THE LAST CUBE

THE LAST CUBE

8.5

Kockované dobrodružstvo plné hlavolamov

Recenzia na PC verziu

Logické hry sa tešia popularite skôr na mobilných zariadeniach ako na PC alebo konzolách. Hlavným elementom týchto hier boli vždy hlavolamy, ktorých komplexnosť určovali jednotlivé výzvy a náročnosť danej hry. Tým pádom sa v týchto žánrových hrách nebral veľký dôraz na grafiku, hudbu alebo príbeh, keďže vždy išlo len o to potrápiť myseľ hráčov. Nezávislé štúdio Improx Games si však so svojím posledným počinom The Last Cube myslí, že aj logická hra môže byť epická, atmosférická, so svojským rozprávaním vlastného príbehu.

Štúdio Improx Games má zatiaľ na svojom konte len pixelový Trimmer Tyccon ,v ktorom sa stanete holičom brady, čo vyzerá ako víkendový projekt dvoch IT študentov. Avšak „posledná kocka" už svojou prvotnou prezentáciou pôsobí ako seriózna hra, ktorá sa snaží rúbať do sféry AAA. V tejto 3D logickej hre sa stanete  poslednou kockou na planéte, pochopiteľne, v tvare kocky, ktorá sa snaží otvoriť jednotlivé portály tohto šesťstranného sveta a obnoviť tak nielen jeho faunu a flóru, ale aj nastaviť rovnováhu medzi nimi. Pomocou špeciálnych nálepiek so špecifickými vlastnosťami, ktoré si dokáže nalepiť na svoje strany, musí vyriešiť komplexné hlavolamy, aby našla správnu cestu k cieľom.

The Last Cube
The Last Cube Každý svet má svoj motív, atmosféru a farebnú škálu.
Každý svet má svoj motív, atmosféru a farebnú škálu.


The Last Cube Jednou z výziev bude pre hráča nutnosť len minimálne sa šmýkať na ľade.
Jednou z výziev bude pre hráča nutnosť len minimálne sa šmýkať na ľade.


The Last Cube Posledná kocka ponúka okrem hlavolamov aj vizuáne rozprávaný príbeh.
Posledná kocka ponúka okrem hlavolamov aj vizuáne rozprávaný príbeh.





Po vašom stvorení vás hra prevedie tutoriálom, kde vám jednoducho predstaví ovládanie a funkciu jednotlivých nálepiek a platforiem. S titulnou kockou sa pohybujete do strán na platformách, ktoré sa skladajú vždy zo štvorcov. Zo začiatku len na jednej úrovni, v neskorších leveloch sa potrápite aj na vyvýšených poschodiach a rôznych pohyblivých výťahoch. Myškou si rotujete, približujete alebo odďaľujete kameru okolo kocky podľa potreby. Hlavným cieľom je sa dostať do teleportovacieho štvorca, ktorý vás presunie buď do ďalšej úrovne, alebo ním uzavriete portál a skočíte do hlavného hubu. Dopomôcť vám k tomu budú ústredne nálepky, ktoré postupne získavate pri prechádzaní hry a ktoré vám neskôr v hube odomknú ďalšie časti sveta. Každá nálepka ma svoj znak, farbu a, samozrejme, funkciu.  Teda + /- rýchly presun, rozbíjanie prekážok, X - rotácia kocky, O - postupná tvorba schodov smerom nadol, kosoštvorec - teleportovanie, 4 štvorce - duplikácia, # - pohyb na hrane kocky.

Nálepky sa nachádzajú na jednotlivých štvorcoch platformy nielen na zemi, ale aj na stenách či pohyblivých častiach platforiem. Vždy, keď sa dotknete štvorca s nálepkou, ostane vám na danej strane kocky príslušná nálepka, až kým ju buď neprelepíte inou nálepkou, alebo nevojdete na štvorec s vodou, či na full reset štvorec, ktoré vám vymažú nálepky z kocky. Funkciu nálepky môžete využiť len vtedy, ak je strana kocky, kde ju máte nalepenú, na vrchu. Na platformách sa nachádzajú aj štvorce so znakmi nálepky v opačných farbách, ktoré slúžia ako zámok na odomknutie určitých mostov, brán alebo spustenie rôznych mechanizmov, magnetických stien či laserov.

Vaša kocka má taktiež funkciu prenášača či lámača laserového lúča. Keď máte na platforme vysielač/prijímač laseru s nálepkou a získate nálepku lúča, viete lúč nasmerovať tam, kam potrebujete. Zaujímavosťou sú určite pomocné samostatné kocky alebo vaše klony. Samostatné majú svoje cestičky, po ktorých chodia sem a tam a klony si buď vytvoríte nálepkou, alebo vám ich úroveň vytvorí sama podľa úlohy danej platformy. Tak či onak na tieto kocky si viete nalepiť potrebné nálepky a preniesť ich tam, kde ich nedokážete preniesť vlastnou kockou.

Jednotlivé hlavolamy alebo úlohy v úrovni nie sú náročné, keď si osvojíte funkciu nálepiek a možností daného priestoru. Zo začiatku sa potrápite formou pokus-omyl, ale keď si zvyknete na ovládanie, ktoré si, mimochodom, viete prispôsobiť aj ovládačom, všetky hádanky vám pôjdu ľahšie. Náročnosť úloh je vcelku vyvážená, ale dostať správne nálepky tam, kde potrebujete, je niekedy zdĺhavé a miestami frustrujúce. Niekedy musíte mať niekoľko rôznych nálepiek na presných stranách vašej kocky alebo jej klonoch a určite vás nepoteší, keď v polke riešenia hlavolamu sa vám nálepka prelepí alebo vymaže a vy musíte začať celý proces riešenia od začiatku. Obťažnosť hry je konzistentná a jediné miesto, kde som sa trocha zapotil, bolo v posledných a bonusových leveloch. Ak by sa vám zdala obťažnosť aj tak náročná, tvorcovia pre vás implementovali tzv. E Button, ktorý po stlačení ukáže najrýchlejšiu cestu ako sa s kockou ideálne nastavíte na daný zámok platformy.

Hub je vaším hlavným stanoviskom, kde sa vám postupne odomykajú ďalšie portály a kde si viete prehľadne pozrieť, aký máte postup v hre. Okrem toho obsahuje tajné zákutia, ktoré môžete postupne objavovať. Čo sa mi osobne páči na tejto hre najviac, je, že priamo učí hráča využívať techniku nálepiek naplno, aby si zvykol na ich schopnosti a systém hrateľnosti, čo mu neskôr zjednoduší riešenie hlavolamov. A aj keď sa niektoré elementy z úrovne do úrovne opakujú, hra sa stále snaží ukázať hráčovi novú zaujímavú cestu k cieľu levelu.

Graficky je hra na vysokej úrovni. Ultra 4K detaily síce nečakajte a jednotlivé platformy sú poskladané len z jednofarebných štvorcov, no zvyšok prostredia a hlavne pozadie je vcelku pastva pre oko vo vyššom rozlíšení. Každý svet, ktorý musíte dať dokopy, má vlastnú tému a prostredie, s ktorými sa tvorcovia vkusne vyhrali, hlavne čo sa týka farby a osvetlenia. Začínate v platformách nad oceánom, neskôr sa presuniete do jaskýň, lesov a laboratórií a vo finále okúsite mrazivý svet na kryhách, suchú púšť a aj dávku surrealizmu. The Last Cube vskutku obsahuje pestrú farebnú škálu, od neónových farieb po temné odtiene šedej. To všetko v hustej atmosfére, ktorú skvelo dopĺňa kvalitný elektronický soundtrack prispôsobený motívu hry a zvuk na vysokej úrovni.

The Last Cube
The Last Cube Miestami sa potrápite nad správnym umiestnením nálepiek.
Miestami sa potrápite nad správnym umiestnením nálepiek.


The Last Cube S magnetickými stenami sa stretnete len v prvých úrovniach.
S magnetickými stenami sa stretnete len v prvých úrovniach.


The Last Cube Prostredie laboratória v tejto hre rozhodne nesmie chýbať.
Prostredie laboratória v tejto hre rozhodne nesmie chýbať.





Po prejdení hlavnej hry máte možnosť nájsť stratené relikvie, ktoré sa skrývajú nielen v jednotlivých svetoch, ale aj v hube. Ich zbieranie vám odomkne náročnejšie bonusové levely, ktoré vám o niečo predĺžia zážitok z hry. Taktiež každý svet či portály ukrývajú po prejdení určité výzvy, obsahujúce staré známe klasiky, ako časové úlohy, dokončenie úrovne podľa určitých kritérií atď. Menšou čerešničkou na torte je encyklopédia sveta, ktorá sa vám postupným hraním odomyká a vysvetlí vám nielen príbeh sveta, ale aj predstaví jeho osadenstvo a jej jednotlivé súčasti. Osobne mi trvalo prejdenie hry len pár dlhších večerov, ale určite som sa pri hraní bavil. 

The Last Cube je vskutku zaujímavý počin vo veľkom mori logických hier, o ktorom sa nebojím povedať ,že vynikne nielen svojimi puzzle prvkami, ale aj originalitou, prezentáciou a prispôsobenou náročnosťou aj pre bežných konzumentov PC a konzolových hier. Hardcore hráči logických hier budú síce túto 3D puzzle platformovku brať ako slabý odvar, ostatní sa ale môžu potešiť jej férovými výzvami, pri ktorých sa môžu ľahko zabaviť a vžívať sa popritom do vizuálneho rozprávania príbehu s atmosférickou grafikou a fajným soundtrackom.    


napísal jinxed 24.5.2022
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
THE LAST CUBE
+ grafika, vizuálna stránka
+ hudba, zvuk
+ originálny koncept
+ chytľavá hrateľnosť
+ atmosféra
+ vyvážená náročnosť a konzistentnosť
hlavolamov
- pre niekoho frustrujúce hlavolamy
- na druhej strane pre hardcore hráčov logických hier príliš ľahké
- na funkcie jednotlivých nálepiek a ich správne umiestnenie si budete chvíľu zvykať




RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Improx Games / Improx Games
Štýl: Logická
Dátum vydania: 10. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19877)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk