LOGITECH G335 & G333

LOGITECH G335 & G333

Cenovo dostupné herné audio od Logitechu

Dnes sa prívlastok „herný/herná/herné“ dáva už naozaj pomaly všetkému a často môžete mať dojem, že je to len preto, aby výrobca niečomu zdvihol cenu ešte vyššie. Ak je predsa niečo herné, musíte si za to aj priplatiť, no nie? No, nie. Niektorí výrobcovia sa snažia svoje portfólio rozširovať nielen smerom hore, ale aj dole, takže chcú ponúkať zaujímavé projekty aj v nižšom cenovom spektre a ponúknuť niečo zaujímavé a kvalitné aj hráčom, ktorí nechcú na herné periférie obetovať celú peňaženku. Logitech medzi takýchto výrobcov rozhodne patrí a dnes sa pozrieme na dva audio produkty, ktoré chcú osloviť hlavne cenou.

Logitech G335

Pozeráte sa na obrázky aktuálneho headsetu od Logitechu a možno si hovoríte, že ho poznáte. Veď ste ho už videli! No a máte pravdu. G335 je síce relatívne nový, ale nie úplne nový. Je skôr novou variáciou na minuloročný bezdrôtový model G733. Pridaný kábel však nie je jediným rozdielom. Zostal dizajn aj zvukové vlastnosti, ale znížila sa hmotnosť a ubudlo podsvietenie. Okrem váhy ale išla dole aj cena na nejakých 60 eur, čo vôbec nie je zlé. Ak teda chcete niečo lacné, káblové a striedmejšie, toto by mohol byť presne ten headset, ktorý hľadáte. Ale to trochu predbieham.

Nižšia cena znamená aj pomerne sparťanské balenie, no to je vec, s ktorou musíte počítať. Nenájdete tu nič navyše okrem základu, ale drží to cenu dole. Aký headset v balení nájdete? To je len na vás. Logitech tu stavil na mladých, ktorým chce priniesť mladícky vyzerajúci headset v rôznych farebných kombináciách, každej však dominuje jedna farba – čierna, biela a tyrkysová. Tie sú vhodne doplnené sekundárnou farbou. Ja som mal k dispozícii čierny headset, ktorý vhodne doplnila fialový. V prípade bielej verzie je to modrá farba. A nevyzerá to vôbec zle. Navyše to takto Logitech ladí aj so zvyškom svojich herných periférií, takže si môžete zaobstarať myš, headset a klávesnicu v jednej farbe.

Headset je takmer čisto plastový a je to matný plast, ktorý možno na pohľad nevyzerá práve luxusne. Ale opäť, je tu nižšia cena, prepáčite mu to. No aj keď plast možno na pohľad nepôsobí najlepšie, úplne inak to je priamo pri používaní. Je neuveriteľne ohybný, headset môžete krútiť, naťahovať, stláčať a prežije to. Možno sa síce budete báť, že nie, ale prežije to. Takto extrémnemu zaobchádzaniu síce asi headset bežne nevystavujete, ale je fajn vedieť, že ak sa niečo náhodou stane, headset vám len tak nepraskne, napríklad pri cestovaní alebo tak.

Logitech G335 & G333

Pohodlie je na tom trochu rozporuplne. Musím pochváliť nízku hmotnosť len nejakých 220 gramov, vďaka ktorej headset na hlave ani necítite a to ani po hodinách používania. Nenájdete tu však nejaký pevný hlavový most na nastavovanie, len gumovú pásku, ktorú môžete meniť v dvoch polohách a to je celá. Samotné slúchadlá navyše môžete nastavovať v relatívne obmedzenom rozsahu. Preferujem, keď mám čo najväčšie možnosti nastavenia pohodlia, no tu sú trochu oklieštené, čo je škoda. Ale v zásade je pohodlie pri používaní aspoň v mojom prípade dobré, hlavne teda vďaka nízkej hmotnosti a naozaj príjemným náušníkom. Tie viete v prípade potreby aj dať dole a napríklad vyčistiť.

Keďže pribudol kábel, trochu sa zmenili ovládacie prvky. Respektíve z nich zostal len jediný – ovládanie hlasitosti kolieskom na zadnej strane ľavého slúchadla. To jednoducho nahmatáte a točíte. Úplne zmizlo RGB podsvietenie, čo som už skôr spomenul. Mikrofón je vyklápací, jeho polohu si neviete až tak detailne nastaviť, zostáva vám ďalej od úst. Mikrofón jednoducho zapnete vyklopením a sklopením zase vypnete. Pre tých, ktorí vás počúvajú, to ale znamená prasknutie a dosť výrazné. Mikrofón je všesmerový, ponúka rozsah 100 Hz - 10 KHz a pomerne slušne izoluje niektoré menej výrazné ruchy v pozadí. Kvalita stačí na hranie, ale na záznam zvuku je slabá. Podcasty som si s ním netrúfol nahrávať.

Zvuk headsetu je už lepší. Dokážete ho používať prakticky so všetkým vďaka 3,5mm jacku (PC, konzoly, mobily...). Obsahuje 40mm meniče s rozsahom 20 Hz-20 KHz, impedanciou 36 Ohmov a citlivosťou 87.5 dB SPL/mW. Stereo zvuk je tu veľmi príjemný, čistý a nezašumený v celom rozsahu. Na hry a filmy je to fajn, na počúvanie hudby už menej. Výšky nie sú také výrazné, ako by ste chceli. Rovnako ani basy. Mnohé hudobné žánre v ňom nevyniknú, prípadne sa môžu zvukovo bohatšie pasáže trošku zlievať. Záleží tak na tom, ako chcete headset používať a ak s ním budete počúvať hudbu, aké žánre máte radi. Na Kaliho z youtube je to asi dobré, na Oldfielda z platne je to hriešne málo.

Logitech G335 rozhodne nie je zlý headset a ak si zoberieme do úvahy jeho cenu, v ponuke do okolo tých 60 eur určite patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Boduje hlavne komfortom, nízkou hmotnosťou, slušným potlačením okolitých ruchov mikrofónom a v cenovej kategórii aj dobrým zvukom. Mohlo to ale byť aj lepšie. Mikrofón je slabý, headset okolité ruchy od vás veľmi neizoluje, takže cestovanie vlakom vám zážitok z hrania alebo počúvania dosť výrazne kazí. Ale ak ho chcete používať naprieč platformami v pohodlí domova a chcete ušetriť, môže byť pre vás tou správnou voľbou.

 

Logitech G333

Koncept herných štupľov je niečo, z čoho som sa kedysi smial, no už mi rukami (a ušami) prešlo pár modelov, ktoré dokazujú, že môže fungovať. No a do tejto sféry sa pustil aj Logitech s modelom G333, s ktorým chce zároveň priniesť aj niečo nové. A to všetko pri relatívne príjemnej cene do 40 eur. Navyše si opäť môžete vyberať z viacerých farebných vyhotovení, kde Logitech opäť stavil na rôzne farebné kombinácie imponujúce skôr mladším hráčom. Môžete siahnuť po striebornej s bielou, čiernej s modrou alebo fialovej so žltou. Prípadne siahnete po licencovanej K/DA verzii slúchadiel.

Aj napriek nižšej cene tu nenájdete chudobné balenie, čo musím kvitovať. Skôr naopak, Logitech tu dal hneď niekoľko užitočných vecí a okrem slúchadiel a obligátnej dokumentácie v balení nájdete aj drobné vrecko na prenášanie slúchadiel. Jednoducho ich tak zmotáte, dáte doň, vrecko strčíte do kapsy a idete kamkoľvek. Keďže dnes telefóny vstup na jack pomaly zahadzujú, nesmie tu chýbať redukcia na USB-C, aby ste mohli slúchadlá používať napríklad pri hraní Fortnite na mobile. No a v balení nájdete aj dve ďalšie sady štupľov rôznych veľkostí, aby ste si pre používanie vybrali veľkosť, ktorá vám najviac vyhovuje.

Dizajn sa tu veľmi hodnotiť nedá, je veľmi jednoduchý slúchadlá pôsobia ako jedny z mnohých v zástupe štupľov na trhu. Možno aspoň trošku tu firma mohla dať najavo herné zameranie nejakým výraznejším dizajnovým prvkom. Nájdete tu prakticky len drobné G logá. Viem, že rozmery sú drobné, ale možno aspoň niečím by sa slúchadlá dali ozvláštniť. S takýmito rozmermi pochopiteľne prichádza aj nízka hmotnosť, ktorá je len 19 gramov.

Logitech G335 & G333

Zaujal ma plochý kábel. Preferujem práve takýto plochý dizajn, keďže s ním mám lepšie skúsenosti, čo sa týka zalamovania káblov na takýchto slúchadlách. Navyše pôsobí aj relatívne pevne a tuho, takže sa snáď len tak ľahko nezlomí, ale to je vec, ktorú ukáže až čas. Kábel je dlhý 1,2 metra, čo je slušná dĺžka či už na hranie s káblom v gamepade, alebo aj na počúvanie hudby z telefónu v kapse. Na kábli vedúcom k pravému slúchadlu je ovládanie prehrávania a hlasitosti. Nechýba na ňom ani mikrofón. Čo však úplne absentuje, je vypnutie a zapnutie mikrofónu. Ak si tak pri hraní s priateľmi chcete niečo zahryznúť a nechcete, aby vás počuli, máte smolu.

G333 obsahuje 2mm ECM mikrofón s citlivosťou -42 dB, ktorý je v rámci možností obstojný. Hlasu je rozumieť, ale mohol by byť čistejší. Čo sa týka snímania okolitých ruchov, nie je to najlepšie, ale ani najhoršie. Výraznejšie ruchy alebo hluk je jasne počuť. Zaujímavosťou je, že tu Logitech priniesol systém dvojitých meničov - 5.8mm a 9.2mm. Jeden je pre basy, druhý pre stredy a výšky. Rozsah je 20 Hz ~ 20 KHz, impedancia 24 Ohmov ±20%, citlivosť 101.6±3 dB @ 1 kHz SPL. Zvuk je na hry slušný – výrazný, s vytiahnutými basami, ktoré sú naozaj mohutné. A to je možno aj trochu problém. Mohutné basy oceníte v hrách a filmoch, pri hudbe už ale chcete niečo s vernejším a vyváženejším podaním. Slúchadlá mi pri počúvaní hudby prišli veľmi prebasované a nepresné, čo možno oceníte v hip-hopových beatoch, ale v Bury the Light napríklad basy pochovali celú skladbu a do úzadia posunuli všetko ostatné. Aj The Only Thing They Fear Is You znie veľmi nevýrazne, len basovo. Lepšie tak vyznievajú skladby, ktoré sú v rámci rozsahu posunuté skôr k stredom a výškam, bez výrazných basov, ktoré by to všetko utopili. Napríklad 2 Minutes to Midnight znie dobre, spev je čistý, gitary pekne vyniknú. Koniec Comfortably Numb znie veľmi dobre – presne tak, ako má. Práve gitarové veci si tak dokážete užiť aj s týmito slúchadlami. Samozrejme v rámci nejakej cenovej hranice.

Štuple ako herné slúchadlá nie sú na smiech a Logitech G333 to dokazuje. Za 40 eur dostanete asi aj viac ako v iných modeloch so slušným zvukovým prejavom v hrách a filmoch, pričom môžete hrať ako na PC, tak aj na konzolách a mobiloch. Jednoducho všetkom, čo má vstup na jack či USB-C. Na počúvanie hudby to úplne nie je, chýba tu tiež tlačidlo na vypnutie mikrofónu a možno aj niečo, čo by slúchadlá odlíšilo zo zástupu iných. Herný zvuk a mikrofón sú však v tejto triede a aj cene nadštandardom.


napísal matus_ace 19.11.2021
Páči sa mi!
LOGITECH G335 & G333


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19467)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk