SNOWRUNNER

SNOWRUNNER

8.5

Z blata do kaluže a snehu

Recenzia na PC verziu

Focus pokračuje vo svojej jedinečnej simulačnej sérii zameranej na prepravu tovaru v nehostinných podmienkach. Sériu svojho času začal vývojár Pavel Zagrebelnyj so svojím titulom Spintires. Následne už pod Saber Interactive pokračoval ako Mudrunner a nová hra dostáva ďalší názov, a to Snowrunner.

Spintires pri svojom vydaní ponúkol jedinečnú fyziku vozidiel, špeciálne pneumatík, ktoré sa správali podľa terénu a váhy auta a prejdenie blatom alebo vodou nebolo vôbec jednoduché. K tomu sa pridal navijak, rôzne typy nákladov a aj rôzne druhy vozidiel s rozličnými pohonmi. Bolo to na svoju dobu veľmi pôsobivé a aj dnes stále je, keďže tento systém nemá konkurenciu. Mudrunner prebral základ Spintires, rozšíril ho o nové prostredia a možnosti aj keď výraznejšie hru nemenil, a to ani používateľskú prívetivosť.  Snowrunner to celé posúva vpred.

Snowrunner výrazne vylepšuje hru v každom smere, prepracoval grafiku, rozširuje možnosti a hlavne prostredia.  Autori sa tu výrazne pohrali a rovno do základnej hry dali tri krajiny vždy s niekoľkými mapami, ktoré postupne prejdete. Bude to štyrikrát väčšia plocha ako v Mudrunner American Wilds. Približne 30 km štvorcových na jedenástich mapách.

Snowrunner
Snowrunner Vitajte späť vo svete silných áut.
Vitajte späť vo svete silných áut.


Snowrunner Ako názov hovorí, sneh nechýba.
Ako názov hovorí, sneh nechýba.


Snowrunner Mapy budú veľké a bude ich dostatok.
Mapy budú veľké a bude ich dostatok.





Napriek názvu nebude Snowrunner čisto v snežnom prostredí, dostanete prostredie Michiganu, Aljašky a Tajmíru. Každé bude iné a Michigan ponúkne viac štandardné horské prostredie s množstvom ciest, ale aj čiastočne neschodnými zablatenými cestami,  Aljaška oproti tomu bude zasnežená, predstaví sneh a ľad a nakoniec Tajmír je úplne nehostinné zablatené a zatopené prostredie na Sibíri (autori trochu sklamali, že tu nie je aj púšť, ktorá by pridala znovu iný typ terénu, ale možno bude nasledovať v Sandrunner časti). Tak či tak, každé prostredie ponúkne iné a stále náročnejšie výzvy.  

Hlavné misie budú viac-menej rovnaké, zamerané na ropné spoločnosti, ale okrem toho máte hneď tri firmy, pre ktoré budete plniť misie ako hlavné zákazky. Pridajú sa rozmanité menšie úlohy pre ľudí a nakoniec to dopĺňajú úlohy na čas. Vždy v zásade musíte niečo niekde zobrať, preniesť na iné miesto, nájsť stratený náklad alebo auto, zapadnutý príves. Nakoniec presne o tom tá hra je - ste prepravca. Ale nebude to jednoduché, keďže prostredia sú extrémne nehostinné a miestne cesty nie, že nevideli asfalt, ale ani štrk.

Vy tak musíte postupne splniť jednoduché úlohy so základnými pomalými, rozpadnutými autami, aby ste si zarobili, mohli získať lepšie jednotlivé súčiastky, prípadne kúpiť nové auto. Tých je takmer 50, a to od malých pick-upov alebo jeepov, cez staré nákladné, až po veľké ťažné autá, alebo obojživelné, priam vojenské vozidlá.  Dôležité je, vždy si na danú prácu vybrať správne auto. Niekde je potrebné ľahké auto, inokedy na ťažký náklad veľké. Často budete misiu skúšať viacerými vozidlami, keďže po ceste zistíte, aký presne je terén.

Samozrejme, peniaze sú problém, a teda dôležité je postupne plniť misie, zarábať ako sa dá. Niektoré úlohy sú rýchle a stačí si vybrať vhodné auto, dávať pozor na rýchlosť, výber terénu, cez ktorý pôjdete a len prejsť do cieľa. Iné sú zložitejšie, majú niekoľko úrovní a napríklad musíte splniť inú misiu, aby ste danú úlohu reálne mali šancu splniť. Napríklad zapadnutú cisternu ťažko odtiahnete cez zablatenú cestu, ale ak doveziete tovar na opravu mostu, hneď to bude jednoduchšie. 

Ak totiž skúsite niečo ťahať krížom cez blato a nemáte na to správne auto, správne pneumatiky, ľahko sa stane, že zapadnete a už sa nepohnete. Niekedy nepomôže ani navijak, čo je primárna záchrana v krízových situáciách. Vtedy síce môžete auto teleportovať späť do garáže, ale je tu aj účinnejšia možnosť, a to zobrať ďalšie auto a potiahnuť zapadnuté. Niekedy si takto viete pomôcť a neraz je to aj jediná cesta, ak chcete daný náklad dostať na miesto.

Ale nemusíte byť nevyhnutne na všetko sami. Viete si vytvoriť kooperačnú hru a spojiť sa hneď s tromi ďalšími hráčmi. Buď si vytvoríte vlastnú hru a necháte ju otvorenú pre ďalších hráčov, alebo si pozvete priateľov. Vždy sa pridáte do prebiehajúcej hry hráča, ktorý ju zakladá, a teda mu môžete pomôcť so splnením misií alebo vyslobodením vozidiel. 

Nakoniec je tu ešte prvok kazenia auta. To je tu podobne ako v predošlých hrách detailné, aj keď zdá sa, že utlmené. Podobne sa tu kazia tlmiče, pneumatiky a hlavne motor, ale zdá sa, že výrazne pomalšie ako v Spintires a malý náraz do zábradlia vám hneď nezničí motor. Treba si však dávať pozor, keďže čím viac je pokazený, tým menší je výkon auta a podobne ak zlyhávajú tlmiče, už terén neprejdete tak jednoducho. Všetko si opravujete v garáži, kde si zároveň auto môžete aj vylepšovať. Viete kúpiť lepší motor, odpruženie, pneumatiky alebo vylepšiť navijak, prípadne vymeniť nákladnú plochu  za žeriav, pridať rôzne nadstavby alebo iné doplnky. Tieto všetky vylepšenia sa vám postupne odomkýnajú. Čo je zvláštne riešené, keďže v takomto štýle simulácie by malo byť prístupné všetko čo si môžete dovoliť.  Niektoré vylepšenia nájdete aj v prostredí hry.

Snowrunner
Snowrunner Ľad je novinkou v sérii, pozor na šmýkanie.
Ľad je novinkou v sérii, pozor na šmýkanie.


Snowrunner V hre sú už aj mody, napríklad si viete pridať Cybertruck, ktorý však náročné terény veľmi nezvláda.
V hre sú už aj mody, napríklad si viete pridať Cybertruck, ktorý však náročné terény veľmi nezvláda.


Snowrunner Hľadanie rozhľadní vám ukáže ďalšie časti mapy a aj misie.
Hľadanie rozhľadní vám ukáže ďalšie časti mapy a aj misie.





Snowrunner teraz beží na novom engine a aj to pekne vidieť. Je to vlastný engine od Saber Interactive, do ktorého preporovali simuláciu terénu a fyziku z predchádzajúcich hier. Celé to tak už nebude šedivé, prostredia dostanú farby, pôsobivú dohľadnosť a veľmi dobre zachytenú prírodu. Skutočne je to veľký skok oproti Mudrunnerovi. Kolesá parádne zapadajú do blata, snehu, prešmykujú sa, víria vodu. Je to pôsobivé. Chýba tomu však jedna vec, a to život. Prostredie je stále mŕtve, bez áut, bez ľudí.  Je to ako v karanténe. Jediné čo sa hýbe, sú stromy a je to škoda. Pomohlo by to atmosfére a hlavne prítomnosť ľudí by bola logická. Môžete si to oživiť len kooperáciou s priateľmi.

Na samotnú simulačnú stránku sa nedá sťažovať a dokáže napriek prázdnote prostredia pohltiť. Nakoniec je to zamerané presne na vás a váš boj s prírodou. Čo však vývojári z Ruska ešte veľmi nevedia, je spraviť hru užívateľsky prívetivú. Tu síce spravili veľký skok oproti Mudrunnerovi, ale napriek tomu, že pripravili pekný tutoriál, niektoré veci sú stále nedotiahnuté. Hlavne zo začiatku, kým sa zorientujete, neviete čo skôr. 

 

Napríklad v jednej z prvých misii viete, že máte niekoho zachrániť a nájsť v divočine a priviesť domov. Prídem tam, nájdem prázdne auto a rozmýšľam čo ďalej a kde môžu tí ľudia byť. Po hodine mi dôjde, že v prázdnom aute sú akože tí ľudia, ktorých treba zachrániť a odtiahnuť domov (aké ťažké je dať pár postavičiek do auta?). Alebo nikdy nenechávajte auto odparkované pred garážou, lebo ak z nej vyberiete  ďalšie auto, zhmotní sa vám rovno do toho prvého. Hra vám pre istotu potom len napíše, že si na to máte dávať pozor. Komplikovane je spravené presúvanie auta medzi lokalitami, kde ho musíte manuálne vždy z garáže odobrať, aby ste ho mohli dať do garáže v inom prostredí.

Priamo v hre je už teraz zapracované prepojenie na mody, ktoré môžete odkliknúť a cez snowrunner.mod.io web a automaticky sa vám do hry nainštalujú. Napríklad je už online cybertruck mod, ale aj motorka alebo bojové vozidlo. Určite postupne budú preportované rôzne vozidlá aj z Mudrunnera.

Snowrunner
Snowrunner Takže, ktorý tovar odnesieme teraz?
Takže, ktorý tovar odnesieme teraz?


Snowrunner Vylepšovanie vozidiel nechýba. Musíte si na to zarobiť a odomknúť.
Vylepšovanie vozidiel nechýba. Musíte si na to zarobiť a odomknúť.


Snowrunner Vozidiel je tentoraz cez 40, kým ich všetky kúpite, narobíte sa.
Vozidiel je tentoraz cez 40, kým ich všetky kúpite, narobíte sa.




Saber Interactive sa so Snowrunnerom skutočne pohrali a ponúkli o generáciu lepší zážitok ako pri Mudrunnerovi. Nový engine s pôsobivou grafikou, rozsiahle mapy v troch rôznych lokalitách, množstvo áut s upgradmi a hlavne náročné úlohy, v ktorých proti vám stojí samotná príroda a hlavne fyzika. Je to doslova boj s prírodou. Navyše nechýba kooperácia alebo zapracovanie modov. Čo však chýba, je to finálne dotiahnutie rôznych menších detailov, ktoré síce neovplyvňujú kvalitnú simulačnú stránku, ale môžu hlavne menej skúseným hráčom znepríjemniť zážitok z hry. 


napísal saver 28.4.2020
Páči sa mi! (+16)
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
SNOWRUNNER
+ veľký posun vpred pre sériu ako vizuálne, tak aj možnosťami
+ parádna fyzika vozidiel a prostredia
+ tri rôzne prostredia s viacerými mapami a množstvom upraviteľných vozidiel
+ pôsobivý vizuál
- stále niektoré neprehľadné veci, hlavne čo sa týka používateľskej prívetivosti
- žiadny život v prostredí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i3-4130 3.4 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Focus Home / Saber Interactive
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 28. apríl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19523)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk