FINAL FANTASY VII: REMAKE INTERGRADE

FINAL FANTASY VII: REMAKE INTERGRADE

8.0

Extra porcia Final Fantasy pre PS5

Recenzia na PS5 verziu

V Square-Enix a Sony si tú exkluzivitu pekne premysleli a predĺžili. Už sa mohlo zdať, že po 10. apríli tohto roka vyjde Final Fantasy VII Remake aj na iných platformách a zrazu prišla koncom februára správa, že existuje nová verzia: volá sa Final Fantasy VII Remake Intergrade a spája dve veci. Prvou je sľubná PS5 verzia pôvodnej hry, ale zároveň je tu aj extra porcia obsahu navyše v podobe DLC s Yuffie.

Najprv ešte dôležité vyjasnenie s verziami. Yuffie DLC je iba na PS5 a buď si ho kúpite ako plnú hru za 75-80 eur alebo ako DLC za 20 eur k pôvodnej PS4 verzii. Tú ste si však museli kúpiť v minulosti, voľný upgrade funguje iba pre zakúpené verzie a nie pre marcovú PS Plus verziu.

Oba aspekty hry čakajú na posúdenie a fakt je, že PS5 verzia sa radí k tomu najkrajšiemu čo si môžete zahrať. Ale za to môže už veľmi solídny originál, ktorý najmä na PS4 Pro vyzeral k svetu (i keď aj tie škaredé textúry si občas vybavíme). Na PS5 sa môžete tešiť na očakávané vylepšenia, medzi ktoré patrí najmä vyššie rozlíšenie – a hlási sa tu 4K pre záujemcov o najjemnejšie pixely. Na druhej strane láka lepší framerate – 60 fps v Performance Mode. Pribudli aj lepšie svetelné efekty vo vybraných scénach (na tie je ideálne vybrať si kapitoly, kde sú interiéry Shinra budov, ale aj kostol v „slumoch" je dobrý) a tie nájdete v oboch módoch. A kto sa rád pozastaví a kochá bez pohybu, užije si Photo Mode, hoci ten nemá pestré možnosti ako iné tituly.


Najväčším a citeľným triumfom je však oveľa rýchlejšie načítavanie dát. Kto hral pôvodnú hru na PS4 či aj PS4 Pro, pamätá si, že bežné časy dosahovali 30-40, na základnej verzii aj 60 sekúnd a pri prechode do vedľajších lokalít sa načítavalo neustále. PS5 verzie razantne zníži časy načítania na 4-5 sekúnd, takže hluchých miest či čakania je podstatne menej.

Ale poďme na najväčšie lákadlo hrania na PS5 – Yuffie DLC. Je to samostatný kúsok, ktorý môžete, no nemusíte hrať a už v menu má samostatnú pozíciu. Prepnete sa doň nezávisle od dokončenej alebo rozohranej hry, má vlastné menu, uložené pozície i trofeje. A má iba jednu hrateľnú postavu: Yuffie. Prichádza do Midgaru veľmi efektným štýlom, oblečená do habitu Moogle a jej prvá cesta vedie do slumov, kde sa stretávate v povedomých uliciach s novými postavičkami. Na DLC je krásne vidieť, že si zvolila zasadenie kamsi uprostred príbehu, keď išiel Cloud s partiou odpáliť druhý reaktor, zatiaľ čo Jessie sedí naštvaná pred 7th Heaven barom, Wedge niekde dumá na kartóne a povaľač Johnny vás vyzve na minihru (o nej neskôr). Vás čaká stretnutie s tromi inými postavami i náplň.

V slumoch sa môžete venovať viacerým nepovinným aktivitkám. Môžete zbierať šesť plagátov a užiť si Happy Turtle Bar narážky. Niektoré plagáty sú viditeľné na pohľad pri chodení cez slumy, ale iné už predstavujú prekážku: napríklad musíte preľstiť striedavo spiaceho a bdelého havkáča. Keď spí, tak sa vydáte o pár krokov pred. Keď nie, musíte sa schovať za sud. Cieľom je dostať sa k plagátu, ale aj ten budete niekedy hľadať. Iný plagát schováva obrovský balón na oblohe alebo idete do uličky, kde je poltucet mačiek a jedna z nich plagátik drží v pazúroch.

Hlbšiu náplň ponúka strategická hra Fort Condor. Pripomína sčasti tower defense minihru z regulárnej hry FF7. Dostanete časový limit tri minúty, tri budovy na bránenie (avšak plnia aj útočné funkcie) a potom máte set figúrok (či budov), ktoré postupne rozkladáte na mapu. Jednotky sa hýbu vpred sami a nekontrolujete ich pohyb či akciu, iba čas, kedy ich nasadíte. Každá jednotka má isté hodnoty: počet HP a akčnosť, zároveň aj špecializáciu: boj na blízko, diaľku, defenzívu. Funguje klasický trojuholník, takže treba dávať pozor, či idete teraz proti totálnemu tanku a budete ho mlátiť na diaľku, proti tomu istému typu či slabšiemu.

Hre nechýba taktika – a veľkú časť má samotný set jednotiek a budov. Čím viac hier proti protivníkom hráte, tým viac nových jednotiek či celých setov môžete získať. Ideálne je voliť si potom vlastnú skupinu, ktorá bude vyvážená do každého boja (sami vidíte, čo má na ruke súper). Úlohou partičky je za tri minúty poraziť súpera tak, že mu zničíte tri budovy. Hra končí po troch minútach, ak ste zničili centrálnu základňu alebo vyšší počet bočných budov ako on vám. Ale ak je situácia nerozhodná po troch minútach, hrá sa systém náhla smrť – prvá zničená budova určí výhru.

Partičky sú teda rýchle (niekedy môžu skončiť aj skôr ako po troch minútach, ak ste šikovní) a proti súperom sa patrí nasadiť rozmanité taktiky. Niekto má viac rangerov, iní defenzívu, preto nasadíte čo by sa mohlo ujať. Cieľom úlohy je poraziť veľmajstra, ale najprv ani netušíte, kto to je a postupne sa k nemu dostávate cez hráčov na prvej, druhej, tretej úrovni (všetci sú v slumoch) a napokon príde top boj, kde sa zapotíte a fakt už treba voliť vlastnú skvadru a dobrú stratégiu.

A napokon si môžete vo VR simulátore u Chadleyho vyskúšať VR misiu s bleskovým summonom Ramuhom a získať jeho matériu. Tieto úlohy sa nezdajú, ale sú to solídne žrúty času na tri hodiny a až potom sa môžete naplno pustiť do dejových misií a oboch kapitol DLC. Prvá kapitola vás po šantení v slume pošle do továrne, kde sa snažíte riešiť malé rébusy s pásmi, hľadať cestu, prepínať si rebríky a bojovať s vojakmi. Cieľom je zachrániť chlapíka, ktorý má pre vás falošné preukazy.

Tie potrebujete na druhú kapitolu, ktorá sa odohráva v Shinra centrále. Tu vás zase čaká séria bojov proti rozličným mašinám, ktoré si pre vás pripravila riaditeľka Scarlet a ku koncu začínajú autori veru všelijako mútiť dej, ukazujú mocné postavy, užijete si jeden súboj s bossom a epilóg.


A už keď sa zdá, že hra má podobnú hrateľnosť a súperov, ukážu sa jej silné stránky. Za Yuffie sa hrá inak a autori maximálne žmýkajú jej shuriken ako zbraň. Aj do minihier, kde ho máte hádzať do dební a z nich padajú predmety. Yuffie má však celkovo iný bojový štýl – shuriken sa dá využiť na boj na diaľku, ale zároveň je to rýchla postava s dobrými schopnosťami. Aby nebola sama, autori vám dajú aj druhú postavu – Sonona však nemôžete ovládať pri pohybe, ale môžete využívať jeho príkazy, takže vás môže liečiť, má vlastné schopnosti, môže kúzliť či využívať vyvolané postavy. A čo je často dôležité, keď sa títo dvaja spoja, vznikne synergický mód a vtedy môžete šiť do nepriateľov hlava-nehlava a je to parádne dynamická akcia. Dovolím si povedať, že aj rýchlejšia ako v základnej hre a s Yuffie treba isto rátať do ďalších dielov Final Fantasy VII Remake.

Dejové misie trvajú cca 4 hodiny a kto chce troška grindovať, môže si zopakovať aj istú bojovú sériu alebo neskôr opáčiť Shinra bojový simulátor. Ak si prirátame šantenie s minihrami, môj čas dosiahol 8 hodín. Akurát ruku na srdce, za čistú dvacku to nie je úplne veľká porcia... hoci výborne ušitá.

Yuffie DLC tak ukazuje výborný potenciál systému – aj po roku je bojový systém výborný, ale už od neho nemôžete čakať klasické ťahové Final Fantasy. Midgar tentokrát neukáže veľa nového, takže ako aj záverečné scény ukážu, je čas vydať sa za jeho hranice a objavovať nové dobrodružstvá. Ibaže by to mohlo byť oveľa skôr ako v roku 2024, či kedy by bol Square-Enix schopný vydať ďalší diel.


napísal Korec 28.6.2021
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
FINAL FANTASY VII: REMAKE INTERGRADE
+ Yuffie je skvelá postava s dobrým charakterom (ninjaaaa)
+ Sonon ako druhá postava prináša slušnú variabilitu
+ malý, ale slušne zlepený dej s Wutai bojovníkmi
+ Midgar stále dokáže zabaviť a má atmosféru
+ dobré súboje a nové možnosti hrdinov
+ Fort Condor je chytľavá minihra
- dosť krátke
- niektoré časti deja len otvárajú ďalšie otázky
- takmer žiadne nové lokality


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PC

Vývoj: Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania: 2. apríl 2020
 17.12. 2021 (PC, Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk