TV TIPY 28.6. - 3.7. 2022

TV TIPY 28.6. - 3.7. 2022

VOD recenzia



Utorok, 28. jún

Veľký flám (La Grande vadrouille, Francúzsko, VB, 1966, Gérard Oury), ČT 2, 21.35
Táto šialená komédia zasadená do obdobia druhej svetovej vojny patrí medzi najúspešnejšie snímky premietané vo francúzskych kinách v histórii. Niet divu, v hlavných úlohách sa totiž predstavili dvaja extrémne populárni komici, Louis de Funés a Bourvil. Zápletka je založená na nešťastnej nehode, kedy sa lietadlo s britskými vojakmi zrúti nad nemeckým vojskom okupovaným Parížom. Vojaci sa musia začať ukrývať a každému pomáha jeden civilista. Začína sa tak šialený útek naprieč celým Francúzskom.

Expres do pekla (Runaway Train, USA, 1985, Andrej Končalovskij), Prima Max, 22.50
Keď sa dvom zločincom podarí ujsť z väzenia, myslia si, že to najhoršie už majú za sebou. Naskočia do vlaku, ktorý by ich mal zaviesť k slobode. Rušňovodič však skolaboval a tak sa masívny kolos rúti neovládateľne do istej záhuby. Navyše má dvojica v pätách skupinu prenasledovateľov na čele s riaditeľom väznice. Snímka je jedným z najväčších hitov Andreja Končalovského, ktorý sa do USA zo Sovietskeho Zväzu presťahoval ešte v 80. rokoch minulého storočia.

Špina (Slovensko, Česko, 2017, Tereza Nvotová), CSFilm, 22.00
Mimoriadne náročnú tému si pre svoj celovečerný film zvolila Tereza Nvotová. Rozpráva v ňom totiž príbeh Leny, ktorej život zmení od podlahy strašný čin – znásilní ju totiž jej učiteľ. Dievča sa s hrozným činom nevie vysporiadať, traumu si nosí so sebou, nevie ju zo seba zmyť. Musí si ale uvedomiť, že na čine nemá žiaden podiel viny ona sama. O to sa pokúša terapiou, ktorá je ale pre Lenu aj pre jej okolie mimoriadne náročná. Oveľa náročnejšia však bude cesta k normálu.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


Streda, 29. jún

Skryté čísla (Hidden Figures, USA, 2016, Theodore Melfi), Markíza, 20.30
Veľmi originálny námet ponúka dráma režiséra Theodora Melfiho Skryté čísla. Ocitáme sa v šesťdesiatych rokoch, kedy sa rýchlo vyvíjal vesmírny program a ten potreboval skutočne chytré mozgy, aby sa preteky so Sovietskym Zväzom v tomto smere skončili víťazne. Čo ale, ak sa medzi najbystrejšie ženy široko-ďaleko radia aj tri Afroameričanky? Film o tom, že prekonať rasové predsudky nie je vôbec tak ťažké, ako napríklad prekonať pozemskú gravitáciu pri ceste do vesmíru.

Unesený (Rendition, 2007, USA, JAR, Gavin Hood), AMC, 20.10
11. september definitívne zmenil svet a náš život sa stal monitorovaný rôznymi tajnými spravodajskými službami. Analytik CIA Douglas Freeman v podaní Jakea Gyllenhaala bol svedkom neortodoxného vypočúvania svedka, chemického inžiniera egyptského pôvodu podozrivého z terorizmu, severoafrickou políciou. Ten má za manželku rodenú bielu a tehotnú Američanku v podaní Reese Witherspoon. Gavin Hood predstavuje vo svojej mozaike množstvo postáv a ukazuje komplikovanosť súčasného sveta.

Mad Max: Zbesilá cesta (Mad Max: Fury Road, Austrália, USA, 2015, George Miller), Dajto, 20.30
Šialený Max: Zbesilá jazda v roku 2015 znamenal veľký návrat tejto značky na filmové plátna. Mela Gibsona nahradil málovravný Tom Hardy, režisér George Miller nakrútil dvojhodinovú zbesilú atmosférickú jazdu post - apokalyptickou krajinou, ktorá bude brať dych aj o dvadsať rokov. Režisér sa snaží uspokojiť ako staršie publikum odchované na originálnej trilógii, tak aj to nové, zvyknuté na nereálne divoké akčné jazdy v súčasných blockbusteroch a vynikajúco sa mu to darí.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


Štvrtok, 30. jún

Odložený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, 2019, Mads Brügger), Dvojka, 20.10
18. septembra 1961 sa v blízkosti mesta Ndola vo vtedajšej Rodézii zrútilo lietadlo. Všetci ľudia na palube lietadla pri nehode zahynuli, medzi nimi i generálny tajomník OSN Dag Hammarskjöld. Išlo však skutočne o nehodu, alebo lietadlo niekto zostrelil? Mali záujem na odstránení generálneho tajomníka OSN západné tajné služby? Kto si mohol dovoliť beztrestne zavraždiť vysokopostaveného diplomata? Dokumentarista a novinár Mads Brügger sa vydáva po stopách jednej z najväčších záhad 20. storočia a zisťuje viac, ako očakával, že je vôbec možné vypátrať.

Iluzionista (The Illusionist, USA, Česko, 2006, Neil Burger), AMC, 20.20
V približne rovnakom období sme tu mali dva historické „mindfuck“ kúsky zaoberajúce sa šikovnými kúzelníkmi. Samozrejme tým kvalitnejším je Dokonalý trik Christophera Nolana, ale ani Iluzionista v hlavnej úlohe s Edwardom Nortonom nie je len taký ľahko zabudnuteľný trik. Aj on nám na konci ponúka šokujúcu pointu. Okrem Nortona uvidíte Jessicu Biel a v úlohe vyšetrovateľa Paula Giamattiho. Film sa nakrúcal v Českej republike, ktorá tu zastupovala viedenské exteriéry a interiéry.

Sunshine (Veľká Británia, USA, 2007, Danny Boyle), Prima MAX, 21.50
Máloktorému súčasnému sci-fi sa podarí ihneď po premiére získať kultový status. Lenže Danny Boyle dokáže zaujať takmer každým svojim filmom a to aj v rozličných žánroch. Sunshine rozpráva príbeh posádky, ktorá sa snaží doniesť k Slnku atómovú zbraň, aby opätovne naštartovala jeho jas. Na Zemi totiž v blízkej budúcnosti nastane doba ľadová. Cestu k našej hviezde skomplikuje samozrejme množstvo neočakávaných udalostí a pri zastávke na lodi, ktorej sa tento náklad nepodarilo dopraviť do cieľa, naložia nečakaného pasažiera.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


Piatok, 1. júl

Baba z ľadu (Česko, Slovensko, Franúczsko, 2017, Bohdan Sláma), Filmbox, 20.00
Jednu zo životných úloh pripravil pre slovenskú herečku Zuzanu Kronerovú renomovaný český režisér Bohdan Sláma (Štěstí, Divoké včely). Tá si zahrala starnúcu vdovu, ktorá sa rozhodla aj v momente, kedy sa zdá, že sa so životom nedá nič urobiť, vzoprieť osudu. Začne konečne myslieť aj na seba a nielen na svoje deti a vnúčatá. Začne sa stretávať s partiou otužilcov a tomuto v podstate extrémnemu športu podľahne, ako aj jednému z členov komunity v podaní Pavla Nového.

Marseillská spojka (Francúzsko, Belgicko, 2014, Cédric Jimenez), Jednotka, 22.05
Elegantný retro krimi-thriller, zasadený do prostredia Marseille sedemdesiatych rokov. Pierre Michel je prevelený do Marseille, aby rozložil tamojšiu sieť organizovaného zločinu a jej prekvitajúci obchod s drogami. Nebude to však mať jednoduché - Gaëtan Zampa, nedotknuteľná hlava miestnej mafie, má totiž pod palcom políciu, súdy i politikov...

Purpurový vrch (Crimson Peak, USA, Kanada, 2015, Guillermo del Toro), Plus, 22.50
Hororové fantasy Guillerma del Tora rozpráva príbeh mladej Edith, ktorej najväčšou záľubou je písanie. Vďaka nemu dokáže zabúdať na traumatické detstvo aj nedávnu smrť svojho otca Jej literárny talent sa zapáči záhadnému cudzincovi Thomasovi. Edith sa za neho vydá, čím sa stáva majiteľkou viktoriánskeho domu s názvom Purpurový vrch. Nevie sa v ňom však zabývať a necíti sa dobre. Dom navyše ukrýva mnohé tajomstvá, ktoré sa Edith snaží odhaliť.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


Sobota, 2. júl

Kill Bill (USA, Japonsko, Čína, 2003, Quentin Tarantino), ČT2, 22.00
Tarantinova pocta ázijským bojovým filmom je veľmi špecifická zábava, ktorá osloví najmä fanúšikov tejto odnože kinematografie. Príbeh je však všeobecne zrozumiteľný. Žena s prezývkou Nevesta upadne do kómy po tom, čo sa ju členovia jej vlastného vražedného komanda pokúsia zavraždiť na jej vlastnej svadbe. Žena v podaní Umy Thurman sa však nečakane z hyberspánku prebudí a my po dva filmy budeme sledovať jej cestu za pomstou. Na jej konci je jej bývalý šéf, Bill...

Vlk (Wolf, USA, 1994, Mike Nichols), AMC, 22.00
V rámci tvorby dramatického režiséra Mikea Nicholsa (Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) patrí Vlk k anomáliám. Ide o romantický horor ako vystrihnutý z dôb zlatého veku Hollywoodu o mužovi meno Will, ktorého pokúše vlk a ten tak získa niektoré jeho vlastnosti. Budú tieto „vlčie“ vlastnosti, ako agresivita alebo priebojnosť predstavovať pre redaktora vydavateľstva možnosť postupu na spoločenskom rebríčku a úspech u žien, alebo budú jeho prekliatím? V hlavných úlohách sa predstavili Jack Nicholson, James Spader a Michelle Pfeiffer.

Tak dobre, ako sa len dá (As Good as It Gets, USA, 1997, James L. Brooks), Film+, 23.25
Romantická komédia s Jackom Nicholsonom, ktorý hrá starého mrzutého spisovateľa, ktorý znepríjemňuje život všetkým naokolo. Zrazu je však ochotný pomôcť – postará sa o psíka svojho suseda (Greg Kinnear), kým je v nemocnici, pomôže aj servírke (Helen Hunt), ktorá má chorého syna. Prečo to ale robí? Jack Nicholson a Helen Hunt boli za tento film ocenení Oscarom.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


Nedeľa, 3. júl

Kdyby tisíc klarinetů (Československo, 1964, Ján Roháč, Vladimír Svitáček), ČT art, 20.15
Legendárny československý muzikál je plný speváckych hviezd aj notoricky známych piesní. Príbeh sa odohráva blízko kúpeľov, v ktorom sa náhodou stretáva televízny štáb a vojak na úteku. Keď sa stane nepravdepodobný zázrak, ktorý premení zbrane všetkých vojakov na hudobné nástroje, televízia o tom odvysiela reportáž – tá má taký úspech, že redaktorku poverí televízia usporiadaním revue. Problémom ale je, že má na to len pár hodín.

Ako ukradnúť Venušu (How to Steal a Million, USA, 1966, William Wyler), Prima MAX, 14.45
Kriminálna komédia Williama Wylera s Petrom O'Tooleom a Audrey Hepburn v hlavných úlohách. Nicole je dcérou mimoriadne úspešného falzifikátora umenia. Ten si svoje diela dáva ukladať aj do veľkých múzeí, ako napríklad sošku Venuše. V Parížskom múzeu však zavádzajú technológiu, ktorá bude schopná odhaliť akýkoľvek falzifikát. Nicole sa teda rozhodne využiť služby zlodeja umenia, aby ochránila povesť svojho otca.

Ospalá diera (Sleepy Hollow, USA, Nemecko, 1999, Tim Burton), Prima COOL, 20.15
Pre prílišnú aktivitu je v príbehu zasadenom do 18. storočia prevelený mladý vyšetrovateľ Crane do malého mestečka, kde zúri záhadný vrah – bezhlavý jazdec. Mladý Crane je muž rozumu, preto na legendy o mužovi, ktorý bol pred rokmi zavraždený a takto sa teraz mstí neverí. V malom mestečku nachádza aj pomocníkov, medzi inými aj krásnu Katrinu, do ktorej sa zaľúbi. Skladačka pre neho začne pomaly dávať zmysel a pomaly prichádza aj na dôležitú stopu – to, čo spája všetkých zavraždených.

TV tipy 28.6. - 3.7. 2022


autor Tatiana Rusnáková 28.6.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.