JUST DANCE 2023 EDITION

JUST DANCE 2023 EDITION

7.0

Zatancujte si v novom roku

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Sviatočné obdobie plné kalórií je ideálne, aby sme rozbalili tancovačku, spárovali telefóny, nainštalovali hru a pustili sa do veselého skákania pred TV. UbiSoft sa rozhodol po dlhých rokoch nakresliť hrubú čiaru za existujúcou líniou a Just Dance 2023 pôsobí ako mäkký reštart série. Vychádza dokonca iba na tri platformy: Xbox Series, PS5 a Switch, čím si odpísal desiatky miliónov majiteľov PS4 a Xbox One (Stadia už odpadla).

Pri inštalácii zistíte, že Just Dance 2023 je podozrivo malá hra, zaberie 5 GB a pár ďalších do zálohy. Kde sú všetky tie dáta? Skladby si môžete stiahnuť aj na pevný disk, ale ďalšou dôležitou súčasťou je, že Just Dance 2023 si pýta neustále on-line pripojenie. Zvážte ho pri výbere platformy – napríklad osobne nemám Switch pripojený na internet neustále...

V jadre ostáva herný systém podobný. Pred vstupom do menu si potrebujete spárovať smartfóny, tentokrát však s novou aplikáciou a prejsť celý proces nanovo. Má to iba jednu chybu – hra je striktná pri konektivite a neúprosne si pýta, aby ste boli napojení na rovnakú Wi-Fi, inak odmieta spolupracovať ďalej. Potom pýta párujúci kód a ak máte šťastie, všetko dobre zbehne a môžete začať hrať. Ale na recenzovanej Xbox Series verzii sa prvý raz hra tvrdohlavo odmietala pripojiť a to na rôznych telefónoch (iPhone 14 Pro, Samsung GalaxyFold 4, Sony Xperia 10...). Len čo sa cez prvotný setup dostanete, môžete ísť veselo hrať.


Smartfón a váš pohyb slúžia na to, aby ste mohli s nimi v ruke opakovať herné sekvencie napárované na rozmanité skladby. V tomto smere je systém spoľahlivý: na obrazovke sa prehráva pieseň, choreografia je buď sólo alebo s viacerými tanečníkmi (vtedy si vyberáte, za koho tancovať, časté sú najmä duety, občas aj plná kapela či skvadra). Tí predvádzajú rozmanité tanečné kreácie a tam dole na displeji vidíte, aké kroky budú nasledovať. Stále platí, že pri niektorých náročnejších piesňach váham, či radšej sledovať farebné osoby na veľkej ploche alebo sa sústrediť na tie ťahy, ktoré ešte len prídu. Ale poznám hráčov (a najmä hráčky), ktorí bez problémov sledujú obe naraz.

V samotnom hernom systéme nečakajte veľké zmeny – ak ste hrali predchádzajúce diely, viete čo očakávať. Skôr je to o možnostiach skladieb, či sa vás systém rozhodne nechať točiť na mieste, tancovať aj v sede či na kolenách. A zdá sa, že tento ročník sa doslova vyžíva v otočkách – a nielen 360-stupňové na mieste, ale aj v priestore alebo sedíte na kolenách a máte sa začať točiť. Yop, BritneySpears, Dua Lipa a iné speváčky dostali do skladieb nečakané zvraty.

Tancujete väčšinou sólo, ale nájdu sa skladby, kde sa sily a kroky rozložia medzi dvoch či viacerých. Vtedy sa môžete špecializovať buď na konkrétnu osobu alebo keď hráte v dvojici, učíte sa každý tú svoje. Ale ak ste sólo hráč, máte motiváciu navyše opakovať skladby a za iného tanečníka azda nahráte viac. Hra sleduje pohyby a za každý vás odmení stupňom úspešnosti – čím viac perfektných, tým rýchlejšie nabehnú body a je ideálne skladať kombá, multiplikátory, lebo to je cesta do popredných priečok rebríčkov. Niekedy ledva nahrám 7-8 tisíc bodov, rekordéri naháňajú cez 13 tisíc a istý slovenský hráč má aj viaceré zárezy do TOP3.

UbiSofttak príliš neriešil hrateľnosť, ale skôr všetko naokolo – a na prvý pohľad prekopal najmä menu hry. Skladby sú inak zoradené, majú rôzne kritéria výberu (žáner, dekády), ale stále sa motáme v kruhu, kde máte cca 40 skladieb základnej hry a potom môžete zamieriť k predplatnému. Keď vám stále rotuje štyridsiatka, je to stále o zoradení a ponuke, no interface je celkom príjemný. Menej grafity/komiksový a skôr triezvy, ale štýlový a po pár dňoch celkom prehľadný.

Napriek tomu mám pocit, že reštart série znamená, že UbiSoft prekopal systém a niektoré veci môžu chýbať. Akoby boli niektoré funkcie vyhodené a začína sa od nuly. Pri tancovaní to samozrejme nevadí, ale ponuka môže pôsobiť málo výživne – niekomu bude chýbať World Dance Floor mód, dokonca si nemôžete tvoriť ani vlastné playlisty a nahradil ich herný systém s AI. Nové jadro očividne naberá funkcie postupne, no prečo nie hneď v prvý rok?

Ďalšia zmena nastala v prístupe k ďalším skladbám. Okrem základnej štyridsiatky ste si mohli predplatiť Just Dance Unlimited s mesačným, kvartálnym či ročným prístupom a vyšantiť sa naplno. Ale zrazu je Unlimited fuč a prichádza Just Dance+, kde namiesto pol tisícky skladby je len 150, čo je citeľný pokles. Predplatné je pár eur mesačne po cca 25 eur ročne, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že UbiSoft tu umelo vytvára novú streamovaciu službu, lebo teraz zažívajú veľký ošiaľ a chce sa doň zapojiť. A teraz bude prekopávať všetky piesne do nového šatu, aby boli kompatibilné a to bude trvať istý čas. Na druhej strane je to môže byť aj daň za prechod na inú generáciu konzol (pri PS5 a Xbox Series, nie pri Switch) a UbiSoft v nej vidí asi dlhšiu životnosť. Uvidíme, koľko potiahne hru na Switch...

150 piesní síce nie je málo, ale pri približne rovnakom predplatnom máte menší výber a ak máte nebodaj pár favoritov, ktorých tu nenájdete, môže tento prechod zamrzieť. Aspoň že si môžete prvý mesiac vyskúšať aj Just Dance+ zadarmo.

Napokon si poďme pozrieť štyridsiatku piesní. Je tu veľa disco, sú tu pop kúsky z prvých rokov 21. storočia a nesmú chýbať moderné vypaľováky. Takže milovníci starších kúskov si zgustnú na Disco Inferno alebo aj Walking on Sunshine. Stredná generácia tu má Bring Me to Life od Evanescence a osobne som nemohol na začiatok nezaradiť Britney Spears – Toxic (pozor, extrémna verzia je fakt divočina) či Numb od Linkin Park s pomerne vysokou obťažnosťou. Veľmi dobre pôsobia cca 10-ročné skladby – Telephone od Lady Gaga, Can’t Stop the Feeling od Justina Timberlake sa nestratí nikdy, ale ani Rather Be od Clean Bandit či Locked Out of Heaven od Bruno Marsa (áno, to už fakt je také staré). Tieto chuťovky majú aj výborné choreografie.


Aleeee, nechýbajú ani moderné hity a už sa tu hlási Harry Styles (As It Was), Dua Lipa (Physical), Taylor Swift (I Knew You Were Trouble v Taylor’s Version), Ava Max (hneď dvakrát), Doja Cat (Woman), Billie Eilish (Therefore I Am). Ako filmového fanúšika ma potešil Shawn Mendes (Top of the World z filmu Krokodíl Lyle), aj We Don’t Talk About Bruno z Encanta.

Niektoré nové hity majú slabšiu choreografiu a celkovo je to ľahko nadpriemerný setlist, no skôr tu prevláda to mierne sklamanie z prekopania knižnice. Na druhej strane ho kompenzujú tvorcovia príbehovým módom Enter the Danceverses, ktorý spája skladby do príbehového tmelu s hrdinkou Sara, ktorá sa dostáva do iného sveta a snaží sa zachrániť Danceverse od Nočnej labute a jej armády. No dobre, raz sa to určite skúsiť dá...

Aj preto je Just Dance 2023 trošku rozporuplný zážitok. Mierne problémy s párovaním na začiatku či výmena katalógu možno nečakane prekvapí. Nový interface a prísľub do budúcna je fajn. Ale keď si porovnáte tento ročník s minulým, paradoxne má ten vlaňajší v niektorých veciach navrch.


napísal Korec 2.1.2023
Páči sa mi! (+1)
7.0
Ohodnotiť
JUST DANCE 2023 EDITION
+ nový interface je fajn
+ solídne choreografie
+ obstojný setlist zabaví na pár večerov
+ nové módy ako EntertheDanceverses
+ kooperácia a tance vo dvojici fungujú dobre
- na prvú šupu sa nemusí ľahko spárovať
- nemôžete si robiť vlastné playlisty
- vypadli niektoré módy z minula
- Just Dance+ nie je zatiaľ bohatý ako Unlimited


RECENZIE HRÁČOV
Xbox Series X|S
PS5
Switch

Vývoj: Ubisoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania: 22. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk