STEELSERIES AEROX 5

STEELSERIES AEROX 5

9.0

Chcete ľahkú a kvalitnú myš?

Test

Novým trendom sa v priebehu posledných rokov v oblasti myšiek stali ultraľahké myšky. Výrobcovia ženú úsporu hmotnosti do extrémov a za konkurenciou nezaostáva ani spoločnosť SteelSeries so svojím modelovým radom AEROX.

Doterajšia ponuka SteelSeries myšiek pozostávala z dvoch modelových radov, a to Prime a Rival. Hráči mali možnosť zvoliť si podľa svojich preferencií buď model s väčším počtom tlačidiel z Rival série (napr. Rival 5 s 9 programovateľnými tlačidlami), alebo odľahčenú verziu zo série Prime. Hoci Prime séria patrí so svojou hmotnosťou pod hranicou 75g do kategórie odľahčených myšiek, ich nevýhodou je malý počet konfigurovateľných tlačidiel (väčšinou len 2 bočné tlačidlá). Situáciu ale mení nová séria AEROX, ktorá si so sebou berie výhody v počte tlačidiel z Rival série, no zároveň posúva hmotnosť do ešte väčších extrémov ako Prime séria.

AEROX sériu tvoria 3 modely, a to AEROX 3, AEROX 5 a AEROX 9. Nechýbajú, samozrejme, ani ich bezdrôtové varianty, ktoré ale priberú na hmotnosti v priemere 8g oproti ich káblovej verzii. Najľahšou zo série je AEROX 3 s hmotnosťou 59g a 6 tlačidlami, najťažšou AEROX 9 Wireless s 89g a 18 tlačidlami.

Testovaniu sme podrobili model AEROX 5, ktorý svojimi parametrami a nacenením spadá do kategórie prémiovejších myšiek.

Špecifikácie:

  • Senzor: SteelSeries TrueMove Air
  • DPI: 100 - 18 000
  • Rýchlosť: 400 IPS
  • Akcelerácia: 40G
  • Typ switchov: Golden Micro IP54
  • Hmotnosť: 66g
  • RGB: 3 zóny
  • Počet tlačidiel: 9
  • Konektor: USB Type-C
  • Kompatibilita: PC, Mac, Xbox, PlayStation
  • Vodeodolnosť: IP54

Už zo špecifikácií na prvý pohľad vyplýva, že dostanete za svoje peniaze superľahkú myšku s rýchlym senzorom, RGB podsvietením a dostatočným počtom konfigurovateľných tlačidiel či už pre hranie FPS a MMO hier, alebo prácu. Je to ale skutočne tak ako to podľa špecifikácie vyzerá?

Steelseries AEROX 5
Steelseries AEROX 5 AEROX 5 vo svojom balení.
AEROX 5 vo svojom balení.


Steelseries AEROX 5 Je to káblová verzia prichádzajúca s odpojiteľným USB káblom.
Je to káblová verzia prichádzajúca s odpojiteľným USB káblom.


Steelseries AEROX 5 Na ľavej strane nájdete doplnkové tlačidlá.
Na ľavej strane nájdete doplnkové tlačidlá.





Začnime rovno od samotného balenia. SteelSeries si vždy dávali záležať na dizajne balení svojich produktov a inak tomu nie je ani teraz. Dizajnovo prepracovaná krabica obsahuje všetky potrebné informácie a parametre, ktoré by vás pri kúpe mohli zaujímať. Po rozbalení sa na vás už hneď pozerá samotná myška, pričom všetky potrebné dokumenty a príslušenstvo sa nachádzajú oddelene priamo pod ňou.

AEROX 5 prichádza s odpojiteľným káblom, čo isto ocenia používatelia, ktorí často svoju myšku prenášajú. Za pochvalu rozhodne stojí použitie USB Type-C pripojenia a nie Micro USB ako býva pri myškách s odpojiteľným káblom zvykom. Myš je zároveň možné používať aj s iným káblom než len s tým z balenia, takže v prípade poškodenia viete kábel jednoducho vymeniť za nový a svoju myšku naďalej používať. K predĺženiu životnosti dopomáha aj ochrana proti vode IP54. Nemusíte sa teda báť, že by váš pot z ruky počas napínavého zápasu poškodil elektronické komponenty. 

Z dizajnového hľadiska pôsobí myška rozhodne zaujímavo, no za dizajnom rozhodne nezaostáva ani ergonómia. Myš padne dobre a pohodlne do ruky, len pri kúpe treba brať do úvahy, že sa sa jedná o myš pre pravákov. Telo je síce len z tvrdého plastu, no myš na pocit pôsobí veľmi pevne a stabilne. Rolovacie koliesko, bočné tlačidlá… všade sa šetril každý gram. Nečakajte teda žiadny kov, prípadne mäkčené plasty. Vďaka tomu pri prvom dojme pôsobia materiály menej kvalitne, ale už po prvých stlačeniach vás presvedčia svojou funkčnosťou. Mínusom z ergonomického hľadiska je z môjho pohľadu umiestnenie veľkého strieborného bočného tlačidla. Pri bežnom uchopení myšky môžu mať ľudia s kratším palcom problém dosiahnuť na tlačidlo a počas používania musia tomu prispôsobiť úchop. Počas hrania to ale nie je optimálne riešenie, nakoľko každá milisekunda sa počíta. Nejedná sa ale o závažný problém, nakoľko si stačí len nájsť optimálny úchop. (V mojom prípade stačilo myšku pri úchope jemne vyosiť a problém s dosahom zmizol)

Steelseries AEROX 5
Steelseries AEROX 5 Podsvietenie nechýba.
Podsvietenie nechýba.


Steelseries AEROX 5 Perforovanie je aj na spodnej strane.
Perforovanie je aj na spodnej strane.


Steelseries AEROX 5 Na vrchu nechýba DPI tlačidlo.
Na vrchu nechýba DPI tlačidlo.





Myška pozostáva z 9 programovateľných tlačidiel, pričom 5 z nich sa nachádza na ľavej strane. Hlavné switche prichádzajú s ratingom pre 80 miliónov kliknutí. Prejavom sú trochu tuhšie a hlasnejšie než napr. konkurencia od Logitechu alebo Razer. Napriek tuhosti kliku sa na testovanej myške objavuje menší pohyb tlačidiel vpravo a vľavo. Nejedná sa opäť o nič závažné a pripisujeme to skôr honbe za úsporu každého nepotrebného gramu váhy. Na vrchu myšky sa ešte nachádza tlačidlo pod kolieskom, ktoré slúži na prepínanie DPI. Tlačidlo je plné konfigurovateľné, takže si ho môžete premapovať na inú funkciu. Na ľavej strane nájdeme teda 5 konfigurovateľných tlačidiel, pričom horné tlačidlo sa stláča atypicky smerom dole a hore. Pri používaní by som skôr privítal 2 klasické tlačidlá, aké sú použité priamo pod nim. 

Najdôležitejšou časťou kvalitnej myšky je ale samotný senzor. Optický senzor TrueMove Air vyvíjaný v spolupráci s PixArt poskytuje dokonalú a svižnú kontrolu. Všetky parametre akcelerácie, DPI, alebo rýchlosti si viete nastaviť pre svoje potreby priamo v aplikácii, prípadne si vytvoriť špeciálne profily pre rôzne aplikácie. O rýchlosť pohybu sa stará aj vylepšená sklznica, ktorá je zo 100% tvorená z čistého PTFE. Vďaka tomu kladie myš pri pohybe na podložke menší odpor a v spojení s nízkou hmotnosťou bude váš pohyb veľmi rýchly. 

Dnes je už štandardom, že k prémiovému výrobku dostanete od výrobcu softvér pre jeho konfigurovanie. AEROX 5 obsahuje 3 konfigurovateľné RGB zóny, ktorým je možné nastaviť statické farby, prípadne animácie cyklického posunu farieb alebo tzv. multifarebného dýchania. Rôzne špecializované profily vedia RGB podsvietenie využívať aj na signalizovanie informácií pri hraní, napr. pri CS GO sa pri nedostatku munície myš sfarbí do červena. Aplikácia je prehľadná a intuitívna, v ničom výrazne nezaostáva a drží krok s  konkurenciou. V konfigurovaní špeciálnych profilov pre aplikácie niektorých konkurentov naopak predbieha. Stačí jednoducho v časti APPS nájsť požadovanú aplikáciu a môžete začať konfigurovať, alebo využiť už predpripravené konfigurácie.


SteelSeries AEROX 5 je vo výsledku výborná herná myška. Vo svojej cenovej kategórii s cenou atakujúcou 90 eur síce nepatrí k najlacnejším, ale so svojou extrémne nízkou hmotnosťou 66g, kvalitným spracovaním, kvalitným senzorom a sériou konfigurovateľných tlačidiel ide o zaujímavú voľbu pre FPS hráčov. Ak budete kupovať, môžete si ju zaradiť do výberu. Prípadne ak hrávate MMO alebo MOBA hry, pozrite sa po AEROX 9 verzii s doplnkovými tlačidlami.

SteelSeries AEROX 5 kúpite za 87 eur, wireless verzia je teraz za 117 eur.


napísal Tomass 5.5.2022
Páči sa mi! (+2)
9.0
STEELSERIES AEROX 5
+ hmotnosť
+ kvalita senzora
+ odpojiteľný USB Type-C kábel
+ množstvo možností konfigurácie v StealSeries GG aplikácii
+ preddefinované profily pre aplikácie
- ergonómia bočných tlačidiel
- hlučnejšie a tuhšie primárne switche


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk