JUMP FORCE

JUMP FORCE

6.5

Kultoví hrdinovia s veľkými očami bok po boku

Recenzia na PC verziu

Nie je bojovka ako bojovka - v tejto sa stretli najznámejší hrdinovia manga hier, aby spoločne bojovali proti zlu. A to je skvelá príležitosť nielen pre priaznivcov tejto kultúry, ale aj fanúšikov bitkárskych hier, aby sa vrhli do akcie, v ktorej sa to priam hemží legendami. Spoznali ste ich v Dragonball Z, One Piece či Hunter X Hunter a teraz sú všetci pokope a merajú si sily medzi sebou. Kto sa stane vaším najväčším favoritom?

Môžete sa stať hociktorým z nich, alebo sa postaviť proti komukoľvek z bohatej kolekcie bitkárov s veľkými vypučenými očami, ktoré sú charakteristické pre animované postavičky v japonskom štýle. V prvom rade si však vytvoríte vlastného avatara, ktorý sa stane ústrednou postavou príbehu. Nie je však len na ozdobu, hoci si ho môžete upravovať a obliekať podľa chuti (a dostupných prostriedkov) v úvode hry a potom v obchodíkoch v centrálnom hube.

Váš avatar je tiež plnohodnotný bojovník, ktorému na začiatku vyberiete jeden z troch bitkárskych štýlov a ten potom zveľaďujete úpravou schopností a talentov. Aj tie môžete nakúpiť v centre, kde vás čakajú stánky na vylepšovanie postavy s možnosťou nákupu a výmeny špeciálnych útokov. V ďalších stánkoch si vyberáte herné režimy a misie - od voľných až po príbehové, ktoré sa postupne odomykajú. V uličkách sa potulujú väčšinou bezvýznamné NPC postavy, ale ak hráte v online režime, stretnete tam aj iných živých hráčov a celé to pripomína mestečká v tradičných MMORPG. Pre niekoho možno plus, nám to pripadalo trochu zbytočné, keďže sa v týchto priestoroch prakticky nič nedeje, len pobehujete hore-dolu kvôli voľbám,  ktoré by boli rýchlejšie prístupné v tradičnom menu. Aj keď sa totiž Jump Force snaží vytvoriť ilúziu funkčného virtuálneho sveta, stále je to len viac-menej klasická bojovka, v ktorej vôbec nejde o objavovanie a spoznávanie krajiny a jej obyvateľov, ale len o statické bitky v arénach s ohraničeným priestorom.

Jump Force
Jump Force Po dobrom zásahu súpera odhodí do diaľky.
Po dobrom zásahu súpera odhodí do diaľky.


Jump Force Kvôli tejto kocke sa z priateľov stávajú protivníci.
Kvôli tejto kocke sa z priateľov stávajú protivníci.


Jump Force Špeciálne útoky majú úžasné efekty.
Špeciálne útoky majú úžasné efekty.





Tvorcovia sa snažili priestory centra zakomponovať do príbehu, no tam nenašiel hub dostatočné využitie, stále je  to len o behaní od jednej osoby k druhej, ktorá vás poverí úlohou a  popritom vám dá nejaké suché informácie. Najčastejšie komunikujete so šéfom organizácie Jump Force, čo je vlastne obdoba S.H.I.E.L.D., ale namiesto komiksových hrdinov Marvelu sa tu zhromažďujú ikonické manga a anime postavy. A vy budete jednou z nich a stanete sa súčasťou jedného z troch tímov, ktoré sa tvária, že majú iné zameranie a štýl. Ale rozdiel je vlastne len v tom,  že na základe vášho výberu vás bude sprevádzať iná skupina bojovníkov. Takže volíte podľa sympatií a podľa toho, či je vám bližší Goku, Luffy alebo Naruto, respektíve cháska, ktorú vedú. No okrem toho budete mať často možnosť bojovať aj po boku iných hrdinov, ktorých väčšinou oslobodíte počas deja. 

Od príbehu však nečakajte priveľa, je neoriginálny a podaný veľmi sucho a nudne. V sprievode rôznych postáv sa prenášate na bojiská, kde vytlčiete svojich súperov, ktorí vlastne ani nie sú zlí, len ovládaní zlou silou pomocou špeciálnych kociek. Prípadne sú to repliky. A keď ich porazíte a kocky vyjmete, súperi sa pridajú sa na vašu stranu. Toto sa opakuje počas celej hry bez akýchkoľvek zvratov a komplexnejšieho deja. Je škoda, že tvorcovia neprejavili snahu aspoň pri vytváraní predelových scén a doplnkových animácií, ktoré by to trochu oživili. Monotónne prekrikovanie postáv pred súbojom alebo brífing v kancelárii rozhodne nie je nič také, čo  by vás dokázalo viac vtiahnuť do deja a už vôbec nie motivovať. Príbeh si tak prejdete aspoň pre formu, ale nevyvolá vo vás emócie ani nezanechá výnimočný dojem. No aspoň vás chvíľu zamestná.

Zatiaľ čo v príbehu väčšinou nastupuje do boja váš avatar a jedna či dve postavy, ktoré vám určí hra v súlade s dejom, v iných režimoch si vyberiete ľubovoľných, obvykle troch bojovníkov. Charakteristickým znakom tejto bojovky totiž je, že máte pod kontrolou viac postáv. Nikdy nebojujú naraz, ale si ich ľubovoľne prepínate a zdieľajú spoločný život. Podobne je to s nepriateľmi. Fakticky je to teda boj jeden na jedného s tým, že taktizujete s obmieňaním hrdinov a príležitostne aktivujete skupinový útok. V boji však využívate vcelku pestré možnosti, ktoré aplikujete pri útoku či obrane.

Základom sú bežné údery a kopy, ktoré môžete sypať na nepriateľa v rýchlom slede za sebou. Brániť sa dá krytom, uhýbaním či útekom. Útočník však za istých okolností dokáže preraziť obranu, vie sa rýchlo presunúť k oponentovi a zaskočí protiútokom. Okrem toho uplatníte špeciálne schopnosti, ktoré využívajú koncentrovanú energiu. Jedná sa o vizuálne veľmi pôsobivé útoky, ktoré sa dajú vyvolať kombináciou dvoch tlačidiel, s čím nebudete mať problém. Spôsobujú slušné poškodenie, ale ich vyvolanie chvíľku trvá, takže súper sa často na ne dokáže pripraviť a nie vždy sú preto účinné. Počas boja sa môžete ľubovoľne presúvať v teréne akýmkoľvek smerom a pri niektorých drvivých výpadoch zasiahnutého odhodí poriadne ďaleko. Občas je počas bitky chaos, ktorý je aj vedľajším produktom síce pôsobivých, ale chvíľami rušivých efektov superschopností. A môžete sa cítiť bezradne, keď vás súper zasype spŕškou úderov, ktoré sa dajú len čiastočne vykryť či odvrátiť.

Postavy v boji získavajú skúsenosti a levely a v centre môžete okrem schopností svojho avatara upravovať aj podpornú schopnosť asistujúcich postáv. Za zmienku stojí oblečenie, ktoré sa postupne trhá počas dramatických bitiek, takže niekedy začínate v plášti a tunike, ale na konci už máte obnažený trup a hrdina vyzerá strhane. Tým už sa dostávame k audiovizuálnemu spracovaniu. Nie je nič prekvapivé, že postavy majú japonský dabing, ale, samozrejme, máte k tomu anglické titulky, aby ste im rozumeli. Je škoda, že je nahovorená len časť dialógov, ani nie všetky príbehové. 

Grafika je príjemná. Nie špičková, ale vytvorená tak, aby pasovala k okatým manga postavičkám s komiksovým nádychom. Bojiská sú vcelku priestranné a nevyzerajú zle, občas si všimnete zrkadlenie vody na hladine mlák či iné efekty, ale interakcia s prostredím je prakticky nulová. Niekedy by ste chceli čosi chytiť a hodiť to po súperovi, ale takáto možnosť tu nie je.

Jump Force
Jump Force Postáv je mnoho, niektoré sú menej výrazné, iné majú veľmi špecifický bojový štýl.
Postáv je mnoho, niektoré sú menej výrazné, iné majú veľmi špecifický bojový štýl.


Jump Force Centrum v MMO štýle ponúka butiky s misiami, schopnosťami a predmetmi a stretnete tam iných hráčov.
Centrum v MMO štýle ponúka butiky s misiami, schopnosťami a predmetmi a stretnete tam iných hráčov.


Jump Force Bojová porada. Členovia Jump Force a ich šéf - skoro ako Nick Fury.
Bojová porada. Členovia Jump Force a ich šéf - skoro ako Nick Fury.





A bolo by štýlové, keby sa nielen trhali odevy bojovníkov, ale aj zostávali znaky poškodenia v okolí, napríklad kráter, keď vyvoláte obrovskú ničivú guľu a šmaríte ju po nepriateľovi. Nakrátko síce uvidíte zdevastované prostredie, ale po chvíli je zas všetko v pôvodnom stave. Bolo by zaujímavé porovnať kultivovaný priestor pred bojom a ruiny, ktoré zostanú na konci. Nie je to však vyslovene chyba hry.

Čo však môže vyrušovať, je časté nahrávanie. Pri každej zmene miesta, krátkom dialógu, ale aj úpravách postavy hra načítava dáta -  väčšinou to nie je ani také zdĺhavé ako skôr otravné. A keď už kritizujeme, môžeme vyčítať nekompatibilnú výbavy hrdinu, na ktorej si tvorcovia hry zakladajú. Pritom sa neraz jedná o kúsky, ktoré nijako bližšie nesúvisia. Napríklad som si kúpil prilbu a po jej nasadení mi hra zrušila elegantné nohavice, ktoré som si vybral predtým a  nahradila ich iným kúskom. Toto sa dá len ťažko pochopiť.

Jump Force je obstojná, mierne nadpriemerná bojovka. Bitky sú dynamické a plné vizuálnych efektov, no bez ohľadu na zvolený režim je ich priebeh vždy rovnaký, i keď, samozrejme, je väčšia výzva bojovať so živými hráčmi ako s umelou inteligenciou. Neoriginálny príbeh sa dosť ťarbavo snaží spájať hrdinov rôznych univerz, jeho prezentácia je slabá, ale svoj základný účel plní. Hub - centrum v MMO štýle je skôr zbytočnosťou a hru nijakým zásadným spôsobom neobohacuje, iba tam bez hlbšieho zmyslu pobehujete. Na 30-eurovú hru by to bolo fajn, ale keď máte zaplatiť  viac ako 50 € za štandardnú, 90 € za Deluxe a stovku za Ultimate edíciu, už to taká skvelá ponuka nie je. Takže minimálne kým hra neklesne na rozumnú cenu, pre bežných hráčov to nie je veľmi lákavý tovar. Ortodoxní fanúšikovia mangy a anime sa na to ale môžu pozerať trochu inak a cez ružové okuliare. Tí uvidia predovšetkým hrdinov svojich zbožňovaných hier pekne pokope na jednom mieste, a preto budú voči Jump Force tolerantnejší a ich hodnotenie hry zrejme o niečo vyššie.

Jump Force
Jump Force Na výber je množstvo bojovníkov - vrátane toho, ktorého si sami vytvoríte a upravujete.
Na výber je množstvo bojovníkov - vrátane toho, ktorého si sami vytvoríte a upravujete.


Jump Force Boruto je šikovný chlapec a keď ho v boji uvidíte dvakrát, neznamená to, že ste opití. Je to jeho unikátny štýl.
Boruto je šikovný chlapec a keď ho v boji uvidíte dvakrát, neznamená to, že ste opití. Je to jeho unikátny štýl.


Jump Force Táto farebná cicuška spôsobí mnoho problémov.
Táto farebná cicuška spôsobí mnoho problémov.





napísal uni 20.2.2019
Páči sa mi! (+3)
6.5
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
JUMP FORCE
+ hrdinovia kultových manga hier pekne pokope
+ vydarené efekty počas špeciálnych útokov
+ vlastný bojovník, ktorého môžete upravovať
- nezáživný a nudne podaný príbeh a misie
- niektoré kontraproduktívne prvky boja
- zbytočný hub v MMO štýle
- otravné časté nahrávanie
- predražené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: ntel Core i5-2300 2.80 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 660 Ti 3 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bandai Namco / Bandai Namco
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 15. február 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19834)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk