to príbehovo nekonzistentné a autori sa viditeľne s hrami pohybovali podľa aktuálnych trendov. Čo sa týka starnutia samotnej hrateľnosti, jednotka sa dobre udržala ako s akciou, tak aj interakciou, ale dvojka zostarla naviac a trojka sa vďaka kombinácii možností jednotky a dvojky ako-tak drží. Stále však všetky ponúknu dobrú akciu a dotiahnutú hrateľnosť. 

40 - eurová cenovka za kolekciu nie je zlá (ale 20 eur sa každú hru samostatne už nie je až také výhodné), ak ste sériu ešte nehrali. Ak ste už hrali, alebo dokonca máte v knižnici na PC, tak je investícia otázna, podobne ako pri väčšine remasterov primárne mierených ako port na minulú a aktuálnu generáciu konzol. Na PC sú síce vylepšenia, ale nie až také výrazné, aby bola kúpa nevyhnutná. Fanúšikov však kolekcia môže potešiť.

Uvidíme, ako bude teraz Crytek pokračovať. Vieme, že pracuje na novom Crysise, aj keď nie je jasné, či je to plnohodnotný reštart, alebo len nejaký Battle Royale spin-off. V každom prípade Crytek tu má teraz otvorené možnosti a bude na ňom, aby ukázal, čo zvládne.

Crysis Trilogy Remastered
Crysis Trilogy Remastered Nastavovanie zbraní je základom série.
Nastavovanie zbraní je základom série.


Crysis Trilogy Remastered V jednotke bolo základom aj mapa a voľný prístup, to sa už sa v dvojke a trojke vytratilo
V jednotke bolo základom aj mapa a voľný prístup, to sa už sa v dvojke a trojke vytratilo


Crysis Trilogy Remastered Vizuál je stále vo všetkých troch hrách pôsobivý.
Vizuál je stále vo všetkých troch hrách pôsobivý.




Celkovo je remasterovaná Crysis trilógia stále dobrá zábava z hľadiska hrateľnosti, ponúka pekné výlety krížom cez ostrov a aj mestá, je tu veľmi dobré zapracovanie herných prvkov okolo nanosuitu a aj samotnej akcie. Update grafiky je skôr konzervatívnejší, ale vizuálnu pomôže a ak ste nehrali pôvodné hry a máte radi FPS s prídavkom taktiky, určite sa po tom oplatí poobzerať.  


napísal saver 21.10.2021
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
CRYSIS TRILOGY REMASTERED
+ celá trilógia v jednom balení
+ česká lokalizácia
+ stále kvalitná akcia
+ taktické možnosti a nanosuit
+ grafické vylepšenia, špeciálne na PC
- na nových konzolách chýba ray tracing pre Crysis 2 a 3 a dodatočné efekty
- multiplayer bol odstrihnutý
- príliš odlišné zameranie príbehov v jednotlivých hrách


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Crytek / Crytek / Saber interactive
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk