ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR

ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR

Spoločne proti zombíkom

Vývoj na hernom trhu je nevyspytateľný. Veľká značka môže úplne pohorieť a pochovať aj známu sériu, zatiaľ čo takmer neznáme indie hra raketovo vystrelí a predá milióny kusov. Žiaden marketingový mág to nedokáže predvídať a ani naplánovať. Pokojne sa tak môže stať, že spočiatku menší a jednoduchší spin-off dorastie do veľkosti hlavnej série, prípadne sa od nej nakoniec oddelí, nájde si vlastné publikum a založí vlastnú sériu. To sa napríklad stalo britskému Rebellionu. Ten má na svojom konte za roky svojej existencie mnoho úspešných hier, Sniper Elite je však medzi nimi asi tá najznámejšia.

A práve z nej vzišla úspešný značka, ktorá začala ako jednoduchý spin-off, no prerástla do vlastnej úspešnej série. Nazi Zombie Army ťažila z popularity zombie tematiky, no stále je tu, aj keď už zombíci nezaujímajú až také davy ľudí. Budúci rok sa navyše série vráti s novou časťou a my sme mali možnosť si na Gamescome vyskúšať demo Zombie Army 4: Dead War v dvojčlennej kooperácii. Hranie dema si mali povolené nahrávať a aj sme ho nahrať chceli, no bohužiaľ sa objavili technické problémy, takže si musíte vystačiť len s textom.

Základná premisa je jednoduchá, no v rámci žánru stále fungujúca. Opäť sa v koži štvorice hrdinov ocitáte v 40. rokov minulého storočia, kedy 2. svetová vojna nemá taký priebeh, o akom ste čítali v učebniciach dejepisu. Fronty totiž nie sú plné vojakov na rôznych stranách, ale nemŕtvych, ktorí ohrozujú existenciu sveta ako takého. A akoby to celé nestačilo, zo samotného pekla sa môže vrátiť aj Hitler. Vám tak nezostáva nič iné, len zobrať do ruky všetky dostupné zbrane (a že ich tu je požehnane) a vydať sa do boja spolu s trojicou ďalších odvážlivcov. Postavy sú nové aj staré, pričom najmä hráčov Sniper Elite poteší, že sa vráti aj starý známy Karl Fairburne.


Na pohľad to celé môže pôsobiť rovnako ako predchádzajúce hry, no nie je to tak. Vedľa mňa si totiž sadol Jordan Woodward, vedúci level dizajnér hry, ktorého som popri hraní spovedal. Prezradil, čo chcú s hrou priniesť: „V zásade chceme hru priniesť na novú úroveň a zároveň týmto pokračovaním série uspokojiť našich fanúšikov. Máme množstvo fanúšikov, ktorí sú vášniví pre hru, dali nám veľa spätnej väzby a chcú viac toho, čo sa im páčilo na trojke. Chceme im priniesť známy a rozpoznateľný zážitok, no zároveň aj nové možností.

Chceme pridať novú hĺbku, vylepšiť príbeh, priniesť väčšie levely a tiež viac priestoru na skúmanie. Je tu viac vecí na odomknutie a viac obsahu všeobecne a, čo je najdôležitejšie, viac spôsobov, ako hru hrať. Nájdete tu veľa možností úprav, odomykateľné perky, špeciálne útoky, možnosti špecializovania vašej postavy a tonu ciest k tomu, aby ste si hru opäť zahrali.

Mal pritom pravdu. Na návštevu hry sme mali 45 minút, čo je o trošku viac ako tradičné 30 minútové sloty, no a na mieste som pochopil dôvod. Sčasti to bolo zoznámenie so spoluhráčom, ďalším novinárom. No hlavne to bola príprava na samotnú misiu. Karl bol pre mňa jasná voľba, no výberom jednej zo štvorice postáv to neskončilo. Samozrejme, na výber je tu dosť veľa kozmetiky, no tá ma nikdy nezaujíma. Dôležitejšie sú veci, ktoré ovplyvňujú hrateľnosť a tých tu rozhodne nebolo málo. Vyberáte si zbrane, vybavenie, špeciálne útoky, schopnosti, perky, je toho jednoducho veľa a tieto veci naozaj dokážu prispôsobiť štýl hrania tomu, čo sami preferujete. Môžete strieľať do hláv z väčšej diaľky, môžete sa aj vybaviť brokovnicou a všetko riešiť z intímnej vzdialenosti. Môžete sa vybaviť špeciálnou schopnosťou, ktorá vám výrazne pomôže proti presile. Tej tu však čelíte prakticky neustále.

Mohli sme si však zahrať len jedno kolo, takže som sa musel spýtať na to, čo všetko tieto veci pre hru znamenajú: „Chceme poskytnúť viac možných spôsobov ako hru hrať a to je veľmi dôležité pre kooperáciu. Behom kooperácie si môžeš vylepšiť pušku, ja brokovnicu a spolu fungujú veľmi dobre. Ak si s puškou lepší, hodí sa ti to, môžeš ma lepšie kryť, keď na nás útočia zombíci. To isté platí pre vylepšovanie a dovoľuje to hráčom špecializovať sa napríklad v tom, keď je niekto veľmi dobrý ako zdravotník, prípadne s výbušninami. Naozaj to ponúka viac možností ako hrať hru takým spôsobom, akým sami chcete.

Chvíľu to síce trvalo, ale nakoniec sme sa s mojim spoluhráčom zohrali. Úvod však nebol jednoduchý. Síce sme sa mohli vybaviť v našej základni, no len čo som otvoril dvere von, nebolo to tak, že by sme vybehli a začali kosiť zombíkov. Práve naopak. Zombíci začali v obrovskej vlne prenikať dnu a my sme sa tak museli brániť na vlastnom piesočku. Vo štvorici by to možno prebiehalo inak, no dvaja sme sa museli stiahnuť, podporovať sa, oživovať sa, no a najmä vhodne využívať špeciálne schopnosti, keďže zombíkov bolo fakt veľa a na vstup dnu rozhodne nevyužívali len dvere, ale útočili z každej strany.

Stačilo však vyčistiť vlnu a konečne sme sa dostali von, kde sme si mohli vyskúšať spomínaný väčší level. Bol len ukážkou z toho, čo nám nakoniec hra ponúkne, no oproti predchodcom úrovne naozaj narástli a máte tu toho viac na práci. Nám predvádzaný level bol síce stále dosť koridorový (a neviem, v akej miere to bude v plnej verzii odlišné), ale naozaj dlhý, takže sme ho nakoniec ani nedohrali. Postupne však pred nás postavil rôzne výzvy, prestriedali sme rôzne zbrane a bojovali sme bok po boku. Dojem bol umocnený aj interakciou medzi postavami, ktoré sa dokážu navzájom komentovať, čo je jedna z noviniek hry.


Aký bol teda výsledný dojem z akcie v Zombie Army 4? Viac než len dobrý. Mám rád predchádzajúce hry, aj keď rozhodne neboli bez chýb a niektoré ich mali viac ako by sa patrilo. Akcia v nich však fungovala a rovnako je to tu, kde vás streľba prenesená zo skôr vážnejšie poňatej Sniper Elite 4 baví. Zbraní je tu veľká hromada (navyše so špeciálnymi efektmi, napríklad bleskami, plameňmi a podobne), tak isto vybavenia a schopnosti to pekne rozširujú. Prepracovaný je systém boja zblízka, ktorý proti horde nemŕtvych neraz využijete. Detailné a poriadne krvavé likvidovanie nepriateľov si môžete užiť aj vďaka vylepšenému systému X-Ray kamery.

Netreba si klamať, do vydania je síce ešte ďaleko, no audiovizuálne kvality sa už asi príliš nezlepšia a v tejto oblasti už dnes nájdete rozhodne lepšie vyzerajúce hry. taktiež hry s lepšou interaktivitou či deštrukciou. Na druhú stranu grafika hry neurazí a nie je nijako výrazne horšia, pričom sme hrali PS4 verziu. Už v deme ma však zaujala hudba, z ktorej som síce veľkú ukážku nepočul, no osemdesiatkové melódie ja veru môžem a ešte o to viac, ak sú správne použité na budovanie atmosféry, či už vo filme, alebo v hre. Možno z toho trochu smrdí Carpenter a to môže byť len a len dobre, ak sa celá hra ponesie v tomto duchu.

Zombie Army 4: Dead War nám predstaví boje proti hordám hnijúcich zombíkov v južnej Európe, avšak až niekedy v roku 2020. Na záver som sa tak Jordana už len spýtal na to, koľko obsahu nám vlastne prinesú pri vydaní hry: „Nemyslím si, že môžem špecificky hovoriť o tom, čo bude pri vydaní hry, ale v zásade všetko, čo si videl v deme, bude prítomné pri vydaní hry.“ Síce vágna odpoveď a rozhodne by som rád vedel, koľko hra zaberie aspoň na to jedno prejdenie, no zároveň demom autori pekne načrtli to, čo chcú priniesť. Väčšie levely sú rozhodne vítané, akcia je stále kvalitná a hra prinesie viac možností na prispôsobenie ako všetci traja predchodcovia spolu, čo je vítaná zmena. Navyše tu ide v prvom rade o kooperáciu a demo naznačilo, že práve tá bude z tohto všetkého ťažiť.


napísal matus_ace 12.9.2019
Páči sa mi! (+4)
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk