WATCH DOGS: LEGION

WATCH DOGS: LEGION

7.5

Londýn na polceste ku kyberpunku

Recenzia na PC verziu

Ubisoft má rád svoje série v otvorených svetoch a popri Assassinovi túto jeseň pokračuje aj s Watch Dogs sériou. Prvá hra vyšla v roku 2014 a zaviedla nás do temného hackerského podsvetia v Chicagu, aby následne v roku 2016 zakotvila v San Franciscu s tínedžerským prístupom a aby nás teraz zaviedla do drsného Londýna v lockdowne.

Hra nás zavedie do blízkej budúcnosti, kde sa síce neuvádza konkrétny rok, ale technológiami, ktoré nám predvedie, vyzerá tak na obdobie 2030-2040 a ponúkne jedinečnú možnosť pozrieť sa, ako by vyzerali technológie a aj svet niekde na polceste ku kyberpunku, ako ho poznáme z filmov. Teda prísny policajný dohľad, vláda korporácii a inštitúcii, ktoré si s ľuďmi robia, čo chcú.  V tomto prostredí nám hra vyrozpráva príbeh o útoku na Londýn, po ktorom je mesto zatvorené, na všetko dohliada strážna služba a kamery a ľudia prichádzajú o slobodu. 

Problém je, že útok bol doslova našitý na Dedsec, hackerskú organizáciu, pre ktorú pracovali postavy v prvej a druhej hre a teraz budú aj v tretej. Tá bude musieť odhaliť, čo sa v skutočnosti v meste deje, prečo to na ňu zhodili a hlavne kto. Agent, ktorý sa snažil útoku zabrániť, je mŕtvy a organizácia si hľadá nových členov. Nie len jedného.

Watch Dogs: Legion
Watch Dogs: Legion Vitajte v Londýne.
Vitajte v Londýne.


Watch Dogs: Legion Dedsec musí očistiť svoje meno a oslobodiť mesto.
Dedsec musí očistiť svoje meno a oslobodiť mesto.


Watch Dogs: Legion Prístup k misiám bude teraz na vás. Chcete strieľať? Budete strieľať.
Prístup k misiám bude teraz na vás. Chcete strieľať? Budete strieľať.





Ubisoft tu predefinoval názov NPC, už to nie je Non Playable Character, ale Now Playable Character, vy totiž môžete hrať za prakticky každého obyvateľa mesta. Nebudete už hrať len za jednu postavu, ale za celý tím, ktorý si budete budovať. Každý obyvateľ mesta je reálny, má svoje meno, svoje záujmy, zamestnanie, viete ho osloviť a skúsiť najať do svojej skupiny. Samozrejme, musíte mu vždy splniť to, čo potrebuje, a teda pre neho získať dáta, niečo vymazať alebo niečo zaistiť. Ak to dokážete, je váš a môžete ho ľubovoľne používať v misiách.

Každý človek má svoje špecifické možnosti a zatiaľ čo niektorých vám hra postupne pridáva automaticky, iných najímate. Či už sa hlásia sami, alebo si ich vyberiete zo zaujímavých ľudí v davoch. Viete tak nájsť vyzbrojeného policajta, ktorý chce prebehnúť a pracovať pre vás, stavbára s klincovačkou a dronom, ale aj špióna s pištoľou s tlmičom a autom s navádzanými raketami, ale aj rôznych hackerov, lekárov, vojakov alebo aj dobre vyzbrojených odpadlíkov. Každý má svoje možnosti a vie pomôcť inak. Vždy pri postavách vidíte, v čom sú dobré a v čom vám pomôžu.

Zároveň tieto postavy môžu byť v misiách zajaté alebo zabité, záleží však od vášho nastavenia hry. Ak si zapnete permadeath možnosť, postavy po zabití ostanú mŕtve a budete si vždy musieť hľadať ďalšie, ak nie, postavy budú zajaté a po určitom čase, napríklad 30 minút, prepustené a vrátia sa vám späť do tímu. Niekedy ich nepriatelia aj unesú a vy ich pôjdete vyslobodiť. Je to veľmi dobre vymyslená vec a aj veľmi dobre to funguje. Vždy po smrti postavy v misii si totiž musíte vybrať ďalšiu a spolu s týmto výberom sa zmení prístup k danej misii. 

Samotné misie vás prevedú celým mestom a sú pekne rozmanité. Nielen spôsobom prevedenia ale aj spracovaním. Síce sa väčšinou odohrávajú niekde v nejakej budove alebo okolo nej, ale každá je ako level z Hitmana. Musíte si spraviť prieskum. Zistiť ako sa do budovy dostať, kam sa dostať, vybrať si spôsob, akým pôjdete a postupne meniť prístup podľa potreby. Niekedy sa viete zakrádať a potichu likvidovať, niekedy sa prestrieľate, inokedy idete s policajtom, ktorý nemá problém prejsť pomedzi nepriateľov, alebo niektoré úlohy splníte s diaľkovo ovládaným pavúkom. 

Hackovanie kamier nechýba, budete sa medzi nimi presúvať, diaľkovo odomkýnať dvere, sťahovať údaje, alebo riešiť logické úlohy s elektrickými obvodmi, kde musíte prúd presmerovať do potrebného zariadenia. Je to pekne zapracovanie a dobre to doplní hrateľnosť, rovnako ako ovládanie rôznych dronov, od lietajúcich, cez mikrodrony, ktorými pôjdete krížom cez počítač, až cez spomínaných pavúkov, ktorých si v hre užijete viac ako dosť. Nie všade sa totiž dá dostať osobne a pavúk prelezie, kam je potrebné.

Osobne sa mi hrateľnosť páči, je rozmanitá  a neupadá do repetitívnosti. Samotný príbeh v pozadí je síce predvídateľný, ale je pekne zamotaný a prekvapenia nechýbajú. Budete v ňom postupne likvidovať sériu frakcii so silnými bossmi, ktorých potrebujete zničiť. Nie je to však sandboxové, ale vedené príbehom a málokedy si môžete vybrať viac ako z dvoch príbehových misii. Pekne vás tak misie prevedú futuristickým Lodýnom a jeho temnými stránkami, budete likvidovať nepriateľské hackerské entity, bezpečnostnú službu, ale aj skorumpovanú políciu a postupne sa prepracujete k ich šéfom. 

V hre tak uvidíte veľmi pôsobivé spracovania spojenia človeka zo strojom, ako aj hrozbu takého spojenia, ale, samozrejme, aj hrozbu AI a, prirodzene, aj hrozbu samotného človeka, ktorý chce ovládať iných.  Plus uvidíte aj to, ako funguje podsvetie v takomto meste. S vyobrazením budúcnosti sa skutočne autori pohrali. 

Watch Dogs: Legion
Watch Dogs: Legion Postupne si budete skladať svoj tím z rôznych postáv s rôznymi možnosťami.
Postupne si budete skladať svoj tím z rôznych postáv s rôznymi možnosťami.


Watch Dogs: Legion Aktivovanie elektrických rozvodov bude zaujímavý puzzle prvok v hre.
Aktivovanie elektrických rozvodov bude zaujímavý puzzle prvok v hre.


Watch Dogs: Legion Chcete sa preletieť nad mestom?
Chcete sa preletieť nad mestom?





Nielen mesto ukazuje budúcnosť, ale aj vaše postavy a ich vybavenie. Už len samotné oblečenie alebo holografické prvky okolo postáv evokujú niečo neštandardné a ich vybavenie zbraňami to dopĺňa. Ak postava nemá reálnu strelnú zbraň, má menšiu elektrickú, totiž nie každý je zabijak a podľa toho aj hrá. Každý sa však vie biť a má aj hackovacie možnosti. Vybavenie a schopnosti viete postupne vylepšovať a upgradovať za získané kredity, kde si zlepšíte zbrane, zásobníky, ale aj vaše hackovanie nepriateľských dronov a viete si tak postupne rozširovať možnosti. Napríklad pribudne aj možnosť zmeniť telá nepriateľov na prach, aby ich nikto nenašiel.

Medzi misiami sa môžete presúvať autami alebo motorkami. V hre nájdete moderné automatické elektrické vozidlá bez volantu, taxíky bez šoféra alebo futuristické športové vozy s automatickým ovládaním. Ale aj klasické retro benzínové autá len s manuálnym ovládaním, prípadne motorky a mopedy. Na automatických autách si budete môcť len zapnúť automatickú jazdu a vychutnávať si pôsobivý Londýn. Aj keď, samozrejme, automatická jazda je pomalšia, ako keď to vytúrujete na maximum a prepletáte sa v premávke osobne. Ak by sa vám však nechcelo používať autá, je tu metro s fast travel možnosťou alebo aj lietajúci dron, ktorým sa viete preletieť nad mestom. 

V hre môžete stratiť aj okolo 30-40 hodín, neviem presne, koľko som strávil takmer čisto v kampani bez vedľajších misii, ale minimálne 15 hodín. Ešte mi ostalo veľa vedľajších misii, veľa najímacích misii (sú jednoduchšie, ale nie až príliš jednoduché) a aj dokončenie oslobodzovania štvrtí, kde je tiež séria úloh pre každú zo štvrtí a jedna finálna misia. Plus môžete si najímať ďalších ľudí z ulice a vždy vám dajú novú misiu a nakoniec viete donekonečna plniť donáškové úlohy. K tomu Ubisoft ešte pripravuje online časť, ktorá po vzore Rockstaru ešte pri vydaní nie je spustená a príde o mesiac. Pridá kooperáciu s priateľmi a špecifické misie na to určené. A bude prichádzať aj obsah po vydaní, kde ak máte Season Pass, užijete si návrat Aidena Percea a jeho príbehu v Londýne.

Watch Dogs: Legion
Watch Dogs: Legion Postava špióna dostane aj pravé špiónske auto s raketami.
Postava špióna dostane aj pravé špiónske auto s raketami.


Watch Dogs: Legion Keďže je budúcnosť, budete virtuálne analyzovať scény z dát. Bude to ako detektívny prvok.
Keďže je budúcnosť, budete virtuálne analyzovať scény z dát. Bude to ako detektívny prvok.


Watch Dogs: Legion Mesto ponúkne hlavné a vedľajšie misie, misie pre postavy, ale aj niekoľko bonusov v meste.
Mesto ponúkne hlavné a vedľajšie misie, misie pre postavy, ale aj niekoľko bonusov v meste.





Engine a celkovo vizuálna stránka je zvláštnym prvkom hry. Londýn je totiž vizuálne parádny, textúry vysoké, detaily veľmi dobré, pôsobivo je zapracovaný raytracing, zmena dňa a noci, dážď, dokonca aj ulice sú plné či už áut, alebo ľudí. Londýn v takomto prepracovaní sa dá vychutnávať aj hodiny. Pekne viete jazdiť a sledovať, aké technológie by v budúcnosti mohli prísť do mesta a ako sa nimi zmení. Vidíte veľké hologramy, kontrasty bohatého a chudobného mesta, protestujúcich, neustále hliadky, drony či už bezpečnostné, alebo poštové. Je to zaujímavý pohľad.

Problém je, že starý Disrupt engine už niečo takéto zvláda veľmi ťažko, teda on to zle zvládal aj predtým a vie poriadne potrápiť procesor a aj grafiku. Hlavne štvorjadrovné procesory sa zapotia a je potrebné pre ne náležite znížiť nastavenia. Ale napriek tomu autori sa veľmi pekne pohrali s úpravami grafiky a ak máte slabšiu kartu, viete si to pekne ponastavovať. Ku každej položke je detailný popis a aj to ako zaťaží procesor a grafiku a viete, čo máte znížiť, ak napríklad procesor nestíha. Zároveň vidíte, koľko pamäte si to bude vyžadovať.

Druhou chuťovkou Disrupt enginu je racingový model, ktorý je zvláštny a nie je veľmi hlboko riešený. Máte tu síce autá, motorky, dodávky, ale ich správanie v zákrutách je dosť nereálne. Na druhej strane ak vás nebude baviť jazda, je tu metro, ktorým sa viete rýchlo presunúť. V samotných vozidlách sa odohráva veľmi málo misii. Vďaka tomu až tak nevidíte, ako sa vám občas autá objavujú pred očami, čo je stále štandard v týchto hrách s otvoreným svetom, ale tu vidíte aj to, ako rovno pred vami niekedy miznú.

 

Nakoniec je tu AI, ktorá je na takýto rozsiahly svet decentná a vidíte ľudí v uliciach správať sa rôzne, reagovať na veci okolo seba, rovnako nepriatelia ako-tak vedia taktizovať a agresívne na vás útočiť., Ale na druhej strane vidíte, ako sa občas postavy zaseknú o otvorené dvere alebo stenu, alebo vyskočia niekde na skriňu, ak chcú niekam ujsť. Podobne aj útočiaci vojaci sa miestami niekde zabudnú, alebo vás dlhšie hľadajú aj keď ste vedľa nich. Nepovedal by som, že je to zásadný problém, skôr čo si budete všímať je, že nepriatelia veľmi rýchlo zabúdajú alebo neriešia mŕtvoly. Viditeľne je to orientované na hrateľnosť, ale je to zvláštne, keď vystrieľate pol policajnej budovy a so šťastím zavolajú pár ľudí ako posily.

Čo sa týka lokalizácie, tentoraz Ubisoft nespravil CZ preklad a zrejme ani tak skoro ďalší nespraví keďže predaje sú malé. Ostane vám tak čítať alebo počúvať tony textov v inom jazyku. Je tu toho skutočne veľa, keďže postavy sú zhovorčivé, pred misiami a aj počas misii vás zásobujú informáciami a nehovoriac o ich komentároch po misiách mimo prestrihových scén. Zvuková stránka je slušná, nejako výrazne sa nevyníma, ale ani nesklame. Hlavne si bude potrebné zvyknúť na zvuk budúcnosti, či už v zbraniach, elektrických autách, alebo aj v hudbe. Hudba, našťastie, je však rozmanitá a v rádiách v autách skutočne nájdete hocičo, od futuristického trashu, až po orchestrálne klasiky. 

Watch Dogs: Legion
Watch Dogs: Legion Najať môžete prakticky hocikoho, musíte však pre neho vždy najskôr splniť určitú úlohu.
Najať môžete prakticky hocikoho, musíte však pre neho vždy najskôr splniť určitú úlohu.


Watch Dogs: Legion Prevedenie misie sa líši podľa postavy. S policajtom napríklad zapadnete a nikto vás nebude podozrievať.
Prevedenie misie sa líši podľa postavy. S policajtom napríklad zapadnete a nikto vás nebude podozrievať.


Watch Dogs: Legion V hre dostanete množstvo diaľkovo ovládaných dronov a pavúkov.
V hre dostanete množstvo diaľkovo ovládaných dronov a pavúkov.




Celkovo je Watch Dogs: Legion na jednej strane pôsobivý, s prepracovaným mestom, dobrými hernými mechanikami a dostatkom obsahu. K tomu online kooperácia a jej vlastné misie to celé v decembri ešte rozšíria. Na druhej strane engine sabotuje to, čo sa hra snaží ponúknuť a ovládanie vozidiel, animácie, AI alebo optimalizácia nie sú tam, kde by mohli byť. Pri hraní tak máte mix pozitívnych a negatívnych pocitov z futuristického Londýna, záleží však na tom, čo a ako veľmi vám bude prekážať. 


napísal saver 28.10.2020
Páči sa mi! (+6)
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
WATCH DOGS: LEGION
+ parádne prepracovaný futuristický
Londýn
+ zaujímavé technológie budúcnosti
+ rôzne možnosti postáv
+ rozmanité misie s prístupom priam na štýl Hitmana
+ dobre zapracovaný systém tímu
+ veľká dávka rozumného obsahu
- príliš náročné / neoptimalizované
- animácie postáv nie sú plynulé
- AI si niekedy ide svoje
- chýbajú CZ titulky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 29. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk