TV TIPY 31.1. - 5.2. 2023

TV TIPY 31.1. - 5.2. 2023

článok



Utorok, 31. január

Nejlepší ženská mého života, 1968, Martin Frič, CS Film, 10:15
Posledný film v živote Martina Friča, jedného z najdôležitejších režisérov českých filmových dejín. Nejlepší ženská mého života vzniká v čase, kedy mladí a draví režiséri (a jedna režisérka) československej novej vlny (Forman, Chytilová, Menzel, Kadár, Klos, Jakubisko...) okúzľujú svojimi schopnosťami západný svet. Frič a spoluscenárista Jaroslav Dietl rozprávajú komický príbeh pražského úradníka, ktorý sa rozhodne zrealizovať „geniálny“ podvodnícky nápad; vydávať sa na pošte za falošného experta na preverovanie peňazí. Ale ako to už býva; pri realizácii nápadu neprebieha všetko ako má...aspoň spočiatku.

Údolí včel (Československo, 1967, František Vláčil), CS Film, 22:00
Druhý najoceňovanejší film Františka Vláčila, po Markéte Lazarovej, je nepochybne o zhruba hodinu kratšie Údolí včel z roku 1967. Príbeh rytiera Armina von Heideho a jeho priateľa Ondřeje sa odohráva v trinástom storočí. V hlavných úlohách excelujú Petr Čepek a Jan Kačer. Vláčil sa sústredil na rozpor medzi vernosťou k asketickému križiackému rádu a túžbe po slobode. Autor knižnej predlohy Vladimír Korner spolupracoval s Františkom Vláčilom aj na scenári.

Volanie divočiny (Born Free, VB, USA, 1966, Tom McGowan, James Hill), ČT 2, 22:30
Manželia Adamsonovci žijú v Keni a kedysi začali vychovávať mladé levíča ako svojho domáceho maznáčika. Zo zvieraťa sa však stal lev, respektíve levica so svojimi prirodzenými dravými inštinktmi. Zviera by malo skončiť v zoologickej záhrade, rpoti čomu však sympatický pár bude bojovať. Legendárna filmová klasika s nádhernými obrazmi africkej prírody a vynikajúcou hudbou Johna Barryho. Príbeh je založený na skutočnej udalosti, ale scenárista sa ho príliš verne nedržal.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


Streda, 1. február

Denník Bridget Jonesovej (Bridget Jones's Diary, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, 2001, Sharon Maguire), Nova Cinema, 12:10
Zrejme netreba predstavovať nikomu Bridget Jonesovú, ktorá je od začiatku svojej existencie v knižnej predlohe považovaná za smoliarku, keďže je smolná v najhoršej oblasti, v akej môže žena po tridsiatke neuspieť – je slobodná, navyše každého muža odplaší svojim priamočiarym vyjadrovaním či nevyberanými spôsobmi. Bridget si však vďaka svojmu prirodzenému šarmu a humoru získa priazeň dvoch mužov, tak rozdielnych ako len môžu byť. Navyše má aj príležitosť získať prácu, po ktorej vždy túžila. Nie je to však veľa šťastia na večnú smoliarku?

Starci na chmelu (Československo, 1964, Ladislav Rychman), CS Film, 20:00
Dej tohto muzikálu z polovice 60. rokov sa odohráva na chmeľovej brigáde. Tam sa do seba zaľúbia Filip s Hankou. Obaja prežívajú prvú lásku, sú teda plní ideálov a odhodlania. Keď sa Hanka presťahuje k Filipovi do podkrovia, naráža ich vzťah na nepochopenie okolia – proti je odmietnutý nápadník aj staršia generácia pracujúcich. Muzikál zaujme aj odsúdením pokrytectva generácii pred nimi aj poľutovaním tých, ktorí nedokázali v srdci ostať mladí.

Da Vinciho kód (The Da Vinci Code, USA, 2006, RonHoward), Nova Cinema, 20:00
Da Vinciho kód bol svojho času veľmi netrpezlivo očakávanou adaptáciou populárneho konšpiračného románu Dana Browna. Aj napriek hviezdnemu obsadeniu (Tom Hanks, AudreyTautou, IanMcKellen, Jean Reno, Paul Bettany, AlfredMolina) išlo iba o priemerný kúsok. Ako výpravné dielo s krásnymi exteriérmi a plné šialených zvratov, vrátane toho záverečného, však diváka vyše dve hodiny spoľahlivo zabaví. Pokračovania boli určite slabšie a aj menej komerčne úspešné.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


Štvrtok, 2. február

Bež, chlapče, bež (Lauf Junge lauf, Nemecko, Francúzsko, Poľsko, 2013, Pepe Danquart), Joj Cinema, 16:20
Príbeh z druhej svetovej vojny sa odohráva v poľskej Varšave a jej okolí. Zo židovského ghetta totiž do priľahlých lesov utečie 9-ročný Srulik. Život v lese spoločne s ďalšími deckami však nie je jednoduchý a tak je prinútený sa opäť vrátiť do mesta. Je nútený však zmeniť si meno. Stretáva mnoho ľudí, niektorí mu pomáhajú zo všetkých síl, iní ho zase sklamú a zradia. Ide o veľkú európsku koprodukciu, v hlavnej úlohe sa zaskvel mladý Poliak Andrej Tkacz.

Proč? (Československo, 1987, Karel Smyczek), CS Film, 22:00
Jeden z najodvážnejších a najkontroverznejších filmov osemdesiatich rokov má na svedomí režisér Karel Smyczek a nakrútil ho podľa scenára Radeka Johna, ktorého poznáte z publicistických relácií TV Nova. Ide o rekonštrukciu „výletu“ priaznivcov Sparty Praha na dôležitý ligový zápas. Tí spôsobili vo vlaku hotovú katastrofu, aká nemala v našej histórii obdobu. Hrané sekvencie sú prestrihávané s reálnou anketou na ulici, čo pripomenie napríklad niektoré diela francúzskej novej vlny.

Kráľovná Alžbeta (Elizabeth, VB, 1998, Shekhar Kapur), Nova Cinema, 23:00
Film, vďaka ktorému sa dostala Cate Blanchet do prvej hereckej ligy a zároveň za stvárnenie kráľovny Alžbety obdržala Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a nomináciu na Oscara. Anglicko sa počas jej vlády nachádza v patovej situácii, kedy je potrebné v krajine zachovať kresťanstvo, Alžbeta je ale protestantka. Navyše je Anglicko ohrozované aj okolitými štátmi a na pretras sa dostáva aj otázka manželstva z rozumu. Čakajú vás neprehľadné intrigy, krásne kostýmy a prvotriedni herci.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


Piatok, 3. február

10 rokov lásky (Slovensko, 2017, Adam Hanuljak), Dvojka, 14:05
Časozberný dokument Adama Hanuljaka sleduje osud piatich rodín z rôznych európskych krajín (Slovensko, Česko, Rumunsko, Fínsko) , ktoré bojujú o zachovanie vlastného vzťahu. Niektorým sa darí udržiavať počiatočnú iskru viac, iným menej. Hanuljak sleduje jednotlivé páry v priebehu desiatich rokov, aby odhalil niektoré z tajomstiev a dynamík partnerskej lásky.

Polina (Polina, danser sa vie, Francúzsko, 2016, AngelinPreljocaj, Valérie Müller), Joj Cinema, 16:40
Polina je titulnou hrdinkou príbehu o umelkyni posadnutej svojím remeslom a jej snahou presadiť sa za každú cenu. Ako mladá baletka sa Polina stala žiačkou uznávaného, no mimoriadne prísneho baletného majstra. Neskôr ale dievča očarí moderný tanec a rozhodne sa mu venovať naplno – odchádza do Francúzska, učiť sa od slávnej choreografky. Nevie však zahodiť svoj perfekcionizmus, napriek tvrdému tréningu a obetovaniu všetkého času sa nevie dostať na vrchol. Zisťuje, že problémom je, že tanec necíti, ale vykonáva ho ako dril.

Magická hlbočina (Le Grand Bleu, 1988, Francúzko, USA, Taliansko, Luc Besson), Jednotka, 22.35
Luc Besson strávil mladosť pri vode, respektíve vo vode a Magickú hlbočinu tak môžeme označiť za jeho dosiaľ najosobnejší film. Hlavná postava, Jacques v podaní Jeana Marca Barra je doslova s morom zrastený a s tým veľa nenarobí ani jeho krásna priateľka. Jeho najlepšieho priateľa si zahral Jean Reno. Jeden z najkultovejších filmov 80- rokov prináša krásne podmorské zábery a povznášajúci záver.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


Sobota, 4. február

Kdo chce zabít Jessii (Československo, 1966, Václav Vorlíček), Prima, 16:55
Film, ktorý známy americký kritik Steven Jay Schneyder zaradil do knižnej publikácie 101 kultovních filmu, které musíte vidět než umřete. Zápletka filmu sa točí okolo dvojčlennej rodiny vedcov. Nový vedecký vynález pani manželky, akýsi zhmotňovač snov, narobí v manželstve i v spoločnosti poriadne problémy. Stačí na to jedna noc plná snov od pána manžela. Nasledujúce ráno prinesie nových obyvateľov hmotnej reality: Jessii, Supermana a Kovboja. Film režiséra a scenáristu Vorlíčeka je plný bláznivých nápadov, ktoré chytrými narážkami parodujú filmy i komixy.

Osvietenie (Shining, 1980, VB, USA, Stanley Kubrick), ČT Art, 21:45
Najslávnejšiu adaptáciu novely Stephena Kinga v histórii nakrútil v roku 1980 Stanley Kubrick a vybral si majstrov román Osvietenie. Dej je notoricky známy, spisovateľ Jack Torrance by potreboval k svojej práci kľud a tak sa vyberie s rodinou do odľahlého horského hotela. Pobyt v zdanlivo idylickom prostredí sa však začne meniť na hororové peklo. Torrancea začína prepadať šialenstvo, čo si začnú odnášať príslušníci jeho rodiny. Film obsahuje mnoho ikonických scén, spomeňme napríklad záverenú sekvenciu v bludisku.

Joker (USA, 2019, Todd Phillips), Nova Cinema, 22:15
Phillipsov Joker je azda najminimalistickejším komixovým filmom súčasnosti. Zaobíde sa bez spektakulárnych akčných a trikových scén, naopak; film je dôslednou psychologickou štúdiou hlavnej postavy. Veľký dôraz je pritom kladený na nepriaznivé sociálne podmienky a okolnosti, ktoré dotvarovali postavu do výslednej, démonickej podoby. Joker je pomstou a hnevom vykorisťovaných a slabých.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


Nedeľa, 5. február

Smrt si říka Engelchen (Československo, 1963, Ján Kadár, Elmar Klos), ČT Art, 20:15
Adaptácia románu Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen od režisérskej dvojice JanKadár a ElmarKlos, ktorá získala Oscara za film Obchod na korze. Mladý partizán Pavel, vážne zranený pri oslobodzovaní Zlína začiatkom mája 1945, počas svojho pobytu v nemocnici spomína na svoje zážitky z posledných mesiacov a snaží sa vyrovnať so svojou najväčšou traumou, vypálením osady Ploština nemeckým komandom po tom, ako ju partizáni opustili.

Traja muži na zabitie (3 hommes á abattre, Francúzsko, 1980, Jacques Deray), Dvojka, 20:25
Alain Delon sa predstavil v úlohe hazardného hráča, ktorý náhodou pomôže zranenému mužovi po nehode. Bohužiaľ však pre neho nešlo o nehodu, ale o pokus o vraždu a Michel sa stane terčom ich sledovania. Hneď na druhý deň sa ho pokúsi niekto zavraždiť. Muž využije svoje styky s kamarátom zo spravodajskej služby, aby sa za prvé dozvedel, o čo kráča a za druhé aby ho ochránil pred nájomnými vrahmi. Posolstvo o pomoci blížnemu svojmu naruby skúste nebrať úplne vážne a radšej niekomu v podobnej situácii pomôžte...

Apokalypsa (Apocalypse Now, USA, 1979, Francis Ford Coppola), Dvojka, 22:00
Legendárny film o vojne vo Vietname od Francisa Forda Coppolu a jeden z najlepších filmov celých kinematografických dejín. Kapitán Willard (Martin Sheen) patrí medzi špičkových vojakov a tak ho veliteľstvo poverí dôležitou misiou; nájsť v hlbokej džungli pološialeného plukovníka - dezertéra Kurtza (Marlon Brando) a zbaviť ho velenia i vplyvu. Cesta do hlbín džungle je hypnotickou, existenciálnou i psychedelickou cestou do Willardovho a aj nášho vlastného vnútra.

TV tipy 31.1. - 5.2. 2023


autor Lukáš Šútor 31.1.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.