MARIO KART 8 DELUXE

MARIO KART 8 DELUXE

9.5

Mario opäť obliekol pretekársku kombinézu

Recenzia na Switch verziu

Nintendo Switch nie je len konzolou o jednej hre, aj keď si to možno mnohí myslia. Zelda síce na svoju stranu strhla najväčšiu pozornosť, dokonca právom, keďže je to jedna z najlepších hier vôbec, no aj tie ostatné hry v jej tieni majú svoje kvality, za ktoré sa rozhodne nemusia hanbiť. Len nie sú tak veľmi na výslní. A odteraz budú mať boj o hráčov ešte o niečo náročnejší, nakoľko sa do pozornosti dostáva ďalší silný titul pre konzolu priamo od Nintenda. A aj keď to nie je úplná novinka, stále dokáže strhnúť obrovské množstvo fanúšikov.

Na Mario Kart 8 sme sa pozreli zhruba o takomto čase pred 3 rokmi, kedy hra vyšla na Wii U. Teraz sa vracia späť, aby dokázala, že v rámci „kartovačiek“ pre ňu jednoducho neexistuje konkurencia. Mario Kart 8 Deluxe si svoj podnázov právom zaslúži. Prekračuje rámec štandardných remasterov, aké sú dnes v čoraz väčšej móde. Je to ultimátne vydanie, na ktorom vidieť aj hromadu novej práce, pričom taktiež môžeme badať, že si Nintendo zobrali k srdcu aj pripomienky od fanúšikov. Stručne by sa dalo povedať, že ak ste si pred 3 rokmi pri hraní hovorili, čo by ste radi vylepšili, tu je to už hotové.

Základ hry sa však nijako závažne nezmenil. Hre koluje v kóde čisto-čistá arkádová hrateľnosť zameraná na okamžitú a rýchlu zábavu, aby ste si sami mohli zahrať prakticky kedykoľvek (so Switchom to platí ešte viac), no taktiež si k hraniu mohli pokojne pozvať niekoho iného, či sú to vaši priatelia, alebo len niekto, kto vedľa vás práve sedí v lietadle a pri sledovaní prejavil záujem, že by si aj on hru chcel skúsiť. Potom tu je ale aj druhá tvár hry. Tvár ošľahaná plameňom turba unikajúceho z výfukov vašej motokáry, v ktorej vráskach sa jasne odrážajú tisícky najazdených virtuálnych kilometrov v snahe dominovať nad ostatnými hráčmi.

Offline a online hranie tu fungujú v až vzácnej rovnováhe a nedá sa povedať, ktorá z týchto súčastí by mala mať navrch. Vlastne to záleží len od vás a od toho, čo vám vyhovuje a aký ste typ hráča. Najviac si hru však užijú tí, čo sa nechajú zlákať volaním oboch. Deluxe edície v tomto prípade znamená ultimátnu nádielku obsahu, ktorá obsahuje celú základnú hru spolu s DLC a aj ďalšími novinkami, ktoré hru rozširujú aj vylepšujú. Až zrazu nebudete vedieť, kam sa chcete najskôr vrhnúť.

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe Niekedy si na ceste vpred musíte trošku pomôcť.
Niekedy si na ceste vpred musíte trošku pomôcť.


Mario Kart 8 Deluxe Multiplayer je na hre stále to najlepšie.
Multiplayer je na hre stále to najlepšie.


Mario Kart 8 Deluxe Nájdite si ten vlastný mix pretekára, vozidla a výbavy.
Nájdite si ten vlastný mix pretekára, vozidla a výbavy.





Najsilnejšou časťou ponuky v singleplayeri sú poháre. Tých je v Mario Kart 8 Deluxe celkovo 12, každý z nich sa skladá z vlastnej štvorice pretekov a preteky sa v rámci pohárov neopakujú. Ak ste to pri čítaní počítali, už viete, že je v hre celkovo 48 pretekov, teda o 16 viac ako to bolo v základnej osmičke. A rovnako ako v jej prípade aj teraz táto ponuka predstavuje pestrý mix, v ktorom nájdete úplne nové trate, no aj nejeden remake niektorej z najobľúbenejších tratí v histórii série, či už to boli trate na Wii, Gamecube, SNES, alebo pokojne aj GameBoy Color. Vek nespoznáte ani na jednej, vždy sa zabavíte kráľovsky.

Práve trate si vás totiž získajú snáď najviac. Každá jedna je iná a úplne unikátna vzhľadom, štýlom, náročnosťou, možnosťami a aj technikou. Niekde nájdete viac skratiek, inde zas krúžite v okruhu ako na Nascare, avšak nesmiete zabúdať na to, že si tu môžete dosýta zalietať a dostanete sa tiež pod vodu. Je tu dokonca aj trať z Excitebike, ale v modernom 3D prevedení, stále však s miestami, ktoré vám narobia problémy a aj takými, ktoré predstavujú príležitosť. A to platí prakticky pre každú trať. Musíte sa ich poctivo naučiť, aby ste vedeli, kadiaľ sa oplatí ísť, kde získate viac príležitostí na powerupy alebo boost plošiny, prípadne kde na vás nečíha nebezpečenstvo v podobe Piranha rastliny.

Poháre si môžete prispôsobiť aj náročnosťou, ktorá je v hre reprezentovaná kubatúrou, akú jazdíte, a teda aj rýchlosťami, ktoré pri jazdení dosiahnete. V 50cc kategórii sa do hry dokáže dostať naozaj každý behom prvých pár pretekov. 100cc a 150cc zvyšujú rýchlosť, no až 200cc vás poriadne strhne. Musíte byť rýchli, musíte vedieť správne brzdiť a tiež driftovať, čo vám v tejto hre vie garantovať menší rýchlostný boost. Do toho musíte časom zvládnuť aj plachtenie vzduchom, využívanie antigravitačného pohonu (napríklad na predbehnutie súpera). Dokonca aj správne načasovaný skok vie pomôcť k úspechu. Poslednou kategóriou je Mirror a predstavuje zrkadlovo obrátené trate.

Ak už budete mať na konte všetky poháre vo všetkých kubatúrach, v singleplayer časti vám zostávajú ešte časovky, kde sa môžete naháňať za rekordmi. Prípadne VS preteky, kde si sami zvolíte pravidlá v siedmich parametroch a jazdíte podľa ľubovôle. Battle mode je asi najväčším prekvapením v Deluxe verzii. Môžete ho hrať offline aj online a ponúka oveľa zábavnejší a prepracovanejší zážitok, v ktorom nájdete päticu režimov, ktoré môžete hrať tímovo aj každý sám za seba, no taktiež môžete meniť aj ďalšie nastavenia.

Medzi Battle režimami nájdete klasický Balloon Battle, kde musíte pripraviť súperov o balóniky na ich zadku. Musíte zobrať powerup, trafiť súpera a postrážiť si vlastný zadok. Renegade Roundup dá všetkým hráčom do vienka Piranha Plant, pomocou ktorých na seba pri jazdení v arénach útočia. Bob-omb Blast vracia do akcie balóniky, no útočiť teraz môžete len pomocou bômb, čo výrazne mení taktiku. Coin Runners, ako vyplýva z názvu, je celé o zbieraní mincí. Keď ale súpera trafíte niektorou zbraňou, o mince prichádza. Shine Thief je hra na naháňačku. Musíte čo najdlhšie držať hviezdu, ktorú získate buď v úvode súboja, alebo po náraze do súpera. Tieto režimy môžete hrať následne aj v rámci šampionátu, pričom k dispozícii je 8 arén, ktoré sú spracované rovnako dobre ako trate. Novinkami sú dva nové predmety – pierko a Boo.

Mario Kart 8 Deluxe však nie je len o pretekárskom majstrovstve, ale najmä o boji o pozície, či už je čistý alebo „špinavý“. Vracia sa kompletná nádielka powerupov, teraz však pre ne dostanete dva sloty – primárny a náhradný. A na niektorých miestach sa vám objavujú hneď dva powerupy nad sebou, ktoré zoberiete jediným prejazdom. Banány, rakety, firebally a mnohé ďalšie si zamilujete a zároveň ich budete nenávidieť, keď budete na čele a zrazu zozadu dostanete všetky peklá, ktoré v hre jestvujú. To sú momenty, kedy sa kvetnatosť vášho vyjadrovania posúva na nepoznanú úroveň. Navádzaný modrý pancier je už len čerešničkou na torte.

Už od začiatku máte odomknutých všetkých 42 postavičiek, čo je možno trošku škoda. Na druhej strane si stále môžete odomykať nové vozidlá a ich úpravy, takže sa nemusíte báť, že by sa časom vytratila motivácia vyhrávať. Autá majú vlastné štatistiky, ktoré tvoria základ. Na ne nadväzujú štatistiky kolies, ktoré vedia veľa zmeniť a celkový výsledok vie ovplyvniť aj klzák, ktorý do vašej výbavy taktiež patrí. Môžete tak hľadať mix ideálnej zostavy a vašej obľúbenej postavičky, pričom zvlášť Inklingov si zamilujete a každá postavička má vlastné emócie počas pretekov.

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe Možnosti komunikácie sú obmedzené.
Možnosti komunikácie sú obmedzené.


Mario Kart 8 Deluxe Nechýba implementácia vlastnej MKTV služby.
Nechýba implementácia vlastnej MKTV služby.


Mario Kart 8 Deluxe Klasické trate ukážu novú tvár.
Klasické trate ukážu novú tvár.





Mario Kart 8 Deluxe je tiež o vzťahoch a ich ničení. Je to ultimátna skúška priateľstva a lásky pri lokálnom multiplayeri, kde si nedarujete ani centimeter. Na jednej konzole môžete hrať naraz štyria na delenej obrazovke, čo je stále bezkonkurenčná zábava. Lokálne môže hrať 8 hráčov pri spojení konzol. Online sa do pretekov môže zapojiť 12 hráčov (a hneď dvaja z jednej konzoly), čo je tak akurát. Na výber máte online preteky alebo zápasy v Battle mode, pričom obe majú oddelený systém hodnotenia. Začínate na 1000 bodoch v oboch prípadoch, výhry vás dostavajú vyššie, prehry zas nižšie. Matchmaking je globálny alebo regionálny, môžete však pretekať aj s priateľmi a rivalmi a taktiež sa zúčastniť turnajov.

Online infraštruktúra hry je na veľmi slušnej úrovni. Hráčov je už teraz veľa, takže sa nemusíte báť. Vyhľadávanie hier je rýchle, no možno by to chcelo nejaký browser. Na komunikáciu s ostatnými máte v lobby niekoľko strán základných pozdravov a iných vyjadrení. Ďalšie preteky sa zas rozhodujú pomocou hlasovania a následného náhodného žrebovania. A tu spoznáte tu pravú tvár hry, ktorá vás prinúti kričať od hnevu aj radosti po tesnom víťazstve. Online režim je v hre veľmi silný a neuveriteľne návykový, no má aj pár nedostatkov. Niektoré však nie sú priamo chybou hry, ale skôr systému konzoly, ktorého online súčasť je zatiaľ len v beta verzii a nenájdete tu napríklad chat.

Mario Kart 8 Deluxe je najlepšou Mario Kart hrou vôbec. Takéto zhodnotenie stačí, aby ste vedeli, ako na tom hra je. Zvuky sa príliš nezmenili, no grafika sa dočkala niekoľkých pekných vylepšení a nových detailov, ktoré rozhodne potešia a ešte viac zlepšujú výsledný dojem z hry. Ešte aj ovládanie sa dočkalo niekoľkých zmien k lepšiemu a tiež novej Smart Steering funkcie, ktorá pomôže úplným nováčikom, aby sa lepšie udržali na trati. Hru môžete ovládať aj pohybom a zo sociálnych funkcií nechýba implementácia Mario Kart TV na zachytávanie rôznych momentov. Cez amiibo si zas viete sprístupniť nové kombinézy. A toto všetko je hromada obsahu aj zábavy, ktorá sa len ťažko odmieta.

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe Battle mode sa dočkal zásadných vylepšení.
Battle mode sa dočkal zásadných vylepšení.


Mario Kart 8 Deluxe Trate sú vizuálne bohaté a plné detailov.
Trate sú vizuálne bohaté a plné detailov.


Mario Kart 8 Deluxe Okrem asfaltu musíte vedieť dominovať aj vo vzduchu.
Okrem asfaltu musíte vedieť dominovať aj vo vzduchu.





napísal matus_ace 3.5.2017
Páči sa mi! (+1)
9.5
Vo svete
9.3
Ohodnotiť
MARIO KART 8 DELUXE
+ návyková hrateľnosť
+ zábavný offline aj online multiplayer
+ veľká nálož obsahu
+ pekné vylepšenia v hrateľnosti aj grafike
+ veľa rôznych kombinácií postáv, vozidiel a vylepšení
+ podpora pohybového ovládania, Mario Kart TV, amiibo
- pre hráčov pôvodnej hry tu nie je jasný ťahák
- online hraniu stále chýba niekoľko prvkov
- dvaja hráči pri wireless hraní nemôžu hrať s dvoma pármi Joy-Conov, ale len každý s jedným ovládačom horizontálne


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Racing
Dátum vydania: 28. apríl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17918)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk