BATTLEFIELD V

BATTLEFIELD V

Návrat Battlefieldu do 2. svetovej vojny

Nejaká nová multiplayerová akcia od EA a DICE je už, takpovediac, súčasťou každoročného Gamescom folklóru v posledných rokoch. Samozrejme, nie je to také ako so sériou Call of Duty, tu občas dostaneme aspoň novú hru podľa Star Wars licencie, no už sa to začína trošku opakovať. A to sa odráža najmä na tom, že sami dopredu viete, do čoho idete. Viete, že ten nový Battlefield bude kvalitný a zábavný, no taktiež viete, čo od hry čakať aj to, že pravdepodobne neprinesie nejaké prekvapenie. Bude to len stávka na istotu, ktorá zoberie dobre fungujúce princípy, pridá niečo málo navyše a prípadne zmení dobu a prostredie, kde sa odohráva.

Aj preto môžete rovno prísť k PC pred Battlefield V, zobrať do rúk myš a klávesnicu a pustiť sa spolu s ostatnými novinármi do bojov a to bez toho, aby ste potrebovali siahodlhý úvod o tom, čo sa deje a ako sa to má hrať. Dokonca by som si dovolil povedať, že multiplayerovky od DICE už majú okamžitú hrateľnosť, ak máte so žánrom skúsenosti. Stačí si teda len pozrieť, čo je cieľom aktuálneho režimu a ide sa na vec. V našom prípade to bol režim Conquest na mape Rotterdam, kde dva tímy bojujú o niekoľko pozícií rozmiestnených na mape a ich držaním získavajú body. Je to dynamický režim, kde sa to stále môže prelievať z jednej strany na druhú a na mape sa stále všade niečo deje.

Nakoľko sme hrali na PC, môžete vidieť video z nášho hrania, pravdepodobne pre vás bude zaujímavé to, na akom železe sme vlastne hrali, keď sa hra takto hýbe. Základom bola doska ROG Strix Z370-F Gaming, na nej procesor Intel Core i7 8700K, grafika GeForce GTX 1080Ti a k tomu 16 GB DDR4. Vizuálne nastavenia hry nájdete vo videu v čase 12:19. Myslím, že grafika je vec, ktorú fakt v týchto dojmoch nemusím opisovať. Video ju ilustruje veľmi dobre, tak len stručne, že hra vyzerá opäť o kus lepšie oproti predchodcovi a množstvo detailov je úžasné. Keďže ide o DICE, špičková je aj zvuková stránka, či je to hudba, efekty, alebo celkový audio mix. Produkčné hodnoty majú autori roky zvládnuté na výbornú.


Začnem mapou Rotterdam, ktorá, ak sa nemýlim, teraz zažíva vlastne premiéru a doteraz ju autori nepredstavili. Teda aspoň embargo sa na video z hrania tejto mapy sa zdvihlo len teraz. Mapa je naozaj členitá, reprezentuje takmer úplne zničené mesto, kde síce stoja ešte nejaké budovy, ale behom sekundy z domu prebehnete len do sutín. Mapu sa musíte naučiť hrať, sú tu miesta, ktoré vám dajú prevahu nad hráčmi, ktorí len tak pobehujú (čo môžete taktiež vidieť v niektorých pasážach videa). Je tu aj čiastočne zničená trať a kanály plné vody, cez ktorú sa dá preplávať. Určite oceníte električky a vlakové súpravy, v ktorých sa dá aj na relatívne otvorenej ulici skryť a striehnuť odtiaľ.

Hra ponúkne štvoricu základných tried: Assault, Support, Medic a Recon. Vo videu však uvidíte len hru za dve z nich, lebo mi jednoducho nenapadlo vyskúšať ich pre účel nahrávania gameplayu všetky. Systém tried sa následne v Battlefield V delí ešte ďalej cez archetypy, čo sú vlastne podtriedy. O nich nám zatiaľ autori oficiálne veľa neprezradili, no niečo málo si môžete všimnúť už vo videu, keď napríklad Assault plní taktiež „archetypálnu" úlohu ako Grenadier. Takto si budete vedieť viac jednotlivé triedy prispôsobiť svojmu štýlu hrania.

Multiplayer v Battlefielde je o vyššom počte hráčov na mape a o tímovom hraní. Samozrejme, vždy sa môžete zahrať na osamelého vlka a pokúsiť sa čo najviac nepriateľov skoliť sami, no nie vždy je práve čisto len strieľanie cestou k víťazstvu. Jednoducho si musíte uvedomiť, že spoluprácou sa zvyšujú aj vaše šance na úspech. Nehovorím teraz o tom, že musíte so spoluhráčmi neustále komunikovať. Koniec koncov práve to bolo na Gamescome v tom ruchu takmer nemožné. Ale treba chodiť v skupinách, navzájom sa oživovať (na čo, bohužiaľ, všetci kašlali, čo opäť môžete vidieť vo videu) a úplne najmenej je to, ak sa budete spoločne spawnovať, či podporovať vozidlami.

Zároveň je hrateľnosť Battlefield V stále rýchla a dynamická, no nie frenetická ako napríklad Call of Duty. Nikto vás tu nestrelí do chrbta hneď po respawne, mapy sú rozlohou na tom slušne a ak sa nespawnujete na spolubojovníkov, chvíľku to potrvá, kým sa dostanete k boju. A aj potom nemôžete len tak splašene pobehovať, nakoľko nikdy neviete, kde sa na takejto mape skrýva snajper, ktorý vás dá dole jedinou presne mierenou ranou do hlavy. Ak to ale nedostanete do hlavy, stále je tu možnosť privolať si pomoc spolubojovníkov, nech vás oživia. A naozaj ich môžete zavolať, čo má možnosť prilákať ich pozornosť viac ako to, keď len ticho ležíte na zemi. Zároveň to však priláka pozornosť nepriateľov.

Gunplay buduje štandardný Battlefield pocit a to nie je nič zlé. Akcia v sérii je zábavná, zbraní je dostatok a sú dostatočne odlišné na to, aby ste si našli takú, ktorá vyhovuje vášmu hernému štýlu a aj aktuálnej situácii. Bohužiaľ sme si tu nemohli vyskúšať vylepšenú deštrukciu, ktorú má BFV priniesť. Samozrejme, nemôžete sa tu večne spoliehať na svoj kryt a aj cez nejakú tú stenu dokážu virtuálne guľky preletieť, no nečakajte veľké ničenie budov ani nič podobné. Aspoň teda nie v tejto bete, ktorú sme mali k dispozícii. Čo je obrovská škoda.

Neviem, či má zmysel venovať sa bugom. Nejaké tie tradičné kolízie a fyzikálne bugy vidíte vo videu a k sérii „patria“. Nedávno sme vám však sľúbili, že ak sa nám niečo na Gamescome pokazilo, tak o tom dáme vedieť. A v prípade Battlefieldu prišiel bug, ktorý nám neumožnil respawnovať sa, takže bolo treba hru vypnúť a spustiť znova. Také veci však v plnej verzii neočakávame. Očakávame však oveľa viac obsahu. Koniec koncov hra tento rok sľubuje okrem multiplayeru aj kampaň, kooperáciu a niekedy neskôr aj Battle Royale režim. Dovtedy si ju však budete môcť vyskúšať aj sami v septembrovej bete, ktorá by mala priniesť túto Rotterdam mapu a aj Arctic Fjord v Conquest a Grand Operations režime (známe z uzatvorenej alfy – dojmy z nej nájdete tu).

 


napísal matus_ace 29.8.2018
Páči sa mi! (+3)
BATTLEFIELD V


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 20. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk