01
icon
detail (l.52)
2 0
KtoVie
  pridané 23.2.2018 16:15
170 eur? Za to že má svetielka?? A čo citlivosť, reakčný čas?
icon
detail (l.155)
1
Kemachi -> KtoVie
  pridané 23.2.2018 18:01
Neviem presne čo myslíš pod citlivosťou a reakčným časom. Budem predpokladať keyfeel a input lag?

Ako každá Cherry MX klávesnica (s výnimkou MX Silver switchov), majú klávesy travel time 4 mm a bod aktivácie v polovici - teda 2 mm. Toto umožňuje používateľovi písať jemnejšie ako v prípade membránovej klávesnice, keďže nie je nútený stláčať klávesy na doraz.

Je tu pár charakteristík, ktoré sa mierne líšia switch od switchu a ťažko teda hovoriť konkrétne o tejto klávesnici, keď prichádza s 3 rôznymi typmi switchov. Jedná sa o veci ako "resetovacia vzdialenosť" - bod, v ktorom sa klávesa deaktivuje a silová charakteristika stlačenia.

Táto klávesnica ponúka obe základné charakteristiky stlačenia switchov - lineárne a taktílne. Lineárne, ako názov napovedá zvyšujú silu rovnomerne ako ich stláčaš a ako dôsledok je relatívne hladký pocit zo stlačenie (jedná sa napr. o switch MX Red alebo MX Black).

Taktílne sú narušené výrazným alebo menej výrazným "bumpom", ktorý slúži na to, aby dal používateľovi taktílnu správu "áno, klávesa je zaznamenaná". Tú sú aj veľké rozdiely medzi jednotlivými taktílnymi switchmi. Niektoré majú výraznejší "bump", iné menej výrazný. Sem patria napr. MX Brown a MX Blue.

Podkategória taktílnych switchov sú klikavé switche, ktoré pri aktivácii vydajú ešte aj zvuk. Toto je napríklad prípad MX Blue.

Každý switch má aj rôznu silu, pri ktorej sa aktivuje. Pri možnostiach tejto klávesnice:

MX Red: 45 cN
MX Brown: 45 cN
MX Blue: 50 cN

Všetky tieto switche sú považované za ľahšie verzie svojich respektívnych kategórii a sú často populárnejšie než ťažšie verzie (MX Black, MX Clear, MX Green)

Čo sa týka input lagu, ten je v prípade všetkých Cherry MX switchov na úrovni zhruba 10-20 ms. Je to najmä kvôli tomu, ako funguje mechanizmus zaznamenania, kde kovový plátok vnútri switchu aktivuje elektrický obvod. Tento sa pri dotyku so spínačom niekoľkokrát odrazí a tak, aby klávesnica fungovala správne je potrebné, aby softvér chvíľku počkal na to, aby mohol poslať informáciu o stlačení cez USB. Debouncing je okolo 10 +- 3 ms a "trpí" ním každý jeden Cherry MX switch bez výnimky. Celkovo je to však tak krátky časový interval, že to v drvivej väčšine prípadov ani nespoznáš, koniec-koncov, obrazovka sa refreshuje štandardne s intervalom 16,7 ms.
icon
detail (l.136)
Phantom1111
  pridané 23.2.2018 14:03
Ja rozmýšľam, že by som niekedy v krátkej budúcnosti kúpil napríklad HyperX Alloy FPS Pro bez numerickej časti. Má niekto skúsenosti s touto klávesnicou či nie je príliš hlučná a či sa na nej dobre píše atď ?
icon
detail (l.155)
3 0
Kemachi -> Phantom1111
  pridané 23.2.2018 14:29
Záleží aké switche. Klikavé switche ako MX Blue sú pomerne výrazne hlučné a odporúčam ich viac-menej len pokiaľ si v miestnosti sám, keď používaš klávesnicu. Neklikavé switche ako MX Brown alebo MX Red sú tichšie, no stále sú hlučnejšie než klasické membránové klávesnice a môžu rušiť ľudí okolo, obzvlášť pokiaľ máš spolubývajúceho / partnera a chceš používať klávesnicu aj keď chcú ísť spať.

Sú však monžností ako výraznejšie stlmiť klávesnicu. Hlavný zdroj hluku (aj pri klikavých) je doraz klávesy na dno. Tento impakt dokážu tlmiť tzv. o-ringy. Tie môžeš zohnať na e-bayi za pár šupov. Čo som ich skúšal, tak tlmenie bolo naozaj výrazné, hluk poklesol skoro na úroveň membránovej klávesnice. Avšak nepáčil sa mi ich dopad na "keyfeel". Oni totiž znižujú travel time a je na preferencii, či ti to vadí, či nie, alebo je ti to jedno. Každopádne, keď už máš mechanickú klávesnicu nie je problém vyskúšať, ako hovorím, je to fakt len pár centov z Číny. (napr. https://www.ebay.com/itm/120Pcs-Rubber-O-Ring-Dampers-Key-
Cap-Switch-Mechanical-keyboard-For-Cherry-MX/371780636726?epid=50965727
6&hash=item568fda5036:g:rKIAAOSwx2dYHC7a
)

Či sa na nej dobre píše sa veľmi ťažko hovorí. Toto výrazne záleží od tvojich preferencií a konkrétneho switchu. Ja som mal klávesnice s MX Brown, MX Blue, MX Green a MX Clear switchmi. Lineárne switche som skúšal na testeri switchov, no tie sa mi nepáčili vôbec.

MX Brown bola moja prvá mechanika. Keď som na ňu prešiel, tak som prakticky vstúpil do nirvány, rozdiel bol oproti membrány obrovský a pocit z písania parádny. Teraz, keď som mal klávesnice s 3 inými switchmi by som už MX Brown switch nechcel a považujem ho za jeden z najhorších MX switchov. Toto je ale len moja osobná skúsenosť. Inak sú MX Brown jedny z najpopulárnejších switchov na svete, tak kopec ľuďom sa pocit z nich páči.

Čiže ako hovorím, osobná preferencia zaváži najviac. Ideálny prípad je vyskúšať si klávesnicu, či sa ti páči, keď hej, tak zobrať. Najlepšie, pokiaľ s ňou môžeš stráviť dlhší čas než len pár klikov v obchode.
icon
detail (l.599)
ace -> Kemachi
  pridané 23.2.2018 15:33 (editované 23.2.2018 15:34)
ja akurat testujem dve klavesnice (nebudu sa ti pacit, nestandardny spodny rad) s MX Red a aj ked sa mi s nimi pracuje dobre, Browny by som stale uprednostnil oproti Red.

ono je pre takych nerozhodnych ludi (pripadne pre takych, co s mechanikami nemaju skusenost, no chcu ist do nich) dost nevyhoda to, ze si to nemaju kde vyskusat, aby aspon zistili, ktory typ im vyhovuje viac

Phantom - coskoro prinesieme recenziu novej Corsair mechaniky bez numerickej casti, tak si pripadne pockaj, ci ti ta nebude viac imponovat
icon
detail (l.155)
Kemachi -> ace
  pridané 23.2.2018 15:57 (editované 23.2.2018 16:06)
Nevyjadril som sa najlepšie, MX Brown považujem za jedny z horších Cherry MX switchov, ale stále sú IMO lepšie než MX Red a MX Black.


MX Clear > MX Green > MX Blue >> MX Brown > MX Black > MX Red je poradie mojich preferencií hlavných MX switchov.


A hej, ako prvá mechanika sú Brown celkom fajn. Vďaka ním som si uvedomil, aké sú mechaniky super, a pomohli mi uvedomiť si, čo mi chýba k perfekcii - boli príliš tiché a ľahké, tak som z nich prešiel na MX Green s medzistanicou MX Blue.
icon
detail (l.136)
Phantom1111 -> Kemachi
  pridané 23.2.2018 15:26
Ďakujem za podrobné vysvetlenie. V izbe som sám, takže by to problém nemal byť a mne osobne vôbec nevadí, keď je klávesnica hlučnejšia. Ja aktuálne vlastním mechanickú klávesnicu od Cougar ale táto má hybridné switche. Skúsim teda niekedy kúpiť tú HyperX Alloy FPS Pro a uvidím aký veľký rozdiel to bude.
icon
detail (l.155)
8 0
Kemachi
  pridané 23.2.2018 12:38
"Mať klávesnicu vysvietenú ako vianočný stromček? Ďakujem neprosím"

- preto na trhu existujú klávesnice bez podsvietenia a podsvietenie sa vždy dá vypnúť

"Mám klávesnicu za 5 centov z Tesca a funguje dobre"

- preto na trhu existujú lacné klávesnice, lebo nie každý má záujem o drahé mechanické. Porovnávať však membránu s mechanikou je pomerne nemiestne

--

Zabudol som ešte nejaký tradičný príspevok? :D
01