BANDAI NAMCO FLASHBACK BLAST!

BANDAI NAMCO FLASHBACK BLAST!

Najjednoduchšia konzola na trhu?

Test

Retro konzoly sú tu s nami už pomerne dlho, to len v posledných dvoch rokoch sa z nich stala masová záležitosť. Ale rôzne firmy ich viac či menej (alebo aj vôbec) oficiálne prinášajú už pomerne dlho a pokryté majú snáď všetky platformy, ktoré si v minulosti našli fanúšikov. Medzi najskúsenejšie firmy v tomto obore patria AtGames, aj keď nemajú práve najlepšiu povesť a kvalita ich produktov je ako na hojdačke – raz hore, inokedy dole. Pozreli sme sa už napríklad na ich na mini verziu Sega Mega Drive, ktorá mala svoje výhody, ale konkurencia ju prekonáva, napríklad aj kvalitou emulácie.

No a minulý rok práve táto firma rozšírila svoje portfólio o ďalšie retro konzoly, pričom ide o sériu Blast, ktorá chce ponúknuť retro zážitok bez nutnosti retro krabičky pod TV, navyše s oficiálne licencovanými hrami. Týchto konzol majú 6 (tri pre Atari hry, jedna pre Activision, jedna s legendárnymi hrami a posledná s automatovými klasikami od Namca) a nám sa do rúk dostala asi tá najkontroverznejšia - Bandai Namco Flashback Blast!. Ku kontroverzii sa však dostanem neskôr. Čo nájdete v krabici po rozbalení?

Blast je skutočne najjednoduchšia forma retro konzoly a vlastne v plnej paráde ukazuje, čo všetko vám stačí, nakoľko „veľké“ Mini retro konzoly sú len malý plošný spoj a okolo neho veľa vzduchu a plastu. Blast je vlastne HDMI dongle a má podobu a aj rozmery trochu prerasteného USB kľúča. Rozmery sú 95x34x9mm, takže je celé zariadenie naozaj malé. Okrem neho nájdete v balení už len krátky USB kábel a bezdrôtový ovládač, ktorým hry ovládate. Obligátnym obsahom je manuál a nálepky s Pac-Manom na gamepad.


Konzola je naozaj jednoduchá, táto konkrétne v žltej farbe s logom Blast! na prednej strane a logom firmy na zadnej strane. HDMI zasuniete do TV a už len pripojíte napájanie cez USB kábel. Ideálne je, ak máte USB port na TV čo najbližšie k HDMI, keďže kábel je naozaj krátky a rozhodne by mohol byť dlhší. Ak USB port na TV nemáte, tak poslúži napríklad aj nabíjačka od telefónu. Prepnete vstup na TV a konzola je ihneď pripravená na hranie. Stačí už len zapnúť ovládač a môžete hrať. Je trošku škoda, že v balení nenájdete baterky. Zvlášť u nás, lebo kým v USA stojí nejakých 18 dolárov, u nás za Blast dáte o dvadsiatku viac. Dlhší kábel a baterky v balení sú tak podľa mňa nielen povinnosť, ale aj slušnosť.

Samotný ovládač je možno trošku prekvapením. Sám som čakal niečo veľmi lacné, nepohodlné, z nepríjemných materiálov, čo sa rozbije po trošku tvrdšom zaobchádzaní. Ovládač však prekvapil a stále funguje dobre, pričom sa nedrží najhoršie, pôsobí pevne a trvanlivo. Dizajnovo pripomína pôvodný trojtlačidlový ovládač k Mega Drive, akurát má tlačidiel až 6, aj keď ich vlastne až tak akútne nepotrebuje. Je to osobná preferencia, ale keďže tento Blast ponúka automatové klasiky Namco, viac by som ocenil joystick ako gamepad, ale to je len maličkosť. Nájdete na ňom okrem tradičných tlačidiel aj Menu (na vyvolanie konzolového menu v hre) a Rewind na pretočenie času späť, ak zomriete. Jeho dosah je postačujúci a nakoľko niektoré hry v balení podporujú aj multiplayer, môžete siahnuť si kúpiť aj druhý ovládač, aby ste mohli hrať dvaja.

Čo sa týka samotnej ponuky hier, tá nie je najširšia a podľa mňa osobne ani úplne najlepšia, ale dá sa s nimi zabaviť a o to viac, ak ste s niektorými z nich vyrastali, prípadne sa náhodou dostali k ich pôvodným automatovým verziám. Klasické sci-fi akcie sú tu zastúpené hneď trojicou hier: Galaga, Galaxian a Xevious. Nesmie chýbať Pac-Man, ktorému je vlastne celá kolekcia aj venovaná. Toho sprevádza aj Pac-Mania, čo je titul, ktorý pravdepodobne mnohí z vás ani nepoznajú. Klasikou je aj Dig Dug a nájdete tu aj titul The Tower of Druaga, ktorý sa dá považovať za predchodcu dungeon crawlerov – chodíte s rytierom, bojujete v chodbách veže s monštrami a hľadáte kľúč od dverí k ďalšiemu poschodiu. No a nakoniec je tu Mappy, ktorého som si užíval kedysi a hra zabaví aj teraz.

Osem hier je síce málo, ale veľmi záleží na tom, ako vám samotné hry sadnú. Osobne by som rád videl na konzole viac hier, alebo aspoň vymenil jednu z lietadielkových hier za niečo iné od Namca, veď toho nemali málo. V konečnom dôsledku ale najviac času aj tak trávim hraním Mappyho, ktorý má vo svojom jednoduchom koncepte stále niečo do seba a jeho rýchla hrateľnosť vás naozaj preverí. Najmä, ak nechcete používať Rewind funkciu. Tá pekne rozširuje základnú funkcionalitu a vo všetkých hrách si môžete tiež vytvárať vlastné body uloženia a kedykoľvek sa tak vrátiť k rozohranému progresu. Taktiež si môžete navoliť aj vyšší počet životov, ak si chcete hry zjednodušiť. Možno by potešili ešte nejaké obrazové filtre, ale tie v zásade ani nie sú potrebné. Hráte totiž automatové verzie hier a kvalita ich emulácie je až nečakane dobrá.

Teraz ale k tej kontroverzii, ktorá sa už recenzovaného kusu možno netýka, ale ak tému retro konzol sledujete, asi ste ju zachytili. Automatové verzie totiž mali len kusy určené novinárom, čo boli tie úplne prvé. Do obchodov sa dostali kusy s konzolovými verziami a tie boli v každom ohľade horšie – hry boli škaredšie, mali horší zvuk, horšie bežali. Niet sa čo diviť, v dobe ich pôvodného vydania boli automaty neporovnateľne výkonnejšie oproti konzolám. My sme ale svoj kus dostali až koncom minulého roka, kedy sa už tento Blast nejakú dobu predával a aj napriek tomu má automatové verzie. Je tak možné, že výrobca svoju chybu napravil a snáď to je aj pravda.

Aký je záver? Ak naozaj dostanete automatové verzie hier a cena u nás sa aspoň trošku priblíži k tej zahraničnej, dostanete v podobe Bandai Namco Flashback Blast! naozaj podarené retro zariadenie, ktoré vám navyše nemusí nikde zavadzať, no ponúkne menej hier a aj balenie by mohlo byť lepšie. Funguje dobre, hrá sa na ňom dobre a pre niektorých tých skôr narodených to môže byť príjemný oneskorený darček. Navyše je prekvapením aj samotný gamepad, ktorý nie je taký lacný, aký by ste tu čakali. Ponúka slušný dosah, obstojné spracovanie a D-pad, na ktorom by sa pohodlne hrali aj Street Fighter hry.


napísal matus_ace 18.1.2019
Páči sa mi! (+1)
BANDAI NAMCO FLASHBACK BLAST!


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk