JURASSIC WORLD EVOLUTION 2

JURASSIC WORLD EVOLUTION 2

8.5

Dinopark s obdivuhodnými tvormi a vedcami

Recenzia na PC verziu

V roku 2018 sme stavali Jurský svet v sympatickej manažmentovej hre, ktorá vychádzala z obľúbenej filmovej predlohy. Hlavným lákadlom boli, samozrejme, dinosaury, ale aj postavy, ktoré sme videli na plátne a TV obrazovkách. To všetko nájdete aj v pokračovaní, ktoré sa pokúsilo preniknúť ešte viac medzi prehistorické tvory a hlavne prehĺbiť manažment spoločnosti, čo si ich chce podrobiť. A tento návrat do strateného sveta nie je márny.

Spočiatku možno budete považovať za jadro hry kampaň, avšak tá je tentoraz len akousi predohrou. V podstate slúži ako rozbeh a na osvojenie upravených herných princípov, ale nesprístupní všetky možnosti hry, ktoré nájdete len v iných režimoch. Príbeh sa odohráva po udalostiach druhého Filmu Jurassic World: Fallen Kingdom. Vašou úlohou vo všetkých misiách je odchyt a ohradenie dinosaurov, ktoré teraz voľne pobehujú po rôznych končinách Ameriky. Z kampane je úplne vypustené hľadanie a extrahovanie DNA z fosílií a používanie liahní. Namiesto toho vozidlami alebo vrtuľníkmi, ktoré môžete aj tentoraz priamo ovládať, vyhľadáte korisť, použijete uspávacie šípky a potom sa tvory pod sedatívami letecky prepravia na požadované miesto. Tam by ste mali medzitým pripraviť nové alebo opraviť staré a poškodené ohrady a vytvoriť zvieratám ideálne podmienky. 

Dôležitú úlohy pritom stále zohrávajú rangeri, ktorí vo svojom aute stopujú a môžu aj fotiť dinosaury, čo sa oplatí, lebo fotografie prinášajú peniaze navyše. Avšak títo revírnici predovšetkým dozerajú na základné potreby zvierat. Použitím ďalekohľadu analyzujú potreby a správanie dinosaurov a na základe tohto statusu viete, aké sú požiadavky jednotlivých druhov, aby boli spokojné a žili v komforte. Treba myslieť na vhodnú flóru, potravu, všímať si sociálne aspekty. Niektoré zvieratá sú skôr samotárske, iné vyžadujú väčšiu skupinu a môžu žiť v symbióze s ďalšími typmi dinosaurov, no určitú čeľaď vyslovene neznášajú. V ohradách teraz umiestňujete rangerské posty, ku ktorým permanentne priradíte vozidlá. Rangerské tímy potom automaticky priebežne sondujú dinosaury, ktoré majú na starosti a dbajú aj na doplnenie stravy. Tentoraz bylinožravce nepotrebujú na kŕmenie nič, len vhodné rastliny vo výbehu. Mäsožravce však väčšinou vyžadujú živé kozy alebo ryby.

Jurassic World Evolution 2
Jurassic World Evolution 2 Dinosaury si užijete v  nových prostrediach s rôznymi klimatickými podmienkami.
Dinosaury si užijete v nových prostrediach s rôznymi klimatickými podmienkami.


Jurassic World Evolution 2 Výzvy a scenáre v režime teória chaosu sú oveľa zaujímavejšie ako základná kampaň.
Výzvy a scenáre v režime teória chaosu sú oveľa zaujímavejšie ako základná kampaň.


Jurassic World Evolution 2 Hlavnými hrdinami hry sú vedci, ktorí majú osobnosti a tri kľúčové schopnosti.
Hlavnými hrdinami hry sú vedci, ktorí majú osobnosti a tri kľúčové schopnosti.





Rangeri vedia aj opravovať ploty, ale v ich sídle musíte doplňovať jedlo a palivo, ktoré je nutné aj na prevádzku záložných generátorov. Tie potrebujete na zabezpečenie elektriny v budovách a plotoch. V kampani sa spoliehate predovšetkým na ne, inak je ale vhodné urobiť výskum a nahradiť ich plnohodnotnými elektrárňami, za ktoré síce platíte, ale už nemusíte riešiť palivo. Choré a zranené dinosaury analyzujú a liečia vyskúmanými vakcínami lekárske MVU vozidlá. Pri zlomeninách treba zvieratá uspať a transportovať priamo do paleo-medicínskeho zariadenia, kde ich dajú dokopy vedci.

Vedci sú v Evolution 2 kľúčoví, pretože na nich stojí prakticky všetko. Najímate si ich zo zoznamu, kde by ste si mali okrem ceny a čŕt všímať aj tri dôležité schopnosti – logistiku, genetiku a zdravotnú úroveň. Tieto hodnoty určujú, či sú vedci schopní liečiť zlomeniny a z terénu extrahovať fosílie rôznych dinosaurov (mimo kampane). Ale aj to, či dokážu pokročiť vo výskume jednotlivých technológií a genetických modifikácií a vytvoriť kvalitnú DNA na životaschopné dinosaury, čomu predchádza syntéza a výber vajec.

Voľba vhodných vajec je pozoruhodná súčasť procesu pred inkubáciou. Niektoré totiž obsahujú negatívne prvky, ktoré spôsobia, že jedinec bude príliš agresívny a neznášanlivý, príliš plachý alebo neduživý a podobne. Alebo naopak - môžu mať aj zaujímavé bonusy, takže dinosaurus bude mať vyššiu fyzickú odolnosť a nebude útočiť na rangerov. Vedcov môžete na jednotlivé úkony spájať do tímov tak, aby bol súčet ich schopností na požadovanej úrovni. Samotné schopnosti sa dodatočne, po pokročilom vývoji, dajú vylepšovať tréningom. Vedci sa ale pri toľkej práci unavujú a pri preťažení im treba dopriať a zaplatiť oddych v zamestnaneckom centre.

Zatiaľ čo v kampani, kde vás sprevádzajú filmové postavy, sa mnohé z týchto vecí objavujú len okrajovo alebo vôbec, oveľa väčší priestor dostali v ďalších režimoch. Jednoznačne zaujímavejší je ten, ktorý je nazvaný podľa obľúbenej témy doktora Ian Malcolma – teória chaosu. Obsahuje totiž pravé ťaženie, ktoré má oveľa väčšiu hĺbku a komplexnosť ako tá separovaná kampaň. Ba čo viac, v teórii chaosu je rovných päť scenárov, teda de facto päť ťažení, pričom všade vás čakajú úlohy, postavy známe nielen z Jurského sveta, ale aj Jurského parku a široké možnosti pri realizovaní predstáv „čo ak“. Čiže čo ak by fungoval Hammondov park a bol otvorený pre návštevníkov? Čo ak by sa v Jurskom svete toto stalo inak? V týchto scenároch už sa teda môžete podstatne viac realizovať a konečne sú tam aj turisti, ktorí boli zo základnej kampane vypustení úplne – i keď možno z pochopiteľných dôvodov, keďže tam nešlo o vybudovanie parku, ale o záchranu rozutekaných dinosaurov. 

Budovanie atrakcií pre návštevníkov otvára mnoho staronových možností. Okrem ohrád pre dinosaury už totiž treba myslieť aj na hotely pre turistov, toalety, suveníry, vyhliadkové veže aj elektrické autodráhy a jednokoľajovú železnicu a tiež kryty v prípade úteku dinosaurov alebo nepriaznivého počasia. Hurikán a veterná smršť so šibajúcim dažďom vie napáchať veľké škody. Za zmienku stoja konfigurovateľné budovy s občianskym vybavením, ktoré môžete nastaviť na tri základné typy - jedlo, nápoje a obchody. Okrem toho v nich podľa veľkosti doplníte atrakcie v interiéri, ako je predaj slnečných okuliarov, akčných figúrok, tričiek, šiltoviek, ďalej fontána, akvárium,  výstava skamenelín, TV a info stánky. Pritom ich môžete orientovať tak, aby čo najviac vyhovovali štyrom kategóriám návštevníkom. Niektorí sú napríklad dobrodružnejší, iných zaujímajú fakty a história.

Sortiment dinosaurov je obohatený nielen o lietajúce druhy, ktoré pribudli už v rozšírení prvej hry Jurassic World Evolution, ale aj o vodné živočíchy. Pre ne treba vybudovať lagúnu a potom tam môžete umiestniť niekoľko rôznych dinosaurov. Všimnete si aj viac prostredí s odlišnými klimatickými podmienkami. Okrem tropických ostrovov Isla Nublar a Isla Sorna sa pozriete aj do americkej púšte, Anglicka alebo hornatej Kanady, kde bývajú silné snehové víchrice, v ktorých zamŕzajú autá rangerov. Rôzne oblasti si zvlášť užijete v režime s výzvami, ktoré si postupne odomykáte. Asi najviac pripomínajú misie z pôvodnej hry, kde budovanie parku dopĺňajú kontrakty, ktoré môžete prijímať podľa uváženia a situácie s voľbou riešení. No ak si skrátka len chcete budovať svoj park bez stresových situácií a hrozby bankrotu, využijete sandboxový režim.

Jurassic World Evolution 2
Jurassic World Evolution 2 Môžete nakonfigurovať atrakcie a obchody pre rôzne sorty návštevníkov.
Môžete nakonfigurovať atrakcie a obchody pre rôzne sorty návštevníkov.


Jurassic World Evolution 2 Pred inkubáciou si vyberáte vhodné vajcia. Vyliahnuté jedince môžu mať bonusy a postihy.
Pred inkubáciou si vyberáte vhodné vajcia. Vyliahnuté jedince môžu mať bonusy a postihy.


Jurassic World Evolution 2 Sortiment pekne rozšírili vodné dinosaury. Aj tým treba zabezpečiť komfort a vhodné podmienky.
Sortiment pekne rozšírili vodné dinosaury. Aj tým treba zabezpečiť komfort a vhodné podmienky.





Na jednej strane v hre vidieť určitý posun oproti prvej časti, no na druhej strane sú tu menej vydarené prvky, ktoré si vyslúžili kritiku už v roku 2018. Zamrzí stále značne limitovaný priestor na výstavbu parku. Rozloha krajiny na mapách je síce slušná, ibaže plocha, kde môžete realizovať svoje plány, je striktne obmedzená. V pokročilej fáze budete mať zúfalo málo miesta na ohrady pre nové dinosaury a vtesnať tam dopravu pre turistov je priam peklo. Musíte robiť veľa kompromisov, presúvať budovy alebo okresať oplotenie, inak si neporadíte. Užívateľské rozhranie je nedomyslené a aj niektoré základné procesy zbytočne komplikované. Na ľavej strane obrazovky je síce užitočná lišta s rýchlo dostupnými aktivitami, výstavbou, transportom či búraním, ale namiesto zbytočných dekorácií tam rozhodne mal byť aj rýchly prístup k vozidlám rangerov a ošetrovateľov.

Predaju dinosaurov predchádza privolanie vrtuľníka, ktorý ich uspí a potom transportu, pri ktorom je nenápadná ikona, že zviera môžete speňažiť. Je to zbytočne zdĺhavé a navyše je táto možnosť taká nenápadná, že o nej niektorí hráči ani nebudú vedieť. Podobne je to s ďalšími činnosťami, ktoré sa určite dali vyriešiť jednoduchšie a mohli byť pohodlnejšie. No a potom sú tu bugy a chyby AI. Zaujímavé však je, že ich bolo ako maku v základnej kampani, ale v iných režimoch a scenároch sa vyskytli skôr ojedinele. Akoby túto časť robil iný, menej dôsledný tím vývojárov alebo bola pridaná dodatočne a príliš narýchlo bez vyladenia. Tak sa mi stalo, že sa rangeri permanentne zasekli pri bráne alebo vtákojašter umrel od hladu pár metrov od kŕmidla len preto, že zostal visieť vo vzduchu. Navyše som kvôli tomu nesplnil podmienku misie so stanoveným komfortom dinosaurov, ktorú preto nebolo možné úspešne dokončiť. Ale skutočne toto bola „výsada“ kampane.

Graficky je to veľmi príjemné, pri priblížení, fotení alebo priamom ovládaní auta a vrtuľníka vidíte detailne spracované objekty a dinosaury. Krajina bičovaná dažďom naberie pochmúrny ráz a zasnežená Kanada vyzerá ako romantické vianočné mestečko. Pravdaže, keď práve nie je metelica. Možno len návštevníci pri bližšom pohľade pôsobia umelo a strojovo. Tvoria občas neprirodzené hlúčiky a rovnaké modely postáv sa pomerne často opakujú, vyzerajú ako klony. Ale až tak to neprekáža, keďže si budete všímať hlavne dinosaury.  Bez licencovanej filmovej hudby by to jednoducho nebolo ono a je dobre že to všetko dopĺňa (i keď sú tu aj nové motívy), podobne ako známe postavy, ktoré priebežne komentujú vaše počínanie a sú aj slušne nadabované.

Jurassic World Evolution 2
Jurassic World Evolution 2 Kanadská zima môže ochromiť vozidlá rangerov.
Kanadská zima môže ochromiť vozidlá rangerov.


Jurassic World Evolution 2 Zastavaná mapa ukazuje, že ju budete mať čím vyplniť, ale aj to, že sú lokality stále pritesné.
Zastavaná mapa ukazuje, že ju budete mať čím vyplniť, ale aj to, že sú lokality stále pritesné.


Jurassic World Evolution 2 Budovy a atrakcie sú rovnako dôležité ako ohrady s dinosaurami.
Budovy a atrakcie sú rovnako dôležité ako ohrady s dinosaurami.




Ak vám učarovala hra Jurassic World Evolution, určite vás rovnako zaujme aj jej pokračovanie. Bohužiaľ, i to má dosť vysoko nastavenú cenovku, pričom originál na Steame ani po troch rokoch nie je práve lacný. Dvojka priniesla zaujímavé vylepšenia, ktoré sú postavené predovšetkým na vedcoch a tí sú vlastne hlavnými hrdinami hry. Súčasne ale obsahuje staré neduhy a ešte aj nejaké bugy a rozmary AI, k tomu nie úplne ideálne užívateľské rozhranie. Novinky a chyby sa v podstate vzájomne negujú a výsledkom je pôsobivá manažmentová hra, avšak približne na úrovni svojho predchodcu, bez výraznejšieho posunu kvality.


napísal uni 24.11.2021
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
JURASSIC WORLD EVOLUTION 2
+ progres a vývoj viazaný na schopnosti vedcov
+ motívy, postavy a misie s odkazmi na jurské filmy
+ zábavné výzvy a scenáre teória chaosu
+ pribudli vodné dinosaury
+ rôzne vylepšenia manažmentu
+ nové lokality a klimatické podmienky
- zostali nedostatky z prvej časti
- obmedzený priestor na výstavbu
- niektoré komplikované činnosti a užívateľské rozhranie
- slabšia kampaň a navyše s bugmi a nevalnou AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-4590, 8 GB RAM, 4GB GeForce GTX 1050Ti, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk