FIFA 21

FIFA 21

8.0

Zábavný, ale nie výnimočný futbal

Recenzia na Xbox One verziu

FIFA 21 má podobne ako iné športové hry tohto roka neľahkú situáciu: je posledným ročníkom, ktorý primárne vychádza na terajších konzolách a zároveň poškuľuje po novej generácii. Počas prípravy sedeli tvorcovia niekde v karanténe či na home office, takže čas na prípravu novinky bol kratší. To nemusí ospravedlniť plnú cenu hry, ale môže vám sčasti odhaliť jej kvality ešte pred spustením. Pokiaľ hráte Xbox, PC či PlayStation verziu, nový ročník FIFA núka viac ako iba nové súpisky (hráči so Switch verziou údajne majú len tie a sú, prirodzene, naštvaní za tzv. Legacy Edition).

Môžete sa tešiť na solídny model a futbalovú hrateľnosť, no treba uznať, že momentálne je posunutá viac do arkády ako totálnej simulácie. V praxi to znamená, že vás čaká dosť veľa gólov a kým neprídu prvé patche, dá sa často a ľahko skórovať. Hneď prvé zápasy, ktoré vás pozývajú na repete finále Ligy majstrov alebo len tak si zaťukať s FC Barcelona či obľúbeným tímom (hra si ho pamätá z uložených pozícií minulých ročníkov), idú pri počte gólov na nevídané počty. Bez problémov môžete nasúkať šesť-sedem a skúšať rôzne fintičky – strieľate priamo, upaľujete vpred do úniku alebo pálite zboku. Zväčša sa vám darí skórovať, čo znamená, že AI brankárov je zatiaľ nedocenená alebo ju autori budú vylepšovať. Priame šupy sú najväčším povoleným zásahom, kto chce, môže skúšať jasné presilovky typu dvaja/traja na brankára a kým nebude páliť príliš silno alebo vyslovene vedľa, budete skórovať s vysokými šancami.

Ale na druhej strane padajú góly aj do vašej brány. Váš brankár totiž nemá príliš veľa trikov a súperi vás dokážu preľstiť tiež často. Brankár im často pustí gólik, no aj oni vedia prečísliť vašu obranu. Fakt je, že EA veľa taktických vychytávok alebo možností obrany nedajú a siahať sa nedá často ani po fauloch, hoci za cenu žltej karty. Zopár behov proti súperom, snaha vypichnúť loptu alebo vrhov na súpera síce vyskúšate, ale súperi kľučkujú vo vašej obrane celkom umne a neboja sa aj rýchlo strieľať. Ich špecialitou sú góly v nadstavenom čase, takže nevypúšťajte zápas predčasne.

Po rokoch je futbalový model vo FIFA prekvapivo akčný – veľa gólov, málo obrany a pohyb v strede slúži skôr na veľa prihrávok. Kto má rád tento štýl hry, užije si ho u seba i súperov, na ťukesy staví nejeden tím. Je cítiť, že preberanie lopty sa oproti minulému roku zlepšilo a lopta toľko neuteká preč. Jej fyzika je lepšia, a treba si zvykať, že občas vám vykĺzne. Brankári majú občas problém vykopnúť správne a hráči si preberajú ich pätky občas dobre, inokedy ich nechajú súperom. Nový mechanizmus tohto ročníka má priniesť lepší beh hráčov – a skutočne, pohybujú sa lepšie na čiarach, v poli, prihrávkach i streľbe. I keď plnú autenticitu si lepšie vychutnáte až zo spomalených záberov.


FIFA vám ponúka výborné spracovanie zápasov od prvých sekúnd až po finálny hvizd či zostrih po ňom. To je niečo, čo prirodzene očakávate a v tom smere cítiť razantné zlepšenie najmä s odstupom viacerých rokov. Nielen aktívne pasáže a vaša hra, ale aj príprava na zápas, uvádzanie zostáv, komentovanie stavu, to všetko je prepracované a je radosť zápasy sledovať i počúvať – dvojica komentátorov má dobré hlášky, adresuje ich hráčom alebo ich šanciam a pod.

Dosýta si môžete užiť nielen na veľkých štadiónoch, kde sa hrá 11 na 11. Užiť sa dá aj pouličný futbal, respektíve sa opäť hlási o pozornosť Volta. Má samostatnú sekciu, ihneď si možno dať zápasy troch na troch, štyroch na štyroch či piatich na piatich a k dispozícii sú rôzne prostredia zo sveta. Môj osobný favorit? Tokio s futuristickým nádychom a japonským komentátorom (keď si tam sily rozdajú traja z FC Barcelona a Atletica Madrid, je to bizarný pohľad, ale ukazuje globálne možnosti), ale osobitú atmosféru má aj Sao Paolo a jeho exteriéry, kde počúvate portugalčinu a umenie lokálnych borcov.

Volta je parádny dynamický futbalový mód, kde sa malé ihrisko výborne podpisuje pod fajnovú hrateľnosť. Hráči sa preháňajú rýchlo, nezdržujú vás žiadne auty, ofsajdy či rohy a na bránku sa páli zo všemožných uhlov. Ovládanie je tu mierne odlišné od veľkého futbalu, čo platí najmä pre streľbu, kde si volíte smer strely – to je kľúčové, lebo bránku možno trafiť z tesnej blízkosti i z polovice ihriska. A toto je mód, kde sa dá stráviť kopa času, lebo je rýchly chytľavý, často sa hrá na päť gólov za pár minút a pálenie do mantinelov, rýchle nahrávky, slepé strely, všetko sa prejaví a počíta. Sú tu skvelé prostredia z celého sveta alebo len také obyčajné typu betónové ihrisko niekde v meste.

K Volte je pripojený aj príbehový mód – preč sú časy Alexa Huntera a jeho The Journey. Namiesto nej sa núka línia, kde sa môžete pretĺkať rôznymi výzvami hrdinky (úmyselne som zvolil babu, keď je  možnosť) a učíte sa makať pri streľbe, ťukať medzi prekážkami, zvrátiť zápas v neslávnom bode či iné fintičky. Príbeh bol vo Volte už pri FIFA 20, ale teraz zavítate do Sao Paola a pôjdete do sveta s inými výzvami. Motivácia sa nemení: chcete preraziť, dostať sa do povedomia a ukázať všetkým schopnosti.

Po 10 dňoch recenzovania uznávam, že zatiaľ hrám viac Volta mód a príbeh ako zápasy na veľkom ihrisku. Alebo si striedam hodinku vo Volte a potom prepnem na veľké ihriská, ale je to iná hrateľnosť a totálne odlišné pravidlá, kde vás nič nezdržiava a môže padať veľa gólov. Zámerne píšem, že môže – niekedy vo veľkom zápase La Ligy skórujem častejšie ako vo Volte, kedy sa tri minúty úporne bránia obe mužstvá a neprejde ani jedna strela.

Na margo AI sa treba pripraviť, že počiatočný stav sa bude zrejme časom meniť – na FIFA 21 už vyšli prvé aktualizácie a tie zrejme posunú obťažnosť inde. Očakávam, že množstvo gólov sa bude znižovať v ďalších týždňoch a po mesiaci sa FIFA 21 dostane do iného módu.

Množstvo obsahu je vo FIFA 21 slušné a čakajú vás tradičné módy i prekvapenia. Kto chce, môže sa pustiť do brazílskej ligy alebo vyskúšať aj kopu európskych súťaží od Premier League po DFB Pokal. Samozrejmosťou je La Liga či Serie A, ale budete prekvapení, že tu nechýbajú ani menšie ligy. Kto chce vyhrať so Sturm Graz alebo Rapidom Viedeň celú ligu? Osobne som rád aj za Ligu majstrov a na nej je krásne vidieť, že si môžete zvoliť neskoršie fázy play-off alebo začať pekne zo skupín. FIFA 21 si načítava aj aktuálne údaje, takže zo súčasného vyžrebovaného ročníka vás čaká 8 skupín, ale pozor, nenájdete tam úplne všetky mužstvá. Napríklad opäť chýba Juventus Turín, lebo naň nemá FIFA stále licenciu, ale okrem toho chýbajú aj ďalšie chuťovky ako FK Krasnodar či Ferencváros. Na maďarský tím som sa špeciálne tešil a bol odhodlaný s ním čosi uhrať, no chýba. Okrem pár tímov sú tu všetky mužstvá, takže väčšinu skupín si zahráte ako treba a potom môžete nabrať smer finále.

V hre sú zastúpené mnohé ligy, no mám pocit akoby sa sčasti vypustila sila reprezentácii. V ligách sa niekde dostanete k priemerným mančaftom, ale ak chcete národné tímy, napočítal som ich cca 50. Nás ako Slovákov bude, prirodzene, iritovať, že náš výber tam chýba, takže ak chcete odčiniť prehry v Lige národov za zápasy so Škótskom či Izraelom, nedočkáte sa.


A, samozrejme, netreba opomenúť pravidelný terč útokov – FUT alias FIFA Ultimate Team. Tento mód nechýba a hoci urobili EA pár dobrých zmien, stále nechýbajú ošemetné mikrotransakcie a loot boxy. Nové systémy vám umožňujú zbierať kartičky, hrať, bojovať v online poradiach s rivalmi a na pohľad by menej vyťažení hráči mohli mať šancu na rovnaké možnosti ako tí ultras, čo tu strávia 30 hodín týždenne. Sú tu loot boxy, čo vám vedia priradiť fajnové kartičky a v UK sa už otvorenie rieši, či to nie je forma gamblingu, ktorá by z hry vypadla nielen pri ďalšom ročníku, ale už aktualizácii. Na stole sú však aj iné alternatívy, ale EA ich zatiaľ nerieši a drží sa loot boxov namiesto predaja určitých predmetov alebo repertoáru hráčov. Je ťažké opomenúť tento fakt – a hoci stále platí, že využívať ich nemusíte, ostatní možno čosi nahrajú alebo investujú.

Na Xbox One X má FIFA 21 dobrú grafiku, ale úprimne, na sklonku súčasnej generácie konzol by hráč odchovaný rôznymi exkluzivitami čakal čosi viac v kontexte mimiky hráčov, ich tvárí i pohybov. Niektorí hráči ako Messi sú vyložené takí polokamenní a tu sa žiada do ďalšej generácie istý posun. Audio je silné a je radosť hrať na domácom kine s atmosférou štadiónov i komentátormi.

FIFA 21 rozhodne nie je hra, ktorá by si zaslúžila 1/10 či 3,5/10 a podobné skóre, ktoré ste určite videli počas prvého týždňa. Je to kvalitne spracovaná futbalová hra, ktorá má veľa dobrých nápadov, ale zároveň dokazuje, že z roka na rok sa postupuje čoraz ťažšie. Chýba tu vyslovene hit ako príbeh v štýle The Journey a ani Volta či Liga majstrov už nemusí byť pre znalcov taká originálna.


napísal Korec 20.10.2020
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
FIFA 21
+ momentálne akčná hrateľnosť plná gólov
+ Volta je stále kvalitná a originálna
+ mód kariéry ponúka neraz dobré momenty
+ viaceré vylepšenia a systém prihrávok
+ kvantum obsahu, líg a nových aktualizácií
- chýba poriadny nový element
- obrana je menej prepracovaná
- nevyspytateľná AI


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / EA sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 9. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk