PLANET ZOO

PLANET ZOO

7.5

Toto nie je Zoo Tycoon, je to omnoho viac.

Recenzia na PC verziu

Občas je vhodné venovať sa tomu pomyselnému slonovi v miestnosti hneď v úvode. Je to téma, ktorú mnohí rozoberali už po oznámení hry Planet Zoo a vývojári z Frontier Developments nemali šancu sa jej vyhnúť, akonáhle vyhlásili, že predmetom ich novej simulácie manažmentu parkov budú zoologické záhrady. Je Planet Zoo niečo ako pokračovanie legendárneho Zoo Tycoon? Aj keď sa hráči upínajú na slovo Zoo v názve hry, v skutočnosti by mali hľadať podobnosti v titule, ktorý má spoločný práve názov Planet. Frontier Developments totiž stavali na svojich overených základoch z Planet Coaster a tam nájdeme skutočnú predlohu pre ich najnovší počin. Planet Zoo nie je ako Zoo Tycoon. Je omnoho viac.

Po spustení Planet Zoo a pohľade na prvé roztopašné zvieratká a rozsiahle výbehy s kľukatými cestami pre návštevníkov sa nejednému nostalgikovi zalesknú oči a navráti sa mu pocit, aký zažíval pri legende Zoo Tycoon 2. Kým rebootovaný Zoo Tycoon hráčov sklamal svojou prílišnou jednoduchosťou a konzolovým ovládaním, Planet Zoo je simulátor manažmentu parkov, ako sa patrí. Žiadne zjednodušené rozhranie s veľkými ikonami. Pripravte sa na tabuľky, ukazovatele, kvantá textu a dlhého žmúrenia na ikony a nápisy. Prvé, čo musíte po spustení Planet Zoo urobiť, je nádych, výdych a nenechať sa zastrašiť. Túto hru sa budete musieť naučiť hrať. V dnešnej dobe intuitívnych hier je Planet Zoo presným opakom a vyžaduje si veľkú dávku nervov a odhodlania, ale odmena bude veľká.

Sú dva prístupy, ako sa hru naučiť hrať, pričom ak začnete pociťovať nechuť počas jedného z nich, je potrebné ho vymeniť za druhý. Prvý prístup je pustiť si kariérny režim, ktorý vás na začiatku prevedie stručným tutoriálom a následne vás zahltí čiastkovými úlohami, na ktorých sa postupne naučíte všetky aspekty manažovania zoo. V tomto príbehovom režime vás čaká 12 zoologických záhrad, pričom každá z nich trpí rôznymi nedostatkami, ktoré musíte vyriešiť. Vo väčšine prípadov ide o hotové a už dlhšie fungujúce zoologické záhrady, takže keď hru spustíte, je vhodné zastaviť čas a jednoducho začať skúmať a spoznávať. Je tu vysoké riziko, že v zoo, ktorú vidíte po prvý raz, sa jednoducho stratíte.

Planet Zoo
Planet Zoo Niečo pre milovníkov tabuliek.
Niečo pre milovníkov tabuliek.


Planet Zoo Viete sa pozrieť na detaily každej budovy, dokonca aj do vnútra veterinárnej stanice.
Viete sa pozrieť na detaily každej budovy, dokonca aj do vnútra veterinárnej stanice.


Planet Zoo Vašu Zoo si viete vypiplať do dokonalosti.
Vašu Zoo si viete vypiplať do dokonalosti.





Už fungujúci a svojsky navrhnutý park s desiatkami zvierat, ktoré majú rôzne požiadavky môže byť skutočne zastrašujúci. Ak necháte čas plynúť, na ľavej strane obrazovky začnú nabiehať upozornenia. Zamestnanci nevedia nájsť voľné budovy, zvieratá majú špinavé výbehy, hrozí vypuknutie chorôb, zvieratá sú hladné, nevedia si určiť, kto je alfa a tak sa bijú, výbeh je im už malý, alebo sa nudia. Vitajte v manažmentovej hre. Mysleli ste si, že si pri nej oddýchnete? Tak to bol veľký omyl. Na Planet Zoo budú najlepšie pripravení hráči, ktorí už skúšali hrať Planet Coaster. Frontier je dobre známy tým, že si dáva záležať na manažmentovom aspekte hier a ak od tejto hry očakávate hlavne chlpaté zvieratká a stavanie cestičiek a výbehov, možno vás hra odstraší. Na obdivovanie zvierat jednoducho nie je čas. Kariérny režim vás zahltí úlohami a dá vám na všetko potrebné nástroje, no vy ich nemusíte vedieť ovládať.

Prvým problémom Planet Zoo je, že tutorial jednoducho nie je dostatočný na to, aby ste hladko vkĺzli do hry. Autori sa spoliehajú na to, že si sami otvoríte nápovedu, budete sa preklikávať jednotlivými možnosťami a sami ich skúšať. Prípadne očakávajú, že na riešenie problémov prídete intuitívne. Väčšina vašich problémov sa dá vyriešiť, lenže nikto vám odpovede nenaservíruje. Pri rozsiahlych zoo je však ťažké sa sústrediť na jeden čiastkový problém, preto sa môžete po čase cítiť stratení s pocitom, že jednoducho chod zoo nezvládate, pretože neovládate všetky prvky. Pri týchto problémoch je vhodné zvoliť druhý prístup k vášmu zoznamovaniu s Planet Zoo a otvoriť si Sandbox režim s veľkou čistou plochou, na ktorej budete krok po kroku rozširovať svoju zoo a budete dobre poznať každý meter cesty a každé zviera, ktoré ste kúpili.

Ak vás možno zastrašil manažovací aspekt hry a uprednostňujete skôr stavebný, Planet Zoo znova ponúkne viac, ako ste možno pripravení. Hra oplýva stovkami možností so zreteľom aj na tie najmenšie detaily. Na budovy môžete použiť šablóny, no dokážete ich postaviť úplne od nuly za použitia rôznych materiálov a objektov. Frontier v Planet Zoo dokázal, že ešte aj postavenie jednej steny výbehu, či cesty na nerovnom teréne, môže byť hotová veda. Tu sa znova prejaví nedostatočná príprava z tutoriálu, no viete predsa čítať a ovládanie prvkov sa z nápovedy naučíte. Teda pokiaľ na to máte dostatok trpezlivosti. Mnohokrát vás hra zanechá s pocitom: „Viem, čo chcem mať postavené, viem, na čo mám asi kliknúť, ale fakt netuším, ako to urobím.“ A aby ste to skutočne nemali jednoduché, Frontier vám do cesty hodí ešte zopár polien v podobe bugov a absurdných dizajnových rozhodnutí v staviteľskom režime.

Napríklad aj nástroj budovania cesty vie byť akousi entitou samou o sebe. Mnohokrát nespolupracuje a už vôbec nevyzerá, ako by ste si želali. Frontier uprednostňuje kľukaté cesty a tak sa aj ich budovanie správa. Každá cesta má svoje vlastné hranice a preto je ich spájanie do väčších celkov občas nemožné. V jednom scenári kariérneho režimu autori jasne naznačili, že máte spojiť jeden ostrov s druhým pomocou cesty. Problémov bolo hneď niekoľko. Jeden ostrov bol nižšie položený ako druhý a na druhom ostrove bol nerovný povrch. Cesta ťahaná z nižšieho ostrova ostro dohora sa tak nedala spojiť so zemou a keďže bol v scenári zámerne vypnutý režim úpravy terénu, nedali sa cesty spojiť. Toto je jedna z množstva situácií, kedy hra jednoducho nespolupracuje a vo vzduchu visí otázka: „To si naozaj musím pozrieť návod?“ Hra má celkovo problém s akýmsi automatickým „ukotvením“ stavebných prvkov a predmetov. Kvôli tomu, že je s nimi možné tak veľmi manipulovať, je občas ťažké ich dať na správne miesto bez toho, aby podivne nelevitovali alebo neboli niečím záhadne blokované.

Stavanie v Planet Zoo je skutočne len pre zručných a trpezlivých. Ak tomu však dáte šancu, odmení vás možnosťami, aké v iných hrách neuvidíte. Keď sa budete pozerať na funkčné vlakové dráhy, lanovky a safari cesty, budete na seba skutočne hrdí. Vaše zoo sa môžu stať vašou pýchou a je isté, z Planet Zoo vzídu neskutočné kreácie šikovných hráčov, pri ktorých bude padať sánka až na zem. Budete patriť medzi nich? V online „frančízovom" režime ešte o čosi dvihnete latku, keď si s vašimi zoo vytvoríte frančízu a budete nakupovať zvieratá zo spoločného trhoviska pre viacerých hráčov. Je len škoda, že obchod so zvieratami je málo prehľadný a aj napriek možnosti zoraďovania sa vám zvieratá môžu ľahko vytratiť. Tabuľka so zvieratami je jeden zo symptómov celkovo neohrabaného rozhrania, ktoré Planet Zoo zdedil po Planet Coaster.

Kvôli rozhraniu, ktorého sa Frontier Developments tak tvrdohlavo drží, nie je nič rýchle a ľahko dostupné. V jednotlivých prvkoch je ľahké sa stratiť a rozklikávanie a rolovanie zaberá množstvo času. Okrem ťažkopádneho rozhrania je ďalším vážnym mínusom hry množstvo bugov, ktoré boli hráčom známe už od beta testovania, prejavili sa počas recenzovania a mnohé ostali aj po prvom patchi. Záhadne zablokované cesty vedia naozaj hnevať, no ešte horšie je na tom zvláštna AI zamestnancov, ktorí si nerobia svoju prácu a následkom toho zvieratá chorľavejú a zomierajú. Keďže ide o manažmentovú hru, nie je tu možnosť manuálne pozbierať exkrementy alebo zvieratá nakŕmiť. Veď vy na to máte ľudí, tak ich manažujte! Keď ale AI nechce spolupracovať, aj najlepší manažér zlomí palicu.

Planet Zoo
Planet Zoo Pandy chcete sledovať nonstop.
Pandy chcete sledovať nonstop.


Planet Zoo Režim výzvy vám bude dávkovať nové úlohy.
Režim výzvy vám bude dávkovať nové úlohy.


Planet Zoo Zvieratá vyzerajú neuveriteľne realisticky.
Zvieratá vyzerajú neuveriteľne realisticky.





Medzi tie zábavnejšie bugy patrí spontánne balenie zvierat do škatúľ, no menej vtipné sú crashe hry. Tvrdohlavá AI zamestnancov je problematická, no aj zvieratá sú príbeh sám o sebe. Boli prípady, kedy zvieratá donekonečna medzi sebou bojovali o pozíciu alfa samca, aj keď predtým so sebou nemali problém. Inokedy mali absurdné požiadavky na množstvo prístrešia vo výbehu a nakoniec je tu ďalšia prekážka, ktorou je obmedzený rozsah hračiek pre zvieratá, ktoré sa vám rozšíria iba vtedy, keď si najmete veterinárov, ktorí budú dané zviera skúmať. Keďže výskum dlho trvá a veterinári sú zamestnaní buď tradičným hľadaním budovy alebo liečením zvierat, ktoré ochoreli, lebo ošetrovatelia si nerobili svoju prácu, zvieratá majú pocit, že trpia a už máte pri vchode prvých demonštrantov.

Planet Zoo je vskutku stresujúca hra a mnohí hráči to pre nedostatok trpezlivosti vzdajú už v začiatkoch. Balzamom na dušu však môžu byť zvieratá a celkovo vizuálna stránky hry v spojení s nádhernými zoologickými záhradami, ktoré v hre viete vytvoriť. Animácie zvierat vyzerajú skvele a ak máte ten luxus, že vaša zoo práve nehorí, zapnite si kamerový režim a sledujte svoje zvieratá. Pohľad na spokojné pandy, ako sa kŕmia a hrajú, vám dá pocit, že to stojí za to. Rovnako príjemné pocity navodzuje aj soundtrack s veselými melódiami, ktoré si budete pohmkávať aj mimo hrania. Silnou motiváciou pre kúpu v našom regióne môže byť aj česká lokalizácia, vďaka ktorej bude mať väčšie množstvo ľudí šancu ponoriť sa do tajov riadenia zoologickej záhrady.

Aj keď česká lokalizácia a príjemný vzhľad môžu nabádať k tomu, že ide o hru pre deti, nenechajte sa zmiasť. Planet Zoo je vhodná hra pre deti, len ak ich chcete naučiť zodpovednosti a pocitu, že niekedy jednoducho neviete mať všetko pod kontrolou a je dôležité sa z toho nezosypať. Lebo verte tomu alebo nie, Planet Zoo vie zlomiť aj dospelého človeka. Nejde totiž o oddychovú záležitosť, ako by mnohí očakávali, ale manažment so všetkým, čo k tomu patrí a aj nejakými nepríjemnými bugmi navyše. Planet Zoo trpí istou nevyváženosťou, kedy pod obrovskou dávkou nástrojov, možností a de facto aj povinností dokáže hráča nepríjemne dusiť. No tam, kde budú niektorí panikáriť, iní si prídu na svoje. Pri budovaní a staraní sa o zvieratá dokážu tí trpezlivejší stráviť aj desiatky hodín. Tí emotívnejší sa nechajú rozhodiť už po pár hodinách a k hre sa nevrátia. Frontier Developments presvedčili, že v tomto žánri dokážu vytĺcť maximum a nemajú potrebu porovnávať so Zoo Tycoonom. No aj keď sa zbavia slona v miestnosti, ostali tu ešte muchy, ktoré musia akútne vychytať.


napísal Tanya 8.11.2019
Páči sa mi! (+9)
7.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
PLANET ZOO
+ obrovské množstvo nástrojov a možností
+ česká lokalizácia
+ animácie a realistické spracovanie zvierat
+ množstvo detailov a dizajn budov a prvkov v zoo
- ťažkopádne rozhranie
- zlá optimalizácia a množstvo bugov
- zatiaľ nie veľmi veľká ponuka zvierat
- chabý tutoriál a zlý balans množstva povinností v úvode hry


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Frontier
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 5. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18384)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk