FALLOUT 4 VR

FALLOUT 4 VR

8.0

Svet po apokalypse vo virtuálnej realite

Recenzia na PC verziu

Akčnejšie ladený Fallout 4 síce nie je najpopulárnejším dielom v kultovej post-apokalyptickej RPG sérii, ale má svoje kvality. Našiel si svojich prívržencov, aj keď i nejakých odporcov, každopádne vo virtuálnej realite, kde je zatiaľ núdza o prvotriedne tituly, je to iná káva. A viete, ako to chodí - vojna, vojna sa nikdy nezmení a tá „falloutovská" má stále svoje osobité čaro a VR jej pridáva ešte čosi navyše.

Sortiment VR titulov zatiaľ naozaj nie je až taký rozsiahly, ako by sme si priali. Menších vecí tam síce nájdete pomerne veľa, ale vydržia vám maximálne pár hodín. V tomto smere je Fallout 4 VR kráľ, ktorý do tejto sféry prináša svoje masívne dobrodružstvo s rozsahom niekoľko desiatok hodín. Príbeh je identický ako v klasickej verzii a hra nie je o nič ochudobnená ani po obsahovej stránke. Len to celé vnímate trochu inak, intenzívnejšie a s odlišným ovládaním.

Menu tvorí veľká plocha s tradičnými položkami, ktoré vidíte pred sebou asi ako na plátne v kine či pri videoprojektore. Po odštartovaní hry vás už zo všetkých strán obklopí svet, ktorý sa o pár minút zmení na futuristické ruiny, v ktorých budete v úlohe otca či matky po dvestoročnej hybernácii hľadať svojho uneseného syna. A ako to už chodí, chtiac-nechtiac ovplyvníte beh toho, čo zostalo z povojnovej civilizácie. Tentokrát sa však s tým všetkým viac zžijete, pretože pochmúrna krajina vás obklopuje naozaj zo všetkých strán a vy nie ste len ten, kto to všetko ovplyvňuje spoza monitora. Ste človek uprostred a kamkoľvek sa pozriete, uvidíte výjavy, ktoré vás jedinečným spôsobom dokážu preniesť z reality do jej virtuálnej alternatívy.

Fallout 4 VR
Fallout 4 VR V hre sa môžete pohybovať pre VR príznačným teleportovaním, ale aj plynulým pohybom.
V hre sa môžete pohybovať pre VR príznačným teleportovaním, ale aj plynulým pohybom.


Fallout 4 VR Krátko po štarte získate verného psa aj Power armor.
Krátko po štarte získate verného psa aj Power armor.


Fallout 4 VR Pri väčšine činností využijete dotykovú plochu touchpadu.
Pri väčšine činností využijete dotykovú plochu touchpadu.





Rovno si však povedzme, že to všetko naokolo nie je vizuálne dokonalé. Objekty a postavy v bezprostrednej blízkosti vyzerajú veľmi slušne a majú svoju hĺbku aj patričné kontúry. No to, čo vidíte v strednej a veľkej vzdialenosti, už stráca svoju čistú formu, hoci ako celok je to napriek tomu pôsobivé. Tu si musíme ujasniť, že v realite sa ostrosť objektov prispôsobuje ľudskému oku podľa toho, či  sledujete niečo v popredí alebo v diaľke.  V prípade Falloutu 4 VR je však pozadie permanentne rozmazané a pre oko to pôsobí neprirodzene, pretože jednoducho nemá možnosť zaostriť. Objavili sa už však rady a tipy od užívateľov, ako aspoň čiastočne tento neduh zmierniť.
 
Každopádne, je to určite oveľa silnejší a lepšie sprostredkovaný zážitok ako s PS VR, ale určité rezervy ako hry, tak aj VR technológií sú zjavné. No je to podobné ako s 3D grafickými kartami - fascinovali nás prvé Voodoo a TNT, pretože priniesli dovtedy čosi nevídané, plastickejšie, ale tieto technológie sa pilovali niekoľko rokov, kým dokázali naplno uplatniť svoj potenciál. Podobnú púť má pred sebou aj VR, ale prvé lastovičky nás presvedčili, že máme pred sebou novú, úžasnú éru, ktorá zásadne ovplyvní našu budúcnosť. A Fallout 4 VR je dobrým príkladom toho, že to naozaj môže fungovať a má zmysel do toho ísť.
 
V interiéroch je teda vizuálna kvalita Fallout 4 VR určite lepšia, hoci exteriéry s väčším dohľadom zas dávajú úžasný pocit voľnosti pri spoznávaní krajiny plnej lákavých a niekedy aj ľakavých zákutí. A hra pritom beží krásne plynulo aj s mennej výkonným hardvérom, s ktorým majú niektoré VR aplikácie problém. Nahrávanie prebieha len v určených fázach, napríklad keď vstupujete do iných zón či komplexnejších budov. Nemusíte sa však obávať lagov a prerušení kvôli tomu, že by nastal problém s načítaním textúr pri bežnom pohybe a aktivitách. Ani počas bojov, pri ktorých sa vy aj nepriatelia svižne pohybujete.

Budete si však chvíľu zvykať na ovládanie, ktoré je trochu komplikované. VIVE ovládače ako také sú praktické, z môjho pohľadu lepšie ako konzolový ovládač. Povedal by som, že sú rozumným kompromisom medzi myšou a gamepadom. Je však trochu rušivé, keď ich reálnu podobu vidíte aj v hre. Na formu rúk, ako to prakticky robia iné VR tituly, sa tu zmenia len pri pästnom súboji. Našťastie, zakrátko získate Pip-Boy zariadenie, ktoré sa vám potom permanentne ukazuje na jednej paži a to už pôsobí oveľa lepšie. Inventár, mapu a ďalšie položky si tam (v predvolenom režime) listujete po praktickom pohybe rukou pred tvár, ako keď sa pozeráte na hodinky. V druhej ruke sa vám zas zobrazuje zvolená zbraň.

Pri útoku zblízka naznačíte pohybom údery a môžete tak robiť dostatočne rýchlo. No určite viac si užijete streľbu. Niekedy sa však musíte spoľahnúť len na tradičné mieridlá a pri veľmi vzdialených nepriateľoch už budete veľmi nepresní. Je to spôsobené aj spomínanou horšou vizuálnou kvalitou objektov ďalej od vás. Samozrejme, záleží aj od konkrétnej zbrane a jej možností, no praktické je priblíženie sa k protivníkovi, aby ste pohodlnejšie zamerali a nemíňali zbytočne muníciu. Trochu čudne však pôsobí fakt, že aj obojručné zbrane, vrátane pušiek či rotačného guľometu, držíte v jednej ruke.

Pri prehliadaní tiel, šuplíkov, otváraní dverí, zbieraní koristi a voľbách v dialógoch využijete okrúhlu dotykovú plochu touchpadu na ovládačoch, kde musíte dosť presne označiť smer so zodpovedajúcou aktivitou. Chce to trochu cviku, ale postupne to budete robiť automaticky. Doplnkové funkcie už využívajú kombinácie tlačidiel. Samotný pohyb postavy je riešený dvomi spôsobmi, ktoré sa dajú aj prepínať v menu hry. Môžete sa posúvať plynulým pohybom zvoleným smerom, alebo vo VR populárnym systémom teleportovania. Čiže označíte a potvrdíte cieľové miesto pred sebou a postava sa tam okamžite presunie. Smer pohybu meníte prirodzeným otáčaním vášho reálneho tela, ale praktické je točenie ťukaním po dotykovej ploche ovládača. Nezamotáte sa do káblov a ak váš organizmus citlivejšie reaguje na VR, bude to preň znesiteľnejšie.

Fallout 4 VR
Fallout 4 VR Hodíme reč?
Hodíme reč?


Fallout 4 VR Aj obojručné zbrane držíte len v jednej ruke, čo je trochu zvláštne.
Aj obojručné zbrane držíte len v jednej ruke, čo je trochu zvláštne.


Fallout 4 VR Všetko potrebné obsahuje obľúbený, i keď trochu ťažkopádny Pip-Boy.
Všetko potrebné obsahuje obľúbený, i keď trochu ťažkopádny Pip-Boy.





Podobne ako v tradičnej verzii hry, aj tu sa váš progres automaticky ukladá, alebo skočíte do menu a použijete manuálny save. Nájdete tam aj rôzne grafické, audio a VR nastavenia, ktoré v iných VR tituloch ešte nie sú také komplexné. Celkovo je na Fallout 4 VR príjemné, že sa autori nesnažili nasilu a za každú cenu meniť užívateľské rozhranie, prístup k položkám a jednotlivé funkcie, len aby ste pocítili inakosť VR. Ale tie grafické neduhy tam naozaj byť nemuseli.

Fallout 4 VR je exkluzivita pre VIVE a ak zvažujete, ktoré zariadenie s VR technológiou kúpiť, môže byť aj tento titul dôvodom, prečo uprednostniť produkt od HTC. V súčasnosti je to totiž jedna z mála plnohodnotných hier s patričným rozsahom aj solídnou kvalitou vo VR ponuke. Cena síce nie je nízka, ale dostupný je aj zvýhodnený balíček VIVE VR systému spolu s Fallout 4 VR, a to je veľmi lákavý vstup do sféry virtuálnej reality. A môžete pritom využiť aj VR-ready notebook s Max-Q technológiou. Takže je to bez debaty - ak vás láka VR aj tento žáner a ste priaznivcami kultovej RPG série, je pre vás Fallout 4 VR jasnou voľbou. Hoci možno až po zlacnení.


napísal uni 22.12.2017
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
FALLOUT 4 VR
+ kompletný obsah RPG zodpovedajúci štandardnej verzii
+ masívna a komplexná hra, akých vo VR zatiaľ veľa nenájdete
+ úžasná atmosféra, akú zažijete len vo virtuálnej realite
+ beží plynule aj na menej výkonných zostavách
- trochu komplikované ovládanie
- slabšia grafická kvalita, hlavne vzdialenejšie objekty
- vidieť, že hra nebola pôvodne stavaná pre VR a je to port
- privysoká cena
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-4590, 8 GB RAM, GeForce GTX 1070, HTC VIVE, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Fallout 4 VR
6.0
ZMDONE    4.7.2021
Mal som 15 rokov, vstával som skoro ráno aby som stihol live konferenc...prečítať celé
Fallout 4 VR
8.5
WELLBI    18.1.2016
Pamätám si to ako včera. Bolo už dávno po práci a ja som sedel spotený u svojho želie...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. november 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk