HELLO NEIGHBOR 2

HELLO NEIGHBOR 2

Pán sused naznačuje svoje úmysly v pokračovaní

Dojmy

Takmer všetci z nás (pokiaľ teda nebývate niekde na samote) majú susedov. Niektorí sú lepší, iní zas horší. Avšak nikto by pravdepodobne nechcel mať takého suseda, ktorého nám predstavili vývojári zo štúdia Dynamic Pixels v roku 2017 v hre Hello Neighbor. Záhadný sused niečo ukrýva vo svojom dome a vy ako malý zvedavý chlapec máte potrebu zistiť, o čo ide. Celkovo ide o pomerne rozporuplne prijatú hru, predsa len, viac ako osemdesiat percent recenzií na Steame je pozitívnych, ale v novinárskych kruhoch bola hra hodnotená podpriemerne.

Po piatich rokoch je tu hra Hello Neighbor, respektíve jej beta verzia, opäť, tentoraz v plnohodnotnom pokračovaní a máme tak možnosť spraviť si prvé dojmy. Ak ste hrali prvú časť, viete čo čakať, hoci sú tu aj novinky a vylepšenia. Hra začína v opustenej stodole a táto časť slúži aj ako tutoriál a oboznámi vás so základným ovládaním. Hneď potom sa v rámci prestrihovej scény presúvate do mesta a je vám predstavená prvá veľká novinka a vylepšenie v pokračovaní.


Kým v prvej časti bol vaším „ihriskom“ len dom vášho suseda, pána Petersona, v Hello Neighbor 2 máte k dispozícií celé mesto, teda skôr mestečko Raven Brooks. Aj keď ani mestečko asi nie je najvhodnejšie označenie pre tých pár domov. Inak hráte za podozrievavého novinára Quentina a budete riešiť prípad stratených detí. Minimálne teda ako hlavnú úlohu. Snáď (momentálne v beta verzii nič také nie je) však vývojári využijú celé mesto a jeho obyvateľov a tiež budú mať nejaké svoje mini príbehy a zaujímavejšie úlohy ako momentálne.

V aktuálne dostupnom hernom vydaní sa pozriete najprv do jedného z domov, ktorý stráži polícia, je teda miestom činu. Potom upriamite pozornosť na dom pána Petersona a pri snahe odhaliť jeho tajomstvá budete musieť navštíviť aj pekáreň, dom jedného miestneho remeselníka aj obrovskú vilu starostu, ktorú „stráži“ malý psík. Celé mestečko je o niečo väčšie a snáď v plnej hre bude prístupné kompletne. Otvorené prostredie však so sebou prináša aj jeden neduh. Tým je orientácia a nie práve šťastné riešenie od autorov. Ak neviete, kam máte ísť a pôjdete zlým smerom, netreba sa báť, prepadne vás nejaká príšerka a otočí správnym smerom.

Hlavná herná náplň ostáva rovnaká. Budete sa zakrádať, liezť, skákať, riešiť (neraz nie veľmi logické) hádanky, hľadať predmety, kľúče. Ak sa chcete zabaviť, musí vám takáto herná náplň sedieť. Môj prípad to veľmi nie je. Hlavne kvôli mnohým pomerne hlúpym častiam hry. Napríklad sa potrebujete dostať do domu a potom do izby, ktorá je ale blokovaná dvoma drevenými doskami. Na prvé dvere musíte získať kľúč, pohoda. Na dosky pred druhými dverami použijete páčidlo, ktoré však robí hluk. Ale nevadí. Potom potrebujete otvoriť sklenenú vitrínu a získať predmet. Čo potrebujete teraz? Hlavy troch rôznych zvierat z troch rôznych miest. Teraz už hluční nemôžete byť a nejde to len tak jednoducho „ísť silou“. A dá sa predpokladať, že v plnej hre podobných situácii bude ešte viac.

Jednou z predností už prvej časti mala byť AI, ktorá sa učila vďaka rôznym postupom, ktoré hráči využívali a hra tak mala ponúkať neustálu výzvu a väčšiu znovuhrateľnosť. Rovnako by to malo byť aj v pokračovaní, ale asi vás neprekvapí, že v beta verzii to tak zatiaľ nie je. Keď vás prenasledovatelia uvidia, začnú vás naháňať a to je asi tak všetko. A ak vás chytia, tak sa len vrátite na začiatok lokality, teda pred ich dom. Aj v tomto smere je tu jedna novinka, ktorou je cyklus dňa a noci. Momentálne ešte bez efektu, ale predpokladám (dúfam), že v hotovej hre bude plne využitý a AI bude mať počas dňa a noci rôzne režimy.


Trochu lásky a opatery bude potrebovať aj technický stav. Grafická stránka hry je lepšia ako v prvej časti a optimalizácia vyzerala tiež dobre. Niektoré interiérové časti ešte neboli hotové, a tak nasledoval prepad cez textúru a zaseknutie a nepríjemné bolo aj padanie hry pri snahe o vyhodenie nejakého predmetu z inventára.

Aké sú teda dojmy z Hello Neighbor 2? Najlepšie to asi vystihuje slovné spojenie „nemastné-neslané“. Celé je to krátke a niektoré dôležité prvky ešte nie sú dostatočne (alebo vôbec) zapracované. Myslím však, že pokiaľ sa vám páčila prvá časť, rovnako to bude aj s pokračovaním. Ak vás naopak prvá časť nenadchla, pokračovanie to pravdepodobne nezmení. O všetkom by sme sa mali presvedčiť už na Mikuláša, 6. decembra, kedy hra vychádza.


napísal AdamXMX 9.8.2022
Páči sa mi! (+1)
HELLO NEIGHBOR 2


PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: tinyBuild / tinyBuild
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 6. december 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk