TV TIPY 22.11. - 28.11. 2021

TV TIPY 22.11. - 28.11. 2021

článok



Pondelok, 22. november

Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, USA, 1997, Gus Van Sant), ČT2, 23:40
Pokiaľ viete rátať integrály, derivácie a matice, tak sa vám bude Good Will Hunting páčiť ešte viac, než americkým akademikom, ktorí mu udelili Oscara za scenár a naprázdno nevyšiel ani Robin Williams ako školský psychológ. Prím ale hrá Will, zázračné to dieťa matematiky v podaní Matta Damona, ktorý však radšej trávi čas so svojimi nie príliš chytrými kamarátmi z „mokrej štvrte“. Prečo nie, ale keď máte na viac, tak vám niekto musí ukázať ten správny smer. Napríklad už spomínaný psychoanalytik, či nová priateľka.

Posledná bosorka (Československo, 1957, Vladimír Bahna), ČT art, 23:20
Stretnutie študentov s mešťanmi, s cirkevnými pánmi, ktorí ovládajú školu, vyvrcholí príhodou s obrazom, ktorý namaľoval jeden zo študentov, maliar Peter, na požiadanie rektora univerzity. Peter však nezobrazí pani richtárku, ako mu prikážu, ale pekné mladé dievča, rybárovu dcéru...

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), Dvojka, 22:15
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj najaktuálnejší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Utorok, 23. november

Ostře sledované vlaky (Československo, 1966, Jiří Menzel), CSFilm, 20:00
Zlaté šesťdesiate na našom území priniesli aj dva oscarové úspechy, popri Obchodu na korze sa stala najlepším neanglicky hovoriacim filmom aj Menzelova adaptácia románu Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Mladík Miloš Hrma si užíva svoju mladosť ako zamestnanec na železničnej stanici počas druhej svetovej vojny, vrátane lásky.

Votrelci (Aliens, USA, Veľká Británia, 1986, James Cameron), Prima MAX, 22:25
Votrelci sú pokračovaním legendárneho sci-fi Ridleyho Scotta. Tentoraz James Cameron v ňom príbeh prenáša o takmer 60 rokov dopredu, kde je Ripleyová v hyperspánku zachránená záchranným tímom. Po prebudení ju však čaká vyšetrovanie kvôli zničeniu monštra, o ktoré mala záujem vláda. Oslobodia ju, no pod jednou podmienkou – že sa vydá na výpravu na Votrelcovu domovskú planétu. Tam totiž medzičasom vznikla kolónia s ľudskými obyvateľmi, tí sa už ale nejakú dobu neozývajú....

Crawlspace (USA, 2016, Phil Claydon), Nova Cinema, 22:40
Za výbornú cenu získa mladá rodina idylický dom. Keď sa doň nasťahujú, riešia klasické problémy – najmä s dcérou, stredoškoláčkou, ktorá so sťahovaním spočiatku nesúhlasila, keďže v starom meste nechala všetkých priateľov, aj svojho frajera. Tu ju navyše neustále otravuje slizký sused a čoskoro začne v dome počuť aj zvláštne zvuky. Onedlho však celá rodina zistí, čo vlastne za výhodnú kúpu obdržali.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Streda, 24. november

Až na dno (Submergence, USA, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, 2017, Wim Wenders), JOJ Cinema, 21:50
Nemecký režisér patrí k najvýraznejším géniom európskeho filmu, tento film bol ale podľa mnohých krokom vedľa. Snímke bola vyčítaná až prílišná melodramatickosť, posúdiť to však môžete sami. Príbeh je adaptovaný z predlohy J.M. Ledgarda a rozpráva príbeh dvoch ľudí, ktorí sa stretnú behom svojho pobytu pri mori. Ich náročné tajného agenta a morskej biologičky ich ženú od seba, v spomienkach sú ale stále spolu. Práve spomienky sú to, čo im pomáha udržať sa nad vodou.

Freddie Mercury: "Great Pretender" (Veľká Británia, 2012, Rhys Thomas), Dvojka, 20:10
Freddie Mercury bol jeden z najcharizmatickejších spevákov populárnej hudby britskej rockovej scény. Príbeh jeho kapely Queen je pomerne dobre známy, jeho príbeh je vari ešte zaujímavejší. Film sa zaoberá aj jeho sólovými projektami, ktoré stihol zrealizovať do jeho predčasnej smrti. Pozrite si Mercuryho z pohľadu viváka, i zo zákulisia - a spoznajte príbeh veľkého "herca" i speváka.

Spolujazda (Stuber, USA, 2019, Michael Dowse), Plus, 20:30
Posledné roky sa v americkom filme objavuje čoraz viac nezávislých komédií, ktoré svojou kvalitou dokážu podkopať stereotyp o amerických, ľahších, ľudovo nazývaných, hlúpych komédiách. V tomto prípade je hlavnou postavou Stu, vodič Uberu, ktorý spraví pre päťhviezdičkové hodnotenie všetko, čo je v jeho silách. Jedného dňa mu však do auta nastúpi Vic, z ktorého sa vykľuje policajt v utajení. Ten je ale nemohúci šoférovať po operácií očí a tak si do tajnej misie objedná Uber. Stu teda vyráža na najšialenejšiu jazdu svojej vodičskej kariéry.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Štvrtok, 25. november

Iná láska (Československo, 1985, Dušan Trančík), Dvojka, 23:00
Slovenská dráma, ktorú by sme mohli označiť aj za jeden z mála tunajších easternov. Mladý medik v podaní Maroša Kramára musí nútene odísť zo školy, pretože sa podieľal na nelegálnej interrupcii. Dotyčné dievča sa vracia domov na dedinu a mladík ju tam kvôli pocitu viny ide navštíviť. Na mieste po istom čase zisťuje, že miestne prostredie a nepísané zákony nemajú so spravodlivosťou nič spoločné a že slovenská dedina sa od skazeného mestského prostredia vôbec nelíši. Zrejme najlepší film Dušana Trančíka.

Komando (Commando, USA, 1985, Mark L. Lester), Prima COOL, 22:15
John Matrix je bývalý príslušník elitnej jednotky, dnes už ale žije na vidieku so svojou dcérou. Jedného dňa ho však príde varovať generál Kirby, že jeho bývalý kolega sa mu chce pomstiť a neváhal sa preto spojiť s juhoamerickým diktátorom fiktívnej krajiny Valverde. John neprikladá týmto varovaniam veľkú váhu, keď však zmizne jeho dcéra Jenny, dostáva aj ultimátum – dcéru dostane späť, len ak zabije súčasného prezidenta Valverde.

Jack Frost (USA, 1998, Troy Miller), Nova Cinema, 20:00
Vianočná sezóna je oficiálne spustená, čo znamená že v televíznom programe sa čoraz viac budú objavovať sezónne filmy všelijakej kvality. Rozhodne zaujímavým titulom z konca 90. rokov je Jack Frost – príbeh o otcovi, ktorý nikdy nemá čas na rodinu. Keď jednej noci pred Vianocami tragicky zomrie, dostane príležitosť vrátiť sa k svojej milovanej rodine – háčikom je, že sa vráti ako snehuliak. Aj tak má ale možnosť napraviť to, čo kedysi pokazil.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Piatok, 26. november

Slnečnica (I girasoli, Taliansko, Francúzsko, Sovietsky zväz, 1970, Vittorio de Sica), ČT2, 22:05
Legendárny Vittorio de Sica nakrútil ešte začiatkom 70. rokov melodrámu, ktorá sa vracia späť do obdobia druhej svetovej vojny. Sophia Loren a Marcello Mastroianni (Giovanna a Antonio) si v nej zahrajú mladomanželov, ktorí sa poponáhľajú so sobášom, len aby mal Antonio odklad od nástupu do boja. Neskôr sa rozhodne predstierať chorobu, aby na front vôbec nemusel ísť. Keď to ale armáda odhalí, odvelí ho do Afriky. Tam Antonio zmizne. Ani po rokoch však Giovanna nestráca nádej, že sa raz jej manžel vráti.

Dubček – Krátka jar, dlhá zima (Slovensko, 2018, Laco Halama), Jednotka, 22:20
Nedávno sme si pripomenuli 53. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie v snahe zabrániť politickému prerodu v Československu. Jednou z najvýznamnejších osobností týchto búrlivých čias bol politik Alexander Dubček. Režisér Laco Halama sa sústreďuje práve na toto krátke obdobie a Dubčekovu snahu bojovať za práva nášho štátu v područí rozhodovania sovietskej vlády v Moskve. Príbeh je rozprávaný v retrospektíve, keď začína osudnou cestou autom, pri ktorej štátnik umrel na následky nehody.

Prenasledovaný (Unknown, USA, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, 2011, Jaume Collet-Serra), Markíza, 23:00
Liam Neeson si v tejto snímke, ktorá dokonale charakterizuje posledné roky jeho kariéry zahral doktora Harrisa. S manželkou prichádza do Berlína na vedeckú konferenciu. Keď však dorazia do hotela, uvedomí si, že na letisku ostal jeho kufrík. Pri ceste späť jeho taxík havaruje – Harris sa prebudí až v nemocnici. Keď sa ale vráti na hotel, jeho žena ho nespoznáva, navyše je tam s iným mužom. Harris netuší, kde je chyba, problém však musí vyriešiť rýchlo, keďže po ňom z nevysvetliteľných dôvodov ide aj banda zabijakov.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Sobota, 27. november

To (It, USA, 2017, Andy Muschietti), Nova Cinema, 22:00
Keď záhadne zmizne malý Georgie, jeho brat Bill chce silou mocou zistiť, čo sa vlastne stalo. Za pomoci svojich kamarátov zisťuje strašné odhalenie – že Georgie nie je jediným dieťaťom, ktoré v okolí zmizlo. Našiel ale niečo, čo všetky prípady spája – odohrali sa presne 27 rokov po sebe. Čoskoro vo svojom okolí začnú stretávať klauna menom Pennywise, rýchlo zistia, že je úzko so zmiznutiami prepojený.

Bež, chlapče, bež (Lauf Junge lauf, Nemecko, Francúzsko, Poľsko, 2013, Pepe Danquart), ČT art, 21:20
Príbeh z druhej svetovej vojny sa odohráva v poľskej Varšave a jej okolí. Zo židovského ghetta totiž do priľahlých lesov utečie 9-ročný Srulik. Život v lese spoločne s ďalšími deckami však nie je jednoduchý a tak je prinútený sa opäť vrátiť do mesta. Je nútený však zmeniť si meno. Stretáva mnoho ľudí, niektorí mu pomáhajú zo všetkých síl, iní ho zase sklamú a zradia. Ide o veľkú európsku koprodukciu, v hlavnej úlohe sa zaskvel mladý Poliak Andrej Tkacz.

Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest, USA, 1959, Alfred Hitchcock), Dvojka, 22:55
Rogert Thornhill (Cary Grant) sa nedopatrením stane objektom záujmu tajných služieb, ktoré ho považujú za agenta Georgea Kaplana, ktorého je potrebné zlikvidovať. Prvý pokus dopadne neúspešne, Thornhill prežije, no nikto mu neverí. Vláda nemôže priznať, že žiaden George Kaplan neexistuje, lebo by ohrozila vlastné tajné operácie a tak Thornhill na svoj zápas o život ostáva sám proti všetkým...

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


Nedeľa, 28. november

Bohemian Rhapsody (Veľká Británia, USA, 2018, Bryan Singer, Dexter Fletcher), JOJ, 20:35
Životopisná snímka legendárneho speváka Freddieho Mercuryho. Frontman skupiny Queen už v mladosti veril, že je predurčený byť niekým. Táto predtucha sa mu začala plniť, keď sa stal spevákom neznámej lokálnej skupiny, ktorej sa začalo dariť až Mercuryho príchodom. V ceste na vrchol pomohla spevákovi aj Mary Austin, jeho celoživotná priateľka. Prvé momenty slávy však dokážu zamávať aj s najsilnejším charakterom, najmä ak ani človek, ktorého obdivuje celý svet, nedokáže byť sám k sebe úprimný. V role Freddieho Mercuryho Rami Malek, ocenený za svoj výkon Oscarom za Najlepší mužský herecký výkon.

Noční jazdci (Československo, 1981, Martin Hollý ml.), Jednotka, 15:55
Najznámejší, najpopulárnejší a aj najkvalitnejší tunajší eastern nakrútil v roku 1981 Martin Hollý ml. s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v hlavných úlohách colníka z Prahy a miestneho pašeráka koní. Dej sa odohráva na poľsko-slovenskom pohraničí v časoch novozaloženej Československej republiky. Dôležitú úlohu tu zohráva drsná príroda, nesmú chýbať ani scény z krčmy a konfrontácia tvrdých chlapov na oboch stranách zákona v záverečnej prestrelke.

Shenandoah (USA, 1965, Andrew V. MacLaglen), ČT2, 20:00
Farmár Charlie sa po smrti ženy príkladne stará o svoju rodinu, ďaleko od civilizácie, na vidieku vo Virginii. Keď prepukne občianska vojna, sľubuje si, že sa do nej nezapojí – nepodporuje totiž ani jednu stranu, navyše má silné, protivojnové názory. Keď sa ale do bojov zapojí jeho najmladší syn, zistí, že nemôže ostať stáť bokom.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2021


autor Tatiana Rusnáková 22.11.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.