MAFIA III

MAFIA III

7.0

Späť do náručia mafie, teraz v 60. rokoch

Recenzia na PC verziu

Značka Mafia je tu s nami už 14 rokov. Pôvodne česká hra sa medzitým zmenila na americkú a 2K games ju postupne pomaly posúva svojím smerom k masovému publiku. Síce aj na trojke ešte pracovalo aj 2K Czech, ale hlavný vývoj sa už medzitým presunul do Ameriky. Tam autori vedú hru k viac arkádovému poňatiu, ktoré nám už naznačili v dvojke a teraz v trojke to posunuli ešte viac k jednoduchosti. Stále sa však výrazne orientujú na atmosféru a príbeh doplnený kvalitnou akciou, a tak si to znovu užijeme.

Teraz to bude znovu v inom čase a na inom meste. Prvá hra bola v tridsiatych rokoch, kde sme sa pozreli na prvých talianskych prisťahovalcov do Ameriky budujúcich organizovaný zločin, druhá v 40.-50. rokoch, kedy mafia naberá na obrátkach. Teraz sa posunieme na koniec šesťdesiatych rokov, keď je v rozkvete. Konkrétne sa pozrieme do roku 1968, do mesta na juhu spojených štátov nazvaného New Bordeaux, kde preberieme postavu miešanca Lincolna Claya, mladého muža, ktorý zažil ťažké časy rasizmu, segregácie a aj vietnamskú vojnu. Práve tam prežil posledných niekoľko rokov a teraz sa vracia späť domov. Späť k svojej rodine čiernej mafie. V nej totiž vyrastal, tu sa ho ujali. Rodina je pre neho najviac a teraz po návrate jej chce pomôcť. Nastali problémy s inými rodinami a došlo aj na jednu spoločnú akciu, na ktorej sa spojili s talianskou mafiou vedenou rodinou Marcanovcov. Akciou, ktorá ich mala od nich oslobodiť. Lincoln sa do nej zapája. 

Mafia III
Mafia III Začína nový mafiánsky príbeh, teraz v 60. rokoch..
Začína nový mafiánsky príbeh, teraz v 60. rokoch..


Mafia III Víta vás nové mesto inšpirované New Orleans.
Víta vás nové mesto inšpirované New Orleans.


Mafia III Známe tváre nebudú chýbať, hlavne Vito Scalleta.
Známe tváre nebudú chýbať, hlavne Vito Scalleta.





Prepadnutie banky bude misia, s ktorou vás hra privíta a pri ktorej vám v úvode predstaví herné možnosti aj všetky miestne mafiánske rodiny, obzrie sa do minulosti a naznačí štýl rozprávania. akým vás hra bude udalosťami sprevádzať. Kombinuje sa totiž rozprávanie v aktuálnom čase a  rozprávanie z budúcnosti, kedy si hlavné postavy aktuálnych udalostí pred kamerou spomínajú na to, čo sa dialo, na svoje pocity a skutky. Všetko to totiž vyšetruje vláda a záznamy z vyšetrovania vás vťahujú hlbšie do atmosféry. Je to veľmi dobrý prístup a ukazuje, ako bolo v danom čase mesto ovládané mafiou a čo sa všetko dialo. Ponúka aj hlbší náhľad na postavy, ktoré vidíte z rôznych uhlov.

Nakoniec to sami aj prežijete a spôsobíte. Totiž spomínaná misia s prepadom banky síce vyšla tak, ako mala, ale od začiatku bola plánovaná ako zrada a Marcanovci surovo vyvraždili rodinu Lincolna Claya. Ale spravili jednu chybu, neoverili si, či sú všetci skutočne mŕtvi. Lincoln Clay prežil. Postaral sa o neho otec z neďalekej farnosti spolu s agentom CIA. Keď sa preberá, má len jeden cieľ, a to pomstu. A pomsta nebude len taká obyčajná. Lincoln nepôjde priamo za Marcanom. Bude oslobodzovať štvrte a ničiť jeho poddaných rad radom, aby keď odstráni Marcana, nikto z jeho pobočníkov nemohol nastúpiť na jeho miesto. Nakoniec Lincoln presne vie, čo robí. Vo Vietname bol v špeciálnych jednotkách a svoje zručnosti z psychologickej vojny tu náležite využije. Brulatila je to, čo ukáže chlapcom z talianskej mafie.

Tu vidieť, ako sa pekne Hangar studio a možno ešte aj českí vývojári pohrali s príbehom. Parádne budú prestrihové animácie, postavy, rozhovory, ktoré sú typicky mafiánske a nevyhýbajú sa ani rasizmu. Síce tentoraz bude chýbať český dabing, ale český titulkovaný preklad je kvalitný a neštíti sa nadávok. Tie sú z angličtiny prekladané najrozmanitejšími spôsobmi. Má to všetko svoj štýl a pekne to sedí a buduje atmosféru. Ale ako to dopĺňa hrateľnosť?

Videorecenzia

Samotná hrateľnosť sa da rozdeliť na dve časti, a to kvalitné prestrelky a decentné ovládanie vozidiel, ale obsahuje opakujúce sa typy misii. A teda ak nemáte radi jednoduché generické misie v sandboxových hrách, toto vás bude trápiť a sťahovať dojem z hry. Ak však radí dobýjate základne, stanice alebo budovy, toto vás poteší. Popri mierne rozmanitejších príbehových misiách budete postupne musieť obsadzovať štvrte, a to vždy splnením jednoduchých úloh, ako zlikvidovaním niekoho, zničením vybavenia, ukradnutím niečoho. Vždy to vyvrcholí v obťažnejšej misii, v ktorej musíte zlikvidovať alebo vypočuť miestneho šéfa. Je to niečo ako štýl obsadzovania mesta v Assassin's Creed. Osobne mi to tu nevadilo, dotvára to atmosféru mafiánskeho štýlu likvidácie nepriateľských skupín a obsadzovania mesta. Hlavne je na konci každého obsadenia odmena, ktorá pridáva do hry taktické možnosti.

Príbehové misie sú síce rozmanitejšie, ale nečakajte tu rozmanitosť v GTA V, alebo ani v Mafia 2 štýle. Zo začiatku hra síce má prísne špecifikované a rôzne misie, ale postupne ako sa mesto otvára, prechádzajú na rad jednoduché úlohy, ako je príchod na určité miesto a vystrieľanie nepriateľov. Len málokedy sa objaví niečo nečakané alebo hlbšie. Ak by sme to zhrnuli, je tu približne desiatka výrazných misii, ktoré sú dopĺňané opakujúcim sa vystrieľaním gangov a likvidovaním vodcov. Pridávajú sa ešte menšie vedľajšie misie, ktoré sú, paradoxne, často rozmanitejšie, a to napríklad kradnutie áut alebo vylovenie drog z mora. Síce jednoduché, ale iné ako príbehové úlohy.

Atmosféru počas misii veľmi dobre budujú vaši traja pobočníci, a to Casssandra, šéfka haitského klanu, Burke, vodca írskeho gangu a nakoniec najznámejšia postava Vito Scalleta z Mafie 2, ktorý je jedným z hlavných opôr príbehu a je zaujímavé sledovať, ako ho vaše preberanie mesta postupne prebúdza k životu. Po udalostiach v predchádzajúcej hre sa stal apatickým a nemal záujem riešiť svoje neuzavreté veci. Ak sa vám páčil príbeh Vita v dvojke, určite si trojku zahrajte kvôli jeho osudu (alebo aspoň pozrite na videách). Každému z vašich pomocníkov pomôžete a na oplátku oni pomôžu vám, aby ste sa dostali k Marcanovi.

Mafia III
Mafia III Lincoln nemá svoj domov, ale na zavolanie má všetko, čo potrebuje.
Lincoln nemá svoj domov, ale na zavolanie má všetko, čo potrebuje.


Mafia III Mesto je rozsiahle a rozmanité, od starých po moderné štvrte, dopĺňa to vidiek, a množstvo misii.
Mesto je rozsiahle a rozmanité, od starých po moderné štvrte, dopĺňa to vidiek, a množstvo misii.


Mafia III Cover and shoot štýl prestreliek je v hre veľmi dobre zapracovaný.
Cover and shoot štýl prestreliek je v hre veľmi dobre zapracovaný.





Samotná akcia je veľmi dobrá, kombinuje cover & shoot prestrelky so slušne zapracovaným stealth systémom a pri väčšine misii je na vás, ako budete postupovať. Môžete hľadať vedľajšie vchody a iné vstupy na nepriateľské územie v štýle Hitmana. Môžete tak ísť potichu, postupne pískaním prilákať nepriateľov a odrovnať bez vyrušenia ostatných. Alebo to rozbalíte naplno a pôjdete akčnou cestou. Budete sa skrývať za prekážkami, postupovať vpred, strieľať nepriateľov rad-radom a vychutnávať si headshoty. Netreba zabúdať na zbieranie nábojov, dobrý výber pištole a pušky. V hre totiž môžete mať dve zbrane a dopĺňať si to granátmi. Podľa misie sa vám hodí rýchla alebo silná pištoľ a napríklad brokovnica, samopal alebo snajperka. Nakoniec počas akcie si to môžete od mŕtvych zbierať a meniť podľa potreby. Bonusom je zbieranie peňazí.

Počas prestreliek si musíte dávať pozor na privolávanie posíl, kde vždy hliadka beží k telefónu a je dobré ju zlikvidovať skôr, ako k nemu príde, lebo dve autá s posilami dokážu zmeniť sily vo váš neprospech. Ale ak ste už hlbšie v hre, môžete si aj vy na pomoc zavolať posily z gangov. Okrem toho si však v každej misii pekne zastrieľate, aj keď záleží na tom, akú obťažnosť si zvolíte a či zapnete aj automatické zameriavanie. Mne sadla stredná bez zameriavania, kde je výzva akurátna a pri veľkých útokoch sa smrti nevyhnete. Nepriatelia dobre taktizujú, tlačia sa na vás a hádžu Molotovove koktaily. Pekne sa to dá užiť. Len si treba dávať pozor, každá smrť vám zoberie polovicu vašich peňazí, ktoré máte v hotovosti.

Rovnako nie je zlé ani ovládanie vozidiel, ktoré je tiež nastaviteľné, a to na arkádový a simulačný režim, pričom simulačný je dostatočne presvedčivý. Budete cítiť, aké sú autá rôzne, ich rozličnú akceleráciu, rýchlosť, ako ich ťahá do zákrut, cítite aj mokrú vozovku a musíte si dávať pozor na pomalé brzdenie. Je to dobre vyladené a rýchlo prejde do krvi. Jazdiť môžete na množstve dobových vozidiel, nákladných autách a aj kamiónoch. Chýbajú však motorky alebo lietadlá. Vzhľadom na rozsiahle rieky a bažiny však nechýbajú vznášadlá a člnky. Rovnako postava môže plávať aj keď vzhľadom na aligátory v miestnych vodách sa to na väčšie územia neodporúča.

A čo sa týka kradnutia áut, tentoraz si nemusíte robiť žiadne starosti. Autori zrušili pomalé odomkýnanie áut šperhákom z dvojky a teraz je už len jedna možnosť, ako sa dostať do auta, a to rozbiť okno a nastúpiť -podobne ako v GTA. Tu si však musíte dávať pozor na uvedomelých občanov, ktorí keď vidia černocha rozbíjať okno auta, hneď si z nejakého dôvodu myslia, že ide o krádež a volajú políciu.

Tá hneď zaistí perimeter a vydáva sa na hliadku. Policajti sú vždy agresívny na rozdiel od Mafie 2 skôr strieľajú až potom sa pýtajú a teda je dobré brať nohy na plecia. Respektíve rýchlo do auta a aj to čo najrýchlejšieho. Ak máte pomalé auto, ťažko im utečiete, hlavne keď ich primárnym cieľom budú vaše pneumatiky. Najlepšie je im zmiznúť zo sledovanej oblasti skôr ako prídu. Ak ste v naháňačke, je možné streľbu opätovať, kde vám hra môže automaticky zameriavať pneumatiky a skúsite tak zneškodniť ich vozidlá. V prípade utekajúcich zločincov, ich takto zastavíte, aby ste z auta mohli vytiahnuť šoféra a vybaviť si to z ním. Väčšina cieľov totiž končí s vašim nožom pod krkom a buď si ich najmete a budú pracovať pre vás, alebo ich zneškodníte.

      

Pokiaľ absolvujete misie, je po stránke hrateľnosti Mafia III dobre spracovaná, ak by ste však chceli viac od mesta a jeho interaktivity, tu vás hra sklame. Umelá inteligencia ľudí v meste je nízka, špeciálne šoférov a policajtov. Hoci ak niečo spravíte, hneď vás niektorí občan ide nabonzovať polícii, ale ak vás na ceste šoféri majú obísť alebo náhodou sa vyhnúť zápche, to by ste od nich chceli veľa. Tu, žiaľ, ubudlo aj veľa možností interakcie z Mafie 2, napríklad otváranie a zatváranie dverí je teraz automatické, umývačky áut boli zrušené, autoservis ešte nefunguje (tuningovanie príde až ako free DLC, rovnako preteky), benzínky sú zavreté, používanie toaliet a veľa ďalšieho bolo z nejakej príčiny zrušené. Pritom engine je zachovaný, a tak by to autori ani nemuseli robiť znovu, len to jednoducho zrušili, podobne ako veľa ďalšej interaktivity. Sú to z hľadiska primárnej hernej náplne len doplnky, ale otvorenému svetu to chýbajú. Hlavne je to zvláštne rozhodnutie po šiestich rokoch vývoja. Skôr sme čakali opak, a to pridávanie ďalších možností do sveta.

Samotné mesto je pekne navrhnuté, je rozľahlé a rozmanité. Prostredie mesta križujú rieky, ktoré ho rozdeľujú na samostatné štvrte, kde je každá v inom štýle. Sú tu luxusné, industriálne štvrte, prístavy, moderne centrum, staré rozpadnuté štvrte a celú spodnú časť mapy zaberá vidiek a bažiny. Celé to má okolo 20 kilometrov štvorcových, ale nikdy si neužijete poriadny pohľad na celé mesto, keďže je, žiaľ, vždy zahalené v hmle. Rovnako celé prostredie a mesto nie sú ani poriadne využité. Dalo sa z nich v príbehu vytiahnuť viac.

V meste mal kedysi Lincoln svoj domov, ten však pri prepade vyhorel a jediné čo tam používa, je trezor na odkladanie peňazí. Aj to sa neskôr stane nepodstatné, keďže základ hrateľnosti bude v mobilite. Lincoln si bude môcť privolať rôznych ľudí priamo k sebe. Napríklad si môže nechať pristaviť vozidlo z ponuky, zavolať bankárku, ktorá odvezie hotovosť do trezoru (aby ste nestratili peniaze pri zabití), môže si zavolať aj zbrojnú dodávku, kde si kúpite nové zbrane, doplníte muníciu, ale aj vybavenie, ako lekárničku alebo nepriestrelnú vestu. Tu sa dajú vylepšovať aj vozidlá - nepriestrelné pneumatiky, rýchlosť a ďalšie možnosti. Tieto veci sa vám však musia odomknúť.

Rôzne odomkýnania bonusov, ale aj spomínaných možností objednávok vecí, sú previazané na oslobodzovanie budov, tovární a aj štvrtí. Totiž po oslobodení sa vždy môžete rozhodnúť, ktorému z vašich spojencov v meste daný objekt pridelíte. Podľa toho sa vám budú odomkýnať bonusy. Môžete tam taktizovať a zamerať sa na jedného, alebo rozdeľovať budovy pravidelnejšie. Len rátajte s tým, že vždy, keď oslobodíte celú štvrť, niekomu ju musíte prideliť a tým pádom ostatní stratia v danej štvrti svoje budovy a vám sa ich bonusy odoberú.  Od niekoho dostanete napríklad lekárske bonusy, od iného zase pomocníkov v boji, lepšie zbrane, lepšie autá, pomoc s pozastavením polície a iné bonusy. Je to pekne zapracované a dodáva to hre taktickú hĺbku.  Nehovoriac o tom, ako sa pobočníci hnevajú, keď ich ignorujete a nedávate im štvrte tak, ako by si priali. Ale vy ste tu boss, komu sa nepáči môže odísť.

Mafia III
Mafia III Prestrihové scény sú parádne a titulky sa neštítia nadávok.
Prestrihové scény sú parádne a titulky sa neštítia nadávok.


Mafia III Rieky a bažiny sú plné aligátorov, nie je vhodné kúpať sa v nich. Môžete ich kŕmiť mŕvolami.
Rieky a bažiny sú plné aligátorov, nie je vhodné kúpať sa v nich. Môžete ich kŕmiť mŕvolami.


Mafia III Samotné mesto je pekné, ale  nemá žiadne vedľajšie možnosti a obyvatelia sú len ako krovie, ktoré na vás volá políciu vždy, keď sa dá.
Samotné mesto je pekné, ale nemá žiadne vedľajšie možnosti a obyvatelia sú len ako krovie, ktoré na vás volá políciu vždy, keď sa dá.




Samotná príbehová časť hry sa dá ukončiť dvomi parádnymi koncami (a niekoľkými ďalšími rozhodnutiami), kde si vyberiete ďalší osud postavy. Celkovo vám zaberie okolo 30 hodín, záleží na tom, ako veľa času investujete do vedľajších misii alebo nepovinných úloh hlavných misii. V každom prípade obsahu je v kampani dostatok, ale, žiaľ, mimo príbehu je obsah nulový. Môžete len inštalovať odpočúvania a zbierať časopisy, albumy, obrazy a kompletizovať si zbierku. To je všetko. Žiadne taxikárčenie ani podobné aktivity. Dokonca ani pripravené skoky v meste nie sú zatiaľ využité. Ostáva len čakať na free DLC, ktoré prinesie možnosti, ako preteky, upravovanie vozidiel a aj nové obleky (teraz sa hlavná postava nemôže ani prezliecť). Možno postupom času dajú zmysel aj rôznym obchodom, ktoré sú na mape vyznačené, sú otvorené, ale sú úplne nevyužité a vhodné len na to, aby ste vykradli pokladňu. Plus podobne ako v Mafii II aj tu budú platené príbehové DLC, ktoré pridajú nové časti príbehov ako aj možností.

Dodatočný obsah sa hre zíde, ale rovnako potrebuje aj patche, keďže technická stránka je na tom slabo. Chyby sú síce pri týchto sandboxovkách bežné, ale tu ich je viac ako dosť a spolu so slabou PC optimalizáciou hru sťahujú dole. Hlavne v ohľade na poslabší vizuál by to malo fungovať oveľa rýchlejšie. Na konzolách ide hra slušne na 30 fps, tam sa ani viac nečakalo, ale to že PC bolo pri vydaní obmedzené na 30 fps, to bola prvá chyba autorov a druhá, že tých 30 fps odomkli a hráči uvideli skutočný výkon hry, ktorý sa len ťažko dostáva k 60 fps aj na najrýchlejších kartách. Na minime však hru rozbehnete aj na GTX 750ti, kde funguje hra na 30 fps, GTX 970 dá na maxime okolo 45 fps. Slabšie notebooky, na ktorých vám bežalo GTA V, však už hru nemusia zvládať tak dobre. 

Samotný vizuál je k tomu otázny a aj keď je miestami pôsobivý, hlavne v odrazoch a nasvieteniach, pekná je príroda s hustou vegetáciou, ale slabšie textúry, príliš veľa bloomu, nízka dohľadnosť a celkové rozmazanie obrazu to sťahujú dole (najlepšie je vypnúť si antialiasing a znížiť aj ďalšie rozmazávacie efekty). Je z toho taký zvláštny dojem, síce snahu o umeleckú stránku tam cítiť, ale na dnešok by sme chceli viac technickej kvality. Ale aj tak parádne pôsobí dážď, kde sa kvapky zafarbujú do farieb svetiel za nimi, pekné sú žiarivé odrazy slnka od mlák na ceste, zatmievanie slnka oblakmi. Aj keď niekedy si toto dynamické kombinovanie počasí spolu nesadne a vytvorí podivné nasvietenie sveta. Voda je pre zmenu veľmi slabá a jediné čo ju oživuje, sú aligátory. Z celého toho cítiť, ako si grafika odžila celých 6 rokov vývoja a nezlepšovala sa.

Fyzika je relatívne slušná, hlavne v spomínanom simulačnom móde sa autá správajú dobre, ich deštrukcia je však pomalšia a len málokedy auto rozbijete úplne až tak, že začne horieť. Mimo áut nechýba ničenie stĺpov a drobného zariadenia okolo ciest, ničenie plotov a drevených prekážok strelnými zbraňami. Aj keď to je, čo sa týka deštrukcie, asi všetko. Nie je tu implementovaná ani pokročilejšia PhysX fyzika na explózie, časticové efekty ako v dvojke, kde to pri prestrelkách pôsobilo parádne.

Čo treba vyzdvihnúť, je dabing, hudba a prakticky celá zvuková stránka. Tam vidieť, ako sa tvorcovia spolu s animáciami pohrali s kvalitným dabingom a vďaka šesťdesiatym rokom sa v hudobnej stránke dostali k nesmrteľným klasikám, ktoré vás budú v niekoľkých rádiách v autách sprevádzať celou hrou. 

Zámer autorov z 2K games je jasný, chceli vybudovať mafiánsku hru, ktorá osloví masy. V Mafii III však ich úsilie končí rozporuplne. Na jednej strane prepracovanými postavami vybudovali parádnu atmosféru, ponúkli kvalitný príbeh, decentnú hrateľnosť a rozsiahle mesto. Na druhej strane hru prepchali opakujúcimi sa misiami, vynechali vedľajšie možnosti a nedotiahli technickú stránku. Je to škoda, lebo to celý potenciál stiahlo dole. Napriek tomu sa pri hre dá pekne zabaviť desiatky hodín, hlavne ak máte radi otvorené svety alebo mafiánske prostredie.

Ostáva nám už len čakať, ako DLC obsah rozšíri hru a aj na to, kam sa s ňou pohne 2K Games ďalej. Môžeme tipovať, že do osemdesiatych rokov.


napísal saver 11.10.2016
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.0
Ohodnotiť
MAFIA III
+ zachytená mafiánska atmosféra
+ dobrý príbeh s kvalitne vykreslenými postavami
+ rozľahlé mesto s dostatkom misií a úloh
+ dobový soundtrack
+ kvalitné prestrelky so stealth prístupom
+ parádne ukončenia
- slabšia technická stránka
- opakujúce sa úlohy
- zatiaľ žiadne voľné aktivity v meste
- orezané možnosti, ktoré boli už v Mafii 2
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel I5-2500K, 6 GB RAM, 2 GB GeForce GTX 660, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk