NIOH

NIOH

9.0

Dark Souls v historickom Japonsku

Recenzia na PS4 verziu

Sériu Dark Souls určite pozná každý. Vyznačuje sa najmä zvýšenou náročnosťou, a práve to láka mnohých hráčov. Existujú totiž aj takí, ktorí sa radi mučia. Koniec koncov po každom ťažkom protivníkovi sa objaví príjemný pocit eufórie a endorfíny sa rozlezú po celom tele ako neposlušné mravce. Vývojári zo štúdia Team Ninja, ktorí sú známi svojou sériou Ninja Gaiden, postavili svoju PR kampaň na tom, že táto hra bude veľmi náročná a z tohto hľadiska sa nedá zahanbiť. 

Nioh je pekelne ťažkou hrou a budete sa obávať nielen toho, či to prežije váš ovládač, televízor a konzola, ale aj vy sami. Na obal hry by mali umiestniť upozornenie: pozor, hrozí infarkt!. Lenže podľa nadšených recenzií vo svete a užívateľských poznatkov je to presne to, čo na trhu chýbalo. Nioh sa vydaril, o tom niet pochýb. Ale je to hra vhodná aj pre vás a bežných smrteľníkov? 

Ocitnete sa v koži Williama Addamsa, takzvaného západného samuraja. Na hlave mu vlajú biele vlasy pripomínajúce hrivu Geralta z Rivie. Symbolom tohto hrdinu sú japonské katany. Lenže sa nedajte oklamať, Nioh nie je zaklínač. I keď aj ten dal v hrách v niektorých momentoch zabrať, práve recenzovaný titul je neľahký stále. Nioh si ide svojou vlastnou cestou, a to je dobre. Určite sa inšpiroval konkurenciou, ale v mnohom sa odlišuje.

Nioh
Nioh Katana, William a kopec krvi navôkol.
Katana, William a kopec krvi navôkol.


Nioh Čudujem sa, že tú ťažkú sekeru chlapík vôbec unesie...
Čudujem sa, že tú ťažkú sekeru chlapík vôbec unesie...


Nioh Súboj s masívnym nepriateľom prináša útrapy.
Súboj s masívnym nepriateľom prináša útrapy.





Iný kraj - iný mrav. Japonská ostrovná kultúra rozhodne je odlišná ako tá západná. Platí to aj o histórii. Príbeh hry sa odohráva na prelome šestnásteho a sedemnásteho storočia. Počas celej doby budete spoznávať úplne inú kultúru, ktorá je v mnohom naozaj odlišná ako tá európska. Bude vás sprevádzať množstvo ochranných duchov, lenže ešte viac nepriateľských vás bude ohrozovať. Najväčšie prekvapenie sa dostaví, keď víťazoslávne skolíte netvora a vykľuje sa z neho ešte horší démon.

Hra môže zabrať aj viac ako sto hodín čistého herného času. Nemá otvorené lokality, ale lineárne. Územia väčšinou pôsobia spočiatku rozľahlejšie, než skutočne sú. Potom zistíte, že si môžete otvoriť skratku ku svätyni, ktorá slúži ako checkpoint a pobavíte sa na tom, ako ste hru prekabátili. Plocha sa zdá veľká aj preto, 
lebo nepriatelia sú tuhí a ak umriete, zrodia sa znovu. Čiže jediné riešenie, ako si hru uľahčiť, je naučiť sa správne fígle a chmaty. Časom budete na bojisku kraľovať vy a nebojte sa - dokonca aj na finálnych bossov existujú fígle, ako ich poraziť. Dosť často som rady a návody vyhľadával na internete. Všetko je to o trpezlivosti a učení sa. 

Herných prvkov je tu habadej. Hlavný hrdina je síce daný, ale viete si ho počas progresu upravovať, čo v konečnom dôsledku aj budete musieť. Postavu si vylepšujete ako v každej správnej RPG. Budete rozdeľovať skúsenostné body - uprednostníte magickú energiu alebo silu? Začiatočníkom odporúčam to druhé. William nie je dobrým mágom. Hlavný dôraz je tu kladený na boj samotný a kúzla sú len doplnok. Na výber je množstvo zbraní - od katany, cez oštepy, sekery, až po zbrane, ktoré väčšina európskeho publika nepozná. Minimálne ich názvy nie. Vyberať zbrane môžete aktívne počas boja klávesovými skratkami gamepadu, no do menu ísť neodporúčam, keďže sa hra pritom nepauzuje. Nástrojov na sekanie krčných tepien je dosť. Zbieranie predmetov z truhiel a mŕtvych tiel je časté. Nálezy sú náhodne generované. V tomto smere je hra tak trochu ako Diablo. Okrem zbraní vypadávajú aj obyčajné kamienky, prstene, elixíry. Všetko to, čo RPG svet dobre pozná.

Počas postupu zbierate skúsenosti nazvané Amrita. Keď umriete, tak ich síce stratíte, lenže, našťastie, nie nadobro. Nájsť ich môžete pri svojom mŕtvom tele, ktoré ochraňuje strážny duch. Investujete ich najmä do vyšších úrovní postavy v blízkosti svätyne. Objavuje sa ojedinele a vie vás doliečiť, budete sa pri nej oživovať, keď umriete, budete si môcť napríklad zavolať živého hráča na pomoc (mne sa to zatiaľ nepodarilo), pozývať strážneho ducha, ale aj rozdeľovať skúsenostné body. Existujú aj rozšírené body skúseností, ktoré nestratíte a držia sa vás ako kliešť. To sú samurajské, magické alebo ninja. Sú to body, ktoré ste si ešte nestihli rozdeliť a správne investovať. Rozhodnite sa dobre, ako s nimi naložíte, pretože univerzálneho bojovníka nevytvoríte. 

Bojový systém je zábavný, respektíve by som ho skôr označil ako spravodlivý. Používate buď silné a pomalšie útoky, alebo rýchlejšie a menej účinné. Musíte dávať pozor, aby ste si udržali hodnotu energie, ktorá je tu nazývaná Ki. Budete môcť viacerými spôsobmi uskakovať. Ak zaútočíte na nepriateľa znovu v správnom okamihu, obnoví sa trochu Ki - toto kombo je nazývané Ki Pulse a je dobré sa ho naučiť čo najskôr. Uspieť hŕŕ taktikou sa tu nedá. Možno len niekedy pri obyčajných pešiakoch. Rozhoduje aj postoj, ktorý sa dá meniť za behu. Buď je nízky, stredný, alebo vysoký. Podobne ako v prvom Zaklínačovi  si vyberáte štýl podľa nepriateľa. Na obrie pavúky predsa nebudete používať vysoký pomalý štýl, ktorý sa najlepšie uplatní pri finálnom bossovi.

Oddychovať sa chodí k iným titulom. Odreagujete sa pri Call of Duty, príbeh vychutnáte pri nejakej adventúre. Ale pri tejto hre sa vybúrite a vyzúrite. Ale nielen náročnosťou sa pýši táto exkluzivita pre Playstation 4. Viete si ju spustiť so snímkovaním 30 fps aj 60 fps, a to aj na pôvodnej konzole. Pri Pro verzií je to o niečo krajšie, ale rovnako plynulé. Načítavanie nie je veľmi zdĺhavé, čo je pri častom umieraní dobrou správou. Nejaký technický problém som zachytil len párkrát, keď hra spadla do systému.

Nioh
Nioh Geralt to nemôže byť - už len kvôli iným očiam.
Geralt to nemôže byť - už len kvôli iným očiam.


Nioh Ďalší adept na smrť.
Ďalší adept na smrť.


Nioh Začína tu byť horúco.
Začína tu byť horúco.





Temná atmosféra dýcha z každej strany. Príčinou sú možno tmavé farby, ale titul je skutočne krásny a očarí vás. Veď to viete posúdiť z obrázkov alebo videí. Pri páchaní atentátu mečom na rôzne svietniky, škatule a iné predmety sa všetko hýbe, fyzika sa prejavuje v dostatočnej miere. Nie každý tvorca myslí aj na takéto detaily. Autori zo štúdia Team Ninja sú ale skúsenými borcami. Zvuk je rovnako dokonalý a povedal by som, že aj hudobný sprievod, ktorý ušným bubienkom nezačne liezť na nervy. Ak áno, vypnite konzolu a dajte si na chvíľku oddych. Hudobné nástroje tvoria epické kombinácie. Zaznejú bojové pochody a niekedy to má až filmový nádych s nečakanými momentmi.

Nioh si určite zaslúži pozornosť hráčov. Výstrahu ste dostali, chcieť vrátiť tovar len preto, lebo nebol určený vám, je zbytočné. To nie je dôvod na reklamáciu. Nioh má byť ťažký. Je to špecifická odnož RPG žánru pre masochistov, tých čo hľadajú výzvu, ale aj pre tých, ktorí radi objavujú. Je to komplexné dielo, ktoré zvláda všetko potrebné na výbornú. Prináša neľútostné boje, na istých miestach vás nechá vydýchnuť a dovolí nasávať príbeh z ďalekého východu. 


napísal Possol 10.2.2017
Páči sa mi! (+2)
Oddychovať sa chodí k iným titulom. Odreagujete sa pri Call of Duty, príbeh vychutnáte pri nejakej adventúre. Ale pri tejto hre sa vybúrite a vyzúrite.
VIDEÁ Z HRY
Nioh - PC trailer
| NIOH - PC TRAILER
[2.11.2017]
Nioh - E3 Trailer
| NIOH - E3 TRAILER
[15.6.2016]
Nioh - PSX Trailer
| NIOH - PSX TRAILER
[7.12.2015]
Ni-Oh trailer
| NI-OH TRAILER
[16.9.2015]
Nioh je pekelne ťažkou hrou a budete sa obávať nielen toho, či to prežije váš ovládač, televízor a konzola, ale aj vy sami.
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
NIOH
+ výborné grafické spracovanie
+ vydarený bojový systém
+ množstvo predmetov a protivníkov
+ dokonale zvládnutá japonská kultúra
- príliš ťažké
- tuctový príbeh


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
MANTOR    3.7.2018
+ combat a system+ bossfighty+ netradicny azijsky setting- jednotvarnost prostre... zobraziť

PS4
PC

Vývoj: Koei Tecmo / Team Ninja
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 8. február 2017
 7.11. 2017 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk