GUILTY GEAR -STRIVE-

GUILTY GEAR -STRIVE-

9.0

Najambicióznejší diel pútavej série

Recenzia na PC verziu

V žánri bojoviek existuje niekoľko notoricky známych kráľov, ktorí sa nachádzajú v herných knižniciach u väčšiny hráčov. Ak sa k vám však niekedy dostal niektorý diel z hernej série Guilty Gear, natrafili ste na malý drahokam. Množstvo fascinujúcich postáv v anime vizuálnom štýle oslepuje obrazovku efektmi s kombami, ktoré sa reťazia do nekonečnej šnúry násilnosti. A aby bol nápor na vaše zmysly dokonalý, popri tom vás ohlušuje soundtrack, za ktorý by sa nehanbili najväčšie metalové kapely. Arc System Works behom 20 rokov vydal desiatky hier, ktorých názov začína Guilty Gear a mohlo by sa zdať, že za tú dobu svoj produkt vyšperkoval k dokonalosti. No ani dokonalosť občas nezaručuje masy fanúšikov. Režisér Daisuke Ishiwatari a jeho tím sa preto rozhodli pre radikálne zmeny v Guilty Gear Strive.

Skalní fanúšikovia sa nemusia ničoho obávať. Esencia hry ostala zachovaná, no je prístupnejšia aj pre nových hráčov. Obom skupinám hru predstaví dvojica hlavných postáv Sol Badguy a Ky Kiske, ktorých rivalita ťahá celú sériu. Dynamika medzi nimi sa však vzhľadom na udalosti z predchádzajúcich hier trochu zmenila a v Strive vystupujú skôr ako kolegovia, ktorí sa napriek rokom spolupráce stále nemusia. Tentoraz budú musieť hodiť za hlavu staré spory, aby zastavili entitu trefne pomenovanú Happy Chaos. Príbeh Strive nadväzuje na predchádzajúci diel a pre nováčikov môže byť mätúci, no môžete ho celý vynechať vďaka tomu, že nie je súčasťou hrateľnosti. Hráčom je podaný ako osobitný film, ktorý si môžete kedykoľvek pozrieť.

Guilty Gear -Strive-
Guilty Gear -Strive- Nagoriyuki má upírske schopnosti, ktoré prinášajú novú hernú mechaniku.
Nagoriyuki má upírske schopnosti, ktoré prinášajú novú hernú mechaniku.


Guilty Gear -Strive- S dynamickou kamerou vyzerá Guilty Gear Strive impozantnejšie, než kedykoľvek predtým.
S dynamickou kamerou vyzerá Guilty Gear Strive impozantnejšie, než kedykoľvek predtým.


Guilty Gear -Strive- Príbeh funguje oddelene od gameplay v podobe niekoľkohodinového filmu.
Príbeh funguje oddelene od gameplay v podobe niekoľkohodinového filmu.





V jednoduchosti je krása

Tak, ako z názvu odpadli všetky X a zbytočné prívlastky, aj hrateľnosť bola zjednodušená tak, aby sa do hry dostali aj noví hráči. Odpadli viaceré herné mechanizmy z predchádzajúcich dielov, zredukovali sa aj viaceré typy omráčenia a knockdown dokážete spôsobiť už len pohybmi, ktoré nepriateľa podkýňajú. Aj počet komb sa zredukoval, takže hráčov čaká menej memorovania kombinácií tlačidiel. Ich zbesilé stláčanie vám však zápas nevyhrá. Je potrebné sa sústrediť na správny rytmus, aby útoky na seba nadväzovali. Kľúčové je stlačenie tlačidla v momente, kedy súčasný útok padne. Kombá sú stále založené skôr na pohyboch v štvrť a pol kruhu a majitelia arcade stick ovládačov sú stále vo výhode. No vďaka skráteniu zoznamu komb už si nebudú musieť lámať palce ani majitelia bežných ovládačov.

Všetkými mechanikami vás hneď po tutoriále môže previesť Mission mód, ktorý predstavuje systém výziev s edukatívnym zámerom. V misii dostanete zadanie a päť pokusov, pričom body získate v tom prípade, že sa vám precvičovanú techniku podarí vykonať aspoň 3 razy. Okrem tréningu však v offline režime nájdete už iba Arcade a Survival režim. Autori tak chcú, aby ste sa v singleplayer režime zdokonalili a následne išli predviesť svoje schopnosti v online režime. Už od začiatku vám musí byť jasné, že GG Strive nie je typ nenáročnej bojovky a aj keď bude chvíľu trvať, kým sa do nej dostanete, odmenou bude skvelý pocit z perfektne vykonaných útokov. Vďaka novým 3D animáciám a viacerým uhlom kamery môžu vaše súboje skutočne vyzerať ako krátke akčné filmy.

V Cancel systéme sa objavila novinka v podobe viacerých farieb Roman Cancel. No najvýraznejšou novinkou je rozbíjanie stien, ktoré umožňuje prechod do ďalšej časti arény. Na oboch stranách vášho bojiska sa nachádza priesvitná stena, ku ktorej nechcete byť chrbtom, keď sa na vás vrhne nepriateľ. Po dostatočnom búšení sa rozbije a obaja sa ocitnete v inej časti prostredia. Následkom môže byť zvýšenie sily útokov, Tension, čo je miera ofenzívy, ktorú míňate na najsilnejšie kombá, či zmena iného efektu špecifického pre vašu postavu. Ďalším prídavkom je možnosť vyvolať Dash pomocou jedného tlačidla na ovládači. Okrem toho však hra skôr o mechaniky prišla, vrátane charakteristického Instant Kill.

Nové postavy, nové mechaniky

Aj dokonalá choreografia môže pôsobiť plytko, ak ju vykonávajú nudné postavy. To však rozhodne neplatí pre GG Strive, do ktorej sa dostala vybalansovaná pätnástka najlepších postáv. Aj keď by sa niektorým mohlo zdať, že aj pri počte postáv autori šetrili, vzhľadom na rôznorodé stratégie postáv to na začiatok stačí. Postupne budú postavy pribúdať vo forme season pass, čo už je v dnešnej dobe bežnou súčasťou bojoviek. Pripravte sa teda na to, že ak budete chcieť hrať za iné postavy, ktoré vám v predchádzajúcich dieloch ostali v srdci, budete si za ne musieť neskôr priplatiť. No kým k tomu dôjde, môžete sa zdokonaľovať nielen so starou zostavou, ale aj s dvoma novými postavami v sérii.

Giovanna je súčasťou špeciálnej jednotky, ktorá chráni prezidenta Spojených štátov. Táto Brazílčanka okrem akrobatických schopností využíva aj vlčieho ducha menom Rei. Jej rýchle a silné útoky využijete predovšetkým v boji na blízko, pretože je schopná sa rýchlo priblížiť k protivníkovi a zamestnať ho sériou útokov. Na väčšiu vzdialenosť je Giovanna v nevýhode, no práve pre špeciálne pohyby vie nepriateľa ľahko dohnať. Giovanna je tiež unikátna tým, že sila jej bežných útokov je ovplyvnená aj ukazovateľom Tension.

Nagoriyuki je impozantný upírsky samuraj a Ishiwatari sa pri jeho dizajnovaní inšpiroval skutočným samurajom afrického pôvodu menom Yasuke. Jeho meč absorbuje krv, čo si môžete všimnúť na špeciálnom ukazovateli. Rôzne útoky zásobu krvi buď dopĺňajú, alebo ju míňajú. Akonáhle sa ukazovateľ krvi naplní, Nagoriyuki sa dostane do Blood Rage stavu. Jeho základné Slash a High Slash útoky budú mať väčší dosah a stane sa tak ešte nebezpečnejším. Aj keď útoky s katanou pripomínajú Baiken, vďaka jej väčšiemu dosahu dokáže robiť podobné nepríjemnosti ako Faust so skalpelom. Pridajte k tomu schopnosť premiestňovať sa a Nagoriyuki sa zaradí medzi najfrustrujúcejších bossov a protivníkov v online lobby.

Guilty Gear -Strive-
Guilty Gear -Strive- V online lobby si ľahko nájdete nového nepriateľa alebo aj priateľa.
V online lobby si ľahko nájdete nového nepriateľa alebo aj priateľa.


Guilty Gear -Strive- Šialený dizajn Guilty Gear v novej grafike vyniká ešte viac.
Šialený dizajn Guilty Gear v novej grafike vyniká ešte viac.


Guilty Gear -Strive- Pozrite si, ktorí hráči sú na vašej úrovni a vyzvite ich na súboj.
Pozrite si, ktorí hráči sú na vašej úrovni a vyzvite ich na súboj.





Nech žije online komunita

GG Strive prináša zásadné zmeny najmä v online režime. Do online lobby sa dostanete v podobe pixelizovaného avatara, ktorý behá na viacerých úrovniach veže v závislosti od vašej úrovne hrania. Po výberu regiónu sa môžete pohybovať iba po poschodiach, na ktorých sú hráči rovnakej alebo vyššej úrovne, ako ste vy. Po zápasoch sa úroveň priebežne upravuje, a tak sa môže stať, že postúpite o úroveň vyššie alebo naopak, sprístupní sa nižšia úroveň. Po tom, ako oblečiete vášho avatara, s ním môžete prejsť na stanicu a čakať, kým k vám pristúpi iný hráč, alebo vyzvať iného čakajúceho hráča. V menu si viete pozrieť, akí hráči sú s vami práve v lobby a preštudovať ich štatistiky.

Ostatných hráčov však viete sledovať podobne, ako to robíte na sociálnych sieťach. Hráčov si zaradíte do kategórie obľúbených alebo rivalov a vďaka tomu ich budete vedieť aj ľahšie nájsť v lobby. Záznamy zo zápasov sa automaticky ukladajú a môžete sledovať tých najlepších v akcii. Zároveň si môžete vytvoriť vlastné „portfólio“ najvydarenejších zápasov, aby ste dali ostatným najavo, na akej úrovni ste. Ak budete dosť dobrí, môžete si vytvoriť online komunitu fanúšikov. Ak sa z vás stane taká hviezda, že sa nebudete vedieť hýbať bez davu priaznivcov, možno zvolíte namiesto veže osobitné miestnosti vytvorené hráčmi. Pri vytvorení miestnosti v podobe domu si nastavíte pravidlá, napríklad že ide o miestnosť určenú na precvičovanie, seriózne zápasy alebo iba na konverzáciu.

Ak nemáte chuť chodiť po lobby, stále existuje možnosť quick match, ktorá vám pridelí hráča podľa vašej úrovne. Medzitým si na neho počkáte v tréningovom režime. Ak sa bojíte o svoj rank a chcete zápasiť nezáväzne, stačí sa premiestniť do parku, ktorý má podobu rockového koncertu. Tam sa na tribúnach či na pódiu môžete stretnúť s hráčmi rôznych úrovní a utrpieť potupnú prehru bez následkov. Najväčším lákadlom pre online hranie GG Strive je Rollback netcode, ktorý výrazne redukuje nepríjemnosti spojené s lagovaním v online zápasoch. Rollback má schopnosť predvídať input hráčov a simultánne opravovať chyby. GG Strive tak ponúka bezproblémový online zážitok bez ohľadu na ping.

Guilty Gear -Strive-
Guilty Gear -Strive- Rybárčenie v online lobby vám prinesie predmety pre avatara či položky v galérii.
Rybárčenie v online lobby vám prinesie predmety pre avatara či položky v galérii.


Guilty Gear -Strive- Postavy v Guilty Gear nikdy netrpeli nedostatkom originality.
Postavy v Guilty Gear nikdy netrpeli nedostatkom originality.


Guilty Gear -Strive- V Arcade režime už namiesto príbehu uvidíte len jedinečné interakcie medzi rôznymi postavami.
V Arcade režime už namiesto príbehu uvidíte len jedinečné interakcie medzi rôznymi postavami.




Festival anime a heavy metalu

Guilty Gear séria vždy vynikala prepracovaným anime dizajnom, ktorý sme si dlho nevedeli predstaviť v 3D. Kým predchádzajúci diel na to išiel opatrne, Strive už využíva dynamickú kameru a pri Overdrive útokoch a záverečných úderoch uvidíte akciu hneď z niekoľkých uhlov. Kombinácia 2D vzhľadu v 3D modeloch sa osvedčila u Dragon Ball FighterZ a vývojári svoje skúsenosti pretavili aj do Strive. Postavy si vyžadovali redizajn, no teraz sú detaily kostýmov ešte viac ohromujúce ako kedykoľvek predtým. Arény sú skutočne obrovské, čo potvrdzujú aj úvodné zábery z výšky a presvedčiť sa o tom môžete pri prechode medzi úrovňami po prasknutí steny.

V novom grafickom štýle je podávaný aj príbeh v podobe viac ako 4-hodinového animovaného filmu. Okrem všetkých zvratov je nabitý akčnými scénami, ktoré sú v 3D ešte viac pohlcujúce. Dávkovanie príbehu je však postupné a ako pri hre si budete musieť ukladať progres. Hra dostala anglický dabing a po prvý raz majú aj všetky postavy vlastnú hudobnú tému aj s anglickými vokálmi. V galérii si budete môcť vypočuť nielen nový soundtrack s hitmi, ktoré si zaručene budete pospevovať aj mimo hry, ale aj staršie piesne, ktoré odomykáte v online lobby. Heavy metal je stále v DNA hry a ak nepatríte medzi jeho fanúšikov, môže vás to z klubu GG nadšencov vyradiť.

Guilty Gear Strive je rozhodne najambicióznejším dielom série, ktorý môže byť pre mnohých ideálnou vstupnou bránou do šialených súbojov v štýle anime a metalu. Aj keď príbeh je už po toľkých dieloch komplikovaný, hra ponúka rozsiahlu knižnicu, časovú os a diagramy spojení všetkých postáv, ktoré vám načrtnú túto epickú ságu. Hra vám to však nijako nevnucuje a do zápasov sa dostanete rýchlejšie, ako by ste čakali. Na to, aby ste ovládali všetky mechaniky, sa však budete musieť vypracovať. Hra vám pritom nebude klásť žiadne prekážky pre bezproblémový online režim, ktorý podporuje online komunitu GG. Strive si novým vizuálom a jednoduchším prístupom určite získa ďalších fanatikov. Aj keď veteráni len málokedy majú radi zmeny, Strive určite ohromí aj ich.


napísal Tanya 15.6.2021
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
GUILTY GEAR -STRIVE-
+ kombinácia 3D a 2D hre neskutočne svedčí
+ vybalansovaný výber postáv
+ rollback netcode a bezproblémové online hranie
+ silný príbeh v podobe samostatného filmu
+ perfektný soundtrack
- ďalšie postavy pribudnú až so Season pass
- obmedzený offline obsah


RECENZIE HRÁČOV
icon
9.5
SCORNSVK    26.11.2023
+ Dokonalá anime grafika+ Užasná hratelnosť+ Guilty gear Lore+ Multiplayer+ Hudba... zobraziť

PC
PS4
PS5


Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 11. jún 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk